Armello - Teszt

Harcos farkasok, nyúl hölgyek, tolvaj patkányok és varázsló medvék...



Ritkán jön ki olyan egyedi játék a piacra, mint az Armello. Nem csak maga a játékmenet, ami különleges, hanem a megvalósítás és nem mellesleg a megjelenés is lélegzetelállító. Ez tulajdonképpen egy digitális társasjáték, na nem a gazdálkodj okosan meg a kinevet a végén féle, hanem a modern szerepjáték alapú táblásjátékokhoz tartozik. Ezeknek a jellemzője, a hosszú játékok, a gondos stratégiai és taktikai meglátások és gyakran egy szerep mellett kell döntenünk, hogy valamelyik végcélt elérjük. Magát az Armello-t tehát ne úgy képzeljük el, hogy van egy fix pályánk, amin végig kell lépkednünk és aki elsőként ér a célba az nyer. Sokkal inkább egy arénánk van, persze nem az, de inkább arra hasonlít, mint egy klasszikus táblásjátékra. Egy nagy terület amin számos objektum van, középen a kastély, ami a játékunk szíve.


Kapunk egy kis alap sztorit, aminek a legnagyobb részét érdekesképpen a tutorial pályákon élhetjük át. Itt mutatkozik be a világ, ami Armello. Négy frakció található meg: nyulak, farkasok, medvék és patkányok. Az egész téma felettébb meseszerű, ugye ehhez hozzájárul az is, hogy minden szereplő valamilyen állat. Emellett ott van a csodás grafika, ami teljesen elvarázsol, valamint a király animációk, ahol minden átmegy rajzfilmszerű állapotba. Ezek összessége a lehető legjobban élvezhető, megjelenésileg csúcson van a játék. Történetünk úgy kezdődik, hogy a királyt megrontja a rot nevezetű dolog, és a birodalom lakói a rettegés mellett úgy döntenek, hogy itt az ideje az uralkodás megváltoztatására. A négy frakció mind másképpen képzeli el a dolgot, így a játék során a másik 3-mal versengünk a koronáért.


A játék rendelkezik az alap társasjáték elemeivel: körökre osztott, számottevő szerepe van a dobókockának és rengeteg kártyahasználat szükséges az interakciók lebonyolítására. A pálya zónákra van bontva, ezen kell lépkednünk és minden ilyen kis területnek más szerepe van. A hegyek megmászására például két lépést kell elpazarolnunk, a mocsár sebez, ha áthaladunk rajta, az erdő elrejt az ellenségek elől, a romokban pedig kincsre lelhet a kalandozó. Karakterünknek rengeteg alapértéke van, amik meghatározzák, hogy mennyit léphetünk egy körben, mennyi az alap támadási értékünk, mennyi varázserőnk van, mennyi a népszerűségünk és a rot jelzőnk. Rengeteg az adat és képesség, ezért idejében el kell dönteni, hogy melyik lesz majd az erőségünk.


Ami nagyon érdekes, hogy mindig van egy aktív küldetésünk, amit el kell végezni. A körök elején választhatunk, hogy milyen fajtát akarunk teljesíteni. Ezek általában egy bizonyos mezőn hajthatók végre, amik nincsenek közel, tehát pár körbe beletelik, hogy odaérjünk. Teljesítés esetén jutalmat kapunk, ami lehet valamelyik értékünk megnövelése, vagy akár egy kártya is. Négy féle kártya van a játékban: vannak a tárgyak és a csapattársak, amikből 3-3-at lehet hősünkre felszerelni. Ezek amolyan passzív hatások, amik segítségével erősebbek leszünk a csatában. Ezenkívül vannak a trükkök, ezeket valamelyik zónára tehetjük le és akkor aktiválódnak, ha az ellenfelünk áthalad rajta. Ilyenkor teljesíteni kell a kártya feltételeit, azaz dobókockákkal kell dobnia és ugyanazokat a szimbólumokat kell kiraknia, amit a feladat megkövetel, vagy ellenkező esetben aktiválódik a trükk és valamilyen kárt szenved az áldozatunk. Végül vannak a varázslatok, amiket magunkra vagy akár az ellenfelekre használhatunk. Minden kártyának meg van az ára: van amelyik pénzbe kerül, van olyan, minek spirituális értéke van, de nem kizárt az sem, ami rot jelzőt tesz ránk. Ez a rot a romlást és a korruptságot jelzi, a magas értékek körönkénti sebzést okoz. A harcok ugyanúgy működnek, mint a trükkök: a két fél találkozik és dob a kockákkal, ezzel értékeket kap támadásra és védekezésre. Ha van felszerelve tárgyunk vagy csapattársunk, akkor passzívan kapunk némi bónuszt, de alapvetőleg a támadási érték határozza meg, hogy hány kockával szállunk a meccsbe. Például, ha 6-os a támadásunk, akkor 6 kockával dobhatunk és ez határozza meg, hogy mennyit tudunk támadni és védekezni.


