WRC 3 teszt


Úgy hiányoznak a modern rallys játékok,
és végre imáink (részben) meghallgatásra találtak, ugyanis megérkezett a WRC 3. Tudom sokak most felsírtak és erősen szidnak, hogy hát ott a Dirt akárhanyadik része Ken Blockkal meg a haverjaival. Hát ők most bujdossanak el, mert a Beachbuggy, a  dzsippek meg „azistentudja” milyen amerikai cuccok nem részei a rally-nak. Amikor rallyt akarok, én épp arra vágyom, amit régen szállított a Colin McRae nevével fémjelzett széria, vagy gondoljunk csak a Richard Burns Rally-ra.

Szóval szegény WRC-re nehezedik a súly, hogy pótolja azt a hatalmas űrt, ami a Rallys játékok piacán tátong. Ám kicsit recsegnek a fogaskerekek a nagy súly alatt.


Játékmenet
A WRC 3-ban indíthatunk egy karrier módot, ahol egy kis amatőr pilótaként indulva kell végigmászni a változatos helyszíneken és kihívásokon, miközben mi leszünk a legjobb pilóta. A versenyek során egyszerre küzdünk az ellenfelekkel és a pályával, a versenyen elért helyezésünkért és a pályán nyújtott vezetési képességeink alapján kapjuk ugyanis a pontokat, amik révén az új autók, jobb tuning lehetőségek válnak elérhetővé. A kampány során a versenyről-versenyre jellemző változatosságot a változatos WRC, Class 2, Class 3, retró 90’ és még sorolhatnám kategóriák biztosítják. Az összes autónkat tuningolhatjuk jobb alkatrészekkel és a kinézetüket is számos mintával és egyedi szponzorokkal tehetjük nekünk tetszetőssé. A kész kocsikat pedig szabadon meg is nézegethetjük. Ám az egyik gond a játékkal itt jelentkezik, hiányzik az általam elvárt részletesség, ugyanis a tuning lényegében az 5 szinten elérhető „Kit”-ek segítségével történik, de úgy egyébként ettől nem érzem azt, hogy nagyon részletesen kidolgozták volna ezt a funkciót, főleg, hogy ahogy láttam, a kitek csak pozitív hatásokkal rendelkeznek, semmi negatív hatás, ami sztem sokat adna játék „taktikai” vonulatához. Ahogy a kitalált szponzorok is ürességet hagynak maguk után. (Hiányzik a Shell logó meg hasonló valós szponzorok.


Ha már a valós szponzoroknál tartok, akkor meg kell említenek, hogy a játékban lehetőségünk van egy teljes rallys idényt is lejátszani a létező csapatok bármelyikével, tehát ott a valóságérzetem pozitív irányba fordul. A kocsik számtalan beállítási lehetőséget rejtenek magukban, de maga a funkció nem elég látványos, nem rejt elég élvezetet, ahhoz, hogy komolyon elszöszöljön vele bárki is. Akárcsak a futamok közötti javítás is volt már jobban kidolgozva.


Hangok
Egy autós játék legvalósághűbb elemei csak a hangok lehetnek, elvégre nem érezzük az égett gumi szagát vagy a benzingőzt. Az autók hangja szerintem hozta az elvárható minőségi szintet, ám egyéb hangok terén komoly gondok adódnak. Gyakran ütközések hangjai konkrétan nincsenek (egy finn futamon 130-nál elcsapott fa konkrétan meg se szólalt, a kocsi se…) Az atmoszférikus zajok, a súrlódások, nekiütődések túl gyakran ismétlődnek. A navigátorunk hangja meg éppen olyan stílusú, mint egy navigátoré, csak hiányolom a humort és a beszólásokat egy-egy rosszabb-szerencsésebb manőver után. A játék zenei aláfestése, meg talán 3 elektronikus dal lehet, amiből 2 rendszeresen megszakad a 3. javára, már a Dirt szériánál is kiráz a hideg, hogy hova a fenébe tűntek a rockosabb számok, ez nem NFS elvégre.


Grafika
A játék leggyengébb eleme, ha nem lennének a kocsik ennyire kidolgozva, akkor undorítónak is nevezhetném.  A mexikói hegyektől konkrétan a hányinger kerülget. A terep kidolgozottsága egy kb 5 éves lemaradást mutat bármi modern dologtól, de a pályákat, ahol volt ötlet mivel megtölteni, ott sokkal jobb helyzet. A kocsik szerintem szépek lettek, láthatóan küzd is a grafikus motor velük, mert a menüben kínosan sokáig tölti be őket. Rendelkezünk belső nézettel is (juhééé, bárcsak lenne kormányom itthon, meg egy projektorom) De semmi fondorlatosan új kamerakezelés. Ha futam közben megállítjuk a játékot, jó kis fotókat készíthetünk a megfelelő funkcióval, nehéz kezelni, de nagyon jó ötlet. A kocsik szépen törnek, elvégre nem NFS-el van dolgunk.


Vezetés
A játék nehézségi szintje jól skálázható, tehát az arcadosabb versenyzők is boldogulnak, és a szintek feljebb emelése során pedig komoly kihívás lesz minden verseny, és létrehozhatjuk saját nehézségi fokunkat is. Billentyűzettel jól kezelhető a játék, de magasabb nehézségi szinten komoly gyógyszeres kiegészítést igényelne, vagy egy kormányt.
Autókból sincsen hiány van itt minden, ami kicsi fejünkben felmerülhetne.


Összegzés
A játék főmenüs arculata (képregényes) sajnos eléggé meggyilkolja a hangulatot bennem, túl komolytalan. De egy hatalmas űrt tölt be ez a grafikailag kopottas játék, ami tényleg élvezetessé teszi, a Rally játékok kedvelőinek pedig érdemes egy dobást adni a WRC 3-nak, hátha szerez pár kellemes órát.

Pros:
+Rally, rally, rally
+Sok pálya-sok autó
+Testreszabhatóság

Cons:
-Kopottas grafika
-Zenei anyag
-Valós szponzorok hiánya
-Néha sokat tölt

Értékelés
8.5Játékmenet:
Egészen élvezhető, nem fog felidegesíteni, és egy darabig "csak még egy" futamot lejátszunk. De akadnak hiányosságok.
8.5 Hangulat: 
Rallys hangulat van, de főmenü és a zene eléggé ellentétes irányba eveznek.
7.0Grafika: 
Csúnyácska, de a kocsik szépek.
8.0Hangok: 
Hozzák az elvárható szintet, de vannak hiányosságok.
8.5Szavatosság:
Egy újabb rallys játékig biztos nem elsz más amihez nyúlhatunk (új játék), de közben a multiplayer is növeli a játék életét, és a karrier módot sem fogjuk kétszer elővenni.
Summary
8.1Jó játék lett a WRC 3, sajnos nem képes felnőni a régi konkurenciához, de a látottak alapján előbb-utóbb sikerülni fog! Addig is van egy Chokito az autós játékok között is.

by Kopiati

Összes oldalmegjelenítés