Arma Tactics - Teszt


Teszteltük az Arma sorozat egy spin-off játékát ...

Manapság azok az emberek, akik egy kicsit komolyabb szintű shootereket kedvelnek, egész biztosan lehet állítani, hogy hallotta vagy látta már a Bohemia Interactive taktikai shooterjeinek valamelyikjét. Egészen messzire nyúlik vissza a cseh fejlesztő csapat múltja, ugyanis anno az Operation Flashpoint c. játékukkal lettek népszerűek, és még napjainkig is tart ez a hírnév. Napjainkban az Arma szériával hódította meg a taktikai shooterek szerelmeseit, és ugyan igaz, hogy eleinte elég sok bug található benne, de ezeket az állandó hibajelentések miatt javítják is. Viszont más stílusú játékaik is születtek már, mint pl. a Take On széria, Carrier Command: Gaea Mission, Memento Mori, a sokak által ismert DayZ modifikáció is az Arma-hoz kapcsolható és a napokban jelent meg a legújabb játékuk, az Arma Tactics.

A története a szokásos dolgokat eleveníti fel, amikor a különleges erők jönnek szóba: van egy csoport, aki nukleáris fegyvereket lopott el és egy nemzetközi terrorista elhárító alakulatnak kell megállítania őket. Termszetesen ez csak egy példa volt, hogy a története mit dolgoz fel, mivel a játéknak úgymond nincs is igazán története, és a lényege is leginkább az, hogy az összes terroristát megöljük az embereinkkel anélkül, hogy bármelyikük is meghalna.


A játék grafikájáról a Unity Engine gondoskodik, és ezt egy átlagos grafikai feltételnek meg is teszi. Alapvetően a játékot nem arra tervezték, hogy a játékosoknak leessen, amikor bármilyen effektet lát, hanem egy bizonyos szintig értelmesen és jól kivehetően nézzen ki az, ami épp történik. Túl sok beállítási lehetőség sincs a grafikai részen, össz-vissz a jobb vizuális effekteket lehet állítani, avagy miként szeretnénk látni: csili-vili össze-vissza robbanó effekteket szeretne a játékos, vagy csak egy szimpla, nem túl jól kinéző porba fingó robbanást. Mivel a grafikus motor nem egy CryEngine, és nem is egy Unreal Engine, ezért túl sokat nem szabad várni ettől a játéktól, és leginkább azért se, mert alapvetően az Nvidiának a legújabb hordozható konzolján szerették volna promózni a játékot. A hangokról is ugyanez mondható el, mint a grafikáról, nem túl meggyőző, de nem is túl silány. Átlagosnak átlagos, de azért több erőt is belefektethettek volna.


Sok mindenhez lehetne hasonlítani a játékot, mivel több ilyen stílusú játék is van már a piacon, pl. XCOM: Enemy Unknown, Jagged Alliance széria. Tehát a játék egy körökre osztott stratégiai játék, még pedig a "fentről-lefele" kamera nézettel, amit sajnos csak négy szögből tekinthetünk meg, de szerencsére annyira nem vészes a dolog, hogy ez hátrányt jelentsem, viszont nem is egy pozitívum. Minden kör elején a játékban levő karakterek két akció pontot kapnak, ami bármi lehet: lövés, kötszer felhasználás, újratárazás, gránát dobás stb. Ez némelyik helyzetben elég nagy hátránynak nézhet ki, de azért annyira nem rossz a dolog, mivel fedezék rendszer is van, ami valamekkora esélyt ad arra, hogy kevesebbet sebez az ellenség. Mind ezek mellett helyt kapott az RPG játékok fő alkotó eleme, a szintlépés is, csak itt arra lehet kiképezni az embereket, hogy melyik fajta fegyvert tudja jobban kezelni, vagy hogy jobb orvosi ellátást tudjon adni a karaktereknek, stb.. A fegyvertár viszont az Arma szériához képest csekély, ami némileg hátrányt jelent, csak a nevesebb fegyverek kerültek bele a játékba, mint pl. az M4A1, az AK-74, M249 SAW, M24, és még egy pár darab. Két féle úgymond küldetés fajta van, de ez csak leginkább abban mutatkozik meg, hogy vagy egy előre összeállított pálya csomagot szeretnénk végig játszani, amiben némi történet is van (de amint az említve lett, nem túl eget rengető), vagy egy random pálya generáló által összeállított pályákon akarjuk eltenni láb alól a rossz fiúkat. A hangulata sajnos nem mondható jónak se, se rossznak, mivel csak annyiból áll a játék, hogy odaviszünk egy embert egy tereptárgyhoz, majd egy bizonyos százalék eséllyel neki lendülve az ellenség kiiktatását vesszük célba. Apropó cél, ez a része megint csak némileg fantáziátlan, mivel a játék célja, vagyis a lényege annyit takar, hogy öljük meg az összes ellenséget a pályán anélkül, hogy elveszítenénk egy emberünket is. Ebből a szempontból pl. a Jagged Alliance sorozat sokkal kidolgozottabb volt, mivel ott volt cél, pl. a Back In Action-ben, vagy a második részében is a cél az volt, hogy minél több várost foglaljunk el, majd az egyes városokban található bányákból pénzt szerezzünk be, amiből el tudjuk látni a katonáinkat, majd likvidálni az egyetlen egy személyt, aki terrorizálja az országot, Deidranna-t. Sajnos az Arma Tactics-ban semmi hasonlót nem fognak találni a játékosok, mivel eleve egy hordozható készülékre tervezett játéknak indult.


Tulajdonképp a játék nem áll másból, csak hogy az adott pályán az összes ellenséget megöljük, majd ugyanez, és ugyanez. Ez önmagában nem túl sok, de azért egy promo játéknak megfelel, és remélhetőleg ez is volt a szándékuk a cseh fejlesztői csapatnak. A játékot Steamen lehet megvásárolni 7 euroért, ami nem vészes, de valamennyire jól is lőtték be az árát a játékhoz képest.

A Hungamer értékelése az Arma Tactics-ról:

Pros.:

+ egy új, másik stílus
+ helyzetek taktikus megoldásai, mint ahogy azt minden Arma játékban kellett tenni

Cons.:

- ha nem egy promo játéknak csinálták volna, akkor lehet több is lett volna belőle
- PC-n kicsit jobb is lehetne a grafika

Értékelés
 7Játékmenet:
Nem túl csicsás, de nem is annyira nagy nyomot hagyóra sikeredett.
 7 Hangulat: 
Szimpla, körökre osztott shooter, nem több, nem kevesebb.
 7.5Grafika: 
Elmegy, de azért komolyabb hardvereken jobban is kinézhetne.
 7Hangok: 
Átlagos, viszont ezzel is foglalkozhattak volna többet. 
 7.5Szavatosság:
Nem biztos, hogy sokan fogják megvenni PC-n, mivel eredetileg az Nvidia Shield-re készült, és így nem lett túl jó.
Review score
 7.2Az Arma Tactics nem túlzottan fogja meghódítani a játékosok szívét, de azért nem is lehet mellette elmenni szó nélkül. Elmegy, de azért sikerjáték nem lesz belőle.

Összes oldalmegjelenítés