Saints Row 4 - Teszt


Teszteltük a Saints Row 4-et...

Nem szokásom más teszteket megnézegetni, mielőtt nekilátnék a játéknak, de most valahogy a Saints Row 4 esetében nem tudtam elkerülni, hogy ne találkozzak egy-két kritikával. Jó néhányan az előző részhez képest próbálják belőni a negyediket, ezért úgy döntöttem, én olyan tesztet fogok írni, ami arra a kérdésre keresi a választ: érdemes-e ezzel a résszel fejest ugrani a franchise-ba. Ehhez persze jól jön, hogy soha egyik SR játékkal sem játszottam. Csak azért szólok előre, hogy a “basszus, ez ugyanaz, mint az előző”, “az SR3 volt az igazi” és az “én már akkor SR-rel játszottam, mikor a Doom 2 kijött” kritikákat ne ebben a cikkben keressétek.


Első benyomások

A rövid, de velős felvezetés és az első küldetés után az jutott eszembe, hogy de király lett volna, ha ilyenre sikerül a Duke Nukem Forever (külön poén, mikor a főhős benyögi, hogy “Come, get some!”)! De komolyan, laza beszólások, popkulturális utalások tömkelege, egy csomó fegyver, robbanások, idegenek és pörgős akció. Semmi több, semmi mélyebb, de cserébe egyáltalán nem tűnik vontatottnak a játékmenet vagy különösebben erőltetettnek az egész hangulat. Az egészet csak a karakterkreálás töri meg, de aki fél-egy órát szöszmötöl vele, az utána ne rinyáljon, hogy megakad az akció. Ugye. Ezek után kíváncsian vártam a folytatást és szerencsére nem kellett csalódnom. A játéknak megvannak ugyan a maga hibái, ugyanakkor hosszú távon is szórakoztató és ez a lényeg.

Mi ez?

A Saints Row 4-et kb. el lehet magyarázni már ismert játékokból. Alapvetően olyan mint a GTA, van benne egy adag Prototype és egy kis Sims. Ami a történetet illeti, az pedig valahol a Támad a Mars és a Mátrix között van. Jelen esetben azonban nem nyúlásról beszélhetünk és egyáltalán nem zavaró, mikor felismerünk egy-egy játékelemet, mert tök jól működik az egész. Nincs az az érzésünk, hogy innen-onnan összefoltozott játékkal van dolgunk. Kicsit olyan, mint a Tarantino filmek - a mester vállaltan szed ötleteket innen-onnan, hogy aztán a végeredmény önálló és zseniális legyen. A nettó nyúlás talán az előző részhez köthető, de mint az elején említettem, ebben a kérdésben nem fogok állást foglalni.

A történetről nem mesélnék sokat, nehogy spoilerezzek, de a lényeg kb. ennyi: idegenek megtámadják a világot, elrabolnak egy csomó embert, minket (ja, igen, az USA elnökét) pedig egy virtuális világba helyeznek, hogy a kínzásunkon jól szórakozzanak. Ebben a virtuális világban játszódik a sztori nagy része, de néha a valóságban is jól el kell verni a pofátlan idegeneket. Külön tetszett ez a megoldás, így ugyanis egy huszárvágással megoldották, hogy miért vannak szuperképességeink: aki látta a Mátrixot, annak nem kell sokat magyarázni. Másrészt a virtuális világ a virtuális világban koncepcióból következik, hogy itt aztán tényleg nem igazi embereket gázolunk el vagy rángatjuk ki a kocsiból. Ez persze lehet, hogy nem tudatos dizájn, csak egy mellékhatás, az én lelkemet azért megnyugtatta :)


Játékmenet

A Saints Row 4 egy sandbox játék, vagyis adott egy világ, ahol kedvünkre mászkálhatunk, autózhatunk és küldetéseket vehetünk fel. Ha valakinek kedve támad, a fő küldetéseken kívül természetesen egy csomó mellékküldetést is felvehet, ezzel kitolva az amúgy sem rövid játékidőt. Előbbi általában társaink kiszabadítása és a főgenya legyőzése felé visz minket, utóbbiak pedig mindenféle extrákat adnak pl. fegyverek, illetve plusz pénz, XP.

