Defense Grid 2 - Teszt


Teszteltük a kisebb-nagyobb sikereket elért Tower Defense játék folytatását...

Védd meg mindenáron a bázisod a tornyaid segítségével az idegenektől. Ez az a bizonyos játék stílus, ami szinte minden platformon szélesen elterjedt és szó szerint megszámlálhatatlan mennyiségű játék lát nap világot ezzel a stílussal, és a legtöbbjük könnyen megunható, nem izgalmas, vagy csak túl csúnya ahhoz, hogy magával ragadjon bennünket. Ezeket a játékokat csak egyszerűen TD-knek (lsd.: Tower Defense) hívják, mivel amint az már le lett írva, a lényege, hogy a tornyainkkal megvédjük a bázist. A mai teszt alany is egy TD, és az első része a Steamen megtekinthető review-ok alapján rengetegen imádják, szeretik, és garantáltan állíthatom, hogy a most megjelent második részében sem fognak csalódni a rajongók. A játék a Defense Grid 2 névre hallgat (az első része a DG: The Awakening volt), és a története ott folytatódik, ahol abba maradt. Szégyen szemre be kell, hogy valljam, nem volt idegzetem az első részt végig játszani, mivel a vége felé már annyira komplex és egyszerűen lehetetlen pályák voltak, hogy többször is a játék letörlésén gondolkodtam (azért ennyire nem voltam kiakadva rajta, mivel pár óra elteltével újból neki leselkedtem, és törpe lépésbe haladtam előre a pályákkal), de végülis képtelen voltam rá, mivel TD játékként kiváló. Nem mellesleg érdemes megemlíteni, hogy a Hidden Path Entertainment büszkélkedhet az egyik legnépszerűbb eSports játékok egyikével, a Counter-Strike: Global Offensive c. FPS játékkal (ezt a Valve-el közösen fejlesztették), továbbá az Age of Empires II HD kiadásával, és a Windborne-al is. Na de elég is volt a szó cséplésből, ugorjunk rögtön egy fejest a mély vízbe, íme a teszt.


A játék egy távoli Nap rendszerben játszódik, ahol az idegenek bolygóról-bolygóra igázzák le az emberiséget, és a játékosnak az a feladata, hogy a veszélyben levő bázisokon újra aktiválja a védelmi mezőket. Ez így furcsának hangzik, de röviden és tömören ez a lényege. A játékost egy Fletcher névre hallgató mesterséges intelligencia (későbbiekben AI) segíti, aki meggyőződése szerint emberi vonásokkal rendelkezik (a legelső pályákon Fletcher még nem tudja, hogy már meghalt, és a tudata egy számítógépbe lett áttöltve), de a történet előre haladtával egyre több dolog derül ki róla, közben a folyamatosan özönlő idegeneket távol tartva a védelmi mező áram fejlesztőjétől. A második részben újra visszatér Fletcher, itt viszont már több AI-val is összefutunk, akiket az idegenek megpróbáltak feltörni, és az uralmuk alá helyezni. A feladatunk itt is hasonló képpen fog zajlani, ugyan itt a történet szerint a túlélőket menekítjük ki, és addig kell tartani a front vonalat, amíg az összes támadó idegennel nem végzünk az adott pályán. De ha már említve lett a többi AI, akkor rá is térhetünk a játékmenetre, ugyanis a védekezés során felhasználhatjuk a speciális támadásaikat.


