Call of Duty: Ghosts teszt


Teszteltük a Call of Duty: Ghosts című lövöldözős játékot...

A Call of Duty széria már egy évtizede hódítja a videojáték ipart (a rajongók szívét is persze), és ez most sincsen másképp a legújabb rész, a Call of Duty Ghosts esetében sem. A tesztet most kezdhetném azzal, hogy részletesen felvázolnám a franchise korábbi sikereit, de azt nem teszem meg, ugyanis szeretnék csak és kizárólag a Call of Duty Ghosts-ra koncentrálni. Elég annyit tudnunk, hogy az Activision több, mint 10 éve, ezen belül is évenkénti megjelenéssel látja el a COD rajongókat újabb COD termékkel. Ez alatt a 10 év alatt semmilyen újításokat nem tudott felmutatni a játék. Mi lehet ennek az oka? Talán a zseniálisan működő kampány és multiplayer rendszere? Vagy egyszerűen a márkanév? Vagy az adott egyén valahová tartozása?A Call of Duty Ghosts (továbbiakban Ghosts) próbál másabb lenni, mint elődjei. A teljes játékot három fejlesztő stúdió (Infinity Ward, Raven Software, Neversoft) rakta össze: Az egyjátékos részért a szinte kiváló Infinity Ward, míg a többjátékos mókáért a Raven Software felel. A nemrégiben leleplezett Extinction módért pedig a Neversoft kaphat hideget-meleget a kritikusoktól.


A Ghosts sztorija meglehetősen új alapokon fekszik, hiszen a korábbi Modern Warfare szériát is jegyző Infinity Ward csapata egy teljesen új történetet talált ki a játékhoz, mindezt megfejelve vadonatúj főhősökkel és egy igen gonosz karakterrel. Captain Price, Soap és a régi hűséges alakulatát már elfelejthetjük, ugyanis a fejlesztők, illetve a forgatókönyvírók azt a bizonyos szívmelengető déjavu érzést többet nem lőtték el nekünk a kampányban. Tehát immáron nincsenek visszatérő hősök a produkcióban, a készítők mindent az alapoktól kezdtek el. Helyettük teljesen új karakterekre összpontosítanak, ami teszem hozzá, szolgálatára válik a sorozat ezen részének javára. Nagyon kellett valami újdonság, és ezt a valamit jó ötletnek tartottam, hogy ezúttal mellőzték a Modern Warfare és a Black Ops szálakat, amik mára már teljesen sablonossá válnának. Az új alapötleten fekvő történet szerint az Amerikai Egyesült Államok meglehetősen nagy bajban van, hiszen az ellene irányuló Föderáció (melynek fő alappillérét a dél-amerikai országok adják) az ODIN nevezetű űrbázisról szinte az egész ország területét elpusztították. A földdel tették egyenlővé a nagy metropolisz városokat, többek között San Diegot, Los Angelest, Miamit, Las Vegast és Houstont is. Az amerikai hadsereg és a hárombetűs kormányügynökségek szinte mozgásképtelenek, a reményt a Ghosts, a magukat csak simán Szellemeknek nevezett önkéntes elit alakulat jelenti. Ennek a szervezetnek vagyunk a tagjai a játék központi főhősével, Logan Walker személyében. A Ghostsot édesapánk vezeti, és nagy segítségünkre lesz még a testvérünk is a párharcok során.


A Ghosts játékmenete az előző részekhez képest mit sem változott. Az egyjátékos kampány része továbbra is pörög, robban, csobban, a küldetések meglehetősen változatosak és kellően meg vannak tűzdelve látvány elemekkel, amiktől a szánk garantáltan tátva marad. Küldetésünk során bejárjuk szinte az egész amerikai kontinenst, de még a Déli-sarkkörre, valamint a végtelen űrbe is látogatást teszünk ellenségek levadászása céljából. A szám szerint 18 küldetést tartalmazó kampány zöme a dél-amerikai kontinensen fog lezajlani, amik között nagyon sok hangulatos és látványos küldetések vannak. Kiemelném ezek közül a víz alatti, az űr csatás, a kutyás részeket, illetve a lopakodós küldetéseket. Az egyik élményemet meg is osztanám, amikor is egy komplexumban kellett behatolnunk. A helyszín meseszép, de ugyanakkor félelmetes volt. A helyőrséget a hófödte erdőből kellett levadásznunk, mi mással, mint egy mesterlövészpuskával. Amikor elvégeztük az itteni feladatunkat, a holttesteket el kellett tüntetni, majd pedig gyorsan átöltöztünk. Szinte trójai falóként hatoltunk be a kis szakaszunkkal a célterületre, s tulajdonképpen belülről gyengítettük meg az ellenség egyik legfontosabb bázisát. Ezek után látványos üldözés következett.


