Rage - ELŐZETES

Nagy divatja van mostanában a poszt-apokaliptikus játékoknak. Az ID Software új, PC-re, PS3-ra és X Box 360-ra érkező FPS-e is ebben a kategóriában indul, a változatosság kedvéért ezúttal egy, a Földbe csapódó aszteroida okozta a galibát. Lássuk mi az, amiben a Rage különbözni szeretne a többi hasonló témában megjelent alkotástól. Itt van elsőnek a grafika, ami az ID-től megszokott minőséget képviseli (szóval gyönyörű). Gyönyörű modellek és folyamatos animáció varázsolja életszerűvé ezt a világot, illetve az is hamar kiderült, hogy a fejlesztők igyekeztek minden részletre odafigyelni.

A játékmenet és a történet pár eleme ismerősnek tűnhet más játékokból. A lövöldözés és vezetés egyvelege, az ismerős karakterek, akik viszik előre a történetet, ezek mind olyan dolgok, amikhez hasonlót láttunk már korábban. Azonban ami a Rage-t kiemeli ezen játékok közül az a törődés, amivel az ID ezekhez az elemekhez nyúl. Természetesen ebben a játékban is találkozunk majd banditákkal (akárcsak a Borderlands-ben), azonban itt a bandita csapatok igencsak különböznek egymástól.

Az ID nem úgy akarja növelni a kihívást, hogy egyre keményebb és egyre jobb fegyverekkel rendelkező ellenfeleket tesz elénk. Egyszerűen csak a különböző területeket benépesítő bandita csapatoknak saját személyisége és viselkedésmódja lesz így mindegyik ellen más-más taktikát kell majd alkalmaznunk. A játék egy korai szakaszában, a Kút néven futó barlangrendszerben például „akorobatikus” banditák lesnek ránk, akik jobban szeretnek lesből és hátulról támadni. Később a Gát nevű helyen fémsisakos és páncélos ellenfelekbe futhatunk, akik ennél sokkal egyenesebb taktikát követnek (magyarul ránk rohannak aztán hadd szóljon).

Egy újabb, mostanában igencsak divatos FPS elem is visszaköszön a játékban, ez pedig az új tárgyak és fegyverek építése. Találtál egy tervrajzot, amin egy autóra aggatható bomba szerepel? Építsd meg. Ha pedig a legyártott tárgy valamiért megsérülne, akkor a maradványait összeszedhetjük, és újra felhasználhatjuk (esetleg más tárgyak gyártásához).
Még mindig sok minden van, amit nem tudunk a Rage-ről. A multiplayer és koop modokról például szinte semmit sem lehet még tudni. Azt sem tudjuk, hogy az autóvezetős és lövöldözős részek milyen arányban lesznek elosztva. Egyelőre kipróbálni nem sikerült a játékot, így arra hagyatkozhatunk csak amit az ID mutat belőle. Ez alapján viszont igen pozitív kép alakult ki bennem a játékról. És persze ott van még az is, hogy a fejlesztők korábban olyan játékokat tettek le az asztalra, mint a Wolfenstein, Doom és a Quake. A Rage is lesz-e akkora siker, mint ezek voltak? 2011ben kiderül.

Összes oldalmegjelenítés