Valhalla Hills - Előzetes

Irány a Valhalla! Persze gyalog...Vagyok már azért olyan szinten, hogy a játékok egyetlen komponense ne győzzön meg arról, hogy amit próbálni fogok az jó. Mindig fennáll a lehetősége a rossz alkotásoknak, írjanak bármit is a fejlesztők a leírásban. Mikor azonban elolvastam a Valhalla Hills alap sztoriját, rögtön tudtam, hogy ez marha jó lesz. Röviden arról szól az egész, hogy mi az építkezés viking istenét alakítjuk, akit kidobtak a Valhallából, mi több, a surmó istenek senkit nem akarnak többé beengedni. De héj, vikingekről beszélünk. Nincs olyan történet, amiben az északi nép bele tudott volna nyugodni bármibe is, és ez itt is változatlan. Népünk velünk az élükön elhatározza, hogy akkor gyalog mennek el az istenek szent csarnokába.


A játék jelenleg early access, de ahogy én észrevettem minden benne van, ami a jó szórakozást megidézi. Szó szerint nincs benne kampány rész, csak új térképet kezdhetünk, de ez nagyjából annak felel meg. Lényegében random térképeket kapunk és célunk, hogy a sziget ellenkező felén található portálhoz eljussunk és annak segítségével átlépjünk a Valhallába. Persze a Briföstöt különféle őrök védik, akik nem akarják, hogy mi átkeljünk, és későbbi feladatunk eme probléma megoldása, de ne szaladjunk ennyire előre. Először is sokkal fontosabb, hogy vikingeink egészségesek legyenek, de talán legfőképpen az, hogy gyarapodjanak.


Igazándiból a Black & White 2-höz tudnám hasonlítani a Valhalla Hills-t. Bár itt nincsen semmiféle kreatúra, ami segíti a népet, ellenben az építkezésen és a hadsereg kialakításában nagyon hasonlatos. A Funatics Software egyébként fejlesztett már ilyesfajta játékokat, mint a The Settlers 2-őt vagy éppen a Cultures-s sorozatot. Mondhatni egészen veteránok a témában. Látszik is, hogy nem kezdő szinten vannak, hiszen a Valhalla Hills nagyon el lett találva. Roppant egyszerű, nem kell száz meg száz dologra figyelnünk, és dinamikusan lehet játszani az első perctől kezdve. Az én tapasztalataim szerint az ilyen építkezős játékok nagy gyakorlatot igényelnek, hogy megfelelő tempóban lehessen vele foglalkozni. Viking játékunk ellenben az elejétől képes azt a szintet megütni, melyen úgy érezzük, hogy már több szár órát öltünk bele. Egyszerű és célratörő leírásaival szinte sosem kell újrakezdenünk semmit, megy minden mint az ágybavizelés. Természetesen arra gondolok, mikor ismeretlen szándéktól vezérelve vizet locsolunk a paplanra.


Nagyon egyszerű dolgunk van tulajdonképpen. Vikingeink gyűjtögetnek, mi pedig építünk nekik hasznos épületeket, amik segítségével több fát termelhetnek, élelmet állíthatnak elő. Horgászkunyhót konstruálunk vagy éppen vadászodút. Olyan alapvető dolgokra kell figyelnünk ezek elhelyezésénél, hogy agyunk akár ketté is hasadhat. Például célszerű a halászkunyhót, figyeljetek, víz közelébe építeni. Viccet félretéve, engem lenyűgözött ez a mindenre kiterjedő egyszerűség. Persze később több épületünk lesz, amik még több nyersanyagot állítanak elő. Gondosan kell még figyelnünk lakókunyhónkra, mivel a dolgos viking boldog viking és a dolgos-boldog viking becsületet eredményez.


A pályákat úgy tudjuk teljesíteni, hogy falunkat kiterjesztjük a Valhallába vezető portálig és megnyitjuk a Bifröstöt. Ez térképről-térképre nehezedik. Maga az alapterület egyre nagyobb lesz a táj pedig zordabb. Pár játék után a portál már hegyek csúcsain vannak, dombra pedig nehezebb építkezni, a vikingeknek messzebb kell vinniük a nyersanyagot az épületek felhúzására.


Két módon érdemelhetjük ki az istenek tiszteletét. Az egyik, hogy legyőzzük az őrzőket, akik a portál megnyitásával jelennek meg. Erre a legegyszerűbb mód a katonák képzése. Megadhatjuk, hogy a különféle barakkok milyen fegyverzetű vikinget állítsanak elő, így később lesznek baltásaink és nyilasaink. A másik mód az áldozatmutatás. Oltárokat építhetünk és kielégíthetjük az őrzők vágyát azzal, hogy különféle nyersanyagokat ajánlunk fel nekik: azaz követ és fát. Mondom, rémegyszerű. A játékot el tudjuk veszíteni, ha a megnyitott portálból jövő őrző kiírtja a viking népet, de erre igen kicsi az esély.


A játék végtelen, mindig új és új tájat kínál nekünk, valamint egyre nehezebb az őrzők legyőzése illetve kielégítése. Tulajdonképpen sosincs vége, de egy ideig nem is akarjuk, hogy vége legyen. Kicsit indokolatlannak érzem az grafika alatt döcögő Unreal 4 Engine-t, pláne ha egy inide játékról van szó, amik nem a jó optimalizálásról híresek. Ezzel szemben a Valhalla Hills nagyon szépen fut és pofásan is néz ki ezzel a szögletes-mesés motívumokkal. Vikingeinket testre is tudjuk szabni: tudunk rájuk más sisakot adni, de akár új névvel és megkeresztelhetjük őket. Zeneileg nagyon adja az északi feelinget, úgy érzem minden szempontból egy szórakoztató játékot kapunk. Mint említettem egyelőre early access, de én semmilyen olyan hibát vagy hiányosságot nem találtam benne, ami erre utalna. Steam-en el tudjátok érni, jó szórakozást kívánok hozzá!

Összes oldalmegjelenítés