A játékmenetbeli kis újításokhoz tartozik Riley szerepe is, aki tulajdonképpen egy nagyon jól betanított, emberszerető német juhász kutya. A Ghosts az aranyos kutyát egy igazi támadó ebbé nevelte; segítségével - amennyiben jól használjuk - taktikailag fontos katonákat iktathatunk ki (alapértelmezett Q billentyű lenyomásával), miközben a játék főhősével, vagyis Logannel továbbra is oszthatjuk az ólomgolyó általi áldást. Riley-t egy-két küldetés erejéig még irányítanunk is kell, ragadozó stílusban. A fűben meghúzódva szépen lassan kell mozogni vele, miközben az útban lévő ellenséget leterítjük egy veszélyes torok átharapással. A küldetésekben természetesen sokat kell majd lövöldöznünk, az elesett katonáktól továbbra is felvehetjük a fegyvereiket. A lövöldözős részeket próbálták vegyíteni más, külső elemekkel, mint pl. a bombázórepülőről való csapásméréssel, vagy a csapat fedezésre kiváló “digitális” távolról kezelhető mesterlövészpuska brutális használatával (konkrét misszió: az arénás küldetés). Logan Walker mellett irányítunk még egy bakát, akit szimplán csak Bakernek hívnak. Vele többek között helikopteres és űr csatás jeleneteket fogunk átélni. De ő nagyon mellékfigura a játékban, látszik, hogy a fejlesztők Logan Walker-re, illetve a gonosz rosszfiúra gyúrtak gőzerővel.


Nézzük a játék közösségi részét, amihez a többjátékos és a kooperatív módokat soroltam be e bekezdésen belül. Azt kell, hogy mondjam, hogy a játék ezen része, amit a Raven Software és a Neversoft követett el, baromi gyengére, már-már kiábrándítóan rosszra sikerült. A tesztelés során nem egyszer éreztem azt, hogy ezt a stílust, és magát az összlátkép alapján én már láttam valahol. Hol is? (Kimondom hangosan - a háttérben hahotázik közben) A Modern Warfare 3-ban, hogy pontos legyek. Nagyon úgy néz ki, hogy ezek az ötlettelen, meglehetősen rosszul megtervezett pályák a fentebb említett játék (MW3) második Season Pass-ának felelne meg a legjobban. Ráadásul a multiplayer szerkezete továbbra is változatlan, csak annyi minimális újítás történt, hogy férfi baka helyett akár női karakterrel is lelövöldözhetjük az online ellenséget. A TDM módban már nem látok jövőt (bár a casual réteg és a fejlődni vágyók gyakran látogatják ezt a játékmódot), szerencsére a Search and Destroy a hardcore közösség legjobban játszott módja, amit most a Raven átmódosított Search and Rescue-ra, ahol gyakorlatilag ugyanazt kell tennünk, mint korábban, csak annyi különbséggel, hogy már dögcédulákat is begyűjthetünk bomba lerakás közben. Méltán népszerű mód a Kill Confirmed is, ahol ugyancsak dögcédulákat kell felvennünk: Tulajdonképpen egy módosított TDM meccs. Nem elég a kill-ek száma, a győzelemhez szükséges az elesett ellenséges katona dögcédulájának a begyűjtése is. Ezt a multis módot a MW 3 óta szerettem meg, és ahogy tapasztalom már nem csak a COD játékokban fordul elő. A multiplayer-re való felkészülést a kezdők számára tökéletesen prezentálja az Assault Squad mód, mely kizárólag az AI ellen játszható. Hasonló móddal már találkozhattunk a Black Ops-ban is. Egyértelműen itt a legkönnyebb szintet lépni és fejlődni. Aki nagyon zöldfülű e témában, az mindenképpen ennek a módnak vágjon bele először, aztán kóstolja meg az igazi multis összecsapást.


A játéknak van egy másik opciója is, ez pedig nem más, mint a nemrégiben leleplezett Extinction mód. Ezt a coop alapú túlélő módot négyen lehet játszani, célunk pedig nem más, mint az űrlények támadási hullámait visszaverni. Az incidens egy elég nagy méretű pályán játszódik, ahol űrlényszerű monstrumokból kell kipumpálnunk, kiszívnunk a létfenntartásukhoz szükséges energiát. Ez alatt számos extra lehetőségünk van túlélnünk. A leölt ellenfelek után pénzt és XP-t kapunk. Pénz után fegyverekre, míg XP után az adott személyiségünket fejleszthetjük fel. Vehetünk aknákat, turret gépeket, vagy akár tökéletesíthetjük a lőszer típusainkat, és sorolhatnám még. Ezt a módot kifejezetten online érdemes játszani, amíg tart addig érdekes, és élvezetes is. Véleményem szerint a Modern Warfare 3 féle katonák (jelen esetben brazilok pl.) jobban passzolnának a Ghosts stílusához. Zombikat ugye nem lehetett választani, mert hát az a Treyarch védjegye.


