Pro Evolution Soccer 2015 - Teszt

Teszteltük a sorozat idei részét...

Kifejezetten érdekes tapasztalat volt a mostani alany tesztelése. Ennek okai abban keresendők, hogy nem állok túlságosan szoros kapcsolatban a játék témájával, a labdarúgással. Általános iskolás koromban álltam a legközelebb ehhez a jelenséghez, hiszen én is, sok más kortársammal együtt, nagyon szerettem a rúgni a bőrt. A hobbi szintű űzésén kívül más kapcsolatom nem igazán volt a focival, lévén a hazai csapatok mérkőzéseit nem követtem sokáig, a már akkor is igencsak kiábrándító teljesítmény miatt, valamint a nemzetközi események se igazán hoztak lázba. Bár, ha belegondolok, akkor a sport nézése sohasem kötött le igazán. A későbbiekben egyre jobban eltávolodtam a focitól, és ma már szinte semmilyen kapcsolatban nem állok a sportággal, így nem is kapkodtam, amikor jelentkezni kellett a játék tesztelésére. Ám úgy néz ki, hogy a szerkesztőségünkben mást sem hoz igazán lázba, a téma, hiszen a többiek sem kezdtek versengésbe, hogy ki kapja meg, nekem viszont elkezdett egy apró gondolat motoszkálni a fejemben, hogy vállaljam el a régi idők emlékére. Így is lett, és most kiderül, hogy jó döntés volt-e a dolog.

Vissza a kispadról

A Pro Evolution Soccer-sorozat mindig a FIFA nagy riválisaként volt ismert. Az évek során mindig kiegyensúlyozott volt a harc köztük, és mindnek megvoltak a maguk rajongói. Igazából a dolog nem sokban változott, bár tény, hogy a PES-nél az utóbbi időben voltak problémák, az új 2015-ös epizód ismét hozta a formát.

Az egyszerű, letisztult menüben máris a szemünk elé kerülnek a lehetőségeink, és ezáltal a hiányosságok, amelyek szinte mindig jelen vannak a sorozatnál. Ha játszani szeretnénk, akkor eldönthetjük, hogy a rendelkezésünkre álló bajnokságok közül választunk, vagy inkább nyomunk egy gyors meccset a haverral, vagy nekiveselkedünk a játék kampányaként is felfogható Master League módnak.


A hiányosságok itt természetesen a licenszekből fakadnak, ugyanis a játékban nincs World Cup, de a Bajnokok Ligáját, valamint az Európa Ligát sikeresen licenszelték a fejlesztők, és ez még a FIFA-rajongók számára is érdekes lehet, hiszen azon sorozat legújabb része ezt a két eseményt nem tartalmazza.

Én a magam részéről úgy döntöttem, hogy a tesztelés során a sorozat védjegyének számító Master League-et fogom játszani. Ebben a játékmódban egy edzőt megszemélyesítve kell sikerre vinnünk egy általunk választott csapatot, ügyelve annak anyagi helyzetére, csapatösszeállítására, játékosaira, és teljesítményére. Viszonylag sok tényezőt kell itt figyelembe vennünk, így egy kellemesen összetett csapatmenedzselést kapunk a meccsek mellett, amely nem válik idegesítővé, és nem érzi úgy magát tőle az ember, mintha egy menedzserjátékban lenne, és szinte teljes figyelmét a focira fordíthatja.


Milyenek magunk a meccsek? Élvezetesek. Nagyon. Én, akik évek óta idegenkedik a labdarúgástól, azon kaptam magam, hogy ismét ugyanazt érzem, mint, amit a suli focipályáján a haverokkal. A helyzetek alatt erős izgatottság lett úrrá rajtam, a bénázások után a játékosokkal együtt szégyelltem magam, valamint helyzeteket kihagyni sem nyújtott még sohasem élvezetet, azonban a játéknak ezt is sikerült elérnie.

