State of Decay teszt


Teszteltük az új egyjátékos kampányra fókuszáló State of Decay-t...

Manapság, ha nem túlzok sokat, mindenki szereti a túlélő játékokat, pláne az olyanokat, amiben gyűjtögetnünk, illetve raktároznunk kell. Hasonló példákat hozhatnék fel a DayZ, az Infestation, a Rust vagy a Nether személyében is, hiszen ezek mind-mind olyan játékprogramot képviselnek, amelyben a fő(had)színterüket valamilyen apokalipszis téma adja (zombi, vagy nukleáris háború utáni időszak, stb). Amikor a Microsoft bejelentette a Stat of Decay-t, elég sokan meglepődtek a játék stílusán és a hova tartozásán, hiszen a bejelentő trailerben egyből egy lopakodási jelenetet is láthattunk. Nem volt kérdéses, hogy imádni fogják a survivor gamerek. Nagyjából be is igazolódott, hogy egyáltalán nem egy rossz játékról van szó, sőt, erősen a jó játékok kategória mezőjét képviseli. Kategóriáján belül az egyik legjobb túlélő játék.


Szinte biztos voltam benne, hogy nem fog csalódás érni a State of Decay kapcsán, és be is bizonyosodott, hogy valóban egy remek játékról van szó. A metascore átlagpontozási rendszere az én szememben sokszor irreális, valószerűtlen, mert ez a játék átlagosan nézve is azért 79 ponttól többet ér. A zombi apokalipszis külső-nézetes akciójátékban mi magunk válasszuk meg az őrhelyeket és a főbázist, ahova a játék indítását követően állandóan spawnolni fogunk. A leginkább gyűjtögetésből álló játékmenet és a hangulat szinte tökéletes, ugyanis ezt a szintet még tovább emeli az a tényszerűség, hogy minden egyes épületbe (igen, jól olvassátok) be tudunk menni, és valamit össze tudunk gyűjteni magunknak, vagy éppen gondolhatunk a főbázis lakosaira is és vihetünk nekik ellátmányt. Ilyenkor érdemes autóval menni (és valahova leparkolni vele az adott közös körzetre nézve a praktikusságot), hiszen az autóba nagy tárolási lehetőségünk adódik a csomagtér miatt. Sokszor voltam olyan helyzetben, hogy a társaimra gondolva - vittem kb. 4-5 db ellátmány csomagot nekik. Gyalogosan csak 1 db ellátmány hátizsákot vihetünk magunkkal. Az ellátmány csomagot, ha akarjuk felbonthajuk magunknak, és elvihetjük a saját Storeba, ami a főbázison és az általunk kiépített örhelyeken található meg. Őrhelyek, főbázis elköltöztetésére, begyűjtők és társak képzésre úgynevezett befolyási pontokra és összetevőkre van szükségünk, amiket úgy tudunk megszerezni, ha elvégezzük a fő - és mellékküldetéseket, valamint gyűjtögetünk ezerrel és megosztjuk őket a túlélőkkel.


A főhőseink (több van belőlük) éheznek, szomjaznak, sérülnek, és az adott idő múlásával elfáradnak. Haszontalanok, semmire sem valók, és ilyenkor jön a játék egyik alapvető újdonsága, hogy több főhős bőrébe bújhatunk. Amíg elvoltunk az általuink koncentrált főhőssel, addig gyúrhatunk egy második, sőt egy harmadik és negyedik és n+1-edik karakterre is. A karakterek zöme leginkább a közelharcban (van itt machete, francia kulcs, bot, fejsze, tűzoltó balta, piszkavas, stb) jártasak, de vannak katonai múlttal rendelkező karakterek, akik a fegyverkezelés (mesterlövészpuska, gránátvető, revolverek, pisztolyok, SMG-k, gépkarabélyok, molotov koktélok, gránátok és egyéb fegyverkiegészítők színesítik az arzenálunkat) tekintetében profik. Ez nem azt jelenti, hogy a normál civil profillal nem tudunk majd lőni. Fejleszteni kell a képességeket a használattal. Minél többet lövünk vagy verekszünk, annál jobbak leszünk. Míg a mellék karakterrel folytatjuk küldetésünket, addig a főkarakterünk szépen kipiheni magát a főbázison.


A bejárható terület nagy, de nem eléggé, itt most senki ne gondolkozzon GTA vagy Watch Dogs magaslatokban. Kezdetkor egy kis táborszerű faluban ügyködünk, majd onnan egy viszonylag közepes méretű községbe menekülünk, ahol ha elintéztük fő teendőinket, máris elköltözhetünk a nagyvárosba. Utána pedig egy katonai bázison kell összegyűjtögetnünk, segíteni a játszható karaktereken, stb. Történet nem nagyon van neki, de az is valami már, hogy a küldetések főrésze a túlélők keresése lesz, és a saját problémáiknak a megoldása, majd a nagy menekülés. nagyon egyszerű a sztori része, ha dióhéjban össze kéne foglalnom, egy nagy feladatunk van: elhagyni a vidéket. Nem rossz dolog, hiszen alapvetően gyűjtögetésre koncentrál a játék, és jó dolog, hogy van neki ilyen szempontból sztorija is. Ráadásul a karaktereknek egész jó szinkronjuk van, a kapcsolattartó Lilly szinte mindig beszél velünk rádiónkon. A megmentett társakat sokat kell babusgatni, őrjáratozni kell velük, szóval számít a törődés, mert akár a rossz lét rovására is mehet az adott döntési helyzetünk. Mert bizony a túlélők nem ülnek a babérjaikon a bázison, ők is ugyanúgy keresik a kihívást, és gyűjtögető életmódot folytatnak, csak sokszor kerülnek bajba. Ilyenkor érdemes kisegíteni őket, jó hatással lesz ránk és vezetői képességünkben is meg fognak bízni a későbbiekben.


