Carmageddon: Reincarnation - Előzetes

Betekintést nyertünk a legendás Carmageddon új részének pre-alphájába...

Ki ne emlékezne a Carmageddon című zseniális játékra? Igazából sokan vannak, akik nem emlékeznek, főleg az új generáció, de az öreg motorosok arcára még mindig ördögi vigyor ül ki, ha meghallják ezt a címet. De miért volt ennyire jó egy olyan játék, ami ugyan autósversenyről kellett volna hogy szóljon, de helyette barbár és primitív tömegmészárlásba fordult át kivétel nélkül minden meccs? Pont ezért! Akkoriban sok autós játék került a piacra, és bár szerettük őket, sok változatosság nem volt jellemző. És akkor jön ez a förtelem, ami nem is szép, nincs is értelme, csak gurulsz, és letarolsz mindent, ami él és mozog. Délelőttöket, délutánokat pazaroltunk el erre a bűnös élvezetre, és ennyi hiányzott ahhoz, hogy egy nem túl jó játékból legyen legenda. Nem is csoda, hogy sok embernek megdobogtatta a szívét a hír, hogy a Stainless Studio feléleszti a legendát, Carmageddon: Reincarnation címen. Igazából nem kell sok mindent csinálniuk, kell egy jobb grafika, sok autó, sok játékmód, a játékmenet maradjon ugyanaz. Ki is jött a pre-alpha, amit most ki is próbáltunk. Nehéz dolgom lesz, ugyanis ebben a verzióban a szó legszorosabb értelmében SEMMI nincs.

Vér és olaj

Mint fentebb említettem, a Carmageddon egy autós játék, ahol tényleg verseny folyik, de mindeközben több lehetőségünk is van győzni. Kezdjük ott, hogy más autós játékkal ellentétben a Carmageddon pályái nem lineáris útvonalakból, behatárolt utakból állnak, hanem vannak itt nyílt terepek, mezők, tisztások, üzemcsarnokok, amit csak akarunk. Van versenypálya, amit nyugodtan követhetünk, ha a sebesség által kívánunk győzelemre jutni, ekkor annyi a teendőnk, hogy áthaladunk a megfelelő checkpointokon, pontokat gyűjtve a meccs lejártáig. Nincs cél, és nem az a lényeg, hogy ki halad elől, hanem hogy ki megy át a legtöbb checkpointon. Mivel az útvonalakon kívül rengeteg hely van, ezért könnyű levágni az utakat, ha ismerjük a pályát, de eltévedni is baromi könnyű. Viszont felmerül a kérdés, hogy ki az az ember, aki egy Carmageddon játékban csak versenyezni fog?!


A nyílt terek ugyanis nem üresek. Először is mindenütt elszórt ládák, hordók és táskák találhatóak, melyek mindegyike más-mást csinál. Valami előnyös, valami hátrányos képességet ad az autónknak, és nem mindig egyértelmű, hogy mi rejtőzik a szeretetcsomagban, így jelenthet veszélyt, és esélyt is. Teszem azt egy hordóban rejtőzhet egy pár másodperces turbo gyorsítás, míg egy másik felvételével azonnal lefékez az autónk. Van olyan, amitől azonnal felborulunk, de olyan is van, aminek felvételekor a körülöttünk lévő összes ellenséges autó megáll. Sok féle ilyen felvehető cucc van, és bizonyára még több jön a jövőben.

Aztán amit találunk a pályán, az a sok-sok ember. Ezek az emberek fejvesztve menekülnek a közeledtünkre, ugyanis bár én nem ismerem ennek a játéknak a háttér sztoriját, de lefogadom, hogy szerencsétlenek tudják, hogy miért vannak itt. Egyetlen céljuk a pályán az, hogy útban legyenek, és keservesen megfizessenek ezért a hibáért. Mint ahogy a régi Carmageddonban, úgy itt is halálra gázolhatunk mindenkit, vörös vérfelhővé változtatva a járókelőket. Az új verzióban annyi a különbség, hogy az ízléses fröccsenés mellett az emberek szét is szakadnak, szétszórva a szerveiket és végtagjaikat. Ebben a játékban ez egyáltalán nem extra, és a győzelmünkhöz vezető úton még a hasznunkra is válhat. Ugyanis ha nem teljesítünk jól a checkpointok összegyűjtésében, még mindig lehetünk elsők a járókelő gyilkosságban. Külön nehézség, hogy csak korlátolt mennyiségű ember szaladgál a pályán, így a szorgos tömeggyilkosok munkája után nekünk jószerivel semmi nem marad.


