E3 2015 - a Bethesda konferenciájának összefoglalója


Megnyitotta kapuit idén is az E3 expo...

Bizonyára mindenki hallott már a nagy játék kiállításról, amit minden évben megrendeznek (legtöbbször Amerikában), és sok játék fejlesztő/kiadó itt mutatja be a nagy érdemű közönségnek, hogy mi is vár ránk az előttünk álló hónapokban. Ma, egész pontosan Hétfőn, hajnali 4 órakor megkezdte az E3 az első konferenciájukat, amivel most először a szinpadon, a Bethesda Softworks rajtolt el.

Az első játék, amit első kézből láthattak a jelen lévők, illetve a Twitch/Youtube nézői, az a Doom következő része volt, amit a már jól ismert id Software fejleszti már idétlen-idők óta. A játék sok újítást fog nyújtani, főleg grafikailag, ugyanis az új id Tech 6 motorján fog futni (vagy ahogyan ők nevezik: id Tech 666), és a prezentáció alatt sok mindent láthattunk, ami újítás a játék eddigi részeihez képest, ugyan a fröcsögő vér és hús cafatok még mindig ékesen díszítik a játék hangulatát. A játék 2016 tavaszára ígérték, a platformokról még nem tudni, de valószínűleg a multi platformos trendet fogják követni (PC, PS4, XBOne).

15 perces gameplay videó a Doom E3-as release-éből:


A második egy Free-to-Play játék került bemutatásra, ami a BattleCry névre hallgat, amit a BattleCry Studios készít. Első ránézésre a játék egy Team Fortress 2 klónnak nézett ki, amiben a csapatok egymást kaszabolva mentek előre, amerre csak láttak, és az eddigiek látottak alapján a játék nem más, mint egy TDM alapú csapat orientált TPS MOBA. A játék különlegessége, hogy különböző frakciók kapnak majd helyet, és egy kis teaserként bemutatták a legújabb frakciójukat: a Hun Köztársaságot. A zárt alfában eddig csak az Ausztrália és Új Zélandon tartózkodó játékosokat engedték be, de miután elhangzott ez a mondat, azonnal jött utána a meglepetés: mostantól mindenki feliratkozhat a globális béta verzió tesztelésére a www.battlecrythegame.com weboldalon.


A harmadik az Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited volt, ahol a Zenimax Studios fejlesztő csapata fő fejlesztője, Matt Firor bemutatta, hogy milyen újításokra számíthatnak a játékosok a jövőben. A legelső bejelentések egyike a konzolos játékosokat érinti, ugyanis mostantól PS4-re és XboxOne-ra is elérhető lesz a játék. Az ezt követő pillanatokban újabb bejárható területeket láthattunk, amiknek még nem tudni mi lesz a szerepük, név szerint az egyik az Imperial City-re hallgat (a videókban látottak alapján ez egy magas szintű terület lesz, bár ki tudja, hogy mi lesz még belőle), avagy az Orsinium, ami az Orkok fővárosa lesz, ez több, mint valószínű, hogy barátságos terület lesz, sajnálatos módon több információt nem mondtak el a videókban látottakról.

Itt látható a videó a TESO: TU E3-as bejelentéséről:


Ezután jött a sokak által várt steampunk stílusú játék folytatásának bejelentése, ami nem más, mint a Dishonored második része. A rövid CGI renderelt videóban láthattuk, hogy az új rész főhőse újabb eszközöket és képességeket kapott, amivel még élvezetesebb lesz a viktoriánus kora beli város utcáin (vagy házai tetején) vadászni az áldozatainkra. A videókból kiderül, hogy a játékot két karakterrel is végig játszhatjuk: az egyikük a jól ismert Corvo Attano lesz (ő volt az első rész főszereplője), a másik pedig egy hölgy, aki Emily Coldwin lesz, ő róla csak annyit tudni, hogy különleges képességek birtokosa. A játékról több dolgot nem tudtunk meg: se azt, hogy mi a története a játéknak, se az új képességekről nem lehetett hallani. A játék megjelenését homály övezi, valószínűleg később bejelentésre kerül.

A videó a Dishonored 2-ről itt:


Nem hiába került a lista legvégére a Bethesda egyik legnagyobb dobása, ugyanis az ezután látottak után mindenkinek elállt a szava, miután Todd Howard, a Fallout 3 és Elder Scrolls játékok atyja, avagy felelős producere megjelent a színpadon. Mindenki tudta, hogy mi fog következni. Végre hosszas találgatás és rejtélyes visszaszámlálók után megmutatták a várva várt poszt apokaliptikus játék folytatását, amiben mindenki mély nyomot hagyott, és sokakkal ismertette meg a híres mondatot: Háború. A háború sose változik. A Fallout 4 egy olyan szintre emelte meg a franchise színvonalát, amire egész biztosan senki sem számított. A látottak alapján rengeteg újítással fogunk találkozni, ezek között lesz a Creator grafikus engine egy újabb verziója lesz, amiben új dinamikus effektek, valós idejű árnyékolás és visszaverődés, részletesebb textúrázás és még sok más meglepetést fog tartogatni a játékosoknak. A játékból elég sok mindent megmutattak, ami újdonságnak mondható (elég valószínű, hogy ez még a fele sem annak, ami majd a végleges játékban lesz majd), és Todd elmondása szerint a játékon rögtön a Fallout 3 után már dolgoztak, azaz 2008 decembere óta. Mint azt már mára megszokhatták a játékosok, hogy vannak egyes játékok, amikhez már évente jönnek ki az újabb részek, és az elmondásai alapján ő is úgy volt azzal, hogy a jó játékhoz több évet kell várni (nem úgy, mint a Duke Nukem Forever-hez).

