World of Warships - Teszt

 

Aki azt hiszi, tengeren nem lehet izgalmas csatákat vívni, nem játszott még a World of Warships-szel...

A belorusz Wargaming.net pár év alatt igencsak megcsinálta a szerencséjét, és beírta nevét a legnagyobb játékgyártók közé. Mindezt 2011-es megjelenésű, free to play MMO kasszasikerüknek (szép kis képzavar), a World of Tanks-nek köszönhetik, mely bombaként robbant a modern MMO-k világában, és nem épp hétköznapi témája ellenére még napjainkban is előkelő helyet foglal el a 10 legnépszerűbb online játék listáján. Korábbi ígéretükhöz híven pedig a későbbiekben kihozták a tankos sikercím jól bevált alapjaira épülő testvérjátékokat, 2013-ban a World of Warplanes-t, 2015-ben pedig a World of Warships-et, melyek nomen est omen a repülők, illetve a hajók köreibe engedtek betekintést. Előbbi csúfos bukás lett, így a repülőkénél még vékonyabb réteg érdeklődésére számot tartó vízi járműveket felvonultató Warships nem túl rózsás kilátásokkal nézhetett pályafutása elé. Szerencsére félelmeim nem kerültek beigazolódásra, mivel a WoWS nem csak hogy hozta a színvonalat, de még túl is teljesítette elvárásaimat. Lássuk, miért.


Kezdetnek dióhéjban összefoglalnám a játék csatáinak hátteréül szolgáló rendszert. World of Tanks berkekben jártasok itt akár tovább is görgethetnek, mivel mint már említettem, az alapok szinte egy az egyben a nagy sikerű, tankos elődből lettek átemelve, ami viszont ezúttal nem baj, sőt. A dolog még mindig ugyanolyan jól működő, és letisztult, mint 2011-ben volt, csak épp egy olyan, még letisztultabb, kifogástalanul igényes kezelőfelületen, amibe egyszerűen nem lehet nem beleszeretni az első látásra. A játék járműparkját képező sok ezer tonnás acélmonstrumok (jelenleg) négy nemzetre, ezeken belül pedig négy osztályra vannak osztva. Nációkból pillanatnyilag a japán, az amerikai, a német és az orosz képviselteti magát, bár utóbbi kettő még csak előbbieknél kisebb járműparkkal. A négy, merőben különböző játékstílusú osztály (romboló, cirkáló, csatahajó, repülőgép-hordozó) a nemzeteken belül egy-egy fejlesztési fán van szétosztva, mely 1-estől 10-es szintig kategorizálja őket. Ahogy haladunk a ranglétrán, értelemszerűen egyre többet kell törnünk magunkat a következő, komolyabb vasért, így a tízes szintű csúcsragadozók megkaparintásában többhétnyi, esetenként hónapnyi munkánk lesz. Az új hajók vásárlását, illetve a meglévők fejlesztését a játék két alap nyersanyagából, az XP-ből és a kreditből finanszírozhatjuk, előbbi a cuccok kifejlesztésére, utóbbi a kifejlesztett áru megvásárlására használható, valamint freemium játékoknál kötelező módon, harmadik forrásként rendelkezésre áll az arany (doubloon) is, melynek többféle felhasználási módja van (kreditre váltás, prémium hajók/festések vásárlása, stb.), de valódi forintokat kell kipengetnünk érte.


A tengeri csaták sava-borsát többek között ezúttal is a járműtípusok közötti különbségek szülte taktikai mélységek adják. A rombolók aprók és gyorsak, ezen felül képesek pusztító erejű torpedók, kiváló álcát nyújtó füstgránátok, valamint egy rövid sebességboost használatára, melyek segítségével villámgyors üss és fuss taktikát alkalmazva tudják zaklatni az ellenséget. A cirkálók átmenetet képeznek a fürge rombolók, és a brutális fegyverzetű csatahajók között, mozgékonyak, fegyverzetükkel megfelelő óvatosság mellett még a nagyobb hajókkal szemben is felvehetik a kesztyűt, erős légvédelmi fegyverzetük és katapultálható vadászgépeik segítségével pedig a leghatékonyabb védekezést jelenti az ellenséges légierő ellen. A csatahajók azok a hatalmas, lomha monstrumok, akik kvázi mozgó, vízi erődként a munka oroszlánrészét végzik, azonban megfelelő támogatás és taktika nélkül könnyen áldozatul eshetnek a kisebb, de dinamikusabb hajóknak, vagy akár a torpedó-, illetve zuhanóbombázóknak. Különleges képességként képesek elvesztett HP-juk egy részének visszatöltésére, illetve esetenként egy katapultálható felderítőgép használatára, mely átmenetileg megnöveli fő fegyverzetük lőtávolságát. Az anyahajók leginkább a World of Tanks tüzérségére emlékeztetnek. Az egyébként célzásra szolgáló gomb lenyomásával egy speciális, madártávlati nézetből láthatják a pályát, melyet amolyan taktikai felületként használva utasíthatják a rakományukat képző, különböző fegyverzettel felszerelt gépeket az egyes hajók/repülők megtámadására, majd azokat egy pofás követőkamera segítségével szemmel is tarthatják, még az akció hevében is. Nem kell kiemelnem, hogy a repülőgép-hordozók önvédelmi fegyverzete és páncélzata harmatgyenge, így ajánlatos velük távol maradni az akciótól, ha nem akarjuk rövid úton az óceán fenekén végezni.

