Deadfall Adventures - Teszt



Deadfall Adventures - Teszteltük a játékot...

Indiana Jones, Allan Quatermain. Ha csak hallomásból is, de mindenkinek ismerős a két nagy kitalált hős, kalandor neve. Kalandjaik már-már legendásak. Talán Indy a régészprofesszor egy ismertebb alak, de gyakorlatilag Allan is hasonló kaliberű fickó volt. Nem csoda tehát, hogy izgalmas kalandjaikat már több ízben megjelenítették mozgókép formájában, regények oldalain vagy akár képregényekben.

Jelen tesztünk alanyának nem titkolt célja, hogy a két nagy kalandor által filmrevitt izgalmas eseményeket tegye megélhetővé a játékos társadalom számára. A Deadfall Adventures (fejlesztő: The Farm 51, Kiadó Nordic Games) gyakorlatilag akár lehetne bármelyik fentebb említett szereplőnek is egy története. Adott az akció, adott a misztikum és adott a hős és a nő. Mi más kellhet egy jó kalandfilm vagy akció FPS játékhoz mint ezen elegyek. De hogy beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket a játék az az alábbi elemzésből remélhetőleg kiderül mindenki számára.

Legyünk őszinték. Amikor először hallottam a játékról nem számítottam világmegváltó újításokra, sem az ipart megreformáló játékmenetbeli fejlesztésekre, sőt még állejtő grafikai megvalósításra sem. Egyszerűen annyit vártam tőle, hogy egy a fentebb említett úriembereke kalandjaihoz kísértetiesen hasonlót kapok majd és ha lehet legyen benne annyi kincskeresés, annyi csapdakerülgetés, amennyi lehetséges. E két utóbbi elem emellett ha lehet legyen olyan izgalmas a játékos számára, mint amilyen izgalmas volt például a régészprofesszor általi kincskeresés a filmekben. Természetesen hiú ábránd lett volna részemről ha nem társult volna a fentebbi elemekhez egy kis (Enyhe kifejezés, de erről majd később :-D) tűzharc, némi csetepaté és néhány karakteres gonosztevő.

Iránytűnk elvezet majd a rejtett kincsekhez

Ugyan az előző bekezdésben már nagyjából vázoltam is a játék által nyújtott történeti magaslatokat, de azért mégiscsak mondjuk ki kerek perec a történettől nem fogunk hasre esni. Adott Allan Quatermain unokája, mint a játék főszereplője és adott a régésznő, aki egy elrejtett ereklye után indul Egyiptomba. James Lee Quatermain gyakorlatilag nagyapja árnyékában él (vagy ha úgy tetszik a hírnevéből) és nem tartja sokra felmenőjét. Jenny felkeresi James-t és felkéri, hogy vigye be egy templomba, ahol egy bizonyos tárgyat kell nekik közösen megkeresni. Természetesen a kis kiruccanás nem úgy sikerül, ahogy azt előre eltervezték. Váratlan események sorozata egy lavinát indít el, mely során egy ősi legenda felderítésébe kezdenek. Lesz itt árulás, bosszúvágy, misztikum, oroszok, németek és számos egyedi helyszín is. Nem Nobel-díjas alkotás, de egy igen tisztességes kaland történetet rittyentettek a fejlesztők.

Játékmenet tekintetében, mintha egy filmbe csöppennénk. Hőseink szépen járják végig a helyszíneket, ahol mindig találnak valakit vagy valamit, ami nem örül a jelenlétüknek. Általában ezekből tűzpárbaj lesz, aminek általában az ellenfél fogja kárát látni. Amikor éppen nem röpködnek, akkor James kincseket keres, mely során csapdákat hatástalanít vagy kerül ki éppen. Számos fajta alattomos szerkezettel fogunk majd szembesülni kalandjaink során. Mint említettem akár viselhetné a főhös az Indiana Jones nevet is, mivel hasonló kvalitásokkal bír, azzal az eltéréssel, hogy ő itt csak az erőt képviseli, míg a szépséges Jenny fog minket terelgetni, illetve híres nagyapánk naplója is nagy segítségünkre lesz.