Mind a négy frakciónak több hőse is van, akiknek más-más passzív képességei vannak. A pályán rengeteg a kaland, valamit 2 körönként váltakoznak a napszakok és sok karakter bónuszt kap ezekre. Például Amber, a nyúl hölgynek van egy Tomb Raider nevezetű passzívja, ami nagyobb esélyt ad kincs találására, ha egy dungeon mezőn vagyunk. A farkasoknál Thane viszont plusz egy dobókockát kap, amennyiben éjszaka küzdünk. Jó tehát ha az ember már az elején tudja, hogy mit akar csinálni.


Vannak a pályán különböző falvak, amikre ha rálépünk el tudjuk foglalni, ilyenkor körönként aranyat termel, de ami még fontosabb, presztízst biztosít. Ezt akkor is kapunk, ha megölünk egy ellenfelet, illetve ha mi meghalunk, azonkívül, hogy a kezdőhelyünkre térünk vissza, vesztünk egyet. Minden héten, a király ad ki új rendeletet, ami valamilyen passzív hatást biztosít a következő pár körre. Akinek a legnagyobb az aktuális presztízse, az lesz a presztízs vezető és eldöntheti, hogy a felajánlott rendelet közül, melyik legyen az érvényes. Magát a játékot négy féle módon lehet megnyerni. Az első, hogy legyőzzük a királyt harcban. Mondanom sem kell, hogy az oroszlán meglehetősen erős és sok élete van. A második, hogy nagyobb presztízst érünk el, mint a király, így többen fognak minket szeretni. A harmadik, hogy több rot jelzőt gyűjtünk, mint a király, így mi még romlottabbak leszünk és átvesszük a helyét a trónon. A negyedik pedig, hogy megtisztítjuk az elméjét. Erre négy mágikus követ kell szerezünk, amik összegyűjtése nagyjából annyi feladat, mint legyőzni a királyt.


Összességében sok lehetőség áll rendelkezésünkre a játék lebonyolításában. Mindig más események jönnek létre, így habár a pálya, amin játszunk, az sosem változik, mégis állandóan új helyzetbe kerülünk. Vonzó még, hogy más játékosok ellen is játszhatunk, akár egy igazi társasjátékban. Igazán szép és hangulatos minden, a zene és a grafika páratlan. A League of Geeks pofás kis játékot dobott nekünk össze az Armello szerepében, amit mindenkinek melegen ajánlok! Steam-en lessétek meg és ne habozzatok, ha egy jó kis társasra vágytok.

Pro:
+ Tökéletes megvalósítás
+ Izgalmas játszmák
+ Több befejezési lehetőség
+ Remek hangulat

Kontra:
- Túlságosan leköt

Értékelés
 10
Játékmenet: 

Van itt minden: kártyák, dobókocka, mezők, felszerelés, és vagy 8 különböző érték, ami mind befolyásolja a játékunk kimenetelét. Nem is lehetne ennél összetettebb és változatosabb a játékmenet.
 9.0
Hangulat: 

A hangulatot nagyon megdobja a zene és a megjelenés, ami harconként átcsap rajzfilmes stílusba. Ezenkívül az a tény, hogy állatok a karakterek, elképesztően jó.
 9.0
Grafika: 

Teljesen rendben van kinézetre. Mesésen szép és egyszerű.
 9.0
Hangok: 

Nagyon hangulatos hangok és zenék vannak benne, amit öröm hallgatni a hosszú körök alatt.
 8.0
Szavatosság:

Habár a játékunk mindig ugyan azon a pályán játszódik, állandóan más fog megtörténni velünk. Több végcélunk is lehet, ami garantálja, hogy ne csak egyszer üljünk le elé. Van benne többjátékos mód is, hogy barátaink ellen is élvezhessük a kalandot.
Review score
 9.0
Az Armello egy remek meseszerű társasjáték, ami nagy figyelmet és stratégiát követel. Csodálatos megjelenése mellett a sokszínű végigjátszás is igazán csábító.

Összes oldalmegjelenítés