 A hajók kidolgozása lélegzetelállítóan aprólékos

A képlet remekül működik, mindenkinek megvan a helye és szerepe, melyet tudása szerint igyekszik is minél hatékonyabban betölteni. A csatahajók puszta tűzerejükkel igyekeznek ledózerolni az ellenség hajóit, a cirkálók a második vonalból szurkálják a vastagbőrűeket, miközben sajátjaikat óvják az ellenséges légitámadásoktól, az anyahajók a háttérből küldik az életveszélyes szúnyograjokat vasteknők nyakára, mindeközben a rombolók pedig eszeveszetten cikáznak az ellenséges tűzben, és komótos, de halálos veszélyt jelentő torpedóikkal varázsolnak kövér izzadságcseppeket a csatahajó-kapitányok homlokára. Egyszerre lenyűgöző és adrenalinpumpáló látvány, ahogy két cirkáló és egy romboló szisztematikus lángba borít, majd darabokra tép egy hatalmas, megbénult, sérült csatahajót, vagy ahogy egy cirkáló kétségbeesetten, lángoló légvédelmi ágyúkkal igyekszik leradírozni az égről a rárontó bombázórajokat. A csaták kiegyensúlyozottságról gondozó matchmaker rendszer érzésem szerint változtatásokon esett át a WoT-éhoz képest. Tapasztalatom szerint 10-ből 8 csata esetében sikerült neki teljes tükörcsapatokat indítani egymás ellen, nem elég, hogy a hajóosztályok, de legtöbbször még a konkrét típusok is megegyeztek mindkét oldalon. A tankos elődben időről időre hallani panaszkodást a kiegyensúlyozatlan csapatleosztások miatt, így ez, bár némileg csökkenti a diverzitást, de mindenképp elősegíti az egyenlő esélyeket, mivel ilyen helyzetben a végeredmény legnagyobb részben az egyes csapattagok képességein múlik.


Grafikai és audio téren csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a játékról. Mind a hajók, mind a vízfelszín, mind a pályákon elszórt, különböző faunájú szigetek kidolgozása példaértékű, eleinte sokszor elbambultam csata közben, mivel megfeledkezve magamról elgyönyörködtem a hajóm által felvert habokban, a vízen megcsillanó napfényben, vagy épp a mellettem elhaladó szigetcsoportban. Az effektek sem hoznak magukra szégyent, és a szemkápráztató torkolattüzekhez erőteljes, mennydörgő hanghatások dukálnak. Mindent összevetve a játék audiovizuális részéből is az az átgondolt igényesség árad, ami az indítástól a kilépésig végigkísér, és ami még a tankos nagytesónál sem mindig megtalálható.


Azt kell hogy mondjam, hogy a World of Warships lenyűgözött, részben azért, mert sosem voltam nagy hajórajongó, így nem vártam tőle túl sokat, részben pedig azért, mert tényleg remek játék. Jól bevált, még tovább finomított, letisztult játékelemek, a hosszútávú kihívást biztosító, kiterjedt fejlesztési fák, egyszerű és könnyen kezelhető, mégis gyakorlatot és előrelátást igénylő játékmenet, elsőrangú képi megjelenítéssel és hangokkal körítve. Kell ennél több? Engem meggyőzött, így bátran ajánlom azoknak is, akik hozzám hasonlónak korábban sosem mélázott el azon, milyen szépségei vannak a pár(tíz)ezer tonnás hadihajók összecsapásának.


Értékelés
 8.5Játékmenet: 

Egyszerű, könnyen megtanulható, mégsem laposodik el, még hosszú távon sem. Szép.
 8.5Hangulat: 

A gyönyörűen kidolgozott, azúrkék tengeren még akkor is szívesen hajókáznánk, ha nem lennének ellenséges ladikok, amik csak arra várnak, hogy elsüllyesszük őket.
 9.0Grafika: 

Az utolsó csavarig kidolgozott hajók, szépséges pályák, remek effektek.
 8.5Hangok: 

Erőteljes, mennydörgő ágyútűz, igényes hangeffektek. Ennél többet nem is várunk.
 9.5Szavatosság:

A rengeteg kifejlesztendő hajó garantálja a rengeteg órányi szórakozást, főleg, hogy folyamatosan kerülnek be a játékba az új ágak és nemzetek.
Review score
 8.8Remek, még a téma iránt közömböseknek is szórakoztató, élvezetes játék. Minimum egy kipróbálásra mindenkinek ajánlott.
Újabb Régebbi