Conflicks - Revolutionary Space Battles - Teszt

A végtelen erő kulcsa a tojássárgája...



Ez a játék beletartozik az egyik legbetegebb és legjobb ötletű koncepciók közé, amivel valaha is találkoztam. Első ránézésre talán kuszának tűnik az egész, de annyit mindenképpen fel lehet benne fedezni, hogy valami űr dologról lesz szó. Bár nem mindegy, hogy a sztori szerint kik a szereplők és hogyan kerültek oda. Történetünk a 16. században kezdődik, ahol Leonardo da Vinci felfedezte a metamatter nevű anyagot, ami lehetővé tette a korai űrutazást. És hogy, miből származik ez a csodacucc? Hát a tojássárgájából. Maga a játék a Conflicks - Revolutionary Space Battles névre hallgat és tulajdonképpen ez egy puzzle alkotás, melyben a valós idejű stratégia és a fizika is szerepet játszik.


Miután felfedeződött ez az anyag, a tyúkólak lettek a galaxis legnépszerűbb erőforrás lelő helyei és megindult a harc a nemzetek között. Cél az ultimét uralkodás és ennek eléréséhez 5 frakció közül választhatunk, akiknek a vezetői General Wilbur Pitbottom, Brother Octavio, Léonne d’Artagnan, Kain & Kaan, és Olympia. Mindegyiknek sajátos hajóosztályai vannak, amikkel az egész univerzumot be fogjuk járni. Az egy személyes kampányhoz 21 nagyon szórakoztató pálya és történet tartozik, de a játék a multi részt is igen élvezhetővé tette, így akár egy jó kis PvP-be is belekóstolhatunk.


A Conflicks varázsa az érdekes humorába és a megjelenés megvalósításában rejlik. Az első videótól az utolsóig élvezni fogjuk a jelenetek összes percét, amik közül nem egy sokáig tartó mosolyt csal majd az arcunkra. A karakternevek, a cselekmények és a hajók kivitelezései mind rettentő eredeti ötlet. Az ember a 16. században jutott ki az űrbe és ez azt jelenti, hogy a hadihajók korabeli fából készült óceánjárók, amik a csillagok közötti utazáshoz vannak fejlesztve, illetve olyan baromságokkal találkozhatunk, mint a fénykarddal rendelkező űrmuskétások.


A játék erősen RTS elemekre épít. Nagyjából az a dolgunk, mint egy normális stratégia játékban: erőforrásokat kell gyűjtenünk, fejleszteni a harci kapacitásunkat majd likvidálni az ellenfelünket. Ez így egyszerűnek hangzik, de a Conflicks-ban ez távolról sem úgy néz ki, mint amire bárki is számítana. A játékmenet a flipper és a curling között van. Tulajdonképpen minden egységet úgy kell mozgatnunk, hogy rákattintunk a hajóra és az egeret hátrahúzva szó szerint ki kell lőnünk a fenébe a hajót, ami megy előre, és ami az útjába kerül azt félrelöki. Mind ez nem körökre osztott módszeren alapszik, ami első látásra logikus lenne, (én lökök az összes hajómmal, aztán az ellenfél), hanem minden mozgási cselekmény után egy ideig nem használhatjuk ezt a funkciót. Az hogy ez a töltési idő milyen hosszú attól függ, hogy mennyi metamatter áll a rendelkezésünkre. Minél több anyagunk van, annál számosabb dolgot tudunk csinálni, mire minden lenullázódik.


Maguk a hajók építése és mozgatása is metamatter-be kerül, szóval az elején még lassúcska minden. Persze vannak a pályán olyan objektumok, amik segítik a mozgásunkat: a féregjáratok a pálya másik felére röpítenek minket és találhatóak különféle anomáliák az űrben, amire ha sikeresen rásiklunk, még egyszer léphetünk. A térképek közepét általában egy bolygó foglalja el, aminek van gravitációs mezője, szóval ha közel repülünk hozzá, vagy belökődünk valami által, akkor már zuhanunk is felszín felé és annyi. A planéta hasznossága viszont a plusz metamatter beszerzése, amit a megfelelő űrhajó orbitális pályára állása biztosít. Addig kapjuk a többlet anyagot, amíg az ellenfelünk le nem lő minket, tehát érdemes odafigyelni mindenre.


Rendelkezünk mi és az ellenfelünk is egy anyahajóval, ami nem tud mozogni, ám fejlett fegyverrendszere van és ez állítja elő az összes többi hajót. A célunk tehát a pályák túlélése és az ellenfelünk likvidálása. Ennek az az útja, hogy a flottánk rommá lövi. Viszonylag sok űrhajót tudunk gyártani, amiknek más és más képességeik vannak. Van amit messzire tudunk lőni, van amelyiknek torpedója van, amit úgy tudunk kilőni, mint ahogyan a hajónkkal mozgunk, és van olyan is, ami összekapcsolja a környéken lévő űrhajókat, így egy egységként mozgunk. A folyamatosan curling stílus miatt igen izgalmas és akció dús a játék, főleg a multiplayer része.


A játékot immáron teljességében is elérhetitek Steam-en, és mint látjátok, van ám itt móka bőven. A rendkívül egyedi koncepció, a sajátos humor és a különleges játékmenet biztosítja nekünk a maximális szórakoztató faktort. A kampány mellett a multiplayer része is élvezhető az egésznek, le a kalappal az Artifice Studio előtt. Mindenféleképpen érdemes kipróbálni, hiszen a rengeteg sajátossága miatt igen egyedire sikeredett, szóval minden műfaj unóinak is élvezetes kihívást tartogat. Tojássárgája, ennyit tudok hozzáfűzni.

Pro:
+ Remek humor
+ Ötletes koncepció
+ Tojássárgája

Kontra:
- Az elején még kicsit nagy a káosz

Értékelés
9.0
Játékmenet: 

Izgalmas és az újdonság hatásával bír a játékmenet, ám könnyen fulladhat káoszba.
10
Hangulat: 

Ember, a tojássárgája az univerzum kincs anyaga.
8.5
Grafika: 

Nem túl sok dolog van, ami megcsillogtatná a textúrákat, de a kivitelezésben ott rejlik az egyediség.
 6.5
Hangok: 

Igazából semmilyen nyomatékot nem hagyott bennem a hangok hatása. Nem emlékszem rá hogy jó lett volna, de arra sem, hogy rossz.
 8.0
Szavatosság:

A humor, a megnyerő koncepció és a játékmenet leköt annyira, hogy az első végigjátszásig minden figyelmünket a játékra irányítsuk. A multi része az már egyén függő, de van élvezeti faktor benne a kampány után is.
Review score
 8.4

Conflicks – Revolutionary Space Battles egy rendkívüli játék, melyet az ötletes koncepció, az izgalmas játékmenetek keveréke és persze az érdekes humora teszi  még vonzóbbá.

Összes oldalmegjelenítés