MotoGP 14 TESZT

Megnéztük, hogy mennyit fejlődött egy év alatt a sorozat...

2013 volt az az év, amikor a motoros videojáték sorozat visszatért a PC-re és szerencsére idén megkaptuk a folytatást is a MotoGP 14 képében. A játékot még mindig az olasz Milestone csapata fejleszti, viszont ezúttal nagyobb fába vágták a fejszéjüket, ugyanis a szokásos platformok mellett a MotoGP 14 megjelent az erősebb "most-gen" konzolra, PS4-re is. A játék mérete több mint duplájára nőtt, és ha bár elsőre nem látszik, hogy sokat változott a játék, több tartalommal rendelkezik az idei rész. Az előző résztől készült tesztünket ITT lehet olvasni. Nézzük, milyen lett a folytatás...


Irányítás
A MotoGP 13-hoz nagyon hasonló az irányítás, de azért érezhető, hogy valamennyit fejlődött a fizika és a kategóriák közötti teljesítmény-különbség is jobban érzékelhető. Nagyobb hangsúlyt kapott a gumikopás (ha be van kapcsolva) és a kis bukkanók is jobban számítanak. Lejtőn felfelé és lefelé jobban kell figyelni. Ahogy az előző részben, ezúttal is teljesen egyénire lehet szabni a motor beállításait és a gépi ellenfelek nehézségi fokát. A MotoGP 14 nem ajánlott azoknak, akik billentyűvel szeretnének játszani, valamilyen gamepad szükséges, hogy élvezhető legyen. Az irányításnál a gombokat át lehet állítani (x360-nál is), de például deadzone-ba nem lehet belepiszkálni.


Játékmódok
Ez az a kategória, amiben kiemelkedik a játék. A MotoGP 14-ben tudunk Instant Race-t nyomni, ha csak egy gyors versenyre vágyunk egy véletlenül kisorsolt pályán. Van Grand Prix, amiben egy versenyhétvégét tudunk lejátszani, van Championship, ahol ugyanezt tudjuk csinálni, csak több pályán keresztül. Ezúttal is van MotoGP Career, ahol a kreált motorosunk pályafutását tudjuk irányítani. Karakterkészítésnél nem kell nagy dologra gondolni, nevet, arcot, számot és ruhát tudunk csak választani. Ez a mód a MotoGP 14 sava-borsa, ez a fő játékmód. Második évadtól kezdődően már a motorjainkat is tudjuk fejleszteni azáltal, hogy tapasztalatot gyűjtünk a pályán. Sajnos ez a fejlődés rendszer nagyon alap és kidolgozatlan: csak pár alkatrészre vonatkozik és azt sem tudjuk meg, hogy pontosan mennyit fejlődött. A játékban megtalálható még a Time Attack mód is, ahol az időnket tudjuk összevetni más játékosok idejével. A MotoGP 14-t többjátékos módban is lehet játszani, ilyenkor maximum 12-en lehetünk egy pályán. Sajnos a tesztpéldánnyal nem tudtam online menni, ezért erről egyebet nem tudok mondani.


Új játékmódok is helyett kaptak az új MotoGP játékban. Ez most nagyon fura lesz, de a Safety Car Mode-ban a biztonsági autót is tudjuk irányítani. Sajnos erre nem tudom mi szükség volt. Egy autó irányítását másképpen kell megoldani, mint egy motorét. Ez a játékmód teljesen felesleges és valamilyen szinten érthetetlen. Azért akad olyan új mód is, ami érdekes: Real Events 2013 és Challange the Champions. A két mód nagyon hasonlít egymásra, a lényegük, hogy valamilyen eseményt kell újra lejátszanunk (vagy éppen megváltoztatunk), ahogy az a valóságban (vagy a kitalált történetben) megesett. Arról van szó, hogy az előre megszabott feltételek mellett kell elérni bizonyos kitűzött célokat. A Real Events 2013-nál ráadásul van pár másodperces bevágás is, ahogy az a valóságban megtörtént (valódi felvétel az eseményről). Mindkét mód jó és élvezetes.


Grafika és hang
A játék grafikája továbbra sem kiemelkedő. Úgy néz ki, mintha le lenne maradva pár évvel, de azért az előző résznél valamivel részletesebb. Talán a kinézete nem is lenne annyira baj, ha legalább jól futna, de sajnos az optimalizáció sem tökéletes. Azt hiszem most már ezt kell megszokni a Milestone fejlesztőcsapattól: egyszerűen nem tudnak a PC-re megfelelően fejleszteni. Videobeállításoknál felbontást, v-sync -et tudunk állítani és mindössze két be-kikapcsolható effekt van, a High Quality AFX és a High Resolution Texture. Előbbi nagyon eszi a gépet, utóbbi bekapcsolásával csak nagyon kicsit esik a(z) FPS (frame per second). (Ajánlom, hogy csak a magasabb felbontású textúrákat hagyjuk bekapcsolva.) A játék közbeni kijelzőket részletesen tudjuk állítgatni, ami zavar, azt ki lehet kapcsolni. A box-ban, a motorra rámenve rendszeresen grafikus bugokba futottam, de ezenkívül más hasonló gondom nem volt. A főmenü zene most is monoton és ezúttal még idegesítőbb. A motorok hangján nem vettem észre a változást. Sajnos továbbra sem lehet zenét hallgatni, pedig jó lenne, mert elnyomná a monoton motorbúgást (persze nyilván máshogy megoldható, mégis csak a PC-s platformról van szó). Az audio beállítások, ellentétben a videobeállításokkal, részletesek, a különböző fajta hangokat egyénileg lehet változtatni.



