Hatred - Teszt

Ahol mi vagyunk maga az armageddon...



A Destructive Creations Hatred című alkotása az elmúlt napok, hónapok és azt hiszem az év egyik legnagyobb port kavaró játéka. Nem a király ötletek vagy a nagy remények miatt, hanem a sötét és hideg hangulata végett. Ez az a játék, amit úgy csúfolnak, hogy sorozatgyilkos szimulátor. Nem értek ezzel egyet. Ha nem fekete-fehér, hanem színes lenne simán mondhatnánk rá, hogy egy GTA moddal vagy éppen egy felújított Postal-lal játszunk. Annak idején már kifejtettem a véleményem a játékok pszichológiai hatásáról, melynek a középpontja a Hatred volt, ha kíváncsi valaki rá gyorsan olvassa el itt a teszt előtt.


Ez az a játék, aminek a megvásárlása kellő megfontoltságot igényel, ugyanis a játékosnak rendelkeznie kell azon képességével, amivel többet lát a Hatred-ből, mint puszta esztelen mészárlást. Főszereplőnk kiléte teljesen lényegtelen, ami lényeges az, amit tenni fog, pontosabban amit mi fogunk tenni az ő keze által. A mi akaratunk, a szereplő fegyvere. Pusztán The Antigonist-nak említett hősünknek elege van az életből, a rendszerből és csak egyetlen egy szabálya van, pontosabban kettő: minél több embert magával vigyen a sírba és az, hogy nincs kivétel. Játékunk a házunkból indul, majd amint kilépünk az utcára megcsodálhatjuk ennek a fekete-fehér világnak az izometrikus nézetét és ha nem tetszenek az emberek, akik előttünk várják a buszt, lelőhetjük őket. A lényeg, hogy minél nagyobb mészárlást végezzünk, mielőtt minket lőnek le, hiszen csak mi tudjuk valamennyire is megtisztítani az emberiség haszontalan rétegét, mi vagyunk a manifesztált armageddon, melynek eszköze csak és kizárólag a brutalitás és a kegyetlenség.


Persze sokan megakarnak majd akadályozni. Önjelölt helyi aktivisták és a rendőrök, akiket csak emberi páncélnak nevez karakterünk. Szerencsére számos fegyver akad segítségünkre, mint a gépfegyver, sörétes puska, gránátok és a lángszóró. A játék kezdeti szakasza, mikor csak kimegyünk az utcára és elkezdjük a tisztogatást, talán sokak számára céltalan lehet. Itt nincsen sztori, nincsen eleje se vége a játéknak. Ha meghalunk, kezdődik az egész előröl. Ezért kicsit hátrányból indul a Hatred. Véleményem szerint fel lehetett volna egy okosabb rendszert építeni a játéknak, hogy vonzó legyen mindig az újrakezdés. Mikor kimegyünk az utcára a játék semmilyen módon nem navigál minket semerre, arra megyünk, amerre akarunk. Minél több embert ölünk meg, annál nagyobb rendőrségi csoportok jönnek velünk szemben és minél nagyobb területet derítünk fel, annál több személyes küldetést jegyez fel magának az Antigonist.


Kalandozásunk közben ellátogatunk házibuliba, bevásárlóközpontba, rendőrkapitányságra de még temetésen is tiszteletünket tehetjük. Ilyenkor megjelenik egy amolyan quest log, melyben csak annyit fogtok látni: ölj meg itt mindenkit. Ha ezeket teljesítitek aranyos kis achivementek fognak megnyílni. Sok ilyen helyszín elég messze van a házunktól és a bejárható terület igen csak nagy, ezért kell 1-2 neki futás, mire felderítjük az összes olyan helyet, ahol tömegkatasztrófákat tudunk okozni. Szerencsére nem kell mindig gyalogolnunk, vannak olyan autók, amikbe be tudunk szállni és máris gázolhatunk át a mindenen. Mondom, egy modolt GTA is lehetne. Egyébként vicces az AI. A rendőrök, akik szintén nagy erőkkel és kocsikkal érkeznek, annyira eltökélték az elfogásunkat, hogy sokszor ők maguk gázolják halálra az ártatlan embereket.


