Under Dread - Teszt


A Bigzur Games első PC-s játéka...

Manapság virágzik az indie piac, rengeteg játék jelenik meg nap mint nap a Steam jóvoltából, és jut el százakhoz relatíve rövid idő alatt. Akárcsak a mobilokon. Az Android és az Apple terjedése a mobilos játékpiacot is jelentősen feldobta. Viszont mi sül ki abból, ha egy friss kiadó platformot vált, és ezt pont a nehezebb irányból teszi? Aki hallott már róla és szereti a Slender Man témát, bizonyára összefutott már valamelyik Bizgur Games-es feldolgozással és a mobilja előtt parázva igyekezett megmenteni a gyermekeket a gonosz ellenségtől. A fejlesztő csapat fő profilja a horror adventure ez nem vitás és mobil játékaikból is kiérezni, így adott volt a választás első PC-s játékuk esetén is.
Bár itt jegyezném meg, az oké, hogy a hangulat és a stílus sokban hasonlít a kiadó korábbi mobilos játékaihoz, de az Under Dread eléggé korán megmutatja, hogy a sztori is rendesen visszanyúl a korábbi projektekhez.


A történetről annyit érdemes tudni. hogy már az elején megtudjuk, hogy lányunk eltűnt és kísérteties módon több másik gyereknek is nyoma veszett. A faluban történt kérdezősködés és nyomozás után, hamarosan kiderül, hogy egy nyomozó indult a gyermekek után, sőt már párat sikeresen haza is juttatott. Ezen felbuzdulva és mivel lányunk még mindig nincsen meg, utána eredünk egy közeli kastélyba, amely egy helyi földesúré volt.

A játék indításakor egy aktív háttér előtti egyszerű menüt kapunk. A jobb alsó sarokban viszont inkább a mobilpiac játékait idézően három nagy szociális médiára utaló gombot, ami azért PC-n nem túl gyakori megoldás. A menüben amúgy a hangok és a látvány rendben van, a beállítások nem túl részletesek, de aminek meg kell lennie, meg van. Bár azért az irányításnál, az alapértelmezett y tengely felcserélés furcsa volt, és a játék első 5 másodperce után azonnal átállítottam.
A Play gomb lenyomása után kiválaszthatjuk hogy a sztori mely szakaszával szeretnénk játszani, bár ez első alkalommal természetesen a legelsőre korlátozódik. A következő pár percben a fent részletezett alaptörténetet mesélik el nekünk feliratos könyvoldal szerű képek formájában és egy kifejezetten jó narratívával párosítva.

A játék betöltése után egy eléggé szájbarágós tutorial rész következett amit egy adventure game esetén egy kicsit furának éreztem. A feladatokhoz tartozó tárgyak nem, viszont a segítséget nyújtó jegyzetek ragyognak a pályán, így eléggé hamar megtalálhatjuk a megoldást egy-egy puzzlera, bár angol tudás nélkül, néha nehezebben kitalálható, hogy mi a dolgunk. Ezek mind erősen mobilos érzést keltettek bennem.


Az irányítás nem vészes bár elsőre kicsit furának hathat, de hamar megszokható, hogy lényegében minden amire figyelnünk kell az a vizsgálódás, a kezünkben tartott lámpa és a mozgásunk. Illetőleg egy ikon a kép közepén, ami jelzi, hogy mennyire vagyunk észrevehetőek, ha éppen ezt szeretnénk elkerülni. És ha már itt tartunk, mind az ikon, mind pedig a játék látványvilága rengeteg dologban hasonlít az Elder Scrolls játékokra. Sok az ismerős model és látványbeli megoldás. Mindezek ellenére a grafika itt butábban hat, nem olyan szépek a textúrák és az animációk már már röhejesek. Az optimalizáció nem tűnt rossznak, bár nagyon nagy gond lenne, ha egy 970 gtx mellet nem tartaná a stabil 60 fps-t full hd-ban, bár még így is volt néha egy-egy miniatűr lag spike.
Amik viszont nagyon idegesítettek a játékban azok a hangok. Mint említettem az átvezető videó narratívája kellemes, a menü szintén jól hangzott, viszont a játékon belüli hanghatások túlzottan hangosak, repetitívek és rendkívül gyenge minőségűek. A legfelső képen látható lénynek a hangjai meg már kínzásra alkalmasak.


Összességében a játék elmegy, meg lehet tőle ijedni, illetve ha az ember szeretné fejleszteni az angolját, nagyon kellemesek a puzzleok. Mind látványban mind hangban viszont már fenntartásaim vannak és bőven lehetne még mit javítani. Viszont a játékot a legjobban az határozza meg, hogy egy mobilos csapat első PC-s címe és ez mindenütt látszódik. Rövid és nem túl komplex játékmenet, butácska hang és grafika, nem túl komplikált irányítás és sok sok aprócska kis jel, hogy ez bizony még eléggé a két platform között ragadt.

Pro:
+ Egyszerű és letisztult
+ Horror

Kontra:
- PC-re ez kevés
- Hangok
- Rövid

Értékelés
 6.0 Játékmenet: 

Horrornak horror, kalandnak már kevésbé kaland és sajnos a horror része is elcsépelt lesz egy idő után.
 5.0 Hangulat: 

Jól indít, de a gagyi hangok és a gagyi animációk megölik azt a hangulatot, amit a nyomozás és a környezet még nagy nehezen felépít.
 5.5Grafika: 

Vannak szép felületei és jó megoldások, de PC-n ez kevés. Mobilra simán elfogadható lenne a látvány.
 4.0Hangok: 

Ezen a ponton csak a menü és a narráció bírt segíteni.
 4.0Szavatosság:

Rövid, és számomra minden esetre, hamar unalomba fulladt. Mivel nincs benne szinte semmi újrajátszhatósági faktor, ezért még ez sem segít rajta.
Review score
 6.0Sajnos azt kell mondjam, eléggé gyenge első próbálkozás lett és ezért a pénzért már inkább 2-3 jobb mobil játékot vagy sokkalta színvonalasabb indie címet lehet beszerezni. Azért a Slender Man fanok tehetnek vele egy próbát, de számomra elbukott.

Összes oldalmegjelenítés