Pinball FX2 - Star Wars Pinball: Balance of the Force Pack - Teszt



Pinball FX2 - Star Wars Pinball: Balance of the Force Pack - Teszteltük a DLC-t...

Jelen tesztünk alanya több szempontból is kettős érzéseket kelthet sokakban. Egyrészt a Pinball Fx2 egy ingyenes játék és mint ilyen sok játékos igen eltérő elvárásokkal tekint felé. Másrészt az ingyenességnek ezúttal ára is van, ugyanis alapból egy darab asztalt kapunk. Minden továbbit bizony külön meg kell venni vagy akár ez csomagokba rendezve is megtehető.

Az ingyenesség és a DLC azon témakörök, melyekről állandó és örök vita van gamer körökben. Egyesek szerint az ingyenesség garancia arra, hogy alacsony minőséget kapunk és minden esetben kapcsolódik hozzá mikrotranzakciós rendszer vagy DLC rendszer. Tehát ingyen kapsz valamit, de ha teljes élményt akarsz fizetni kell. A nagyobb vihart kavart rendszer inkább a DLC, azaz a letölthető tartalmak rendszere. Ezek sokak szerint az alapjátékból szándékosan elvett tartalmak, amik főleg AAA játékoknál szúrják sokak szemét. Most hogy mi volt előbb a tyúk vagy a tojás (DLC kivágott tartalom vagy utólag hozzáadaott) nem tisztem ezen tesztben eldönteni. Az viszont tény, hogy jelen tesztünk témája is egy DLC lesz, a Zen Studios által elkészített Pinball FX 2 legújabb Star Wars témájú asztalcsomagjának a Star Wars Pinball: Balance of the Force Pack górcső alá vétele.

Starfighter assault oldalválasztó képernyő



A Pinball FX 2 gyakorlatilag egy klasszikus flipper játék, mely mint már említettem ingyenesen elérhető. Ezen árért viszont némileg korlátozott a felhozatal az asztalok terén, ugyanis egy egész asztalt kapunk. Ez alapján bátran kijelenthetem az egyetlen asztal bizony egyfajta demóként funkcionál, ami arra hivatott, hogy meggyőzze a vásárlót a játék minőségéről. Ugyanis az asztal már önmagában is művészi munka. Rengeteg apró animált elem van és a flipper asztalokra jellemző villogó feliratok és egyéb pontgeneráló eszközök vannak elhelyezve rajtuk. Összességében olyan érzés, mintha egy valódi asztalhoz állnánk be játszani, kiváló munka.

Alapvetően ez a fajta aprólékosság jellemző a Zen Studios további asztalaira is. Ez alól a megállapítás alól a legújabb Star Wars asztalok sem kivételek. A játék és a letölthető tartalom jellegéből adódóan engedjétek meg nekem, hogy a szokásos tesztelési metódus helyett inkább bemutassam az új asztalok csupán nagy vonalakban. A Balance of Force csomagban három darab új asztal került elhelyezésre, melyek a következők:



1. Star Wars Episode VI: Return of the Jedi asztal. Az asztal témája az Endor holdon zajló ütközet és a pajzsgenerátor megsemmisítése köré, valamint Han Solo Tattoine-ról töréntő kiszabadítása köré épült (Star Wars rajongók előnyben :-D). Maga a színvilág zöldes és barnás egyben a két bolygó színeinek megfelelően. A golyó kilövő mechanizmusnak az Endoron található hatalmas fák szolgáltak mintául (ezzel pusztítják el a lépegetőket a filmben... Star Wars rajongók ismét előnyben ).

Flipper játékokban a pontszerzés a mérvadó, így ilyen szempontból nincs új a nap alatt. Különböző látványelemek, mint a villogó feliratok szolgálják a teljes élményt, ami ezen asztalon is megtalálható. A hagyományos flipper elemeket nem is ecsetelném inkább kitérnék arra mitől más ez az asztal. Egyrészt a klasszikus star wars zenéket és hangokat hallhatjuk játék közben, másrészt rengeteg animált elem van az asztalon, mint például a birodalmi űrhajó az asztal tetején vagy a minilépegető. Mindkettő mozogni tud, ha megfelelő elemeket találunk el a golyóval. Megfelelő elemeket eltalálva bónuszokat aktiválhatunk, melyek Star Wars-os küldetésekként jelennek majd meg a bal felső részen megjelenő kijelzőben.  Igazából nem is tudok nagyon mást nyilatkozni a többi asztalról sem, egytől egyig minőségi munka mind.




