Mass Effect Andromeda: Felkelés a Nexuson - Könyv teszt


Nagyon örülök, pontosabban, nagyon örültem, hogy a kezembe került ez a könyv, ugyanis hatalmas nagy Mass Effect rajongó vagyok. Bár nem annyira, mint a barátnőm, aki nekem köszönheti a széria ismeretét, és aki az Andromeda-t kivéve, mindegyik részt 3-4 alkalommal vitt végig. A magam részéről kimaradt az új játék és rendkívül feldobott, hogy a Felkelés a Nexuson kötettel alapozhatom meg a rám váró izgalmakat és élményeket.

Amit a legfontosabb tudni, hogy a Mass Effect, sajnos, az EA Games markába került. Következésképpen ott próbálnak legombolni róla pénzt, ahol csak lehet. Az én gyanúm szerint ezért született meg ez a könyv is, sőt, az összes iromány, ami a vállalat játékaihoz tartozik. Ugye kaptunk már egy 4 részes Mass Effect könyv sorozatot, amit maga Drew Karpyshyn írt. Ő az, akinek köszönhetjük a remek ötletet és történetet, mind a trilógia, mind pedig a KotOR és az Old Republic szerepében. Nos, az EA marketingeseinek a célja minél több pénzt legombolni a vásárlóról, ezért aki rajong valamiért, az valószínű ezeket a könyveket is megfogja venni. Innen viszont két úton történhetnek a dolgok: az elsőben a regények csak kiegészítkik a játékokat, például előzménnyel, vagy valamilyen mellék karakter sztorijával, szóval kapunk egy kellemes olvasmányt. A második esetben, olyan undorító modellt alkalmaznak, ami szerint a történet a könyvben kezdődik és magában a játékban folytatódik. Így van ez az összes Old Republic kötettel (ami a legundorítóbb mind közül, ugyanis a sztori egy MMORPG-ben kap folytatást, ahol van világos és sötét oldal, így ha például sith-ek vagyunk, de kíváncsiak vagyunk egy jedi történet folytatására, akkor baromi sok időt kell beleölnünk, hogy megtudjuk a végét, ez pedig online játék révén sokkal kisebb hangnemű befejezést ígér, valamint megeshet, hogy fizetnünk kell érte, hiszen hiába lett ingyenes, egyes történeteket csak havidíj ellenében próbálhatunk ki), valamint a Felkelés a Nexuson-nal. Számomra ez rendkívül dühítő, mégpedig azért, mert megjelennek lefordítva a könyvek, és akik nem értenek angolul, azok kimaradnak a további kalandokból, hiszen a játékokat nem fordítják le, valamint, mivel digitális környezetben folytatódnak a dolgok, ezért nem pazarolják a betűket a világ megismertetésére, amire később majd ki fogok térni, ha kicsit lehiggadtam.

De térjünk is rá erre a csodára. Drew az MMORPG Star Wars világán és könyvein dolgozik, a fentebb említett második modell alapján teszi tönkre az EA kedvéért az olvasók szórakozását. Ezt viszont olyan ”nagy” emberek írták, mint Jason M. Hough és K.C. Alecander. Néhány könyves írók, akiknek éppen nem új az írás fogalma, sem a sci-fi világa, de annyira népszerűtlenek globális körökben, hogy egyik alkotásuk sem került lefordításra a nyelvünkre, mármint ezt az egyet kivéve.

Történetünk ott kezdődik, hogy a hatalmas űrlétesítmény, ami a Nexus nevet kapta, éppen indulni készül az ismeretlenbe, cél, az Androméda galaxis. Akik részt vesznek az eseményben, azoknak nem jár retúr jegy, ez csak egy oda szóló kaland. Céljuk felfedezni az új csillagokat és bolygókat, valamint, bár ez nincs említve a sorok között, de akik játszottak a játékokkal azok tudják, hogy a kaszások fenyegetése is szerepet játszik. Akik csak meglátták a kötetet a boltok polcain és azt gondolták, hogy olvasnak egy független, hangulatos, nagynevű sci-fit, el kell keserítenem őket, mert nem ez lesz az első dolog, amit az írok nem akarnak majd megmagyarázni a laikusoknak. Elfelejtik, hogy nem egy Star Wars-ról beszélünk, ahol azért tudják sokan, hogy van az erő, amit használnak a különböző tanítású rendek, harcolnak egymással és erre a köztudatra már lehet építkezni. Nem számolom már hányadjára bosszantom fel magam az ilyen eseteken. Bár le kell szögeznem, nem az írókra haragszom, hanem az EA-re, de hát ki szereti őket, nem igaz?