A Deadfall-t ha jellemeznem kéne azt mondanám körülbelül 50%-ban a kalandozásról szól, mely alatt csapdahatástalanítás, logikai feladványok megoldás, vagy kincskeresés lesz a feladat. A maradék 50% viszont szigorúan tűzharc lesz. Kezdjük ez utóbbival, mivel erről amúgy sem lehet sokat mondani. Aki játszott FPS-el az nem fog hanyatt esni, sőt. Különböző korhű lőfegyverekkel fogunk ellenséges beállítottságú lények légióira lövöldözni. Néha már már Serious Sam érzésem volt ezekből annyi van. De ennek is megvan az oka ugyanis legtöbb esetben az ellenfelek AI-je a buta mint a tök és az "annyi esze van, mint egy kalap lepkének" fogalomkörök körül mozog. Innen ered tehát a mérhetetlen számuk, kompenzálva az AI hiányosságait.

Maja matematikai feladvány, aki magától megfejti fizetek neki egy sört

Lőfegyverek terén lesz nekünk a gépfegyverektől (MP40, Thomson, MG42) a különböző puskákig (KAR92), sőt még többfajta pisztolyunk is, mellyel hinthetjük a mennyei ólmot. Mint a fentebbi "elszólásomból" is látszik lesznek német és orosz lőfegyvereink is, melyeket nyugodtan cserélgethetünk majd kedvünkre. Ez értelem szerint az elesett bakáktól lesz lehetséges, illetve sok esetben majd korábbi csetepatékban elhullott katonáktól is tudunk majd felvenni fegyvereket. Érdekesség továbbá, hogy James alapfegyvere a dupla pisztoly lesz, melyből soha nem fog kifogyni a golyó (illetve kifogy csak végtelen mennyiségben áll rendelkezésre).

A másik újdonság, amire bátran mondhatom, hogy üdítően hat a játékmenetre az az elemlámpa. Az elemlámpa egy nagyon fontos eszközünk lesz a játék során. Egyrészt túlélésünket fogja nagyban segíteni elsősorban az alvilág csúf csatlósainkat golyóérzékennyé tételében, míg sok esetben a továbbjutáshoz szükséges fény és feladványmegoldó forrást fogja jelenteni. Előbbinél gyakorlatilag arról van szó, hogy a játékban lévő múmiák és egyéb csúf nem evilági lények alap esetben immunisak az ólomra, de némi fény hatására levedlik eme undormányos ellenállásukat és szépen néhány jól irányzott fejlövéssel ártalmatlaníthatóak.

A második fontos funkciójára külön bekezdés szentelnék, mivel itt azért már eléggé átcsapunk a játék másik felét képező játékmenetbeli elemek boncolgatásába. Azt kell, hogy mondjam amennyire vérszegény és unalmas a lövöldözés része a Deadfall-nak (eltekintve az élőhalottak gyilkolásától, ami feldobja kicsit), annyira élvezetes a csapdák kerülgetése, a kincsek keresgélése. Számos csapdatípus van a játékban kezdve az penge alapúaktól, egészen a tűzzel működökig. Sok esetben a trükk bennük, hogy rejtve vannak (jó, jó tudom, csapda), más esetben nyíltan elénk rakják, amikor is az időzítés a megoldás kulcsa. Minden esetben akár egyik, akár másikról van szó rendkívül élvezetes a kerülgetésük.

Fegyverünk, a zseblámpa

A játékban nem csak csapdák és ellenfelek állják majd az utunkat, hanem sok esetben akadunk majd meg ajtóknál vagy nagyob csapdakomplexumoknál. Ebben az esetben sokszor a fény lesz a kulcsa a továbbjutásnak. Néha akár tükör alkalmazásával, máskor az árnyékokra kell majd építenünk, vagy egyszerűen csak jó helyre világítani. Máskor még a lőfegyverünket is igénybe kell venni egy-egy célpont kilövéséhez, mellyel nyílnak az ajtók, emelkednek  a liftek és még számos egyéb dolog történhet. Sok esetben ezeket kell kombinálni a helyes sorrend meglelésével és nem mindegy milyen sorrendben aktiváljuk a kapcsolókat, karokat, nyomásérzékelőket. Néha ezek olyan furmányosak tudnak lenni, hogy segítséghez kell folyamodnunk. Ekkor kell előkapni Allan bácsi naplóját, ahol minden egyes akadályhoz van 1-1 észrevétel leírva. Sok esetben ez bőven elegendő a megoldáshoz, máskor csak támpontot ad és még mindig vakarjuk a fejünkat az akadály előtt (ilyenek voltak például a maja matematikát alkalmazó akadályok).

