How to Survive: Third Person Standalone - Teszt és Videóteszt


Teszteltük az új How to Survive játékot...



A 2 éve megjelent How to Survive elég nagy sikereket könyvelhetett el magának a megjelenése után. A játékosok nagyon szerették és azért egy átlagos, 70% körüli értékelést sikerült magának bezsebelnie, holott nem igazán volt újszerű, csak jól ollózta össze a bizonyos elemeket. A rajongók pedig valamiért mégis úgy látták jónak, ha ezt az egészet átültetnék egy Third Person Shooterbe, és addig rágták a készítők fülét, amíg azok végül be nem adták a derekukat. Így jelenhetett hát meg a How to Survive: Third Person Standalone.


Tartalmát tekintve a játék nem változott semmit. Megmaradt a 4 választható karakter, amelyek mind-mind különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, itt is elérhető a 4 különböző, szabadon bejárható sziget, pluszba pedig megkapjuk a Kovac’s way DLC tartamait is, így okunk nem lehet panaszra. Az új játékosok számára ez bőséges alapanyag, akik viszont már korábban elsajátították a túlélés szabályait, azok kicsit szomorúbbak lesznek, mert ez minden, amivel a játék szolgálni tud.


De nem is a tartalombeli változásra fókuszált az Eko software, hanem arra, hogy a már jól ismert, izometrikus nézetbe helyezett játékukat átültessék Third Person Shooter-be, ami nagyon-nagyon merész ötlet volt, de elképzelésnek nem utolsó. Sajnos a végeredményről teljes mértékben lerí, hogy ez pontosan az a koncepció, aminek már a tervezőasztalon el kellett volna haláloznia. A Steam értékeléseket végigböngészve sokan sérelmezik, hogy a How to Survive nem működhet TPS játékként, főleg nem úgy, hogy eleve izometrikus kamerakezeléssel készítették el. Ez részben valóban igaz. Jelenlegi formájában a játék így nem működik. Nagyon látszik a játékon, hogy minimális erőbefektetés mellett hozták létre ezt a sidekick-et, ami a 10 eurós árcédulához képest a minőségen is meglátszik. Az irányítás nehézkes. A karakter animációk végtelenül buták. A közelharc sután működik, olyan tompának, szürkének érződik az egész. Nincs élet a karakter mozgásában, mint ha csak egy játéktermi gombot püfölnénk a támadáshoz, sokszor olyan érzésem volt. A fegyverekkel való célzás már valamivel jobban működik, de például az íj tökéletesen használhatatlan, fejlövéssel még csak ne is próbálkozzunk, hacsak nem akarunk nyílvessző gyűjtögető szimulátort faragni a játékból. A kraftolás egyébként most is zseniális és könnyen elsajátítható, de az engem kifejezetten zavart, hogy a különböző típusú fegyverek váltásához mindig vissza kell mennünk az inventory-ba, és kézzel kiválasztani a használni kívánt vágó, vagy lőfegyvert.


A grafika sajnos ismét azt az állítást igazolja, hogy ha egy RTS-ből TPS-t akarsz csinálni, akkor azzal marha sok munka jár. És ez itt is igaz. Lehozták az egészet a ”földre”, és szinte sírni támad kedvem. A környezet, a karakterek, minden nagyon sután néznek ki, alacsony felbontású textúrákkal dolgozik, egyszerűen nem hozza azt a minimum elvárható szintet, amit elvárnánk. Erre a látványra ma már egy jobb mobiljáték is képes, de a HTS Third Person Standalone nem egy mobilport, szóval duplán kell szégyenkeznünk emiatt. A zenékkel kifejezetten nem voltak problémáim, bár volt egy két dallam, amelyiknél én majd meg zavarodtam, annyira irritálóak. A szinkron viszont egész jó. A karakterek hangjai remekül el lettek találva, de talán nem árulok el vele nagy titkot ha azt mondom, hogy mindannyiuk közül Kovac karaktere a legzseniálisabb, hangra és humorra is. A játékmechanika is egészen jó. Tetszett, hogy a különböző típusú zombik ellen más-más módszert kell alkalmaznunk, vagy hogy például a lángoló bottal éjszaka biztonságosabban közlekedhetünk, és hogy az üvegeket felhasználhatjuk a víz tárolására. Ezek nem tűnnek nagy dolgoknak, de pont emiatt látszik, mennyire ráfeküdtek a készítők a túlélés szimulálására.


Zárásképp annyit szeretnék hozzátenni, hogy az általam leszűrt tapasztalatok alapján a How To Survive Third Person Standalone egy merész próbálkozásnak indult, de sajnos képtelen azt a minőséget hozni, amit átlagban más indie cím még Early Access státuszban elér. Ez természetesen ne riasszon el titeket a túlélés vágyától, mindösszesen csak arra próbálok meg célozni, hogy ha mindenképpen szemezgettek a játékkal, akkor választásotok essen inkább az izometrikus nézetű, eredeti verzióra. Ezt meg érdemes elfelejteni.


Pro:
+ Minden tartalom helyet kapott benne
+ A krafting rendszer még mindig zseniális
+ Jó karakterek

Kontra:
- Nehézkes irányítás, gyenge animációk
- A harcrendszer bugyuta
- Csúnya grafika
- Az egész nem működik TPS-ként

Értékelés
 6.5 Játékmenet: 

A létszükségletek fenntartása, a kraftolás, a túlélésért folytatott harc mind remekül visszaköszön itt is, csak a megvalósítás miatt nehezebbé, frusztrálóbbá vált az egész.
 7 Hangulat: 

Minden, ami naggyá tette az alapjátékot itt is fellelhető részben, de a butácska harcrendszer képes tönkretenni az élményt.
 5.5Grafika: 

Nincs mit köntörfalazni, ebben a formában a játék botrányosan csúnya. Ami izometrikus nézetből talán még nem olyan feltűnő, na az itt mind szemet szúr.
 8Hangok: 

A zenék jók, a karakterek szinkronja meggyőző, még a zombik hörgése is autentikus. Néha kissé low budget-nek tűnhet, de ennél a játéknál ez szerintem elnézhető.
 7.5Szavatosság:

Nem állítom, hogy élvezhetetlen a játék, mert egész jól el lehet vele szórakozni, de a defektjei miatt hamar rá fog unni az egyszerű, casual játékos, főleg az, aki számára nem mond sokat a cím.
Review score
 6.9A How to Survive még mindig hozza azt, amit elvárunk tőle, de ez a Third Person kerítés nem tett jót a játéknak. Okosan is meg lehetett volna oldani, de jelenleg ebben a formájában ez így nem több egy gyengécske próbálkozásnál.

Összes oldalmegjelenítés