TEST DRIVE UNLIMITED 2 - RETRO TESZT


Put the pedal to the metal...


A múltba visszatekintve nem csak az Atarinak voltak nehéz időszakai, de maga a Test Drive széria sem volt mindig a toppon. Nehéz volt megfelelni az elvárásoknak, és az egymás után folyamatosan érkező részek csak nem tudtak megfelelni az elvárásoknak. Ezen változtatott a 2006-os Test Drive Unlimited, ami ismét életet lehelt a szériába, méghozzá meglepő sikerrel, így nem is volt kérdés a folytatás eljövetele, hiába 5 évet kellett rá várni.


Meglehetősen nyögvenyelősen álltam neki a játéknak, mert a sorozatról alkotott képem nem igazán vett rá sohasem arra, hogy huzamosabb ideig üljek a játék előtt, bár ez lehet azért volt, mert az első Unlimited játékot még a PlayStation 2-n próbáltam ki, ami nem igazán kötött le túl sokáig. Aztán a második résszel mégis úgy voltam, hogy egye fene, ha már le van árazva, próbáljuk ki, olyan rossz csak nem lehet, még a videók is elég meggyőzőek róla. Nos, így esett meg az, hogy 13 év után újból Test Drive játékkal játszom.


A történet, mint alkotóelem maximum egy anyacsavarként funkcionál ebben a hatalmas gépezetben. Olyannyira nincs, hogy szükség sincs rá, és senkit nem is érdekel, ezért többszörösen is hálás vagyok a készítőknek, hogy nem próbáltak meg valami sablonos, butácska sztorit letolni a játékosok torkán. Karakterünk kiválasztása maximum csak kisfilmes átvezetőkkel fogunk találkozni, ahol egy barátunk elkísér a használtautó kereskedő haverjához, és miután gyorsan meg is vásároljuk az első járgányunkat, felszínesen megismerkedünk az alapokkal. Olyannyira felszínesen, hogy a játék rögtön be is dob a mély vízbe. Személy szerint én marha nagy szarban voltam, ami az első 3 órát illeti, mivel számomra az első rész kimaradt, hozzá kellett szoknom egy csomó mindenhez. A menükhöz, a játékmenethez, a kereskedések és garázsunk felfedezéséhez, ésatöbbi ésatöbbi. De amint rájövünk a dolgok menetére, otthonosan fogunk mozogni Ibiza és Oahu szigetein.


Feladatunk a különböző osztályok számára megrendezett bajnokságok megnyerése és ezáltal feljebb jutni a ranglétrán. Ez viszont nem megy olyan egyszerűen, mert ahhoz, hogy elinduljunk ezeken a megmérettetéseken, előbb rendelkeznünk kell a megfelelő jogosítvánnyal is. Nem kell túl komplikált dolgokra gondolni: beiratkozunk az autós iskolába, megcsinálunk néhány tesztet, ahol megismerkedhetünk az adott osztály pár járművével és már indulhat is a verseny. Ami a versenyeket illeti, elég szép számban találhatóak versenytípusok. A hagyományos körverseny, kiesős körverseny, és sprint mellett találkozhatunk sebességmérő futamokkal, időmérő kihívásokkal és egy amolyan test your speed móddal, ahol a minél magasabb átlagsebességért kapunk pontokat. Ezek olykor megvannak bolondítva néhány szabállyal, mint például az időbüntetés pályaelhagyásért, vagy említhetném a környezetváltozást Off-Road típusok esetében, így azt kell mondjam, hogy ezen a téren jó munkát végeztek a srácok. Akinek meg ez nem lenne elég, van egy rakás szabadidős tevékenység is. Felkutathatunk autóroncsokat, testre szabhatjuk karakterünk ruházatát és kinézetét, furikázhatunk embereket és azok autóit, vagy csak az utakat felfedezvén ismerkedhetünk a helyszínnel.