A State of Decay legnagyobb újítása (a több játszható hősök mellett) a bázis építkezésekben mutatkozik meg. Bázist, vagy ahogy a játékban említik az Otthont úgy tudunk kialakítani újabb peremvidékeken vagy nagy területeken, ha előtte feltérképezzük az épületek elhelyezkedéseit a tájékozódási pontok segítségével. Az úgynevezett Survey Pointok megmászásával felderíthetjük az épületek elhelyezkedését, valamint a fontosabb zombi típusokat is kijelölhetjük. Ha meg van a terep felmérés, akkor elég könnyedén megtaláljuk a bázisnak megfelelő új otthonunkat, mely kiépítéséhez kellő mennyiségű összetevők (élelem, lőszer, materiálszok, üzemanyag) és populáció szükséges. Az otthon létrehozása után lehetőségünk van őrtornyok kiépítésére, tökéletesítésre, valamint a területen létrehozhatunk orvosi ellátót a gyors felépülésre, éjjeli barakkokat a kipihenésünkre, kertet az élelmünk biztosítására, és még sok egyéb más speciális helyet tudunk menedzselni.


Cikkünk végéhez közeledve ideje megemlíteni a játék technikai részét. Grafika terén az Undead Labs fejlesztői a CryEngine továbbfejlesztett motorját használják, mely kiválóan jeleníti meg a sandbox State of Decay tereptárgyait, a meglehetősen szépen kidolgozott háztípusokat és a karaktereket. Ha valamibe bele kéne kötni, a játék túl sötét, így a Gamma opciót 1.0-ról lényegesen fel kellett vigyem, hogy ne legyen darkos annyira. A játékprogram egyik legerősebb része a hangok, mely terén mind az effektek, mind a szinronszínészek nagyon szépen teljesítettek. A korrekt iparos munka jelzőt jóval túlteljesítették, ami nyilvánvalóan a Microsoft kiadónak is köszönhetünk.


Összességében én teljesen meg vagyok elégedve a játékkal, bár történetileg lehetett volna sokkal részletesebben is megalkotni, hiszen a jó szinkronszínészek adottak voltak egy zseniális zombis forgatókönyv létrehozásához. Ezzel sajnos nem élt az Undead Labs, és éppen emiatt kiváló játéknak (a mi értékelési rendszerünk alapján a 9.0 és 9.5 közötti pont értékelést jelenti) még sem tudnám nevezni. Adott volt a lehetőség, hogy egy GTA szerű zombisztorit alkossanak meg, és ezzel sajnos nem éltek a fejlesztők.

A State of Decay megvásárolható a Steamen.

Pro: 
+egyedi hangulat
+bárhová bemehetünk és szétnézhetünk
+gyűjtögetni mindig élmény
+Befolyási rendszer
+több játszható karakter
+tájékozódási pontok
+bázis/csapat építés
+végre nincs hozzá PvP

Kontra: 
- kidolgozatlan sztori
- nincs gyors utazás (fast travel)
- a mellékküldetés része nem túl változatos, sokszor ismétlődik
- nincs coop

Értékelés
 8.5Játékmenet:

A játékmenet sava-borsát képezi a gyűjtögetés, és ez nagyon élvezetes tud lenni hosszú órákon át. A mellékküldetések sajnos nem túl változatosak.
 9.0 Hangulat: 

Zombi-apokalipszis kicsit más környezetben, ezt nagyban segíti a sandbox stílus, és a gyűjtögetés.
 8.0Grafika: 

Grafikailag elég szép a játék, de a sötét tónúsú látványvilág esténként picit bosszantó.
 9.0Hangok: 

Mondhatni kiválóak, személy szerint a szinkronhangok nagyon megfogtak. Minden egyes karakter beszél. Az effektek is a helyükön vannak. Szinte minőségi.
 9.5Szavatosság:

Az ilyen típusú játékok mindig erősek voltak szavatosság kategórián belül, és tőlünk a State of Decay a maximális pontot kapja meg, mivel gyűjtögetni még mindig jó és élvezetes.
Review score
 8.8Aki szereti a zombi apokalipszis témát, és az ezzel járó állandó gyűjtögetést, annak bátran merem ajánlani a játékot, mert e téren szinte tökéletes lett. Persze vannak hibái, ami főleg a történet kidolgozatlanságát érintik, de ezeket leszámítva több tíz órára is elcsábíthatja a játékost a kampány központú State of Decay.

Összes oldalmegjelenítés