Dex - Előzetes

Kipróbáltuk...


A mostani előzetes alanya egy 2D-s akció-RPG játék, ami egy nyitott, cyberpunk világban játszódik. A Dex-et a Dreadlocks Ltd. készítette/készíti. A sikeres Kickstarter kampány után majdnem egy évet kellett várni, hogy STEAM-re is felkerüljön, nézzük milyen lett...


A Dex jelenlegi állapotáról: olyan kulcsfontosságú dolgok hiányoznak az alfa verzióból, mint a fősztori, főküldetések, illetve a PC-s beállítások. Utóbbi nagyon zavaró, mert se hangerősséget, se a mozgást nem lehet átállítani. A területeknek csupán egy részük érhető el, csak pár szintet lehet fejlődni, viszont van vagy egy tucat mellékküldetés, amit meg lehet keresni és utána megcsinálni azt. A végleges verzió beszédet is fog tartalmazni, de jelenleg még ez is hiányzik, így egyelőre kénytelenek leszünk olvasni.


Sztori hiányában elég érdekesen kezdődött a játék: egyszer csak megjelent a karakter a semmi közepén és onnantól arra mentem, amerre akartam. Aki non-stop akcióra vágyik, az csalódni fog, ugyanis többet beszélgettem, mint amennyit lőttem/ütöttem. Bizonyos NPC-k küldetéseket is adnak, amik szerencsére nem csak a szokásos "hozz nekem X darab Y dolgot"-ból álltak. Küldetések elvégzéséért és a rosszfiúk leveréséért xp-t kapunk, szintlépéskor pontokat tudunk tenni a különböző képességeinkre Az RPG-rész területén semmi újdonságot nem fog hozni a Dex, nincsen túlbonyolítva.


Névtelen karakterünkkel tudunk ugrani, gurulni, fel-le mászni, ütni-rúgni, lőni. Augmentek segítségével kapunk pár extra képességet, mint például a magasugrást. Az irányítást nem lehet átállítani, így akadtak gondok: a fegyvert az X gomb lenyomásával vesszük elő, és amíg csak lőni kell, nincs is gond... viszont betárazni az R gombbal lehet és hát a kettőt nem olyan egyszerű egyszerre megnyomni. A Dex legnagyobb gondja a harcrendszer. Ha nem fegyverrel lövöldözünk, akkor lehetne akár egy sima 2D-s "beat em up" játék is, de sajnos nincsen jól megoldva, mert nincs taktika mögötte. Egy ellenfél esetén csak püfölni kell a gombot, két ellenfél esetében viszont több mint valószínű, hogy stunlockba fogunk kerülni, ami azt jelenti, hogy folyamatosan a földön fogunk feküdni és nem nagyon tudunk szabadulni, jobb esetben még messziről is lőnek. A fegyverhasználat sem lett túl jó, mert nem látunk elég messzire és ha csak nem magasabban vagyunk, több mint valószínű, hogy ők fognak lőni először. Ezen hibák egy része meg fog oldódni, ha majd fel lehet cserélni a gombokat, de a verekedésen még sokat kellene dolgozniuk.


A Dex világa lenyűgöző. Mind zeneileg, mind látványilag rendben van. A játék stílusát nagyon jól eltalálták. Beállítási lehetőségek nincsenek, így se hangerőt, se videót nem lehet állítani, de az is igaz, hogy egy ilyen 2D-s játék nem túl gépigényes.



A Dex alfa verziója már elérhető STEAM-en, 16 euróért.


Preview
B+A látványra és a zenére nem lehet panasz. A játékmenet még egy picit döcögős, a harcrendszeren sokat kell még javítaniuk.

Összes oldalmegjelenítés