Autókínálat terén a játék azért bővelkedik vezethető járműcsodákkal. Elég széles skálán mozognak a kocsik, a mezei Audik, Alfa Romeok, Fordok és Mercedesek mellett találhatunk rengeteg Ferrarit, Jaguart, VolksWagent, Lotust, a szinte mindenhol elérhető Pagani Zondák, Bugatti Veyronok, Mclarenek mellett olyan különleges autócsodák volánjai mögé is bepattanhatunk, mint a Caterharm CSR 260, vagy az Ariel Atom. Akik hiányolnák a BMW-t vagy a Porsche-t a kínálatból, nos… azok szomorkodni fognak, viszont utóbbi kárpótlásáért vezethetünk RUF-okat! Nagy meglepetés nem ért egyébként ezek kezelhetősége terén sem. Az Amerikai, hátsókerekes izomautók úgy csúszkálnak, ahogyan azt az ember elvárná, a könnyebb családi autókat meglepően könnyű kezelni, de a szuperautók vezetése sem okoz igazán problémát. Voltak viszont meglepetések, ahol nagyokat néztem, ilyen negatív példa számomra az Aston Martinok tökéletes elrontása, ami miatt én bojkottáltam is őket a végigjátszás során. Pedig nagyon szeretem az Astonokat, de ez valami elképesztően lehangoló, mennyire kezelhetetlenek lettek a játékban. Pánikra viszont semmi ok, mert vásárlás előtt elvihetjük egy tesztkörre bármelyik kicsikét, így valamivel könnyebb lesz a döntésünk a kasszánál, habár az is igaz, hogy másfél perc alapján nem lehet oly sok következtetést levonni hosszútávra vonatkozóan.


Ez a formula remekül működik. Tény és való. Aláírom. Engem is magával ragadott a játék. De ez még mindig nem a valaha volt legjobb és leg lebilincselőbb autós élmény, amit videojáték okozott számomra. És most lehet, hogy kisebb közutálatnak fogok örvendeni, amiért egy 1 évvel későbbi játékkal fogom hasonlítgatni a TDU2-t, ami nem más, mint a Forza Horizon. Igen, el kell ismerni, hogy a Horizon valóban sokat merített a TDU játékokból, és beton biztosan követi az általa kitaposott utat, viszont mégis mindenben jobb, és sikerül túltennie a Test Drive betegségein. És ezt nem azért mondom, hogy sárba tiporjam a játékot, csak akarva-akaratlanul átfutott az agyamon játék közben és összehasonlítva a kettőt állandóan arra a következtetésre jutottam, hogy a Forza Horizon ennél jobban képes volt ezt kivitelezni. Emellett a játék tele van hibákkal. Egyrészt erősen gépfüggő, sokaknak állandóan kifagy a játék vagy összeomlik, ami csak akkor szüntethető meg, ha a grafikát teljesen a minimum értékre állítjuk. A tuning többnyire csak ront az autók kezelhetőségén, és sokszor olybá tűnik úgy, mint ha állandóan változna a kocsik irányíthatósága. Egyik indításkor még rendesen kezelhető a jármű, máskor pedig oda-vissza csúszkál és pördül a kanyarban, esős időjárása ide vagy oda, nem számít. A játék kiegyensúlyozása sem lett megfelelő. Mivel nehézségi szintet nem áll módunkban állítani, ezért sokszor a megfelelő autóválasztáson múlik egy-egy verseny eredménye. Ha pedig az imént is említett kezelhetőségre gyúrunk rá, könnyen megeshet, hogy az időre teljesítendő futamokban alulmaradunk a több lóerővel rendelkező kocsikkal szemben. Természetesen a gép sohasem hibázik.