A környezeti elemek kerülgetése, mint ahogy az fentebb is remélem jól érzékelhetőn nekem nagyon tetszett a játékban. A másik kedvenc elemem a kincskeresés volt. A pályákon ugyanis vannak elszórva ezüst, arany és kék színű ereklyék. Az ezüstöket általában viszonylag könnyen meg lehet találni, megszerzésük azért nem mindig ilyen könnyű. A többi színű viszont már keményebb dió lesz. Ezek legtöbbször vagy nagyon jól el vannak rejtve vagy nem egyszerűen hozzáférhetőek. Alapvetően az összes ereklyénél elmondható hogy valamilyen csapda nagy valószínűséggel mindig védi őket, ha nem akkor meg csak elég jól el vannak rejtve. De hogy ez miért is lényeges a játékban? Ezeket gyűjtögetve lehet ugyanis James tulajdonságait fejleszteni. Ezüst színűekkel életerőt és állóképességet fejleszthetünk, kékkel a zseblámpánk hatékonyságát, arannyal az újratöltés és a célzás gyorsaságát lehet fejleszteni. Amellett, hogy gyakorlati hasznuk van még kihívás is megtalálni őket, szóval én mindenképp arra sarkalnék mindenkit, hogy ezeket keresgéljük. Több és jobb lesz tőle a játék.

A játékmenetet összegezve azt kell mondjam, hogy amit vártam tőle azt meg is kaptam. A kalandozás, keresgélés, a csapdák kerülgetése, a feladványok mind rendben vannak. Tényleg régészprofesszornak érezhetjük magunkat. A fegyveres harc azonban lehetett volna jobb is. Néha úgy éreztem az ellent nem fogja a golyó, mintha meg se érezték volna a lövedékeket, aztán egyszer csak szépen összeestek. Egyszerűen súlytalan a fegyverhasználat legfőképp az emberi ellenfeleknél. Fura módon az élőhalottaknál meg pont azt éreztem, hogy igen most ez a golyó fájt. Megtántorodnak, elesnek, elbuknak majd ha elég fényt kaptak bedühödve próbálnak még azelőtt eltenni láb alól, hogy megkapnák a kegyelemdöfésnek számító ólmot. Látszik, hogy főleg utóbbiakra figyeltek oda a fejlesztők a készítésük során.

Mi lehet a megoldás? Talán dinamit? :-)

A grafika tekintetében már az előzetesekben is láttam, hogy nem lesz Crysis díjas a játék mégis kissé meglepett a végeredmény. Azt kell mondjam, hogy maga a grafika kifejezetten tetszetősnek nevezhető. Nem tudok külön kiemelni semmit, egyszerűen az összkép stílusos, jól átgondolt, látványos, egyszerűen jól van megtervezve és kivitelezve. Elhittem, hogy ősi romoknál járok és rég elfeledett templomokban, dohos kazamatákban járkálok holott egyáltalán nem realista a megvalósítás. Egyszerűen csak van egyénisége a dolognak,van stílusa és ez látszik is a megvalósításban. Optimalizálás tekintetében sincs különösebb szégyenkezni valója a játéknak. Többnyire szépen futotta. Igazából a játék vége felé volt egy-két rész ahol egy kissé leestek az FPS-ek és egy pár másodpercre képes volt nagyon belassul, de tényleg max 1-2 esetben fordult ez elő.

Hangok tekintetében szintén elég kellemes csalódást keltett a játék. A zenék egyenesen kiválóak. Ezeket nagyon jól sikerült kiválasztani, illetve megkomponálni. Nagyon jól illeszkednek az adott helyzethez és vannak olyan fülbemászóak, hogy akár játékon kívül is dúdold őket. Gyakorlatilag kissé Uncharted és Indiana Jones filmeket idézték fel bennem. Hangok tekintetében az ellenséges katonák hangjai megfelelőek, az élőhalottak hörgése és a környezet hangjai is kiválóak. Ami viszont kissé bántotta a fülemet az a főhős hangja, ami valahogy nem illik a karakteréhez. A főbb NPC-k hangjai sem kifejezetten remekművek, inkább amolyan jó iparos munka, de az átélést nem igazán eröltették a szinkronszínészek.

