Technobabylon - Teszt

Aldous Huxley Szép új világa a Broken Sword keretein belül...



Technobabylon. Ugye? Nekem is egyből a Soulfly együttes Babylon című száma jutott eszembe. Onandonandon… Na persze Ti biztos nem hallgattok ilyen zenét. Szóval, Technobabylon. A fejlesztők biztos szeretik a techno szót, hiszen a csapat neve Technocrat Games, a kiadó pedig a Wadjet Eye Games, akik más hasonló kaliberű alkotást karoltak már fel, mint a Blackwell és a Gemini Rue. E kettő közül az utóbbi áll a legközelebb a mi Technobabylon-unkhoz, szóval ha azt szerettétek, ezt imádni fogjátok. Persze nem csak azok, akiknek volt közük a kiadó említett játékaihoz, hanem mindenki, aki valaha is próbálkozott olyan klasszikusokkal, mint a Broken Sword, hiszen a Technobablyon teljesen ugyan az, csak éppen egy Aldous Huxley féle Szép új világ-ban. Akár lehetne Techno Broken Sword vagy éppen Broken Babylon is a játék neve. Esetleg Techno Sword. Vagy Babylon Broken.


Játékunk a nem túl távoli jövőben játszódik, pontosan 2087-ben. A világ éppen nem pusztította el magát, csak elköltözött a materiális dimenzióból egy virtuálisba, amit Trance-nak neveznek. Isten nincs, csak a magasságos genetikai gépészet és persze a mindent irányító AI, azaz a mesterséges intelligencia. Az emberek egész napjukat a Trance-en belül töltik. Lényegében itt élnek és minden olyan mechanizmus, ami a való életben fontos volt egykor, az itt valósul meg. Például a kinézet csak is kizárólag ebben a virtuális térben lényeges. Itt öltözködnek és sminkelik magukat a felhasználók, míg a valóságban koszos szobákban minimál igények között élnek és csak addig kapcsolódnak le a szerverről, amíg ebédüket el nem fogyasztják. Ez a cyberpunk világ közel a legsötétebb és leghangulatosabb, amivel valaha is találkoztatok.


Elég vicces, hogy minden elektromos gépet, legyen az a liftajtó vagy a kaja adagoló masina, egy-egy AI irányít, akikkel a Trance-en belül beszélgethetünk. Ott lesz például kedvenc szakácsunk, T.H.E. Cheffie, aki első főszereplőnket látja el jobbnál jobb ételekkel. Természetesen pépes masszára gondolok. A játék nagy különlegessége, persze a lélegzetelállító öltetek után, hogy a sztori több szálon fut végig. Történetünk kronológiailag össze-vissza van kavarodva és a cselekmény három különböző szereplő nézetéből fog kiteljesedni, akik egy halálos összeesküvésre jönnek rá. És nagyjából ennyit kell tudnotok ahhoz, hogy rögtön kedvet kapjatok hozzá.


Ahogy említettem, a Technobabylon nagyon hasonló a Broken Sword-höz. Nagyjából minden tekintetben, kezdve a pixel grafikától a játékmenetig. Ez egy klasszikus kijelölsz és klikkelsz alkotás, melyben érdemes mindenre rákattintani amire lehet, valamint minden tárgyat eltenni majd később használni. Persze vannak különbségek, hiszen a Technobabylon a mai kor modernségével is bír a klasszikuson kívül. Rengeteg választási lehetőségek vannak a párbeszédekben, melyek során új információk és lehetőségek nyílnak meg, valamint ezek kaptak szinkront is. Sajnos azt kell mondjam, hogy nagy szükség van a nyelv értésére, gondolok itt az angolra, hiszen ameddig a Broken Sword-ben megértettük magunkat a játékmenet során a történettel, vagyis én gyerekkoromban egy mukkot nem értettem a dialógusokból, addig a Technobabylon-ban sok hangsúly van a lexikális ismeretszerzésen. Nem csak a feladatok megoldásáról van szó, rengeteg plusz információt tudunk meg a világról és az új szokásokról. A Trance-ban például olvashatunk híreket, sporteseményeket sőt, még időjárás jelentésről is kapunk infót, valamint folyamatosan jönnek a reklámüzenetek, amiknek legtöbbször nincs közük a történethez, mégis megannyi dolgot árul el nekünk a társadalomról. Mint egy vizuális novella.