A prezentáció során láthattuk, hogy a karakter készítést is egy jó pár fokkal feljebb tolták azon a bizonyos mércén, ugyanis most már valós időben fogjuk látni, hogy miként is fog kinézni főhősünk, de meg kell hagyni, már itt leesett az állunk, hogy mit műveltek a játékkal. A játékból kaptunk egy pár percnyi ízelítőt is, ahol láthattuk, hogy a craftolási rendszer is át lett alakítva. Most már saját magunk rakhatjuk össze fegyvereinket, például van egy 10mm-es pisztoly, és annak ki szeretnénk cserélni a csövét valami hosszabbra, hogy pontosabb legyen távolra és ezt meg is tehetjük, természetesen ha megvan hozzá a kellő felszerelés és hozzávalók. Na most, a Bethesdás srácok ezt azzal fejelték meg, hogy a játékban található összes fegyvert rengeteg féle képpen átvariálhatjuk, és egy másik példának felhozható az, hogy az egyszerű Pipe Gun (egy csövű, egy lőszer fér bele a csövébe, majd újra kell tárazni) átalakíthatóvá válik egy mester lövész puskává, ami elég sok fajta játék stílust fog adni a játékosoknak. Na de itt nem ért véget a meglepetések tárháza, ugyanis megépíthetjük a saját házunkat is, ugyanúgy az összeszedett hozzávalók után rakhatjuk le az egyes elemeket, és ne előre elkészített ház részekre gondoljatok, mint amit a Skyrim Hearthfire kiegészítőjében lehetett látni, hanem rendesen te fogod lerakni a ház egyes elemeit, tehát a padlót, mennyezetet, tetőt, bútorokat, ajtót, lépcsőt, és rengeteg más elem fog a rendelkezésünkre állni, sőt, fogunk tudni majd lámpákat is kihelyezni, aminek áramot kell majd adnunk, avagy védelmező ágyúkat is helyezhetünk ki bárhová, ahová csak szeretnénk. A még nagyobb poén pedig az, hogy ha úgy gondoljuk, akkor be is népesíthetjük a házainkat (jól olvastátok), és saját városunk is lehet, aminek mi leszünk a vezetője (ugyan az utóbbiról nem lehetett hallani a konferencia során, de remélhetőleg így fog történni). Lehetett látni újítást a csonkítási animációkon is, miszerint a bemutatón meglőtték a lábán a Mole Rat-et, és nem halt meg rögtön, amint leszakadt a lába, hanem elkezdett még kúszni felénk, szóval nem lesz az, hogy csak akkor tudjuk megcsonkítani ellenfelünket, amikor elfogyott a hp-ja. Animációkra visszatérve: látható volt pár másodpercre az egész biztosan sokak által ismert Power Armor is, amibe mostantól hátulról kell beszállni. Zárásképpen Todd az ő maga stílusában felfedte a leplet a megjelenési dátumról, ami 2015. November 11.-én lesz, tehát már nem kell sokat várni. A játék helyszínileg Bostonban fog játszódni, és a Vault 111 egyetlen túlélőjeként kell majd megállnunk a helyünket a ránk váró kopár, végtelen és könyörtelen világban.

Itt látható egy 15 perces gameplay a Fallout 4-ből, amit a konf. alatt lehetett látni:


Meglepetésképp Todd még mielőtt elhagyta volna a színpadot, meglepett mindenkit egy másik bejelentéssel is, ami a telefonos felhasználókat érinti, ugyanis amíg a Fallout 4-et fejlesztették, egy elég nagy űr keletkezett a Fallout világában úgymond, így előrukkoltak egy ingyenes telefonos játékkal, ami a Fallout Shelter névre hallgat. A játék célja, hogy mint a Vezérként menedzseljük a saját Vaultunkat. A játékban több játék elemeit lehet észrevenni, mint pl. az FTL, XCOM: Enemy Unknown, This War of Mine-ban látott menedzselési módszerek. Ahogy azt az XCOM-ban is volt, a Vaultunkat oldal nézetből látjuk, és a lakóinak megadhatjuk utasításba, hogy ő foglalkozzon a kertészettel, az a lakos a bárban dolgozzon, és stb. A játék lényege, hogy ne fogyjunk ki az erőforrásainkból, és ne haljanak meg a lakosai, ugyanis alkalom adtán vándorló emberek jönnek a Vaultunkhoz, és el kell döntenünk, hogy segítünk-e nekik vagy sem, aminek lehet jó kimenetele is, de akár rosszul is alakulhat a helyzet. A játék iOS-re és Androidra egyaránt megjelenik, és a konferencia befejezése után bárki letöltheti majd telefonjára, ingyen és bérmentve.


Egy másik meglepetést is tartogatott számunkra Todd, ugyanis készítettek egy igazi Pipboy-t, amibe a telefonunkat belerakva használhatjuk ugyanúgy, mintha a rendes valódi eszköz lenne a kezünkön. A készítmény limitált példány számban lesz kapható, és természetesen nem maradhatott ki a sorból még egy telefonos alkalmazás, ami úgyszint a Fallouthoz kapcsolódik, ez pedig maga a Pipboy alkalmazás, amivel a játék menü rendszerét tudjuk a telefonunkra varázsolni, így lesz teljes a Pipboy 3000-ünk.


Ezzel véget ért a Bethesda konferenciája, ezután interjúk sorozata követte egymás után a játék fejlesztőkkel, ahol egy kicsivel bővebb információk derültek fényre a játékokkal kapcsolatban. A következő konferencia a Microsoft-é lesz, ami helyi idő szerint 2015. június 15.-én este 9 órakot lesz látható. A közvetítést itt láthatjátok majd: http://www.gamespot.com/e3/microsoft-press-conference-2015/

Összes oldalmegjelenítés