Pro Evolution Soccer 2016 - Teszt

Ismét eltelt egy év, ismét itt egy új PES...



Íme testvéreim ismét eljött a titánok csatája. Ebben az évben is megkaptuk a két hatalmas cég focis játékait: van FIFA16 és PES2016. Minden egyes évben jönnek ki új labdarúgó játékok az EA-től és a Konami-től egyaránt és a közösség mindig megőrül értük. Magam részéről indokolatlannak tartom az éves megjelenéseket, de ez van, nem vagyok egy nagy focimániás. Én mindig úgy tudtam, hogy a FIFA a népszerűbb cikk, de a PES a minőségibb. Habár ebben az éven az előbbit nincs lehetőségem tesztelni, azért kijutott nekem egy kis Pro Evolution Soccer 2016, ami nagy meglepetésemre rendkívül szórakoztatónak találtam.


Sok mindent lehet mostanában a Konami-ra fogni, kezdve az MGS botránytól az AAA címek leépítéséig, az viszont tény, hogy a játékosokkal szemben piszok jó arcok, ugyanis a PES2016 mindenre megjelent. Kaptunk PC-s, Playstation 3 és 4, de még Xbox One és 360-ra kiadott változatot is. Erre a részre sikerült a legtöbb licenc-t beszerezni, ami azt jelenti, hogy rengeteg zene és liga megtalálható benne, mint az UEFA Európa Liga, az UEFA Szuperkupa vagy az UEFA Bajnokok Ligája. Sőt, kecsegtetnek minket más bajnokságokkal is, amik jelenleg nem elérhetőek, de minden bizonnyal egy frissítéssel bekerülnek majd a játékba. Vagy EA módra DLC lesz, de reméljük nem tekintik ezt követendő példának.


A nagy csapatok licenc-eit viszont nem sikerült beszerezni, vagy éppen a FIFA úgy kötötte meg a szerződést velük, hogy a PES ne kapja meg. Így az angol ligából kevés valós csapatot tudunk választani, bár próbáltak variálni a nevekkel, így helyszínek utalnak a csapatokra: London FC= Chelsea. Ellenben kapunk chilei és brazil kupát, ami kevés vigasz lehet nekünk, európaiaknak, magyaroknak meg végképpen.


Habár én nem játszottam a tavalyi kiadással, de a videotesztet együtt csináltuk Süti barátommal, ami egyébként idén sem lesz másképpen, csak éppen cserélődtek a szerepek. A lényeg az, hogy miután jól átbeszéltük a két rész sajátosságait, kijelenthetjük, hogy a menü nem sokat változott, nagyjából ugyan olyan, mint tavaly. A Windows modernségéhez hasonló csempéket láthatunk. Igaz kicsit vicces, hogy a beállítások opció az extrák között van. Úgy néz ki a fejlesztők azt gondoltak, hogy ez egy plusz dolog, nem pedig alap. Ha már beállítások legyen grafika. Utálom és rühellem azokat a játékokat, ahol nincs legalább 5 opció a kinézet finomítására. Nem, a felbontás nem tartozik közé. Itt konkrétan egy sincs, csak annyi, hogy low legyen, medium vagy high. Persze ez gyakori hiba a konzolra tervezett játékoknál, amiket később PC-re is kiadnak, de jelen esetben egy időben jelent meg minden, arról nem is beszélve, hogy alapból számítógépen fejlesztenek. Soha nem fogom megérteni.


A számtalan liga mellett azért található egy afféle sztori mód is a játékban. A Master League és a Become a Legend lehetővé teszi, hogy egy általunk választott csapattal megnyerjük az adott bajnokságot és egyéb sorozatokat. Nemzetközi versengés is van: előre testvéreim, vezessük ki a magyar válogatottat és csináljunk világbajnok csapatot szerény kis országunk legjobb focistáival. Ebből a nézetből egy sci-fi játék is lehetne. Magyarok, mint világbajnokok, vagy akár magyarok, mint résztvevők a világbajnokságon: teljesen tudományos fikció.


