This War Of Mine - Teszt


Teszteltük a This War Of Mine c. túlélő kaland játékot...

Háború. Mindenki undorodik tőle, mivel legtöbbször csak a baj származik belőle, és ezt legfőbbképp azok az emberek érzik meg, akik pont a közepébe csöppennek. Így van ez a mai teszt alanyunk esetében is, ahol a cél az, hogy egy kis létszámú csapattal túléljük a borzalmakat, amikkel megáldott a sors. A játék a This War Of Mine névre hallgat, ami találóan hangzik, ugyanis játék közben szó szerint a saját kis harcunkat vívjuk meg minden egyes percben. A játékot a lengyel 11 bit studios csinálta, és magát a játékot az 1992-től 1995-ig tartó boszniai polgárháború ihlette. A játék stílusa önmagában egy túlélő szimulátor/túlélő kaland játék lenne, mivel feladatunk az, hogy embereinket napról-napra a túlélésre ösztönözzük, ami néha nehéznek tűnik, ugyanis újabb és újabb akadályokat állít fel a játékos számára a játék, ezzel is megakadályozza azt, hogy túl könnyen felszerelkezzünk már a legelején.


A játéknak története önmagában nincs, helyette az egyes karaktereket látták el háttértörténettel, így minden egyes NPC-nek, akivel találkozunk, megvan a saját története, természetesen a hely is, ahol lakik, már egy történetet mesél el a játékosnak, hogy mégis mit élhetett át az elmúlt hónapokban. A játéknak két fázisa van: az egyik a nappal zajló események, ahol a saját szállásodon belül adhatsz ki utasításokat az embereidnek (pl. menjenek aludni, egyenek a hűtőből, gyújtsák be a kazánt, stb.); a másik fázis pedig az éjszaka, amikor a játékos eldöntheti, hogy melyik ember menjen el portyázni, ki legyen az őrszem, és ki az, aki aludjon. Igazából több értelme is van ezeknek az opcióknak, mint aminek látszik, ugyanis nem mindegyik túlélőnk tud ugyanúgy őrszemet állni (pl. van, aki gyengébb fizikumú, és inkább a cserélgetésben jeleskedik jobban, de megtudjuk növelni az esélyeit, ha felfegyverezzük őket, ugyan még ekkor se biztos, hogy sérülés nélkül megússza), vagy mondjuk több dolgot képes visszahozni a portyázásból (tulajdonképp minden embernek van egy bizonyos számú teherbíró képessége, ami megszabja, hogy portyázáskor mennyi tárgyat tud magával vinni).


Az "otthonunk" a játék kezdetekor teljesen védtelen és semmilyen fajta bútort vagy bármi olyan dolgot nem tartalmaz, amin kipihenhetnék magukat az embereink (vagyis a ház gyenge pontjait be kell, hogy barikádozzuk, avagy többféle műhelyeket kell készítenünk, ahol szerszámokat készíthetünk, növényeket keverhetünk össze, megfőzhetjük a nyers húst és zöldségeket, stb.), így a legfőbb prioritás az a védelemre összpontosul. Viszont ennyire nem egyszerű a helyzet, mivel embereink megéhezhetnek, elfáradhatnak, depresszióba eshetnek (ezt többféle dologgal is kiválthatjuk, pl. portyázáskor valakit megölünk, és ez valakinek szemet fog szúrni a csapatból, és egy idő után meg is törik az illető, nem fog reagálni az utasításainkra), megbetegedhetnek avagy megsérülhetnek. Minden egyes negatív jellemzőnek van ellenszere, viszont nem mindig lesz annyira rózsás a helyzet, hogy mindenkivel tudjunk foglalkozni, ugyanis a két fázisra fejenként két óránk van, hogy elvégezhessük dolgainkat (ez az idő természetesen fel van gyorsítva), avagy ha úgy érezzük, hogy nincs más teendőnk az adott napszakban, akkor át is ugorhatunk az éjszakai életbe. Új játék kezdetekor a kezdéskor rendelkezésre álló túlélők soha sem ugyanazok, avagy a kifosztható házak is véletlenszerűek, ezzel is próbálták ellensúlyozni a monotonitást a fejlesztők.


A látványról sok mindent nem lehet elmondani: egy oldal nézetes, kicsit kopottas beütésű kinézetet adtak a játéknak, és egy úgymond ceruza effekt kapott még helyet a játékban, ami még hangulatosabbá teszi a játékot. A hangoknál külön dicséretet érdemel a zene. Egy panasz sem érheti a zenét, ugyan a sokadik nap után már monotonná is válhat, de szerencsére jól tükrözi a lezajló eseményeket. Viszont a játékban szinkron hang nem kapott helyet, ami annyira nem is nagy baj, mivel maga a játéknak nem az a lényege, hogy a karaktereknek hangja legyen (ez ugyan negatívum is lehetne önmagában, de ebben a játékban nem lehet azt érezni, hogy pont ez miatt nem lenne annyira jó a hangulat).


Összességében a This War Of Mine című túlélő kaland játék egy borzasztóan szomorú eseményt mutat be a játékosoknak, és olyan morális kérdések elé állítja őket, amitől mi magunk is rosszul érezhetjük magunkat. Természetesen nem csak arról szól, hogy a túlélésért életeket kell, hogy kiontsunk, mivel lesz lehetőségünk másokon is segíteni. A játékot Steamen keresztül vásárolhatjuk meg 19 euróért itt, továbbá Steam teljesítményeket is elérhetünk a játék során, avagy Trading Cards-okat is kapunk.

A Hungamer értékelése a This War Of Mine c. játékról:

Pros.:

+ ötletes "esemény" rendszer
+ kiváló zene
+ véletlenszerű túlélők kezdéskor, avagy kifosztható házak

Cons.:

- nagyon nehéz az elején

Értékelés
 8.5Játékmenet:
Eleinte kicsit nehézkes, de könnyen megtanulható mit mire kell használni, és mi az, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az első pár napot zökkenő mentesen átvészeljük.
 8 Hangulat: 
Egyszerre szomorú és adrenalin dús a játék hangulata, mivel soha nem tudni, hogy mi fog ránk várni a következő nap.
 7.5Grafika: 
Nem túl csicsás, de nem is eltúlzott, viszont ez épp elég ehhez a játékhoz.
 8Hangok: 
A hangeffektek nem büszkélkedhet sok mindennel, viszont a játék zenéje már az első pár percben rabul ejtett, és ugyan nem túl változatosak, de nem lehet megunni, mivel jól tükrözi az eseményeket.
 8.5Szavatosság:
Szerencsére a fejlesztők gondoltak az újrajátszhatóságra, így minden játék kezdetekor véletlenszerű karaktereket kapunk, és a házak se ugyanazok lesznek, amiket majd kifoszthatunk, továbbá az egyes események sem ugyanakkor fognak bekövetkezni, így nem fog monotonná válni a játék.
Review score
 8.1Ez a játék remekül szimbolizálja azt, hogy mit is tennénk egy ilyen dolog bekövetkeztekor. Bátran merem állítani, hogy megéri a pénzét, mivel felejthetetlen pillanatokat fog visszaadni a játék. Mindenkinek tiszta szívből ajánlom!

Összes oldalmegjelenítés