The Forest - Előzetes


Megnéztük az Early Accessben elrajtolt The Forest-et...

Manapság a korai megjelenésű, azaz az Early Access címszóval ellátott játékok nagy erőkkel jelennek meg a Steam platformján. Ha még esetleg van olyan, aki nem ismerné a rendszert, azoknak egy rövid ismertető: a lényege, hogy a játék egy bizonyos pontjától (legyen az alfa, vagy béta fázis) a játékosok kevesebb összegért megvehetik a játékot, majd a véleményük, avagy ötleteik beszámolásával jobbá tehetik az általuk megvett játékot. Viszont most egy olyan játék bukkant fel, aminek sok érdeklődője lett rögtön, mivel nagy hasonlóságot lehet felfedezni néhány sikeres játékból, mint pl. a Rust, Dayz, stb., tehát a hangsúly a túlélésen van. A játék a The Forest nevet kapta. Senkit ne tévesszen meg, nem egy nagy, végtelen erdőben kell mászkálnunk, ahol folyamatosan ki vagyunk téve annak, hogy bármelyik pillanatban megölhetnek, habár a helyzet hasonló itt is. Jelenleg nagy erőkkel folyik a fejlesztés, mivel kb. 2 héten keresztül folyamatosan benne volt a Top 3-ban a Steam eladási statisztikája szerint, pontosabban az első helyen, így nagy nyomás alatt lesznek egy darabig.

Jelenleg a játéknak nincs túl nagy története, mivel nem ez az elsődleges céluk a fejlesztőknek jelenleg, ami meg is érthető. A játék legelején egy repülőn ülünk, feltételezhetően valamerre elutaztunk a hétvégére, vagy egy hosszabb időre, mivel a főhős a kisfiát is magával vitte (legalábbis szerintem a fia lehet, ez tűnik logikusnak), és az utazás alatt egy szörnyű baleset történik a repülővel, amiben mindketten megsérülnek. (Aki kíváncsi rá, hogy mi történik ezután, az jelölje ki a szöveget, ugyanis elég nagy spoilert fognak tartalmazni a következő sorok.) A zuhanás után főhősünk és fia elájulnak, majd miután visszatért az eszméletünk, egy férfit pillant meg kisfia fölött, aki valami oknál fogva elviszi őt, és mivel érdekes tetoválások és festések voltak rajta, így nem biztos, hogy jó dolgot akar vele tenni. Ezután egy rövid időre főhősünk elájul, majd miután újra eszméletéhez jut, ijedten veszi észre, hogy sehol sincs a fia. Innentől kezdődik a játék, ahol a feladatunk a túlélés lesz, amit több fázisban tehetünk meg: keresnünk kell egy vágó eszközt (a játék elég kegyes, és már a legelején találunk egy baltát), amivel fákat dönthetünk ki, vagy az élő világból némi állatot feláldozva ételt készíthetünk. Szeretném leszögezni, hogy ez a játék egyik legnagyobb erőssége (elég sok van tulajdonképp, ezért is vették meg annyian). Az ok, amiért ezt mondtam, a craft rendszer minőségében kereshető, ugyanis a kivágott fákat felhasználhatjuk menedék hely felépítésére (ugyan nem csak fa kell, hogy pl. felépítsünk egy kis vadász lest), avagy a bokrok ágait eltördelhetjük, majd ezt tűzhely építéséhez és még számtalan más dologhoz lehet felhasználni. De csak hogy egy kis ízelítőt kapjatok abból, hogy mit lehet craftolni, íme: tűzhely, vadászles, totem oszlop, kunyhó, szöges csapda, "Boldog Szülinapot" csapda (ez elég poénos, főleg akkor, ha régebben leraktad már ezt a csapdát, és annyi ideje játszol már a játékkal, hogy elfejelted hol van és belesétálsz), fa rönk tároló, fa pad, molotov koktél, házi kalapács (tulajdonképp egy bot és egy kő együttes egyvelege), és még rengeteg más dolog van, plussz dolog még, hogy ez a lista bővülni fog a későbbiekben. Még ami jelentősen nagy pozitívum a játékban: van egy túlélő kézikönyvünk, ami az alap dolgokat megmutatja, hogy miből mennyi kell az adott objektum elkészítéséhez, és konkrétan ezen keresztül építhetjük meg a dolgokat (ez úgy néz ki, hogy a kis könyv megnyitásakor láthatjuk az épület típusokat, és rákattintva egy lenyomatot rakhatunk a földre, majd ezután a megfelelő nyersanyagok beszerzése után az épülethez hozzáadva fokozatosan felépül a kreálmányunk). Tehát nem zsákba macska az egész, nem kell rögtön kétségbe esni, hogy mégis mit hogyan.