A Nexus a galaxis ékköve, hiszen az összes intelligens faj együttes kemény, verejtékes munkájára szükség volt, hogy elkészüljön, így az expedíció sem az emberiség érdeme, hanem mindenkié. A vezető pozíciókban minden fajból találhatóak egyedek: vannak tehát emberek, kroganok, turiánok, szalárik és aszárik is. Hogy mi a különbség a többi faj között, vagy tovább megyek, egyáltalán hogyan néznek ki? Akik játszottak a játékkal tudják, de akik nem, azok nem is fogják soha a büdös életbe megtudni a könyvből, ugyanis nincsen leírva. A jellemük van kibontva egy kicsit, ebből gondolhatjuk, hogy a kroganok önfejűek, de az, hogy az aszári faj nőnemű és bárkivel képesek szaporodni, de mindig a saját egyedet hoznak a világra, vagy hogy a szalárik egy rövid életű, de éppen ezért gyors és rendkívül okos népség, ilyeneket nem részleteznek. Nyersen olvassuk az eseményeket, amik számomra annyira unalmasak voltak, hogy az első 100 oldal alatt kiolvastam egy másik könyvet.

A történet szerint, amint elindult a Nexus, rögtön probléma is adódott. Bár megérkeztek az Andromédába, de a hajó felrobbant, aminek oka ismeretlen. Főszereplőnk, Sloane Kelly, aki a biztonsági főtiszt, kezébe veszi az állomás irányítását, még ha a hierarchikus rendszer alapján nem is ő a rangidős, felkutatja csapata maradék tagját és együttes erővel próbálják kideríteni a szerencsétlenség okát és esetleges okozóit. Mindezt magányosan az új csillagok ismeretlen fénye alatt. Na, ez de szép mondat volt, büszke vagyok magamra. A könyv azért rejt izgalmakat és érdekességeket, jól felvezeti a játékot, hiszen az valamivel a katasztrófa rendezése után kezdődik. Bár számomra újból dühítő, hogy a kötet általánosítja az Andromeda protagonistáját. Míg a játék úgy kezdődik, hogy létrehozzuk karakterünket, aki lehet nő vagy férfi, és megalkotjuk eredettörténetét, addig a Felkelés a Nexuson-ban Ryder, még ha nincs is számottevő szerepe, egy fix személy. Jobban szerettem volna, ha maximum csak a nevét említik, így úgymond arctalan marad, esetleg ha nem adnak meg róla annyi adatot.

Összességében nem tudom rá azt mondani, hogy rossz, bár ez nézőpont kérdése. Független regényként borzasztó a hibák és hiányosságok miatt, akik viszont lenyomták a trilógiát és felvezetésképpen olvassák el a könyvet, mint én, azoknak egy kellemes élmény lesz. Bár nem értem mit keres a magyar polcokon, hiszen EA bácsi egy ideje nem adja ki nyelvünkön a játékokat, magyarítani pedig, utolsó ismereteim szerint nem lehet a Mass Effect: Andromeda-t.


Értékelés
3/5A Mass Effect Andromeda - Felkelés a Nexuson egy nagy nevet viselő, ám jóval szerényebb kötet, amit csak a trilógia ismerői tudnak értelmezni. A könyv egyetlen célja az Andromeda felvezetése, így csak azoknak ajánlom, akik később a játékot is ki fogják próbálni.

A könyvet hálásan köszönjük a Scifimarket-nek!

Összes oldalmegjelenítés