A városban vannak különböző boltok, ahol fegyvert, ruhát vehetünk vagy tuningolhatjuk az autóinkat, ezek használatához fel kell törni őket - mármint nem fizikailag, hanem meg kell hackelni a rendszert. Ez a már ezerszer látott pipe megoldással működik, vagyis különböző csőelemeket tudunk lerakni és így kell összekötni két pontot a négyzetrácsos pályán. Ebből is az egyszerűbb fajta, igazából nem nagyon értem, miért rakták bele, semmi kihívást nem jelent.

A mellékküldetéseken túl vannak challange-ek is szétszórva a pályán, ezek sokszor a szuperképességeinkhez kötődő feladatok, néhány elborultabb miniküldetéssel kiegészítve - mint amilyen a dobáljunk át embereket, autókat és egy hatalmas macskafejet virtuális karikákon időre.


Összeszeendő dolgokat is szétdobáltak a készítők a városban, ezek közül a legfontosabbak a clusterek, amik ilyen adat izék, kékek és ezekből tudunk fejlesztéseket venni a szuperképességeinkhez. Ha már fejlesztés: minden más, tehát fegyverek, alap képességeink, stb. pénzért fejleszthetők.

A küldetések viszonylag változatosak, főleg, hogy sokszor ugrál a virtuális város és a valóság között a helyszín, sőt, néha egészen fura virtuális helyszíneken is fogunk darálni. A mellékküldetések száma és hossza is nagyon rendben van, többségüket útba ejtve egy főküldetés felé meg tudjuk csinálni, ami kényelmes és fenntartja a változatosságot. Ja, igen és lehet coopban is tolni, ami külön plusz pont.

Hangulat

Na, ez az, ami miatt ott tart mindenkit a képernyő előtt a játék! Iszonyat jó hangulata van, a folyamatos beszólások és lehetetlen helyzetek egyszerűen baromi jók. De ami viszi a prímet, az a rengeteg popkulturális utalás. Egyszerűen annyit sikerült belepakolniuk a készítőknek, hogy csak úgy kapkodtam a fejem. A nagy részük ráadásul egyáltalán nem tűnt idegennek az adott szituációban. Az egész játékból süt amúgy a lazaság és az elborult humor, ez emeli ki a többi sandbox játék közül és ezért lehet ez a játék bizonyos embereknek jobb választás, mint a soron következő GTA. Annál is inkább, mert abban biztosan nem fogunk pl. háztetőkön ugrálni, falon felfutni vagy telekinézissel autókat hozzávágni a minibossokhoz.


Látványvilág

Alapvetően nem vagyok híve annak, hogy egy játéknak minél jobban kell kinéznie ahhoz, hogy valóban jó játékról beszéljünk. A Saints Row 4 azonban nagy név, nagy költségvetéssel és semmi olyan elemet nem tartalmaz a vizuális megjelenés, ami indokolná, hogy ne nézzen ki jól - pl. rajzfilmszerű dizájn. Ezeket figyelembe véve a játék viszonylag rondának hat 2013-ban, ami egyébként a játékmenetből nem vesz el (sokat), de azért nemár. A textúrák sok helyen elnagyoltak, a fényeffektek gyengék és valahogy az egész kicsit gagyi benyomást kelt. Mondom, ettől nem lesz rossz a játék és alapvetően nem ez a mérce, de azért itt is van egy elvárt szint, amit illik hozni.

Hiányosságok

Ha már a negatívumoknál tartunk..

A grafika, mint említettem, igen gyengére sikerült, ennek tudatában igen furcsa, hogy a teszt gépen (Core i5 3570K, Ati 6950@6970 2GB, 16GB RAM) 3 fps-t produkált maxra felhúzva. A problémát szerencsére orvosolta a legújabb (béta) Ati driver, de azért ez mégis csak béna szerintem.

Az AI. Nagyon buta lett szegénykém. A rendőrők nem kezdenek el lőni, ha nekimegyek az autójuknak, néha meg csak úgy nekem támadnak. Volt olyan küldetés, ahol védenem kellett valamit és folyamatosan jöttek az ellenfelek. Egyszer csak a sima űrlények helyett terminátor szerű robotok kezdték el osztani a jóságot, amit viszonylag hamar meguntam. Felugrottam egy háztetőre és lazán kivártam, amíg lejár az idő (adott ideig kellett védenem valamit). Azok meg ott álltak lent, se a védeni valót nem lőtték, se engem. A minibossok sem túl okosak, bár azok legalább elugrálnak a lövéseink és a rájuk dobált tárgyak elöl. Ez sem öli meg a játékot, de igazából sokszor hülye helyzeteket szül, ami ront az összképen.

