The Lost Crown - Teszt

Teszteltük a szellemes kalandjátékot...

A mai tesztalanyom egy point & click kalandjáték. Aki olvasta az első tesztemet (Broken Age), az tudhatja, hogy nagyon szeretem a stílust, így igazán örültem neki, amikor főszerkesztőnk, Logan felajánlotta, hogy teszteljem ezt a nem mai (2008-as) darabot annak apropójából, hogy most jelent meg Steamen. Lássuk, hogyan vizsgázott nálunk a The Lost Crown!


A játék egy eléggé zavaros intróval indul, ami után hősünk, Nigen Danvers leszáll egy gőzösről, a mocsárvidéki kisváros, Saxton közelében. Hősünk ugyanis menekül előző munkaadóitól, mert behackelve magát a rendszerükbe olyan dolgokat látott, amelyeket nem lett volna szabad neki. A vonatról szintén leszállt, egy hölgyemény is, aki elhagyta a tárcáját. Abból tudjuk meg, hogy Lucy Reubansnak hívják, és ahogy már biztosan kitaláltátok, ő lesz majd a társunk az anglo-saxton korona utáni nyomozásban. És persze néhány szellem is. A történet igazából egészen jól sikerült, és a játék hosszával sem lehet gondunk, ugyanis simán kaphatunk tizennyolcórányi kalandot a pénzünkért.

Ahogy már fentebb is mondtam, a The Lost Crown egy kalandjáték, ami a klasszikus point & click formulát használja. Ennek a játékstílusnak az egyik legfontosabb eleme a történet mellett a fejtörők mennyisége és minősége. Nos, itt már vannak gondok. A játék borzasztóan könnyű. Egyrészt, a leltárunkban található tárgyak közül csak azokat használhatjuk, amelyeknek van valamilyen szerepe az adott képernyőn, valamint az adott fejtörő megoldása is az adott képernyőn található, így ha például megpróbálnánk elhagyni a helyszínt, hogy máshol keressük meg a megoldást, akkor bizony Nigel nem megy el, mondván, hogy még nem oldotta meg a rejtvényt. Ezen kívül a sok helyszínen nincs is túlságosan sok interaktív felület, szóval a próbálgatásos művelet is gyorsan eredményre vezethet, ám ennek, mint mindig, nem sok értelme van. Ezen kívül elmondható, hogy ezeket a feladványokat már valószínűleg megoldottuk más játékokban, szóval túl sok újdonságot ne várjuk, de legalább amit kapunk az logikus, és nem a sok címben előforduló kicsavart szerencsétlenkedés.


A játékmenet legérdekesebb része a szellem keresgélése. Ehhez egy egész eszköztár áll a rendelkezésünkre:

  • EMF-érzékelő: a szellemek által kibocsátott elektromágneses jelek érzékelésében lesz hasznunkra.
  • Éjjellátó camcoder: segítségével az infravörös tartományban is keresgélhetünk, így a szabad szem számára láthatatlan dolgokat is megtalálhatunk.
  • Digitális fényképező: segítségével szellemeket fényképezhetünk le, és a képeket azonnal megnézhetjük.
  • Hangrögzítő: segítségével értelem szerűen hangot rögzíthetünk, erre szükségünk is lesz, ugyanis a legtöbb szellem hangja az emberi fül által nem hallható.
Azt már tudjuk, hogy a történet egészen jó, de a játékmenet inkább csak közepes, azonban mi a helyzet a külcsínnel? A játék grafikája eléggé érdekes, ugyanis a 2D-s, néhány színtől eltekintve fekete-fehér hátterek jól néznek ki, és kellően borongós hangulatot kölcsönöznek a játéknak, amibe sajnos belerondítanak a hihetetlenül csúnya, és nevetségesen mozgó karakterek.


A hangok terén szintén ez a kettősség van jelen ugyanis a The Last Crown zenéje jól sikerült, és a hátterekhez hasonlóan szintén erős hangulatfokozó elem, azonban a szinkron borzalmas lett. A karakterek erőltetett angolsággal, szép lassan adják elő a mondókájukat, amit sajnos elnyomni se lehet, tehát muszáj végighallgatnunk az egészet.

- Süti -

Pro:

+ Kellemes történet
+ Szép hátterek
+ Jó zene

Kontra:

- Csúnya karaktermodellek
- Borzalmas szinkron
- Könnyű feladványok

Értékelés
 6.0Játékmenet:
A játékban található fejtörők túl könnyűek, valamint nem túl eredetiek. Egyedül a szellemesdi teszi valamennyire érdekessé.
 7.0 Hangulat:
A játék borongós hangulatú, amiben elsősorban az egész jó történet, a sötét képi világ és a zene játssza a főszerepet.
 6.5Grafika: 
A hátterek kifejezetten szépek, ám a csúnya karaktermodellek rendesen belerondítanak az összképbe.
 6.0Hangok:
A játék zenéje egészen jóra sikerült, ám a szinkronról már nem lehet ugyanezt elmondani.
 7.0Szavatosság:
A játék nagyjából tizennyolc óra alatt végigjátszható, ami szép szám, ám az achivementeken kívül nem igazán tudok semmi olyat mondani, ami miatt érdemes lenne újból elővenni.
Review score
 6.5A The Lost Crown egy közepes kalandjáték lett, amely csak a története és a szellemes körítése miatt mondható érdekesnek, ám ez is kevés ahhoz, hogy jó játék legyen. Maximum a szellemes téma megszállottainak tudnám ajánlani.

Összes oldalmegjelenítés