Oort Online - Early Access

Kipróbáltuk az új Minecraft klónt...

A Minecraft nem véletlenül nagyon sikeres játék kicsik és nagyok körében egyaránt. Pofátlanul egyszerű receptet használ, aminek köszönhetően temérdek lehetőség adódik ahhoz, hogy szórakoztassuk magunkat. Ami kevésbé jó, hogy ez a koncepció évek óta változatlan, és bár születtek elképesztően szép építmények, és vannak nagyon jó kaland szerverek, de mégis kezd kicsit lapossá, unalmassá és kiismertté válni a játék. A klón játékok annyiban érdekesek, hogy a játékos közösség abban bízik, hogy ehhez a jól működő alaphoz képesek valamivel többet adni, valami olyat, ami hiányzik a Minecraftból. Ez van akinek sikerül, van akinek nagyon nem, viszont igazi trónbitorlót még nem igen láttunk. Az Oort Online is megkísérli elorozni a dicsőséget, már csak az a kérdés, hogy képes lesz-e rá?

Már megint kockák

Nem fog sajnos hosszúra nyúlni ez a cikk, ugyanis a játék Early Access állapotban van, és annak is egy rettentően korai stádiumában, ami azt jelenti, hogy a pályákon és egy-két tök alap funkción kívül minden más hiányzik a játékból. Bejárhatjuk a generált tájakat, felszedhetünk alapanyagokat és építhetünk is, de ennyi, semmi másra nincs még lehetőségünk. Ezeket pedig a Minecraftban is ugyanúgy megtehetjük, tehát sok újdonságot aligha tudnánk még most felfedezni.


Ami az Oort Online-ban először szembetűnik, mint "újdonság", az a grafika. Ugyanaz a kocka világ fogad minket, de valamivel mégis szinesebb, mégis látványosabb, és bizonyos helyeken monumentálisabb is. A Minecraftban is fel lehet építeni lélegzetelállító helyeket és építményeket, de ezeket az Oort Online magától generálja, és egy pici grafikai csiszolással teszi egész kellemessé az összhatást. Ilyen terepeken tényleg jó végigmenni, és már el is tudjuk képzelni, hogy milyen kalandokat élhetünk át ezeken a világokon, és mennyi mindent fogunk tudni építeni. Viszont egyelőre ez még csak képzelgés.

Amit ígértek a fejlesztők, a Minecraft alapjaiból hiányzó kaland modul. Vannak ugyan ott is karakterfejlesztéshez alkalmas dolgok, túlélés, szörnyek, elhagyatott bányák, kincsek, de ezek csak oda vannak dobva, és az élvezhetőség érdekében muszáj magunkat szórakoztatnunk. Az Oort Online az ígéretek szerint mindent meg fog adni, hogy ne kelljen keresnünk a szórakozást, hanem házhoz jöjjön. Kazamaták, romok, monumentális helyek, szörnyekkel és kincsekkel, melyek nem csak céltalanul vannak a világban, hanem konkrétan nekünk lettek odatervezve, hogy fáradságos munka árán eljussunk a kiszabott célig. Ez szuper koncepció, ugyanis nem sokkal több mint a Minecraft, mégis már biztatóbb képet ad. Ez szép és jó, csak még nem látunk belőle semmit a játékban.


Korai még

Jelenlegi állás szerint a generált pályákon nem igazán találunk biomokat, azaz különböző stílusú vagy témájú terepeket, hanem a szerverek közt ugrálva kapunk konkretizált tájakat. Nem véletlenszerűen pottyanunk az események sűrűjébe, hanem fix pálya központokat és otthon pontokat találunk, amik menedék helyek, és nagyon jó tájékozódási pontok is egyben. Ezek közt bármikor teleportálhatunk, ami jelenleg igen hasznos opció.

A bányászás jelenleg kimerül a monoton ásásban, és a kinyert anyagok helyett is van egy pici inventorynk, benne pár bemutató kocka fajtával. Ami szembetűnhet, hogy a kidolgozott darabok szabályosak és szépek, míg a természetből közvetlenül kinyert építőanyagok a földre helyezve igen rondák. Az alakjukkal sincs minden rendben, össze építve gyakorlatilag egy káosz tárul a szemünk elé, ami szerintem egy nagyon jó motiváló eszköze a játéknak. Aki lusta, és csak homokból vagy kőböl akar házat építeni, az egy ronda, alaktalan valamit fog tudni összekalapálni. Ha szebb kockákat akarunk, igénybe kell vennünk a később bekerülő finomító állásokat, kovácsműhelyeket. Remélhetőleg ezek segítségével teljesen új kocka fajtákkal bővíthetjük az építőanyagok listáját, amik segítségével több különböző stílusú és témájú épületet húzhatunk majd fel.


Az Online megnevezés is arra enged következtetni, hogy sokkal inkább lesz ez a játék a közösség játszótere, semmint egy gondosan lehelyezett ötlet, amit aztán a játékosok körbejárnak, és megpróbálnak élvezni. Ha minden ígéretet beváltanak, akkor az Oort Onlineban csapatosan járhatunk be kihívásokkal teli helyeket, komolyabb lesz a túlélés, az építkezésnek pedig jelentősen több haszna lesz. Vegyük azonnal azt a tényt, hogy a szerverek közt portálok nyílhatnak (!!!). Már látom is lelki szemeim előtt, hogy szerverek csapnak össze ádáz csatákban, a jobbnál jobb területek birtoklásáért. Jó lenne.

Előítélet

Az Oort Online sajnos még csak elméletben biztató, mert sok szépet ígérnek a fejlesztők, és mi is sok jót remélünk tőle. De ez még nem jelent semmit, ugyanis a gyakorlatban még semmi nem látszik ezekből az ígéretekből. Egy csinosabb Minecraftot kapunk tartalom nélkül, ha megvesszük az Early Access hozzáférést, szóval akit izgat a játék, annak azt tanácsolom, hogy még várjon egy kicsit. Semmi nem látszik a jövőből, találgatni is kár, szóval itt most a türelem a fontos. Ha bejönnek a számítások, akkor az Oort Online még lehet nagyon jó, hovatovább trónbitorló. De ezek csak ígéretek. Meglátjuk, hogy beváltják-e őket!


Preview
BAz Oort Online egy újabb minecraft klón, és bár lehet jobb nála, de ebből még semmi nem látszik. Az Early Acces korai stádiumában vagyunk még, és annyi látszik, hogy a játék nagyon szép köntösben képes tálalni a kockavilágot. De hogy mi mindent tud még, az a jövő zenéje.

Összes oldalmegjelenítés