NBA 2K11 - ELŐZETES

Nem merem kijelenteni, hogy megszámlálhatatlanul sok, de rengetegnek azért nevezhető órát töltöttem el az EA Sports amerikai kosárlabdás játékában, melyet anno tesómmal hol egymás ellen, hol egy csapatban játszottunk. Rég volt ez már, mivel ha jól rémlik, akkor a 98-as kiadás tette tiszteletét nálunk először majd a Live 2001 volt az utolsó ahol abbahagytuk.

Sajnos az EA Sports gyűjtőnév alá sorolható termékeknek volt egy közös jellemzője, amit mára már mindenki kívülről fúj, így nem ismétlem magam, főleg, hogy a Fifa 11 előzetese kapcsán már írtam egy hosszabb gondolatot erről.

Ami a lényeg, hogy pár éve a 2K „túkéj” - ezt muszáj volt, bocs - is bevásárolta magát az újvilág talán legnépszerűbb sportjának licence -éből, és elkészítette az EA termékével rivális játékát.

A dolog most úgy áll, hogy idén megjelenik az új rész aktualizálva 2K11 néven, de most végre egy olyan sorozatról van szó, ami évről évre nem csak címében képes megújulni. Lássuk, mi készül a 2K konyhájában!



Aki az NBA-be bekerül az, ha kis túlzással is, de beírja nevét a történelemkönyvekbe. Persze az ott nyújtott teljesítmény lesz az igazán felejthetetlen, ami miatt közülük néhány bejut a halhatatlanok csarnokába. Ilyen játékos Michael J. Jordan is, aki a 2K11-ben visszatér a képernyőre, mi több Ő lett az új rész arca. Hogy neki milyen szerepet szánnak a készítők arról kicsit később.

Természetesen mellette, nem egy kiválóság játszik a mai napig, tehetséges fiatalok, vagy már „nyugdíj” közeli öregek is, akik mind a csapatfelépítés mind egyéni jellemzők tekintetében valódi önmaguk hű másai lesznek. Igazából ez nem a 11 sajátossága, hiszen még az EA korai kiadásaiban is jól megkülönböztethetőek voltak a játékosok. Külön érdekesség, hogy anno Rodman minden meccsén más frizuráját is leprogramozták!

Összességében csak minimális finomítások szükségesek az évek során, az esetleges új játékosok digitalizálása, az egyedi jellemzők, főleg a tetoválások bedolgozása és sorolhatnám. Ami arcok tekintetében a nagyobb változást hozta az a mimika volt, így zsákolás vagy egy rossz akció után grimaszolás, beszólás még élet hűbbé tette a többi elem által létrehozott atmoszférát. Ezek megjelenése fontos volt abból a szempontból is, hogy más sportjátékkal ellentétben itt tényleg nem lehet egy alap karakterből építkezni.



Ami még az egyediséghez tartozik az nem más, mint a játékosok mozgása. Rengeteg spéci mozdulat van amit, ha látunk, azonnal tudjuk ki hajtotta végre. Általánosságban kijelenthetjük, hogy a 2K által megreformált sorozat ma már közel van a tökéleteshez az animációk terén.
Az évek során folyamatosan tűntek el a különböző mozdulatok összekapcsolásánál jelentkező törések, amik akció közben talán nem, de visszajátszásoknál már furcsa volt. Mondhatjuk, hogy apróság, de ha ilyen szinten képesek foglalkozni a termékkel, akkor mindenképp megéri, hogy kiemeljük.

A közel valódi látványt visszaadó mozgás animációt a grafika varázsolja teljessé, amire az elmúlt években sem volt panasz. A most beillesztett képek közt akad néhány extra méretű is, amin Ti is megszemlélhetitek, hogy nagyon jó a kivitelezés. Egy két helyen észrevehetőek furcsaságok, mint pl. világító ujjbegyek, vagy a ruha furcsa gyűrődése, de „work in progress” ahogy a képfelirat is mondja... bár szerintem ez már nem fog változni.



Az NBA 2K11 látvány, felépítés tekintetében mindenképp megmarad a jól kitaposott ösvényen, de lesz egy olyan újdonság, amivel nagyon magasra teszik a lécet.

Nemrégiben megjelent egy videó, amiben az irányítás lehetőségeit mutatták be (lásd lent) a közönségnek. Az alapfunkciók, amik az évek során folyamatosan bővültek most egy új résszel egészülnek ki, ami egész konkrétan a különböző taktikai cselek kontrollált kivitelezését jelenti.
A videóban látott mozdulatok eddig is megvalósíthatóak voltak, de rendszerint csak egy-két alapelemet tudtunk használni. Amint látható a lehetőségek megsokszorozódtak, hiszen a megtévesztésre épülő támadások szinte mindegyike úgy hajtható végre, ahogy azt szeretnénk.
Számomra nagyon meggyőző, már csak azt kell kivárni, hogy a valóságban kontrollerrel a kézben is olyan könnyű lesz e megcsinálni, mint ahogy láthattuk. Talán a jó megvalósításra garancia a 2K.



A bevezetőben említettem Jordan visszatérését, így róla is ejtsük néhány szót. Ha jók az infók, akkor az Ő karaktere egy amolyan karrierként is felfogható kihívás módban fog szerepelni. Ennek lényege, hogy tíz az Ő karrierjében fontos eseményen mi magunk fogjuk irányítani, feladatként pedig azt kapjuk, hogy legyünk jobbak a levegő uránál.

A kiosztott feladatok majdnem mindegyike ugyanarra a sémára épül, tehát több pont vagy lepattanó esetleg „gólpassz” adása lesz a megoldandó házi feladat, lényeg, hogy jobb eredménnyel zárjunk.
Ez alapvetően nem hangzik nagy dolognak, de mindenképp meg kell említeni, hogy a többi játékos egyedisége mellet Jordan ilyen szintű kidolgozására is nagyon odafigyeltek, így ha az irányítás minden csínját-bínját elsajátítottuk, akkor biztosan a képernyőre tudjuk varázsolni a méltán híres mozdulatokat is.

Természetesen a visszatérés és ránk rótt feladatok egyben azt is jelentik, hogy ellenfeleink a kornak megfelelőek lesznek. Arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy azok a csapatok, vagy egyes játékosaik választhatóak lesznek-e, gyakorlás esetleg más játékmódokban, de talán nem hagyják ki ezt a lehetőséget.



A 2K által megreformált NBA sorozat újabb állomásához érkezett, és az előzetes hírek videók alapján bebizonyosodott, hogy képes a megújulásra. Grafika, hang, és főleg ha nagybetűs HANGULAT terén már a pár évvel ezelőtti színvonallal is megelégedtünk volna, így a kosárlabdázás rajongói nem is ebben keresték a megváltást, ami most talán az újragondolt irányítás, a kibővülő taktikai lehetőséget miatt mégis megérkezik.

Az NBA 2K11 összesen hat platformra kerül kiadásra ez év októberében.


Összes oldalmegjelenítés