Mafia 2 - demó TESZT



Nemrég Logan tollából olvashattatok egy előzetest a hamarosan megjelenő Mafia 2 játékból - ha valaki lemaradt volna róla, akkor
IDE kattintva megismerheti a játék hátterét és egyéb infókat. Az új rész nagy sikernek ígérkezik, melyre megvan minden esélye, de ugyebár mindig vannak kétkedők, hezitálók, akik jobban szeretik a kézzelfogható dolgokat. Az Ő meggyőzésükre és persze a rajongók éhségének csillapítására letölthetővé vált a játék demó változata, mely egy egyedi, a kiírás alapján játékban nem szereplő küldetést ad feladatul.

A demót mi is kipróbáltuk, és mivel úgy gondoljuk, hogy a főbb elemek terén biztosan nem fog változni a teljes produktum, ezért szavakba is öntjük előzetes véleményünket.


Általában ha valaminek a folytatása jelenik meg a „teszt” jórészt összehasonlítás szagú szokott lenni, hogy mi változott az elődhöz képest. Ez a módszer bizonyos kereteken belül még jó is szokott lenni, de olyan nagy távolságot alapul venni, mint a Mafia első részének megjelenése jelen esetben inkább megmosolyogtató lenne.
Egy apró dolog miatt azért mégis hivatkoznék az elődre, ez pedig nem más, mint az arcok nagyon realisztikus kidolgozottsága. Szerencsére nem olyan markáns, mint az első részben ahol, ha emlékszünk rá, a fényképtextúrázás volt a jellemző. Röviden mindenképp kiváló szóval illethetőek főleg a közelik alapján, amire szükség is van egy ilyen karakterközpontú játék esetén.

Egyéb tekintetben a grafika nagyon impozáns a modellek kidolgozása nagyon jó, a város felépítésében színeiben egyszerűen fantasztikus. A demó nappal játszódott így az éjszakai látványvilág sajnos elérhetetlen volt, de a zárt tereken zajló akció bizonyos mértékig betekintést engedett a fénykezelésbe.


A készítők kihasználták a grafikus engine lehetőségeit, így nemcsak fix megsemmisíthetetlen fényforrásokkal fogunk találkozni. Taktikai lehetőség nem nagyon rejlik bennük, így ne gondoljunk Splinter Cell szerű bújkálásra, de mindenképp jó pont, hogy vannak kilőhető fizikai behatásra mozgó fényforrások is.

A dinamikusságot szóba hozva meg kell említeni, hogy a Mafia 2 Physx támogatással jelenik meg, ami sok programmal ellentétben nem csak a másodpercenként megjelenő képkocka számra lesz hatással.

Annak ellenére, hogy több lehetőség rejlik benne én a robbanáskor, ütközésekkor elmozduló tárgyak realisztikus mozgásán kívül csak a ruhák lágy esését véltem felfedezni. Minden más számomra inkább kőbevésett programsornak tűnt.


Ez mondjuk nem nagy probléma, mert valljuk be őszintén, néhány kivételes esettől eltekintve alig észrevehetőek az ilyen tulajdonságok.
Látványosabb talán a környezet rombolhatósága, mely nem ölt nagy méreteket, de mindenképp jól mutat, mikor a betonoszlop mögé bújt életünkre törő rosszfiúk elől némileg lebontjuk a falat.

Ami még a fizikához kapcsolódik az a járművek mozgása. Már az első részben is kiváló kidolgozottságáról realisztikus mozgásáról voltak híresek a korhű modellek, így a második részben is legalább ezt vártuk. Típusonként változó a szükséges vezetési stílus, nagyon jól érezni a járművek súlyát, a front vagy hátsó hajtást. A kényelmes rugózással szerelt autók kanyarban instabilak és így tovább.


Ha már előbb az ellenfeleket említettem térjünk át a mesterséges intelligenciára. A pálya rövidsége miatt alapvetően kevés, de többször végigjátszva, növelve a ráfordított időt próbáltam kitapasztalni, és azt kell mondjam, elég jól sikerült.
Taktikai lépésként alkalmazható, hogy míg társaink szórják az ólmot, mi az ellen mögé kerülünk. Nagy tűzerejű fegyverrel a birokunkban hamar véget vethetünk a lövöldözésnek, de nálam nem ez volt a cél. Egy kósza lövéssel felfedve magam nem a lövés volt az első dolguk, hanem az, hogy az én pozíciómat is figyelembe véve keressenek újabb fedezéket.

Ez a védekező lépés nekünk is a rendelkezésünkre áll, így a megfelelő gomb megnyomására fedezékbe húzódhatunk, ami annak magasságát automatikusan figyelembe veszi így egy doboz esetén nem kell külön leguggolnunk. A fedezékek közti mozgás viszont már nem ennyire jó. Fedezékből ki, másik helyre odafut, fedezékbe be... lassú, megtöri az akciót!


Harmadik személy nézetű játék miatt az átlagosnál nagyobb szerepet kap a karakter mozgás modellezése. Az előbb említett fedezékbe húzódás közben, ha épp össztűzben vagyunk, karakterünk szépen meghúzza magát. Ilyen és hasonló mozdulatok színezik a látványt, de sajnos elmondható, hogy a mozdulatok összekapcsolása már nem ennyire szép.

Az irányítás nagyjából rendben van, de valamiért megmaradt a mindenre külön billentyű effektus. Nem nagyon értem miért kell a fegyvert külön gombbal felvenni, ha szinte korlátlan a tárolható mennyiség? Na de ez csak apróság. Értelmetlenebb, hogy nincs egy, azaz 1 konkrét „use” billentyű. Autó üveg bezúzása, beszállás, tárgyak felvétele mind külön gombot kapott, amitől eleinte kicsit átláthatatlan a rendszer. Idővel persze megszokható, de nem kellett volna ennyire elaprózni!

A tárgyalt dolgokon kívül a hangok, zenék hozzák meg a hangulatot, amikre egyáltalán nem lehet panasz.


Összességében jól sikerült a bemutatott anyag. Hiányosságai, vagy inkább kellemetlen és felesleges dolgai vannak ugyan, de könnyen át lehet siklani ezek felett, hiszen a játék magja és a hangulat nagyon jó lett.

Utolsó mondatba általában valami pozitív jellegű dolgot szoktak írni, de én most nem így teszek. Sajnos nem emeli a megjelenés fényét a játék jelenleg látható ára, ami PC esetén is alulról karcolja a 13 ezer forintot, ami válság és árfolyam ingadozás ellenére is elég borsos. Mi ennek ellenére bízunk a folytatás sikerében!

Összes oldalmegjelenítés