Gold Rush! Anniversary - Teszt

Teszteltük a régi kalandjáték felújított változatát...

Az újrafeldolgozások és a felújítások korát éljük éppen. A filmek és a játékok területén egyre több újrafeldolgozás, vagy felújítás készül. Amíg magam részéről a filmes oldalt nem tartom túl szerencsésnek, lévén nagyon kevés remake sikerült úgy, hogy legalább az elődök színvonalát megüssék, ám a játékok terén már másabb a helyzet. Ebben az esetben a feljavított grafika, az újrakevert zenék és hangok, valamint az új operációs rendszerekkel és hardverekkel való kompatibilitás egy kifejezetten jó dolog. Így a régi motorosok is újra játszhatják a kedvenceiket az új gépeken, valamint a fiatalabb közönségből is jöhetnek új érdeklődők. Sajnos, mint a filmek esetében, úgy itt is készülnek borzalmas felújítások, mint például a Silent Hill sorozat HD változata, amely a rajongóknál kiverte a biztosítékot.

A mai alanyunk is egy klasszikus játék felújított változata, mégpedig az 1988 –ban megjelent Gold Rush! című kalandjátéké. Hogy a felújítás hogyan is sikerült, valamint mennyire állja meg a helyét a program manapság, az cikkünkből kiderül.

Ez Xén… arany láz!

Történetünk főhőse Jerrod Wilson, aki tizenegy éve hiába vár bármi féle életjelet testvérétől, aki annak idején kénytelen volt olajra lépni. Azonban a játék kezdetén éppen kitör az 1849-es második nagy aranyláz Kaliforniában, ezért hősünk arra gondol, hogy ott megtalálhatja bátyját, ezért fel is kerekedik a nagy, és kalandos utazásra, amely során mi fogjuk terelgetni őt a végcél felé.


A játék érdekessége, ami miatt annak idején különlegességnek számíthatott, hogy három teljesen különböző útvonal áll a rendelkezésünkre, azaz mondhatjuk, hogy három játékot kapunk egyben. Az utazások során különböző akadályok gördülnek elénk, amelyeket nyílván nekünk kell elhárítanunk, valamint van, hogy nekünk kell valamilyen döntést hozni. Például arról, hogy mikor induljunk el a konvojjal, mert ha túl korán, akkor nem szárad fel az eső, elakadunk a sárban és Game Over, de ha túl későn, akkor nem lesz elég fű az állatoknak, és emiatt lesz vége a dalnak.

Maguk a fejtörők egyébként egészen jól eltaláltak, és rendesen megmozgatják a szürkeállományt, de akad pár durván nehéz is közöttük. A régi epizód egyik nagy problémája az volt, hogy sok ilyen fejtörő vezette a halálba játékost, azonban ezek számát az Anniversary-ban csökkentették, így nem érezhetjük úgy, hogy a program csúnyán kibabrált velünk.


Érdekesség még, hogy az eredeti, 1988-as változat a kornak megfelelően még nem point & click kalandjáték volt, hiszen azt a stílust a Maniac Manison hozba be, hanem írogatós, azaz a játékosnak be kellet gépelnie a kívánt parancsot, és a karakter végrehajtotta azt. A felújított változat már point & click rendszert használ, amely teljesen jól működik, azonban azok, akik szeretnék autentikusan játszani a programot, beállíthatják a parancsirkálós játékmódot is maguknak, így valóban csak külsőségekben új csak a játék.

Nem minden arany fénylik

Ahogyan a képeken is látszik a Gold Rush! Anniversary nem az a játék, amelyet a grafikája miatt fogunk szeretni. Az eredeti, 16 színt használó Gold Rush! a maga idejében kifejezetten szépnek számított, ám a felújított változatról már nem mondhatjuk el ugyanezt. Maguk a hátterek még egészen kellemesek a szemnek, de a karakterek, valamint a mozgás-animációk borzasztóak, bár tény, hogy nem ez az első kalandjáték, ahol ezt tapasztalhatjuk.


Hangok terén se túl fényes a helyzet. Maguk a hangeffektusok jól sikerültek, és az a kevés zene is, ami van a játékban hangulatos, és autentikus darab, de a kis költségvetésű, német kalandjátékok rákfenéje, a borzalmas szinkron itt is jelen van.

Ítélet

A Gold Rush! Anniversary egy érdekes kalandjáték felújított változata, amelyet a műfaj rajongói számára tudok csak nyugodt szívvel ajánlani. Bár a felújítás minősége hagy némi kívánni valót maga után, azonban maga a játék elég jó ahhoz, hogy adjunk egy esélyt neki.

- Süti –

Pro:

+ Három külön útvonal
+ Jó fejtörők
+ Érdekes történelmi háttér

Kontra:

- Csúnyácska grafika
- Borzalmas szinkron
- Néhány halálos végkimenetelű és nehéz fejtörő


Értékelés
 9.0Játékmenet:

A jól eltalált nehézségű fejtörők miatt egy kalandjátékos sem panaszkodhat.
 8.5 Hangulat: 

A játék árasztja magából az aranyláz korabeli hangulatot, így akik kedvelik ezt a korszakot, azok nem fognak csalódni.
 6.5Grafika: 

Az egészen pofás renderelt hátterek előtt csúnya karakterek mozognak idétlenül.
 7.0Hangok: 

A hangokat és a zenét nem érheti panasz, de a szinkron sajnos kifejezetten rossz.
 8.5Szavatosság:

Mivel három teljesen különböző útvonalon keresztül juthatunk el Kaliforniába, így legalább háromszor érdemes végigjátszani a játékot.
Review score
 7.9A Gold Rush! Anniversary egy érdekes kalandjáték, ám élvezni csak a műfaj szerelmesei fogják igazán.

Összes oldalmegjelenítés