Egy apróság: rengeteg tv képernyő van a játékban, ezeket az istennek se tudjuk betörni, ha rálövünk, golyónyom textúrák jelennek meg, melyek fél perc múlva eltűnnek. Ilyenekből több van, nem fogom mindet felsorolni, valójában annyira nem is zavaróak, csak ha ezekre a részletekre is fordítottak volna időt a készítők, akkor az azért emelte volna a játék színvonalát.

A végére hagytam a legrosszabbat. Éppen befejeztem egy küldetést, amikor beakadt a töltőképernyő. Hosszú percekig vártam, de nem történt semmi, így be kellett zárnom a játékot. Mikor újra elindítottam, természetesen nem jegyezte meg az addigi progressem, vagyis a küldetést kezdhettem elölről. Ez nagyon elvette a kedvem a játéktól, persze egy idő után visszaültem, de ilyen hibát bent hagyni..szerintem nagyon gáz. Keresgéltem fórumokon, nem én voltam az egyetlen, akivel ez előfordult, viszonylag gyakori a jelenség. Gondolom, patchelni fogják, de az ilyenek miatt nem merem ajánlani jó szívvel mindenkinek, hogy fizesse ki most a teljes árat a játékért. Sokkal ésszerűbbnek tűnik megvárni az első leárazást, addigra legalább az ilyesmi durvább hibákat orvosolják a készítők.

Az Egyesült Államok elnöke
Hangok és irányítás

Hangok terén jól teljesít a játék. A zenék szuperek, akár valami retró hülyeség szól (What is Love?), akár valami mai dubsteppes finomság. Külön kiemelném a szinkronhangokat, a játéknak ez a része szerintem pazar lett, főleg, hogy összesen asszem 6 féle hang közül választhatunk főhősünknek, ami azt jelenti, hogy 6-szor felvették a dumáit, amiből nem kevés van. Az irányítás is rendben van, mondjuk az autók esetében láttunk már jobbat, de nincs semmi komolyabb hiba.

Összkép

Kár, hogy ez a loading bug elrontotta a végére a kedvem, mert különben nem igazán találtam volna fogást a játékon. Így viszont nem tudom csak dicsérni, hiszen ez elég komoly hiba. Összességében egy nagyon menő játékkal van dolgunk, ami hosszú órákig elszórakoztat, az akció elég pörgős, a történet és a beszólások viccesek (volt, ahol hangosan felnevettem) és valahogy az egész tök szerethető. Itt-ott látszanak hiányosságok, melyek kisebb vagy nagyobb mértékben lerontják a játékélményt. Tudom, hogy ez manapság sok játékra elmondható, de attól még nem fogom kihagyni: kellett volna még pár hónap ahhoz, hogy egy közel tökéletes játékot kapjunk. Így várhatunk a patchekre és együtt kell élnünk a gyengécske grafikával és néhány részlet elnagyolásával. Mondjuk a kiadót is megértem, nem akartak addig tökölni, míg kijön a GTA 5.

Pros:
+ pörgős játékmenet
+ brutál hangulat
+ zenék, szinkron

Cons:
- grafika
- bugok 
- hiányosságok

-ndever-

Értékelés
 9.0Játékmenet:
Klasszikus sandbox élmény, elborult világgal és feladatokkal, plusz szuperképességekkel.
 9.5 Hangulat: 
Laza, vicces és menő. Ez egyértelműen max pont.
 7.0Grafika: 
A játék leggyengébb része, amely meglehetősen elavult.
 9.5Hangok: 
Nagyon jól eltalált zenék és szinte tökéletes szinkronmunka.
 9.0Szavatosság:
Aki minden mellékküldetést, challange-et és összegyűjthető izét abszolválni szeretne, az kb. a következő részig ellesz vele.
Review score
 8.8Szerintem nagyon jól sikerült a játék, ha még nem próbáltad ki az SR sorozatot, akár ezzel is kezdheted, nem fogsz csalódni. Viszont talán érdemes várni egy kicsit, míg a nagyobb hibákat kijavítják.
Újabb Régebbi