Továbbá a játék nem csak a craftolásról és a gyűjtögetésről szól, ugyanis a falnak van egy másik oldala is, az pedig a bennszülöttek. Ők vándorló életmódot folytatnak a játékban, és ha összetalálkozik a játékos velük, akkor nem fogják jó szemmel nézni azt, hogy te gyűjtögetsz, és közben sütkérezel az újonnan épített házad mellett. A viselkedésük is külön kiemelkedő, ugyanis nem egyszerre, és nem rögtön fognak téged megtámadni, hanem először felmérik a helyzetet, hogy milyen fegyvereid, avagy mennyire vagy sebezhető. Ezután egyre közelebb és közelebb jönnek hozzád, közbe körbe futkároznak és furcsa hangokat adnak ki, ezzel is jelezve, hogy a szándékuk nem békés. Az előjáték után pedig jön az erőszak, amiben nagyon gyorsan el tud vérezni a játékos, ha nincs megfelelő fegyverzete, ugyanis nem mindig egy vagy kettő fog megtámadni. Ha esetleg a játékos maradt volna alul az ütközet során, akkor a játék ad neki még egy esélyt, hogy az életéért küzdjön, ugyanis az első halálunkkor egy barlang mélyére hurcolnak minket, ahol egy szörnyű dologra lehetünk figyelmesek, ez viszont megint csak elég durva spoilerezés lenne, így nem írom le mi az. Miután visszanyertük az eszméletünket, elkezdhetjük a sötétben való botorkálást, ugyan van egy öngyújtónk, de az nagyon gyenge fény forrást fog számunkra biztosítani. Rengeteg élelmet, felszerelést, és a fenyegetések ellen felhasználható tárgyat találhatunk ide lent, ugyan azok, akik esetleg nem a fény felé veszik az irányt, hanem kíváncsiskodóan a barlang többi részét akarják felkutatni, csúnya halált fognak szenvedni, ugyanis nem a bennszülöttek lesznek a legrosszabb rémálmunk.


A másik nagy erősség a grafika. A játék a Unity Engine 4-et használja, ami számomra eddig nem túlságosan mutatott túl sok mindent, más játékokban. Azt kell, hogy mondjam, kellemeset csalódtam, de nagyon. Egyszerűen lélegzet elállítóan szép grafikát hoztak ki a fejlesztők, és nem hittem volna, hogy ebből a grafikus motorból ilyet ki lehet hozni. Amin leginkább csodálkoztam, az az volt, hogy amikor lent voltam a parton, és építettem a kis menedék helyemet, a sirályok rászálltak a kis kuckóm tetejére, és csak folyamatosan oda özönlöttek, avagy ha elég sokáig állunk egy helyben, egy madár fog rászállni a kezünkre, ami nagyon nagy morálé növekedésnek is tekinthető. Jelenleg nem túl sokat lehet velük kezdeni, mármint a levegőben található állatokkal, viszont a földieket megnyúzhatjuk és megehetjük őket, természetesen miután megsütöttük őket, ugyanis van egy elég ravasz dolog a játékban, ez pedig a mérgezés. A természetben találhatunk olyan bokrokat, amik bogyókat tartalmaznak, és ha nem a jó fajta bogyót esszük meg (két fajta bogyó van jelenleg, de elég valószínű, hogy a későbbiekben több fajtát is beraknak, amik nincsenek leírva a túlélő kézikönyvbe), akkor ez az életünkbe is kerülhet. A hang effektek is tökéletesnek mondhatóak, a benn szülöttek felbukkanásakor hátborzongató hangokra lehetünk figyelmesek, ezzel is jelezve, hogy veszélynek vagyunk kitéve.


Az egyetlen dolog, ami kicsit hiányzik számomra, az a co-op lehetőség, de ezt teljes mértékben meg is értem, hogy nem rögtön ezzel a funkcióval együtt jelent meg a játék. De gyorsan eltűnt a könny csepp a szememből, ugyanis megígérték, hogy a legelső verzió megjelenése után nagy figyelmet fognak szentelni a többszemélyes játékmód elkészítésének, szóval hamarosan több túlélő társaságában barangolhatunk, illetve élhetjük túl a játékot. Jelenleg a leges legkezdetibb fázisban van a játék (aki nagyon kíváncsi rá: v0.01 a verzió száma, viszont hetente érkezik hozzá egy hotfix, továbbá a készítők határidőt szabtak ki, hogy mikor fog jönni a következő nagy frissítés), de már ígyis annyi minden kapott helyet, hogy több órára is le fogja ragasztani a játékosokat a monitor elé. A játékot Steamen tudjátok megvenni 15 euroért, viszont a végleges verzió megjelenésekor már többe fog kerülni, így aki szereti ezt a stílust, azoknak amint lesz lehetőségük rá, vegyék meg mindenképp, nagy bűn lenne számukra, ha kihagynák ezt a játékot!

Íme egy pár kép még a játékról:





A Hungamer értékelése a The Forest c. játékról:

Pros.:

+ kiváló grafika
+ remek kihívás
+ hamarosan megjelenő co-op mód
+ részletes craftolási rendszer
+ túlélés mester fokon (Bear Grylls szimulátor 2014)

Cons.:

- néha sokan jönnek rád, és könnyen meghalhatsz, ha felkészületlen vagy
- itt-ott bugos a textúra, de nem rontja el a játék élményt

Preview
A+
A The Forest c. játékot már egy jó ideje felkeltette az érdeklődését a játékosoknak, és nem csalódtunk benne. Akár szereted a túlélő játékokat, akár a horror stílus a kedvenced, ez a játék mindenképp megéri a pénzét!

Összes oldalmegjelenítés