Remélem már kitaláltátok, hogy a játék lényegét képviselik a fejtörők, amik igazán törik a fejet. Nekem az első szobából fél óra kellett, hogy ki tudjak jutni. Puzzle szempontjából a Technobabylon kellőképpen nehéz, annak ellenére, hogy nincs benne kecske. Nagyon ötletes megoldások és feladatok vannak benne és szívesen mondanék példát, de a fél óra gondolkodás után inkább úgy vagyok vele, hogy szenvedjetek Ti is, nem akarok lelőni semmit. Grafikailag csoda szép. Én elfogult vagyok, imádom a pixel grafikát és ez a játék a lehető legjobban van ábrázolva lehetőségeihez mértén. Bár felbontást nem lehet beállítani, tán 640x480 a fix, ahogy a régi szép időkben, ettől eltekintve nagyon hangulatos. A hangok meg a zene az pedig teljességgel ide illőek, nem tudok rossz szót mondani rá.


A Technobabylon ma jelenik meg és midőn e sorokat írom vala, még nem elérhető a játék, ezért sajnos nem tudom megmondani, hogy mennyibe kerül. Steam-en lessétek gyakran, hiszen bármelyik percben felkerülhet a virtuális polcokra. Ha szeretitek a Broken Sword-öt, vagy éppen a különleges és sötét sci-fi világot, esetleg kedvetekre való a point and click, akkor a Technobabylon a Ti játékotok, felesleges tovább keresgélnetek, ez kell nektek, most rögtön azonnal!

Pro:
+ Remek világ
+ Tökéletes hangulat
+ Kellőképpen nehéz rejtvények
+ Bámulatos sztori
+ Kiváló ötletek
+ Egyedi ábrázolás és megvalósítás

Kontra:
- A fejlesztők nem alkották meg korábban

Értékelés
8.5
Játékmenet: 
A játékmenet nem nyújt sok újdonságot, hiszen sima piont and click, de na, ami jó az jó, nincs vita!
 10
Hangulat: 
Nézzétek el, én nagyon elfogult vagyok, hiszen ez a kedvenc világom. Aki szereti a sci-fit vagy a cyberpunk-ot azokat úgy be fogja rántani az, amit itt tapasztal, mint fűrészt a favágó.
9
Grafika: 
Az a jó a pixelgrafikában, hogy a korlátain belül minden ilyen játék csodásan néz ki. Klasszikus grafikai élményt nyújt a felhasználónak, mégis olyan szépen vannak ábrázolva azokkal a kis pontokkal a szereplők és a világ, hogy sokszor jobban vágyunk ide, mint egy modern motoros játékba.
10
Hangok: 
A hanghatás és a zene már-már annyira jó, hogy megborzongtató.
 7.5
Szavatosság:
A point and click játékoknak a nagy pozitívuma az a negatívuma is. Hiába király a játék, hiába esik le az állunk a sztoritól, hiába döglünk bele a rejtvényekbe és hiába nem lehet kirobbantani a gép elől minket, miután végig vittük, nincs semmi faktor, ami miatt több időt töltenénk vele. Persze fél év után, amikor már elfelejtettük a megoldásokat újra feltelepítjük és megint nagyon jó lesz.
Összpontszám
 9
A Technobabylon egy olyan irányzatot ragadott meg, amit ritkán látunk párosítva. Témája a technológia kiteljesedése és az emberiség egy lehetséges jövője, az ábrázolásához mégis az időben visszafele utazva egy klasszikus módot, a pixel grafikát választotta. A játékot ezek a szélsőséges elemek nagyon izgalmassá, élvezetessé és a legfőképpen érdekessé teszik, így a point and click szerelmesi közül bárkit el tud csábítani.

Összes oldalmegjelenítés