Alpha Protocol - ELŐZETES



...vagy majdnem teszt! Ezen gondolkoztam, mikor elkezdtem írni ezt a cikket. Manapság egy játék sokkal nagyobb hírveréssel jelenik meg, mint régen. Ma mire kiadnak valamit, már tonnaszámra kapunk képeket, több órányi videót, - amiből, már-már összeáll egy végigjátszás- így elég sok dolgot le lehet szűrni. Természetesen a produktum fizikai kipróbálása határozza meg igazán azt, hogy milyen is lett maga a végtermék. Nekem erre még nem volt lehetőségem, de úgy vélem, hogy az Obsidian egy remek programmal fog minket szórakoztatni!

David Webb…

…alias Jason Bourne, vagy fordítva? Az Ő karaktere jutott eszembe először, mikor az Alpha Protocol sztoriját olvastam. Egy titkos ügynök, akinek bevetése nem az elképzeléseknek megfelelően alakul, eztán pedig minden kapcsolatot megszakítva a központtal önálló akcióba kezd. Mi Michael Throtont fogjuk irányítani, akinek elsődleges célja nevének tisztázása.


Sportleves

Az AP egy „3rd person” nézetű akciós, lopakodós, kémkedős rpg elemekkel fűszerezett játék, ezzel talán mindent elmondtam. Nagy fába vágta a fejszéjét az Obsidian mikor megpróbált egy olyan programot összehozni, amiben szinte minden megtalálható ami egy igazán jó játékhoz kell. Talán sokatokban - akik nyomon követték az Alpha Protocollal kapcsolatos híreket- felmerült, hogy ó én ezt már láttam valahol, ej az is ismerős. Én is így voltam ezzel, de túlzás lenne azt kijelenteni, hogy ötleteit tekintve egy innen-onnan összelopkodott alkotásról lenne szó.


A játékfejlesztés egy elég képlékeny iparág, ahol úgy kell alkotni valamit, hogy az jó is legyen, - főleg- új is legyen, de közben ne érezze egy konkrét dologba belekényszerítve magát a játékos. Láttunk már nem egy olyan terméket, amiben benne volt az újítás, szinte az egekig magasztalták, aztán mikor megjelent csúfos kudarc lett a vége, mert sikerült elrontani valami bugyuta dologgal.

Visszatérve az előző gondolathoz, az Alpha Protocolban rengeteg ismerős játékelemmel fogunk találkozni, ami nem baj - így születnek a tökéletes alkotások-, de éppen ezért lehetnek benne óriási buktatók. Egységessé kell tenni az egészet, talán ez lehetett a legnehezebb feladata az alkotóknak.


Fenix, Fisher vagy Shepard - mindegyik

Lehet sokan megorrolnak rám, hogy ilyen nagy nevekkel hasonlítom össze Michael Thorton karakterét. Lényegében ezt fogjuk kapni, vagyis ezen karakterekből illetve a köréjük írt játékokból egy-egy darabot - számomra ez jött le elsőre, hogy ilyen randán fogalmazzak.

Persze, ilyen jellemeket elég nehéz lenne jól vegyíteni, ezért itt jön a képbe a szerepjáték vonal. A játék indulásakor meg kell határoznunk azt, hogy a felkínált három osztály közül, mi melyikbe kívánunk tartozni. Lehetünk előbb lő aztán kérdez, csendben lopakodós illetve számítógép b zseni figurával, de az sem fog csalódni, aki jobban szereti saját maga testre szabni a képességeket.

Az összeesküvés felderítése során az elvégzett feladatokra tapasztalati pontokat kapunk melyeket karakterünk és a magunknál hordott fegyverek, technikai eszközök használati hatékonyságának növelésére fordíthatunk. Ennek módja szerintem egyértelmű. Minél több pontot adunk egy képességnek annál jobban tudjuk azt használni. Értelemszerűen egy lopakodós stílusnál a kisebb fegyverek, és a közelharc fog dominálni és így tovább.



Hi! My name is...

Szerepjáték nem lehet meg, „emberi” kapcsolatok nélkül, így az Alpha Protocol sem fog szűkölködni ebben, sőt!
Hirtelen nem is tudnék olyan játékot mondani, amiben ne lenne egy operátor, aki állandóan a fülünkre súgja mit, mikor és hogyan csináljunk. Fő segítségünk Mina Tang mellet, egy-egy feladat erejéig másoktól is hasznos infókat kaphatunk, de szerencsére ez nem merül ki ennyiben!
Velük, és a történet sodrában megismert szereplőkkel jó vagy rossz viszonyba is kerülhetünk. Ennek befolyásolása nem konkrét válaszokon, hanem kifejezésmódunkon múlik, ergo a válasz stílusát tudjuk meghatározni. Hasonló megoldás nekem az Elder Scrolls: Oblivion-ból rémlik, ahol egy minijátékban találkozhattunk ezzel. A fejlesztők itt megfejelték mindezt azzal, hogy a párbeszéd irányának meghatározására egy rövid időkorlát áll rendelkezésünkre.


Néha jól fog jönni egy kis fizikai ráhatás, viszont jó tisztában lenni azzal, hogy van akivel ajánlott jóban lenni! Nem mindig célratörő egyedül bevetésre indulni, ha lebratyizunk egy helyi sejt képviselőjével, akkor kis segítségre is számíthatunk utunk során.


Pénzért mindent

Karakterünk fejlesztése során pontokat oszthatunk szét különböző képességek közt - erről már volt szó, arról azonban még nem, hogy a magunknál tartható tárgyak miként lesznek hű társaink. Mivel a főnökségtől elszakadtunk sok lehetőség nem lévén a pult alól juthatunk hozzá fegyvereinkhez és mindenhez, amire szükségünk van egy kis pénzmagért cserébe. Fejlesztésük egyszerű, csupán azokat is meg kell vásárolni, így egy frissen megszerzett hangtompítóval vagy távcsővel, esetleg egy high tech elektronikai kütyüvel máris hatékonyabban tudunk előrehaladni.


Ami kimaradt

Egy játékot sok mindennel el lehet adni, de vannak azért bizonyos elvárások, aminek jó ha megfelel. Számomra a legfontosabb a történet, ezután jön a körítés: grafika, hangok stb.
Az AP-t az Unreal 3-as engine fogja hajtani, ami elég jól hangzik, de bevallom őszintén én nem estem hanyatt a képek/videók láttán. Szépnek szép, de valahogy nem az igazi.
Nemrég a Splinter Cell: Conviction - Unreal 2-kapcsán írtam ugyanezt, de már most ugranék neki annak a cikknek és javítanám.
Néhol jól kidolgozott, néhol elnagyolt, a fények egyik helyszínen nagyon ott vannak máshol meg irreálisak. Egy ilyen alappal sokkal többet vártam, de számomra úgy tűnik, hogy a sok-sok játékelem beépítése és összehangolása jobban elvitte az időt.


A SEGA gondozásában megjelenő Alpha Protocol május végén, ha jól számolom pontosan egy hét múlva kerül a polcokra. Több játékstílus, döntéseinktől függő sztori, karakterfejlődés... minden adott a sikerhez!

Összes oldalmegjelenítés