Harmadik lehetőségünk a győzelemre pofon egyszerű: ki kell iktatnunk a többi autót. Ez történhet úgy, hogy nekivezetjük őket egy tereptárgynak, vagy falnak, de mi magunk is összekócolhatjuk a felnijüket, csak közben persze mi is sérülünk. A nagy autó nem mindig jelent szívósabb testet, ráadásul az autónkra konkrétan erre a célra is szerelhetünk kiegészítőket, mint a markoló fejet, tüskéket, akár láncfűrészeket is.
Autóból már most is van egy pár, amit kipróbálhatunk, de a gép által irányított ellenfelek közt is látni pár olyan járgányt, ami majd használható lesz, ha elkészül. Bizonyára a kész verzióban ezeket a kocsikat a teljesítményünk alapján lehet majd feloldani, valamint lesz lehetőségünk személyre szabni a négykerekűnket. Ez már csak azért is indokolt lenne, mert lesz multiplayer, és ott nem csak a konkrét játékbeli győzelemmel, de a király autó kinézettel is elismerést lehet nyerni.

Kocsigeddon

A játék nem veszi komolyan magát, sőt, viccet csinál abból, hogy emberek százai halnak majd szörnyet a pályán. Nincs ezzel gond, ez egy játék, és régen is bevált a recept. Visszaköszönnek már a menüben is a régi játék apróbb elemei, és a látványosságnak számító véres műsort reklámozó és magyarázó plakátok illetve ablakok egész hangulatosak, és viccesek. Ingame ebből még nem látunk semmit, de ha ott is feltűnnek majd ilyen gegek, akkor elégedettek leszünk.


És… elmondtam mindent a játékról. Ez a verzió a pre-alphának az alphája, van benne pár pálya, pár kocsi, és ennyi. Se a grafika, se a hangok, se a játékmenet nincs kidolgozva, ráadásul olyan mérhetetlenül bugos, hogy csoda volt, ha egy meccs végig ment gond nélkül. Ezt persze el kell néznünk a pre-alpha verzióban, de sajnos nehéz úgy véleményt alkotni, hogy a játéknak alig 20%-a van kész. A látvány például most még határozottan csúnya, és csak remélni tudom, hogy ez nem marad így. Hiányoznak még a hangeffektek, nincsenek játékmodok, nincs multi, tehát tényleg csak egy apró szikráját láthatjuk annak, amit a Stainless srácok hegesztenek.

Előítélet

A cikk megírásakor a Carmageddon: Reincarnation még olyan állapotban volt, hogy nem érdemes véleményt alkotni róla, mert abszolút nincs kész benne semmi értékelhető. Ami bíztató, az maga a játék létezése, hogy készül, és hogy a jövőben talán fejlődik annyit, amennyi szükséges az élvezhetőséghez. Ha ez megtörténik, egy legendát köszönhetünk újra magunk között, ami az egyszerűségével nyűgözi majd le az új generációt, nekünk pedig kellemes nosztalgiát nyújt. Akit érdekel a játék, az belenézhet, de én még inkább türelmet javasolnék mindenkinek, legalább addig, amíg kerül valami tartalom is a pre-alphába. Addig sajnos még a gyalogos gázolás sem szórakoztató. 

-Róka-

Preview
 BA legendás Carmageddont szerintem minden jó érzésű gamer szeretné viszont látni, és a készülő Reincarnationben megvalósulhat az álmunk. A kérdés csak az, hogy jó lesz e, mert a mostani állapotában ezt nem lehet megmondani. Nagyon kevés dolog van még az alphában, és nem is nagyon látszik, mi mindenre számíthatunk még. Izgalmas lesz a várakozás, de még sokat kell várnunk egy élvezhető verzióra. 

Összes oldalmegjelenítés