Hangulat
Hasonlóan a 2013-as játékhoz, ugyanúgy megtalálható az összes license-elt pálya és versenyző, a kijelző továbbra is hasonlít az igazihoz és a töltőképernyő nézése közben egy csomó hasznos és valós információt tudunk magunkba szippantani. Szintlépésekkor videókat, képeket tudunk megnyitni. Az említett két új játékmód még jobban megdobja a hangulatot. Idén is verhetetlen a MotoGP hangulata.


Szavatosság
Az előző évhez képest idén több tartalom van a játékban. Ha kedvünk támad, tudunk a biztonsági kocsival is furikázni, de ami ennél is fontosabb, hogy most vannak challenge-k is. Nehezek (bár lehet fokozatot állítani) és érdekesek. Ezenkívül persze ott van a szokásos career mód, amivel sokáig el lehet lenni és miközben szinteket lépünk, új ruhákat, képeket, videókat, karaktereket tudunk megnyitni. A részletes beállításoknak köszönhetően egy idő után mindenki megtalálja a magának megfelelő nehézségi szintet (vagy azt a szintet, ami megfelelő kihívást nyújt). Ha már profik vagyunk gép ellen, akkor irány a többjátékos mód, amit a neten vagy akár osztott képernyőn keresztül is játszhatunk. A játék a STEAM klienst használja, STEAM achievement-ekkel is rendelkezik.





Tapasztalat és összegzés
Kívülről nem fog látszani, de jobb lett, mint az MotoGP 13. Amiatt azért továbbra is szomorú voltam, hogy nem lehet részletesen beállítani a grafikát, de szerencsére találtam olyan opciót, aminél nem esett 60 alá a másodpercenkénti képek száma. A játék elsőre felismerte az xbox-os gamepadom, az irányítással meg voltam elégedve. Én nem vagyok motorrajongó, sem motoros játék rajongó, de a játékélményt így is tudtam élvezni. Amint írtam a box utcában furán mozgott a kamera és ezenkívül még a kilépésnél ütköztem egy nagy hibába: egyszerűen nem tudtam kilépni. Nem jött elő az a menü, ahol ki tudtam volna lépni az asztalra. Nem csak én voltam vele, a fórumon többen is írták, hogy ők is így jártak. Ha már fórum: ahogy látom, a fejlesztők aktívabbak, mint egy évvel ezelőtt. Érdemes felmenni a STEAM fórumába, mert már most több megoldást is láttam (nem a fejlesztőktől, hanem a játékosoktól), amivel jobbá tehetjük a játékot. Az értékeléseket és a fórumot olvasva úgy tűnik többségben vagyunk mi, akiknek tetszik a játék.


A MotoGP 14 megvásárolható PC-re, PS3-ra, PS4-re, PS VITA-ra és Xbox 360-ra. PC-re a STEAM-en lehet vagy olcsóbban, bármelyik kisker oldalán.

Pros.:
+ Visszaadja a MotoGP hangulatát
+ Tartalmaz minden licenszelt pályát, csapatot, versenyzőt
+ Skálázható nehézség
+ Érdekes játékmódok
+ Steam teljesítmények

Cons.:
- Gyenge grafika és kevés beállítási lehetőség
- Gyenge hangok

Értékelés
 8.5Játékmenet:
Az irányításhoz továbbra is jó. Többféle játékmód is van és emiatt a játékmenet élvezetesebb.
 9.5 Hangulat: 
Teljesen átadja a valódi MotoGP hangulatát.
 7.0Grafika: 
A játék továbbra sem éri el az aktuális szintet, de fejlődött az előző részhez képest. Sajnos a beállítási lehetőségek nagyon korlátozottak.
 6.5Hangok: 
A menü zenéje idegesítő. A motorok hangja továbbra is monoton és nincs zene a játék alatt.
 7.5Szavatosság:
Ahogy a játék mérete, úgy a tartalmi is megnőtt. Több új játékmód került bele, változatosabb, még akkor, ha az egyiknek nincs sok értelme.
Summary
 7.8A zord külső egy tartalmas belsőt rejt. A 2013-as játékhoz képest sok téren fejlődött és mivel nincs igazi konkurenciája sem, ajánlom a motorverseny szerelmeseinek.

Összes oldalmegjelenítés