Ha az életed elfogy, meghalsz, ám van lehetőség töltésre. Ne orvosi csomagokat képzelj el, hanem brutális kivégzéseket. A haldokló embereket kegyetlenül ki lehet végezni, mely cselekvés során az Antigonist széttapossa a fejüket, kést szúr a szemükbe vagy szimplán lepuffantja. Ez az a folyamat, mely növeli az életünket, és amit sokan nem szeretnek, ugyanis 3-4 másodpercbe telik minden ilyen jelenet. Szerencsére ki lehet kapcsolni a menüben, így is meggyorsítva a mészárlás ütemét. A játék egyébként rettentő szép és bír az indie játékok átkával: baromi nagy gép kell hozzá. DirectX 11 alatt el sem fut, sok magos proci kell hozzá, na meg persze ram minden mennyiségben. Cserébe nagyon egyedi grafikát kapunk és brutális fizikát. A Hatred-ben azt hiszem talán mindent fel lehet robbantani és szét lehet zúzni. A járműveket, minden egyes épület ablakát és falait. Minden robban, törik, repül és pusztul, akár maga Michael Bay is rendezhette volna.


Összességében szórakoztató játék, de nagy lángon ég. A folyamatos újrakezdés egy idő után uncsi lesz. Semmi pluszt nem kapunk, függetlenül attól, hogy az előbbi ámokfutásunk milyen méreteket öltött. Mindig gépfegyverrel és négy darab gránáttal indulunk az útnak, így csak addig játszható a játék, amíg fel nem fedezünk minden érdekes helyet a városban. Durva és erőszakos a játék ez tény, de egy GTA ugyan ilyen. Mindenféleképpen próbáljátok ki, mert egyedisége miatt tud újat mutatni a veteránoknak is, de tartalma igen csak kevés. Amolyan egynek jó játék. Steam-en el tudjátok érni, nem is annyira drága egyébként, de akár a nyári akciók miatt még lehet olcsóbb is az ára. Jó tisztogatást, és ne feledjétek: ez csak egy játék!

Pro:
+ Szép grafika
+ Gyönyörű atmoszféra
+ Korlátlan lehetőségek

Kontra:
- Kevés tartalom
- Magas gépigény

Értékelés
8.0
Játékmenet: 

Nagyszerű játékmenet. Igazából mind bír azzal, mint egy GTA. Van ahol korlátoltabb, van ahol szabadabb, de összességében kellemes a kombináció.
9.0
Hangulat: 

Hangulatilag nagyon ott van. A düh és az őrület annyira átjön, hogy a játékos szinte vicsorít. A megjelenés pedig káprázatos.
8.5
Grafika: 

Szerintem csodásan néz ki és a játék minden eleme remek. Brutális fizika hajtja ezt a motort, aminek sajnos a magas gépigény az ára.
 6.5
Hangok: 

Igazából hangok terén minden okés. Zeneileg annyira nem maradandó. Hirtelen nem is emlékszek arra, hogy szól-e benne valami muzsika. Ellenben a trailer-nek nagyon jó a zenei aláfestése.
 5.0
Szavatosság:

A játék nagyon hangulatos, nagyon szabad és nagyon érdekes. Egy óra után viszont már mindent ismer a játékos. Lehet a térképet még nem, de ezen kívül már nem lesz újdonság semmi, ami miatt kétséges, hogy a második-harmadik halál után is megpróbálkozunk a mészárlással.
Review score
 7.4
Összességében a Hatred egy kellemes csalódás, hiszen az eszetlen öldöklés mögött remek hangulat és megjelenés található. Habár a végtelenségig nem élvezhető a játék, mindenféleképpen szórakoztató az öldöklés szabadsága és az elemek pusztítása.

Összes oldalmegjelenítés