The Repopulation - Előzetes

Betekintést nyertünk a készülőben lévő új sci-fi MMO-ba..

Manapság tonna számra jelennek meg az érdekesebbnél-érdekesebb MMO játékok. Legtöbbjük egy félév után elbuknak, mások pár évig is bírják, de a történet vége mindig szomorú befejezéssel zárul. Számtalan játékot lehetne felsorolni, aminek kiváló ötlete volt, csak a kivitelezése miatt nem élte meg a felnőtt kort. Ezen játékok közé tartozik a Hellgate: London (igaz, mondjuk ezt a játékot újraélesztették, mint F2P, de azóta is kb. ugyanannyian játszanak vele, mint anno a fizetős verziójával), Black Prophecy, The Chronicles of Spellborn, City of Heroes, The Matrix Online, és még más rengeteg játékot lehetne felsorolni. A mai páciens már lassan egy fél éve játszható formában van a Steam rendszerén, mint Early Access játék.


A játék a már jó pár filmben és úgyszint játékokban látott sci-fi életképet ábrázolja: az emberiség lassan ráébredt arra, hogy a mega vállalatok irányítják életüket, emiatt az emberek úgy döntenek, hogy nem lesznek többé bábúk, és ellenállnak minden megszorításnak, amivel csak szembe kerülnek. Ennek köszönhetően a mega vállalatok egy önkéntesekből és robotokból álló rend fenntartó alakulatot hoznak létre, aminek feladata, hogy az ellenállást elnyomják. A játék kezdetén máris választás elé állítanak: kihez szeretnél tartozni? Az OWON (One World, One Nation) kollektívához, akiknek életcélja, hogy minden ember egyen rangú? Vagy az FPR-hoz, akik az emberi jogokért harcolnak, hogy megvédjék tulajdon jogaikat?


Az első benyomásom egy kicsit savanyú volt ezzel a játékkal kapcsolatban. A névből és a képeket látva úgy gondoltam, hogy végre egy olyan játékot csinálnak, ami elszakad a szokásos hagyománytól, vagyis a hardcore grindolástól és a szokásos MMO-s maszlagtól. Sajnos azt kellett tapasztalnom, hogy ez a játék is olyan, mint a többi: csináld meg ezt, csináld meg azt, vidd oda ezt ennek a személynek, ölj meg ebből ennyit, stb. Ez a legnagyobb gond manapság ezekkel a játékokkal, hogy mindegyik ugyanarra a bizonyos dologra alapszik, csak a tálalás más. Az első két óra után kezdtem beleunni, hogy a játék elején már úgy ugráltatnak minket, mint a szolgákat, továbbá volt jó pár dolog, ami érthetetlen volt számomra, ugyanis nem mindennapi skill rendszere van a játéknak.


Az egyes skillek úgy tudnak csak fejlődni, ha azokat használjuk is, tehát feltételezem, hogy szeretnénk gyorsabban mozogni, vagy jobban lőni kézi fegyverekkel. Ehhez nincs más dolgunk, csak ugrándozni, vagy gurulni, avagy ellenségekre lőni a lőfegyverünkkel. Alapjába véve jó az elgondolás (mint minden MMO-nál általában, csak valahogy kénytelenek elkerülni, hogy a szokásos grindolós rendszer bekerüljön a játékukba), viszont még mivel alig egy fél éves a játék, ezért a küldetéseket, amiket nem mellesleg a játékban levő e-mailes szolgáltatáson keresztül tudunk elfogadni, sokuk bugos, vagy hiányzik az NPC, akivel kéne beszélni, de ez abból is adódhat, hogy megölte egy játékos az adott NPC-t. Hogy minek, azt ne tőlem kérdezzétek (valószínűleg, hogy más játékossal kitoljon). A játékhoz sok más dolgot is terveznek, mint pl. a saját kezüleg felépíthető házak vagy építmények, PvP csaták, különfajta eventek, részletesebb crafting rendszer, és még sok más minden.


Mint minden játéknál egy játékos első útja a beállítások menüponthoz vezet. Csodák-csodájára, a játék nem rendelkezik külső menü rendszerrel, vagyis nincs főmenü, ami egyeseknek akár zavaró is lehet. A viszonylag részletes karakter készítés után a játék rögtön a tutorial-ba dobott be, ami több okból kifolyólag is idegesítő tud lenni. Először is: a játék hangereje a maximumon volt, és elég jó érzés volt, hogy több száz ember egyszerre csinált mindent, és majd meg süketültem. Azért manapság egy játéknak a külső menürendszer elengedhetetlen dolognak számít, mivel nem mindenki úgy van vele, hogy rögtön a mélyvízbe ugrik fejest, előtte azért nem árt, ha beállít jó pár dolgot.