Az irányítás először, és másodszor is bonyolultnak tűnhet, ám az az igazság, hogy némi gyakorlás után egyre jobban kézre áll, és rájövünk, hogy egy nagyon jól működő és összetett dologról van szó itt is, szóval abszolút passzol a játékhoz. A gyakorlást szerencsére a program is elősegíti lévén egy igencsak jó tutoriallal lett megáldva, amely lépésről lépésre vezeti végig a játékost a mozdulatokon, ráadásul itt pontokat is szerezhetünk, így a játék még motivál is minket a gyakorlásra és a fejlődésre.


Ha egyedül játszunk, akkor bizony a mesterséges intelligencia is fontos részét képezi a játéknak. Ezen a téren azért akadnak problémák. Történetesen alacsonyabb nehézségi fokozaton az ellenfél hihetetlenül buta, és mindenfajta kihívás nélkül meg lehet verni. Magasabb szinten szerencsére azért jobb a helyzet, de a játékosok nagy része úgyis inkább a többjátékos mód miatt fogja játszani a PES-t. Jómagam csak pár gyors menetet játszottam online, azonban azt kijelenthetem, hogy ezen a téren minden rendben van. A matchmaking gyors, és a szerverek is stabilnak bizonyultak, úgyhogy minden adott a remek többjátékos élményhez.

A lelátóról nézve

A PES 2015 alatt a Fox Engine dübörög, amely az új, csodálatosan kinéző Metal Gear Solid epizódokat, és a szintén fantasztikusan festő Silent Hillst is hajtja. Jelen esetben nem kapunk ennyire lenyűgöző látványt, ám így is elégedettek lehetünk. A játékosok jól néznek ki, és a többségük hasonlít is valódi önmagára, valamint a pálya is jól kidolgozott, bár ott a szemfülesebbek észrevehetnek pár kidolgozatlan részletet. A közönség bár még mindig szinkronban mozgó klónokból áll, ez mégsem válik zavaróvá, hiszen javarészt úgyis távolról fogjuk látni őket. Szóval összességében a játék jól néz ki, és emellett még jól is optimalizálták.


A mozgás-animációk szintén jók, és bár néha a mozdulatok közti váltás picit darabos (ez is igazából a lassítások közbe tűnhet fel), ettől függetlenül elégedettek lehetünk azzal, amit kapunk. Ráadásul néhány játékos megkapta a rá jellemző mozgáskultúráját is.

A hangokat tekintve a játék abszolút jól szerepel. A labda hangja, és a közönség váltakozó moraja remek hangulatot kölcsönöz a meccseknek. A játékban található kommentár is megállja a helyét, azonban az ismétlések egy idő után unalmassá tehetik azt. Zene a PES-ben csupán a menüben hallható, itt azonban felcsendül pár nagyon sláger, és bár az én személyes zenei ízlésemhez nem igazán passzol játékban található zenék nagy része, mégis remekül működik a dolog, és passzol az egész hangulatához.

Végeredmény

A Pro Evolution Soccer 2015 egy remekül sikerül játék, amely azt adja a játékosoknak, amit szeretnének, sallangmentes és élvezetes labdarúgást. Még engem is beszippantott.

- Süti –

Pro:

+ Összetett játékmenet
+ Élvezetes meccsek
+ Master League
+ Kellemes látvány

Kontra:

- Licenszek hiánya
- Butuska AI


Értékelés
 9.0Játékmenet:

Élvezetes focit kapunk, többfajta játékmódban.
 9.0 Hangulat: 

Abszolút visszaadja, hogy milyen érzés is volt kisgyermekként focizni a barátokkal.
 8.0Grafika: 

Kellemes látványt kapunk, ráadásul a gépigény is igen baráti.
 8.5Hangok: 

A meccsek közben hallható hangok egytől egyig jók, a kommentár is hangulatos, bár egy idő után unalmas, valamint a zenék is jól lettek összeválogatva.
 9.5Szavatosság:

A sportág, és a sorozat rajongói hosszú hónapokig ellesznek majd a programmal, ezt garantálom.
Review score
 8.8A PES 2015 egy remek játék kategóriájában, amely remekül visszaadja a labdarúgás minden örömét és nehézségét. Irány a stadion!

Összes oldalmegjelenítés