2. Star Wars: Starfighter Assault. Az asztal témája a birodalmiak és a lázadók közötti űrcsatát hivatott bemutatni. Ennek fényében az űr szellemében lett kialakítva az asztal. Különlegessége, hogy ketté lett választva. Bal oldal a birodalmiak egy pilotája és az ő eszközeik lettek elhelyezve, jobb oldalt egy lázadó pilóta és a berendezései. További egyedisége az asztalnak, hogy kezdéskor választhatunk, hogy melyik oldalt szeretnénk képviselni és ez nem csak amolyan látszat választás. Birodalmiként az asztal bal oldaláról indítjuk majd a golyót, ami szárnyakat kap és úgy néz majd ki, mint egy birodalmi vadászgép. Lázadóként egy a filmekből ismert stilizált célzórendszer segítségével lőhetjük ki a golyót. Attól függően, hogy melyik oldalt választják más stílusú légvédelmi ágyúkat kapunk, melyek az előző asztalhoz hasonlóan szintén animáltak lesznek. Itt is mindenféle küldetések aktiválódnak ha megfelelő pontokat eltaláljuk.



3. Star Wars: Darth Vader asztal. Az asztal témája a sith nagyúr Darth Vader. Ennek fényében a stílus a Halálcsillag belső kialakítását vagy egy Birodalmi űrhajó belsejét idézi a maga szürkés árnyalataival és a sith-ek piros színével kombinálva. A kilövő mechanizmus egyfajta hightech mágnesnek tűnik, illetve valami általam beazonosíthatatlan technikai eszköz, mely egy sugárnyaláb segítségével repíti a golyót az asztalra. Itt is ugyanúgy megtalálhatóak a küldetések, mint a korábbi pályákon, illetve az animációk is. Külön kiemelném, hogy az egyik küldetésben magát Vadert állíthatjuk össze az égési sérülései után, mikor is megkapja ismert robotikus alakját.

Összegezve mindhárom pálya minőségi kialakítású. Mind gyönyörűen kialakított, animált, témához megfelelő autentikus zenével vannak ellátva és úgy gondolom a flipper és star wars rajongók kívánalmainak mindenben megfelelnek. Mindegyiken lehetőség van filmrészleteket elérni bizonyos feltételek teljesülése mellett. A pack ára így egyben 10 euró, mely azért eléggé borsosnak mondható, még akkor is ha elosztjuk három felé, akkor is majdnem 1000 Ft-ra jön ki. Flipper rajongóknak személy szerint azt tanácsolnám hogy várjanak meg egy leárazást vétel előtt, mert ugyan minőségiek a pályák, de ennyi pénzért akár AAA játékokat is kaphatunk már. Viszont tény, hogy flipperezéssel sokkal több időt el lehet tölteni, mint egy AAA játék végigjátszásával, így akár mondhatjuk, hogy ár/érték arányban messze jobban megéri egy ilyen csomagot megvenni. Ki-ki maga döntse el megéri-e.

Még a kilövő mechanizmusok is asztalonként egyediek


A Zen Studios amúgy igen baráti rendszert alakított ki játékában. Lehetőség van ugyanis pár perc erejéig az összes pályát kipróbálni, így eldönthető, hogy megér-e nekünk annyi pénzt az adott asztal, mint amennyit elkérnek érte. Emellett számtalan feature is beépítve lett a játékba, mint a például a helyi osztott képernyős játékmód (4-et játszhatunk egymás után versenyezve a legjobb eredmény eléréséért), operátor mód (az asztal működését tudjuk részletekbe menően beállítani), vannak asztalokhoz rendelt achievementek, ranglisták, összemérhetjük tudásunk a haverokkal és egymás pontjait túlteljesítve küldhetünk nekik kihívásokat.

A Pinball FX 2 - Star Wars Pinball: Balance of the Force Pack-re igazából nem nagyon lehet negatívumokat mondani. Kialakításban, minőségben a már jól megszokott Zen Studios minőséget kapjuk. Ami kicsit elbizonytalaníthat sokakat az az árcímke. A 10 eurós ár három asztalért nem feltétlenül baráti, sőt kissé drága. Ettől függetlenül, aki nagy flipper rajongó annak bátran tudom ajánlani, mert csalódni biztosan nem fog. Főleg, ha már lehetőséget ad a Zen a pályák kipróbálására. Így teljes biztonsággal mondhatom, hogy senki nem fog zsákbamacskát venni.


Summary
ASzigorúan az ár/érték arányt nézve (drága!) sajnos nem illethetem tökéletes jelzővel. Maga a minőség azonban megkérdőjelezhetetlen.

Összes oldalmegjelenítés