Szavatosság tekintetében azt tudom mondani maga az alapjáték kb. 9 óra alatt abszolválható. Több végigjátszást nehéz eldönteni megér-e az egyjátékos mód. Gyakorlatilag a lövölde rész nem olyan jó, hogy újra végigvigyük, viszont az összes kincs begyűjtése miatt talán lesz olyan aki belevág. Egyjátékos mód mellett még van egy úgynevezett Survival mód melyben ellenfelek hullámait kell túlélni (ezzel a lövölde rendszerrel a kösz nem kategória) és a többjátékos mód, ami szintén erősen épít a lövöldére (emiatt nem túl jó, kategóriájában jobbak is vannak).

Az élőhalott hordák ellen a fény mellett a tűz is hasznos

Összességében az én elvárásaimnak a Deadfall Adventures teljes mértékben megfelelt. Nem vártam tőle világmegváltást, csak egy korrekt kaland FPS hibridet, amit meg is kaptam. Igazából a lényeg számomra a csapdák, az ősi helyszínek és a kincskeresés volt, amire azt mondanám nem is lehet különösebb panasz. Ha a lövölde rész kap egy kis plusz figyelmet, akár még erősen ajánlott kategóriával is illethetném a játékot, így csak egyszer játszós, viszont egynek kellemes élményt jelent. Viszont árcímke tekintetében durva melléfogás lenne bárki részéről 50 eurót adni a játékért. Ez kb. max 20 eurós kategória.

Pros
+ FPS kalandjáték Indiana Jones nyomdokain
+ Helyszínek
+ Csapdák és kincskeresés
+ Logikai feladványok élvezetesek
+ Elemlámpa használat harcra és továbbjutásra

Cons
- Lövöldözős részek unalmasak
- Súlytalan lövedékek
- Buta AI
- Főbb NPC-k szinkronja nem a legjobb
- Nagyon ritkán szaggatás

Értékelés
7.0Játékmenet:
A lövöldözős részek nem sikerültek túl jól, azonban a kalandozás, a csapdák kerülgetése, a logikai feladványok és a kincskeresés igazán kellemesre sikeredett.
8.0 Hangulat: 
Amit vártam a játéktól hangulat terén azt még valahol úgy érzem túl is teljesítette. Ha valaha is akartunk Indiana Joneshoz hasonlóan ereklyéket kutatni, vagy egy izgalmas történet keretében ősi romokat bebarangolni, akkor a Deadfall Adventures a mi játékunk. Sajnos a lövölde rész erre is rányomja a bélyegét, valamint az NPC hangjai, az átvezetők is kissé rontják a pontszámot.
7.5Grafika: 
Nem egy Crysis, de ezt már előzőleg is lehetett tudni. Viszont rendkívül egységes képet mutat, sőt még akár stílusosnak is nevezhető. Néhol kifejezetten szépnek is tekinthető. 
7.0Hangok: 
A zenék nagyon jól sikerültek. Jó néhányat közülük később is szívesen hallgatunk majd. Az NPC-k hangjaival van igazából az egyetlen probléma hangok terén, melyek eléggé rosszul eltaláltak lettek.
5.5Szavatosság:
Azt kell mondjam a Deadfall Adventures nagyon rövid játék lett. Mindössze 9 óra alatt abszolválható és az eléggé fapados lövölde részek nem sarkallnak majd az újrajátszásra. A logikai feladványok meg első végigjátszás után már ismertek, a történet miatt meg végképp nem látom értelmét újrajátszani. A többjátékos mód és a survival mód valószínűleg a lövölde rész miatt fog sokaknál elvérezni. Ezért az árért (50 euró) ez nagyon kevés így.
Summary
7.0A Deadfall Adventures nem lett rossz játék, sőt néha még kifejezetten élvezetes is, de mindenképpen egyedi élmény. Azonban ezt az alapkoncepciót sokkal jobban is lehetett volna kivitelezni, így kissé mégis csak csalódás.  Az alapárát azért semmiképp nem éri meg. Aki kíváncsi rá, annak javaslom a türelmes várakozást a leárazásra.

Összes oldalmegjelenítés