Grafikailag viszont pompás a játék. Az autók igazán impozánsan lettek lemodellezve, még a karakterek is elmennek szódával, a tájra pedig egy rossz szavunk sem lehet. Az esős idő ezt pedig csak fokozza, mert mind a szélvédőn lecsepegő esőcseppek, mint az utcán tócsában álló víz remekül néz ki és plusz hangulatot ad a játéknak. A motorhangokra helyenként még ráfért volna egy kis igazítás szerintem, és a szinkronnal is kissé spóroltak a fejlesztők, de egy ilyen volumenű játéknál ez megbocsátható bűn. A rádiók DJ-i viszont jó munkát végeznek, a spotok rendkívül humorosak és a zeneválaszték is egészen jó, bár a számukat elnézve nem hallhatunk annyi muzsikát, mint például valamelyik Grand Theft Auto játékban. Állomások közül is csak 2 érhető el, az pedig szépen fel van bontva Rock és Elektronikus zene kategóriába. Hogy kinek melyik áll közelebb az ízléséhez, az döntse el saját maga. De ha már a hangoknál tartunk, a versenyek előtti kommentár felvezetést igazán hanyagolhatták volna. Van 4-5 előre felmondott szöveg, ami folyamatosan ismétlődik, figyelmen kívül hagyva a korábbi eseményeket. És nem csak ez a baj, hanem az is, hogy egy idő után ez baromira idegesítővé válik. Ami a játék online részét jelzi, jár a fekete pont az Atarinak. Egy főként Online játékra és közösségépítésre szánt játék esetében elvárható, hogy hosszú évekig menjenek a szerverek, ehhez képest már idestova 2 éve olvasni felháborodott hangvitelű kommenteket, miszerint az online szolgáltatás meglehetősen instabil, már ha éppenséggel elérhető. Az Atarinak meg volt a lehetősége, hogy ismét legyen egy jó húzása, de ehelyett ők inkább kukázták a lehetőséget és elindultak a bizonytalan felé. Ez rossz hozzáállás. Nagyon, NAGYON ROSSZ! Aggodalomra semmi ok, a játék Offline is tökéletes élvezhető, főleg, ha társaságkerülő az ember.


Egy remek próbálkozás volt a Test Drive Unlimited sorozat, sok okos és hasznos ötlettel vegyítve, amiből egy gigászi frencsájzt lehetne építeni, ha nem egymást tetvésző, öltönyös majmok ülnének az Atari igazgatói székeiben. És sajnos pontosan emiatt a Forza Horizon sorozat könnyedén elhappolta a koronát a TDU fejéről, és már csak idő kérdése, mikor érkezik egy hasonló, ennél jobban kivitelezett, bővebb tartalommal szolgáló és jobban támogatott autós arcade cím. Ettől függetlenül érdemes tenni vele egy próbát mindazoknak, akik odavannak a könnyed árkádos autós játékokért, nem várnak el túl sokat az adott produktumtól és még ezelőtt nem próbálták a sorozat egyik részét sem.


 Pro: 
+ Szép látványvilág
+ Sok szabadidős tevékenység
+ Változatos versenyek
+ Hatalmas bejárható terület

Kontra:
- Kevés zene
- Az autók kezelhetősége változó, a tuning csak ront rajtuk
- Nagyon instabil a játék
- Halott többjátékos mód




Értékelés
 5Történet:

Történet? Milyen történet? Nincs és nem is hiányzik, a sablonos autóbolond szerepét töltjük be, aki degeszre keresi magát a versenyek megnyerésével. Nincs is szükség ennél többre.
 9 Játékmenet: 

A felfedezés, a szabad kóborlás, a sok szociális lehetőség, a változatos versenyek nagyon jól illeszkednek a játékba, amivel az Eden Games új irányvonalat mutatott az autós játékok között.
 7.5Hangulat: 

Ha a játék is hajlandó működni, és nem jelentkezik egyetlen kellemetlenség sem a fent felsoroltak közül, akkor igazán szórakoztató a játék. Ha pedig mégis beütne valami, irány a kilépés gomb.
 9Szavatosság: 

Meglehetősen sok lehetőséget kínál a játék, és ha még sikerül bevonnia buliba néhány barátot (már ha éppen működnek a szerverek) akkor baromi jól el lehet szórakozni. De Offline is rengeteg játékórát kínáló tartalommal kecsegtet.
 7Retro-faktor:

Csak azoknak fog retro szerűen hatni ez a játék, akik nem játszottak például egyetlen Horizon játékkal sem. A nyakam rá, hogy az ellentábor erősítői hamar el fogják felejteni a TDU2-t, mondjuk nem is csodálkozom az okán.
Review score
 7.5Kétségkívül jó játék a TDU2, de hiányzik belőle az a plusz, ami igazán magával ragadott volna. 20-25 óra erejéig képes volt lekötni, aztán a sok hiba miatt egyre inkább demotivált lettem a játékkal kapcsolatban, ami számomra kinyírta a hangulatot. Ettől függetlenül ajánlom!

Összes oldalmegjelenítés