Into the Stars - Teszt

FTL új köntösben...

Lehet csak nekem hiányosak az ismereteim, de én úgy tudom, hogy a nagyszerű FTL alapjait csak kevés játék próbálta meg utánozni. Lehet, hogy úgy gondolták a fejlesztők, meg kell hagyni ezt a stílust csak egy alkotásnak. Persze van pár olyan cím, amely a felfedezésekre, harcra és a legénység karbantartására fókuszál, de úgy gondolom, hogy abból a remek játékból kevesen merítenek ihletett. Pedig mennyi potenciál van benne. Az Into the Stars viszont nem szégyenkezik a koppintással. Természetesen nem rossz értelembe mondom, hiszen a játékoknak olykor másolniuk kell egymást. Van, hogy egy csapatnak csak egy öltet kell és sokkal jobban meg tudják valósítani azt, amit máshol tapasztalnak. Sajnos ez most nem így lett, az FTL egyeduralmát egyelőre nem lehet megdönteni, de a mostani játék nem haladt rossz úton. Van benne minden királyság és sok helyen eléggé el van aprózva ahhoz, hogy meglepődve üljünk a gép előtt, de ettől eltekintve rengeteg, tömérdek hiba és figyelmetlenség melegágya. Szóval, irány a csillagok közé, nézzük meg, mi is ez az Into the Stars.


Történetünk annyi, hogy pár éve, a rejtelmes Skorn-ok elkezdték támadni az emberiséget, oly nagy sikerekkel, hogy a bolygónkat is elpusztították. A játék rejtelmesen kötődik a számok misztikumához. 10 éve kezdtek el támadni minket, 6 havonta jöttek az ellenséges csapatok. Szerencsére még időben sikerült hatalmas hajókat építenünk és találtunk is egy bolygót, mely alkalmas lenne az életre. Az egyik  gond, hogy ez baromi messze van, a másik pedig, hogy a 13 ARK hajóból, már csak az utolsó van meg, a többi rejtélyesen eltűnt az új otthon felé vezető úton. Na ennek a bárkának vagyunk mi a kapitányai és célunk, hogy átverekedve magunkat az űr barátságtalan színterén, végre otthont leljünk.


Persze ez nem ilyen egyszerű. baromira nem az. Maga a játék egy sandbox szerűség, ami azt jelenti, hogy az egész rendszert körberepülhetjük, ahol vagyunk. Odamehetünk minden bolygóhoz vagy csillaghoz és interakcióba is léphetünk ezekkel: küldhetünk szondát rá vagy akár bányászhatunk is. Mind ezt FTL köntösbe képzeljétek el. Nyersanyagokat gyűjtünk, amiből fedezzük a felfedezésekre irányuló költségeket. Ha elindítunk egy missziót, kiválaszthatjuk, hogy a legénységünk melyik tagja vegyen részt benne. Mindenki rendelkezik passzív képességekkel, például orvosi tudással, pilóta érzékekkel vagy éppen gépészeti ismeretekkel. Fontos, hogy a megfelelő embert küldjük a megfelelő misszióra, hiszen, ha találunk egy hajóroncsot, akkor nem árt, ha van a fedélzeten egy gépész, illetve ha menekültekkel hoz össze a sors, akkor pedig orvosra van szükség. A poén az, hogy a küldetések elején még nem tudjuk, hogy mi vár ránk, szóval zsákbamacska az egész. Ha sikeresen elindult az interakció, mert rossz pilóta választása esetén nem tud normálisan landolni, akkor természetesen meg kell ismételni az expedíciót és ez persze az előző utasok sérülésével és a nyersanyagok elpocséklásával jár, szóval amennyiben sikerül minden és fény derül arra, hogy mit is kell csinálni, akkor FTL módszerrel, több választási lehetőségünk is van. Találunk egy hajóroncsot, de a gond az, hogy nem tudjuk elérni a hidat, mert kifolyt a víz és eljegesedet. Mit tegyünk: hozzunk át annyi jeget, amennyit csak lehet, mert a víz a víz. Olvasszuk fel a picsába és vállaljunk rizikót, vagy találjunk ki valami köztes megoldást. A küldetések kivitelezése remekül van megoldva. Sok és érdekes választási lehetőségekkel, mindig oda kell figyelni, hogy mit és miért csinálunk, valamint sosem tudunk felkészülni arra, ami vár. Zseniális.


Ezenkívül van sok olyan dolog, amire figyelni kell. A legénységet képezni kell, amennyiben lehetőség áll rá, így tovább fejleszthetjük eddigi tudásukat. A hajót tuningolni és javítgatni kell, hiszen tele van a haza vezető út balesetekkel és harccal, szóval a fegyverzet fejlesztése és a hajótest karbantartása elengedhetetlen. Nem szabad viszont megfeledkezni, hogy mi nem egy csatahajót irányítunk és nem is egy bányász funkcióval ellátott szerkezetet. Mi vagyunk az emberiség utolsó bölcsője, ami azt jelenti, hogy a fedélzeten helyett kapott egy egész városi is, 10 ezer civillel. Őket etetni kell, itatni kell, biztosítani nekik elég oxigént, fejleszteni a várost. Épületeket gyártunk, ami az egészségi állapotot növeli, a jó kedvet illetve a gyarapodási ösztönt fokozza. Nem elhanyagolható, hogy minden véges, így ha elfogy a kaja, tömeges pusztulás indul útjára. Ezeket a tényezőket a folyamatos felfedezéssel és zsákmányszerzéssel lehet korrigálni.