Visszatérve a grafikára, amilyen mérges voltam a beállítások nem létezésére, olyan elégedett voltam a kinézettel és az optimalizálással. A játék gyönyörűen fut a kisebb gépeken is. Süti barátom ecsetelte, hogy a Fox engine, ami az MGSV alatt is megy, és remekül van kitalálva. Közepes beállítással, egy felső alkategóriás gépen kényelmesen és szépen elfut. Mindenki csini, nagyon szépen le vannak modellezve a focisták, bár túl nagy előrelépés tavaly óta szinte kimutathatatlan. Talán az arcok túl merevek, de igazából nincs még technológia kitalálva a mimikára. Most mondhatjátok, hogy de ott van L.A. Noire, ahol mindenki a végletekig ráncolta arcizmait és ettől tűnt valóságosabbnak az érzelmek kimutatása, mint más játékoknál. A lényeg, hogy némi merevség észrevehető, de összességében szép minden. A közönség nagyon aktív, folyamatosan mozog és hullámzik, a stadionok pedig igazi monumentális építmények. Sokat le is modelleztek a valóságból, a többi csak valamilyen fiktív helyszín.


A mozgás szerintem bonyolultabb, mint amilyet egy focis játék megkövetel, de az is lehet, hogy már csak én vagyok öreg a sok kombináció megtanulásához. Még Playstation-ön nagy divat volt a kombók kiosztása: valamelyik UEFA Champion League volt meg nekem és emlékszem a háromszög-kör-háromszög kombinációval lehetett ollózni, függetlenül attól, hogy van-e a közelünkbe labda, vagy nincs. Az Adidas Power Soccer-ben pedig fejberúgás is volt, ha a megfelelő gombokat nyomogattuk. A PES2016-ban azért annyira nincsenek már ezek jelen, de ha valaki kezdő vagy teljesen új neki a Konami focis játéka, ajánlott a tutorial-t elvégezni, hogy betanuljuk a parancsokat.


Összességében nagyon szórakoztató a játék, én meg voltam vele elégedve. Sokan panaszkodnak a kommentátorok unalmasságára, amit én nem vettem észre, de lehet csak azért, mert a FIFA98-óta nem volt közöm a szériához. Nekem nagyon tetszett maga a játék részletessége, a közönség élénksége és a sok liga, melyeken mind végigküzdhetjük magunkat. Habár a számunkra fontos bajnokságok és csapatok hiányoznak a licenc miatt, mindenképpen szórakoztató tud lenni. Nem beszéltem még az online életről, ami felettébb aktív, hiszen van egy divízió rendszer multiplayer környezetben, ami lehetővé teszi az örökös versengést másokkal. Vagy legalábbis a PES2017 megjelenéséig. Steam-en nézzétek meg, igaz vegyes értékelést kapott, de nekünk, akik se nem foci rajongók és nincsen viszonyítási alapunk a FIFA-hoz képest, egy remek sport játék, ami képes elszórakoztatni.

Pro:
+ Szép és jól optimalizált grafika
+ Remek játékmenet
+ Rengeteg liga

Kontra:
- Licenc problémák
- Kevés újdonság tavaly óta

Értékelés
 8.5
Játékmenet: 

Részletes ám de egyszerű játékmenet, ami a közösség szerint jobbra sikeredett, mint a FIFA-ban.
 9.0
Hangulat: 

Hatalmas stadion és őrjöngő tömeg. Kell ennél több, hogy gólt szerezzünk?
9.0
Grafika: 

Remekül optimalizált és szép minden, bár az arcok nekem túl merevek.
 9.0
Hangok: 

Sokan szidják a kommentátori oldalát a játéknak, szerintem nem volt vele semmi gond. A tömeg kiáltásai nagyon eredetiek lettek és a menüben kellemes zene fogad minket. Szerintem e téren rendben van a dolog.
8.0
Szavatosság:

Rengeteg liga van és a multiplayer rész is sok izgalmat ígér, mégis, az első meccstől kezdve ugyan az lesz mindig a dolgunk. Arról nem is beszélve, hogy 1 év után mehet a levesbe az egész, hiszen jön a következő rész.
Review score
8.7

A PES2016 egy remek focis játék, ami méltó ellenfele a FIFA-nak. Nem csak azok képesek élvezni, akik szeretik a labdarúgást, hanem minden játékos számára tartogat kihívásokat és szórakozást.



Összes oldalmegjelenítés