Invisible, Inc. - Előzetes


Teszteltük a készülőben lévő új, korai megjelenésű körökre osztott lopakodós stratégiai játékot...

A nevem Bond. James Bond. Mindenki hallott már erről a fikcionális karakterről, vagy látta már bármelyik Pierce Brosnan, vagy Daniel Craig főszereplésében a filmjeit (Roger Moore és Sean Connery is játszotta James Bond szerepét, ugyan az ő filmjei a '70-es, '80-as években felcseperedő gyermekek, illetve a felnőttek emlékezhetnek rá jobban). Ez a játék is hasonló stílust prezentál a játékosoknak, csak itt nincsenek megmentésre váró hölgyek, avagy nincs egy agytröszt a katasztrófák háta mögött, aki a világ meghódítására szánta volna el magát, és azt a főhősnek kellene egyedül megállítania. Nem sok ilyen játékkal lehet manapság találkozni, ami pont ezt a fajta játék stílust vegyítené egymásba (talán a Shadowrun Returns c. játék hasonlít stílusba). A mai teszt alany az Invisible, Inc. nevet kapta, és egy mondhatni szokványos játékmenetet mutat be. A játéknak egyenlőre nincs története, mivel még Early Access státuszba van, de annyit már lehet tudni a tréning pálya alapján, hogy az egyik ügynökünket elkapták a "rossz fiúk", és ki kell menekülnünk a fogva tartóinktól.


Jelenleg a játék egy egyszerű játékmenetet vetít elénk: az ügynökeinkkel minél több dokumentumokat és iratokat kell összeszedni az adott pályán (a legtöbbért kreditet kapunk), majd a liften keresztül angolosan távozni. A csavar az egészben, hogy különfajta kütyük állnak rendelkezésünkre (itt jön képbe a James Bond féle referencia), ami mind kettő karakternél különböző, így olykor-olykor nem mindig tudnak helyt állni az egyes szituációkban. A játékmenet a körökre osztott stratégia vonalát követi, vagyis minden egyes körben a karakterjeinknek van egy bizonyos cselekvés pontja, amin belül bármit csinálhat: pozíciót válthat, benézhet bármilyen ajtó mögé, használhatja a tárgyait, avagy egy ún. "elővigyázatos módot" is aktiválhatunk a karaktereinknél, ehhez viszont egy ajtó mellé kell állítanunk őket, és a mód aktiválása után bármilyen őrt a földre kényszerít sokkolójával. A karakterekre is rátérnék, mivel amennyi karakter, annyi fajta kütyü.


Az első karakter, akivel megismerkedhetünk, a Deckard névre hallgat (az igazi neve is ez, szóval megint csak Bond-ra alapoztak), és ő az úgymond klasszikus kém, aki a nagy ballon kabátja és sapkájával nem kis feltűnést kelthet, ezért is az ő szakterülete a lopakodás. A fegyverzete egy neurális megszakítóból (ami tulajdonképp egy sokkoló), és egy módosított álcázó berendezésből áll (ez egy teljes körön keresztül láthatatlanná teszi a felhasználót). A második ügynök az Internationale névre hallgat (a neve alapján sejtve ő egy nemzetközi ügynök, aki több nyelvet beszélve bárhol bevethető, és a történetben is nagy valószínűséggel sokszor fogja kihúzni a csávából Deckard-ot, vagy bármelyik ügynököt, megint csak egy Bond féle referenciával élve), és az ő arzenálja egy kicsit szerényebb: nála is megtalálható a neurális megszakító, avagy egy vezeték nélküli sugárzó, amivel távolról is hozzáférhetünk az egyes munka állomásokhoz, illetve számítógépekhez. A harmadik karaktert Shalem 11-nek hívják, és az ő fegyverzete egy személyre szabott puska, avagy egy elhasználódott neurális megszakító, amire majd később kitérek, hogy mi a különbség a különfajta sokkolók között. Az utolsó karakter, aki a jelenlegi verzióban még játszható, a Banks névre hallgat, és az ő fegyvere egy módosított altató pisztoly, és egy univerzális kártya, amivel bármilyen ajtót ki tud nyitni. Az átlagos sokkoló, amit Deckard-nél és Internationale-nál lehet megtalálni, két körre ütik ki áldozataikat, amíg a Shalem féle leharcolt csak egy körre. Banks kábító fegyvere pedig távolról is használható, és a legjobb megoldásnak tűnik, ha halkan és anélkül akarnánk tovább haladni, hogy kockára tennénk az ügynökeink életét. Továbbá bármelyik ügynökünk egy ún. Incognita segítségével meghackelheti a biztonsági kamerákat vagy a kihelyezett ágyúkat, amik ha betolakodót érzékelnek, azonnal megsemmisítik őket. A kamerák és ágyúk feltörése a tűzfalakon keresztül történnek meg, és minden egyes tűzfal áttöréséhez energiát emészt fel az Incognita, és összesen 20 energiát tárolhatunk el, avagy a pályán elhelyezett áram fejlesztőkből tölthetjük fel energia szintünket.


Tapasztalataim ezzel a játékkal sajnos nem túlzott izgalommal zárult, ugyanis egy teljesen átlagos, számomra kicsit monoton játékstílussal rukkolt elő a fejlesztő csapat, ugyan ez még nem a végleges formája a játéknak. Amit biztosan kimerek mondani az az, hogy a jelenlegi állapota csak az ebben a rétegekben mozgó emberek számára fog csak sok óra játékot bizosítani, vagyis azok, akiket nem zavar a monoton stílus.

A Hungamer értékelése az Invisible, Inc. c. játékkal:

Preview
B+
A játék feltehetőleg nem feltétlenül mindenkinek készült a jelenlegi állapotot nézve, de még fejlesztés alatt áll, ezért a végső formája változhat. A stílus szerelmeseinek egy próbát megér!

Összes oldalmegjelenítés