A Ghosts grafikailag alapvetően jól néz ki, bár több helyen egyáltalán nem vehető észre, hogy ez most next-gen, DirectX 11-es (PC) látványvilág lenne. Ráadásul a víz és folyó effektek vibrálnak és csúnyán fénylenek. Több visszajelzés alapján a játékról elmondható, hogy optimalizálatlan, bár a tesztgépen maximális beállítások mellett gyönyörűen futott, eltekintve pár grafikai hibától. A legszebb részek leginkább a havas tájon, és a búvár akciónk során mutatkozott meg. A hangok terén az Activision korrekt munkát végzett, de a fegyverek hangjai továbbra is érintetlenek maradtak, mindegyik ugyanúgy szólal meg, vagy még annál is borzasztóan. A szinkronhangok pedig lehettek volna sokkal jobbak is, nincs a produkcióban egy Gary Oldman vagy egy Sam Worthington féle szinkronszínész, akiknek a hangjai több játékost is megfogna. Különleges hangorgánumra tehát ne nagyon számítsunk, pedig az erős marketingből ki indulva simán el tudtam volna képzelni, hogy az egyik karakter hangját egy híres hollywoodi színész kölcsönzi majd. E téren mindenképpen visszafejlődés tapasztalható, és ezen még az Eminem 'Survival' száma sem segít. Ez csupán egy remek zenére sikerült.


Mindent egybe vetve, a Call of Duty Ghosts továbbra is tartja magát a megszokott minőségi színvonalhoz, sajnos újítani ezúttal sem tudott, a játékmenet sava-borsa ugyanazokból az elemekből építkezik, mint bármelyik Call of Duty rész. Csupán a történet szempontjából új alapötlettel tudtak előrukkolni a fejlesztők: nincsenek benne gonosz arabok, csúnya oroszok, sem pedig világuralomra vágyó kínaiak vagy koreaiak. Röviden összegezve a dolgok állását: Filmszerű, pörgős, látványos rész lett a Ghosts.

Pro:
+pörgős és látványos kampány
+vadonatúj történet, új főhősökkel és gonosszal
+kiváló alapötlet (sztori)
+változatos küldetések
+lopakodós részek
+kutyás részek, Riley-val
+vízalatti küldetés (!!!)
+Space War
+végre nincsenek arabok

Kontra:
-még mindig rövid játékidő
-nulla újítás, a játékmenet érintetlen továbbra is
-kevés mesterlövészes rész
-borzalmas tankirányítás
-gyenge multiplayer módok, ötlettelen pályákkal (Modern Warfare 3 Season Pass 2?)
-nagyon drága

Értékelés
 8.5Játékmenet:

Még mindig pörgős kampány, változatos küldetésekkel, viszont semmilyen újításokkal nem tud előrukkolni a Ghosts.
 9.0 Hangulat: 

A hangulat ugyan nem kiváló, de párszor tátva maradt a szánk a kampány során.
 8.5Grafika: 

Grafikailag ez lenne a next-gen motor, de valójában teljesen átlagos a látványvilág, bár azért akad egy-két küldetés, ahol a grafikus motor megmutatta, hogy mit is tud valójában - pozitív értelemben. Néhány erős gépeken optimalizálatlan.
 8.0Hangok: 

A hangeffektek egész jók, a szinkronszínészek elvégezték a feladatokat, de azért nem árthatott volna egy híresebb színészt leszerződtetni X karakterre. A fegyverek hangjai pedig érintetetlenek, némelyik túlságosan idegesítő recsegéssel "szólal" meg.
 8.5Szavatosság:

A single player-rel rövid ideig el lehet lenni, viszont a multiplayer nem sikerült túl jóra. Mintha egy újabb Modern Warfare 3 DLC csomaggal játszottam volna. Ezek ellenére erős lehet a szavatossága az Extinction móddal egyaránt.
Review score
 8.5A Call of Duty sajátosság megmaradt, 10 év után is ugyanúgy tud lenni izgalmas, pörgős, látványos és filmszerű is. Az új sztori, alapötlet jól jött a kampánynak. Viszont a többjátékos módot mi egyelőre a tartalmak alapján meglehetősen gyengének tartjuk, bár ez legyen arra tudva, hogy évek óta a toppon van a CoD széria. 

Összes oldalmegjelenítés