Egy pálya kezdete úgy néz ki, hogy a rövid kis felkonferálás után el kell döntenünk, hogy hol védekezünk, ugyanis 5 másodperc elteltével megérkeznek az első egységek, amint az első tornyot leraktuk (viszont amíg nem rakjuk le, addig nyugodtan eltervezhetjük, hogy miként is fog kinézni a védelem). A tornyok típusai nem változtak az első részhez képest, mindössze egy új torony van, ez pedig a Boost, ami megemeli tornyainkat, és segít az ágyúinknak kiszúrni a láthatatlan egységeket, és aki már profi szinten tudta a tornyok képességeit, ők mindenképp előnnyel fognak indítani. Továbbá lehetőségünk van mostmár gyors gombokkal is lepakolni tornyainkat (számomra ez hiányzott leginkább az első részből, de legalább már gondoltak rá), így jó pár esetben jelentős másodperceket nyerhetünk, mivel az ellenség nem kímél, és nem fog arra várni, hogy még tízszer átgondoljuk a következő lépésünket menet közben (épp ezért kell előre tervezni). A kampány végigjátszása és a történet megismerése során a felbukkant AI-król kiderül, hogy különleges képességeik vannak, pl. a legelső megismert AI, Cai tábornok különleges képessége az első részből jól ismert orbitális lézer használata (egy bizonyos területen belül minden idegent elpusztít), vagy a második AI, Zacara tanácsos képessége a tornyok sebzésének megsokszorosítása, és még lesz egy pár darab. A következő nagy újítás, a kooperatív játékmód (amit sajnos még nem állt módomban kipróbálni, mivel senkinek sincs meg a játék a barát listámról), ami egy PvP-t és egy rendes coop részt takar. A PvP játékmódban a játékosok egymás ellen harcolnak, természetesen ugyanaz a játékmód, mint a kampányban, viszont a csavar az egészben, hogy az adott ellenfeled, aki ellen játszol, át teleportálhat ellenségeket a te térfeledre. Természetesen itt sem hagyták ki az első részből jól ismert kihívásokat, némelyiket az első részben is lehetett látni, de vannak, amik újak, pl. a Power Outage, amiben csak azok a tornyok lesznek áram alatt, amik mellé odaviszed az egér mutatót, a többi torony addig áram nélkül marad. Lehetőségünkben áll a tornyainkat is megerősíteni egyes modulokkal, amivel specifikus erőt adhatunk nekik, mint pl. a géppuskás tornyokat páncél átütő töltényekkel szerelhetjük fel.

Így nézett ki az első rész

Így pedig a második rész

Most következik a játék egyik legjelentősebb része, a látvány. Ez a része rengeteget javult, így azok számára, akiknek a legelső rész épp hogy csak elfutott, azok nem fognak tudni maximális beállítások mellett játszani, viszont mindenképp érdemes így játszani, mert eszméletes, hogy mit művelt a játékkal a HPE (lsd.: Hidden Path Entertainment) csapata. Az első részben még nem túl sok vizuális effekt volt, de azért be kell, hogy valljam, nem volt rossz első próbálkozásnak, viszont a második rész rengeteget javult. Számtalan más funkció is bekerült a játékba: zoomolás, forgatás, idő manipulálás (beállíthatjuk, hogy az alap idő sebesség mennyire gyors legyen, és a gyorsított idő sebességét is testre szabhatjuk), avagy kontroller támogatottság is helyt kapott. A hang effektek nem változtak rengeteget, az első részhez képest Fletcher humorosabb, felszabadultabb lett, és a többi AI is kapott egy pár humoros beszólást.


Összesítve a DG 2 sokat fejlődött az első részhez képest, legalábbis a tesztelés során a második részt sokkal jobban élveztem, mint anno az első részt. Számomra sokkal nagyobb élményt nyújtott az új effektekkel a harc a túlélésért, és egész biztos, hogy nem csak én vagyok így ezzel a véleménnyel. A játékhoz a Steam rendszerén juthattok hozzá itt, 23 euroért.

A Hungamer értékelése a Defense Grid 2 c. játékról:

Pros.:

+ Fletcher visszatért, és virgoncabb, mint valaha
+ több AI, több speciális képesség
+ remek látvány
+ coop, PvP

Cons.:

- a nehézsége még mindig a régi, vagyis gyakorlat teszi a mestert

Értékelés
 9Játékmenet:
A játék alapja nem sokat változott, de még mindig ugyanúgy órákra magával ragad, akár csak az elődje.
 8.5 Hangulat: 
Még mindig hangulatos, a tornyok nem veszítettek semmit erejükből, és most a felújított látvánnyal sokkal pusztítóbbnak tűnnek.
 8.5Grafika: 
Ráfért már a játékra az új effektek, és hála az égnek sikerült jól meg is csinálniuk.
 8Hangok: 
Nem sok újítás van a hangok terén, többnyire mindennek jók a hang effektjei, a szikron színészek pedig jó munkát végeztek.
 8.5Szavatosság:
Remélhetőleg ez a rész is hosszú távon népes lesz a coop és a PvP miatt.
Review score
 8.5
A népszerű TD játék folytatását sokan várták, és már most majdnem ugyanannyian vették meg az eladási statisztikák szerint, mint az előző részt, ebből is látszik az, hogy újabb sikeres résszel bővült a HPE játék listája. A rajongóknak mindenképp ajánlott a beszerzése, a többieknek leárazáskor erősen megfontolandó a megvétele!

Összes oldalmegjelenítés