Ha már a beállításoknál tartunk, akkor már a többi részét is megemlítem. Az irányítás egy kicsit zavaros, mivel baromi sok funkciója van a játéknak, és első ránézésre horrorisztikusnak tűnt. Ugyan az MMO játékoknál ez bevett szokás, hogy minden funkciónak próbálnak egy billentyűt találni a billentyűzeten, csak hogy a játékost mégjobban összezavarja ahelyett, hogy csinálnának egy kollektív menüpontot (pár játéknál ezt meg is tették, pl. Vindictus). A grafikai beállítások is úgymond érdekesek, mivel akár hogyan is állítottam a grafikát, ugyanúgy csúnya maradt (pedig a játékot már jó pár éve fejlesztik), de nem feltétlenül kell csiri-virinek lennie egy játéknak ahhoz, hogy élvezhető is legyen, szóval ez nem róható fel negatívumnak.


Ami már nagyobb bosszúságot okozott, az a HUD volt, ugyanis a játékot játszhatjuk FPS nézetben is, és TPS-ben is. Az FPS nézet már önmagában érdekes volt, mivel csak a kamerát helyezték úgymond a karakter feje elé, és amikor így próbáltam meg lőni valamire, hát hadd ne mondjam mennyire elszomorított a látvány. A TPS nézet úgyszint lehangoló volt. A játék funkciói között volt egy ún. interaktív mód is, aminek segítségével a célkeresztet követve fordul a karakter, gondolom ezt azoknak rakták be, akinek nem jön be a folyamatos jobb egér gomb lenyomós megoldás (nyomni kell a jobb egérgombot folyamatosan ahhoz, hogy az egér segítségével tudj forogni a karaktereddel). Na most, amikor aktiválod ezt a funkciót, akkor a kamera a fej fölötti távoli hátsó nézetből átvált váll fölöttire, ami önmagában jó ötlet, viszont vannak szituációk, pl. ha beszélgetned kell egy NPC-vel, és véletlenül az interaktív kamerát bent hagytad, akkor nem fog megjelenni az egér mutató, és úgy kell kín keservesen rácéloznod a célkereszttel a válaszra, és ez főleg akkor zavaró, amikor 4-5 válasz közül kell választanod. Tudom, ez még egy WIP része a játéknak (legalábbis remélem), de ez akkor is felháborító, főleg, hogy a játék első pár óráját azzal töltöd el, hogy futkározni kell az NPC-khez.


Nem tudom megmondani pontosan, hogy meddig fog élni a játék, mivel most még nagyon sok minden zavaros. Ezzel nem azt akartam mondani, hogy a játék kudarcnak van ítélve, mert még az is lehet, hogy pár hónapon belül jelentős ránc felvarráson megy át a játék, de az is lehetséges, hogy nem fog kilépni az Early-ből. A játékon már 2010 óta dolgoznak, és tavaly decemberben nyitotta meg kapuit a játék, viszont a jelenlegi állapotban a játék elég nyersnek tűnt számomra. Nagyon valószínűnek tudom tartani, hogy azért is lett a játékból Early Access, mert a készítőknek elfogyott a keretjük, így próbálták meg valahogyan életbe tartani a projektet, viszont egy dolgot leszögeznék: nem szeretnék senkit sem eltántorítani ettől a játéktól. Vannak jó ötletei, de összességében nem hiszem, hogy ez 2015-ben megengedett, főleg a mai MMO-khoz képest is, ugyan azt állítják a készítők a játékról, hogy ez egy sci-fi sandbox MMORPG (a sandbox annyiban merül ki, hogy nincs külön pályákra bontva a játék, egy nagy terület van, amitől még egy játék nem válik sandboxxá). A játékot Steamen is és a játék honlapján is megvásárolhatjátok 20 euroért az ezüst csomagot, avagy 37 euroért az arany kiadását(itt találhatjátok a játék Steames oldalát, itt pedig a hivatalos oldalt).

Hasonló játékok: World of Warcraft, Star Trek Online, és sok más MMORPG

Összes oldalmegjelenítés