A játék jó és kellemes, ennek ellenére sok apró hiba van, ami baromi idegesítő. Azt már meg sem említem, hogy a Directx 11 és az Unreal Engine 4 mennyire indokolatlanul nincsen kihasználva. Persze minden szép is jó, ja nem, nem az. Nagyon jól néznek ki az égitestek, az anomáliák, a ködök és az aszteroidák, de ezen kívül minden ergya. Pofás kis ötlet, hogy van egy fedélzeti nézet, ahol kilátunk a szélvédőn és a legénység az orrunk előtt van lescriptelve, de annyira, hogy ha dögvész pusztít az emberek között, vagy ha éppen támadás alatt állunk, ők ugyan úgy balta arccal nyomkodják a gombokat. Vicces. A másik, ami borzasztóan idegesítő, hogy a játék csak megkezdődik. Oda tolja elénk a hajót és ennyi. Ha meg akarjuk nézni, hogy forgassuk el a slusszkulcsot, az elején átugorható szöveg végén van egy opció, ami leírja, hogyan kell irányítani. Mind ezt úgy, hogy ez alatt le van pauzálva az interakció, nem tudjuk kipróbálni a navigációt a gyakorlatban, tehát ha nem jegyzünk meg instant 10 gombot, akkor nyithatjuk meg a beállításokat, hogy újra rögzítsük az irányítást. A legrosszabb dolog, viszont az apró betűk. Minden tök kicsi betűmérettel van írva. És ha azt hinnénk, hogy ennél kisebb már nem lehet semmi, akkor a súgó felület megnyitásával kiröhögjük a játékot. Ráadásul, ha grafikai problémák miatt a felbontással próbáljuk csillapítani az energiaéhséget, akkor csak olajt öntünk a tűzre.


A játékmenet igazán szórakoztató és egyben izgalmas. Akárcsak az FTL-ben, minél többet tartózkodunk egy rendszerben, annál nagyobb fenyegetés vár ránk az ellenségtől, de szerencsére van egy felfedező mód is, ahol szintén van harc, de nem fognak megtámadni, ha mindent megnézünk. Ami még nagyon említésre méltó, az pedig érdekes módon a zene. Jack Wall, aki bizonyította tehetségét a Mass Effect révén, nem okoz csalódást. Az Into the Stars nagyon erős élményt nyújt. Szórakoztató, mind addig, amíg figyelmen kívül hagyjuk azokat a figyelmetlenségeket, amiket a fejlesztők is figyelmen kívül hagytak. Amennyiben nem tudjuk ezt megtenni, úgy elég sok fejfájást fog okozni. A Fugitive Games csapatra igazán dühös vagyok, hiszen olyan dolgokkal rontották el a gyermeküket, amiket könnyen ki lehetett volna kerülni, vagy éppen hagyni a fejlesztés során. Azért egy próbát még így is megér, Steam-en csekkoljtáok.

Pro:
+ Remek küldetések és választási lehetőségek
+ Sok felfedezni való
+ Hangulatos környezet
+ Kiváló zene

Kontra:
- Csúnya interface
- Kis betűk
- Pszichopata legénység

Értékelés
 8.5
Játékmenet: 

A sok érdekes küldetés mellet még egy kisebb SimCity is helyett kapott.
 8.0
Hangulat: 

A kezelőfelület annyit ront a hangulaton, amit a király zene helyrehoz. Minden más pozitívan hat ránk és a végtelenben való kalandozás, igazán jónak tűnik.
 7.0
Grafika: 

Unreal 4 meg Dx11, de csak azért, hogy elmondhassuk, hogy Unreal 4 meg Dx11.
8.5
Hangok: 

A szinkron talán kicsit lapos, bár a fedélzeti computer hangja szerencsére jó. Minden más átlagos, kivéve a zenét, ami remek lett.
 8.0
Szavatosság:

Rengeteg opció vár azokra, akik végig akarják vinni a játékot. Megtehetik harccal, túl élhetik a zord körülményeket, felfedezhetnek mindent, építhetnek azt, fejleszthetnek ezt, egyszóval, megannyi lehetőség áll rendelkezésre, amik miatt későn fogjuk megunni.
Review score
 8.0

Az Into the Stars egy remek játék, ha a játékmenetet vesszük figyelembe. Sok felfedezni való vár ránk, megannyi kaland és nem kevés harc. Az, hogy ezek hogy vannak tálalva… Ha kaja lenne és Gordon Ramsay bírálná, már a falon folyna.


Összes oldalmegjelenítés