Tabletop Gods - Teszt


Ritka, hogy manapság egy olyan fejlesztő játékáról kell tesztet készítenünk, aminek ez az első dobása a piacon. Már pedig a Ghost Fish Games egy ilyen cég.  A valós idejű stratégiai játékuk, a Tabletop Gods a mai tesztalany, amely azt az elképzelést vitte digitális asztalra, amiben manapság nem igazán volt szerencsék sokat játszani - egy valós idejű stratégiai játékot. Bár nem tökéletes, de mindenképp remek szórakozást ígérő alkotás ez - de lássuk is a részleteket.



A játék felépítése hasonlít Tower Defense stílushoz. Választhatunk több féle stílusból, és akár emberek ellen is játszhatunk, de a központi stílus nem igazán változik. Kezdésenként be kell állítanunk bizonyos csapdákat az adott forduló előtt, hogy megvédje a tornyokat. Ez lehet akár egy talajból felugró dárda, vagy akár egy ágyú is, a lényeg, hogy minél okosabban helyezzük el azokat. Ezeknek bizonyos mannapontok az értékeik, és azokból kell úgy gazdálkodni, hogy a legjobb elképzelést rakjuk a csatatérre. Miután elkészültünk és elindítjuk a játékot, úgy valós időben támadhatunk és támadást kaphatunk be. Ezekre úgy tudunk reagálni, hogy mannapontokból egységeket készítünk (természetesen bizonyos időintervallumonként van rá lehetőség), amik skilljükből adódóan akár védekeznek, vagy akár előre haladva támadják az első támadható pontot. Ez lehet ellenséges egység, vagy löveg, vagy akár a tornyok is. Nyilván a tornyok leverése a cél, illetve az, hogy a játék (3 kör) végére nekünk legyen több még ép tornyunk. Ezek persze folyamatosan nehezednek és variálódnak.


Bár a játék még Early Access-ben van csak Steamen, de ahhoz képest egész jól össze van rakva már most is. Persze sok dolog hiányzik, ami idővel majd remélhetőleg bekerül. Elsősorban itt arra gondolok, hogy bár a játékmenet élvezetes tud lenni, azért nem igényel akkor stratégiai hozzáértést. Inkább alapoz jelenleg a gyorsaságra, mint sem arra, hogy hogyan szervezzük meg a csapatokat. Sok esetben kiszámítható a játékmenet, és ugyan azzal az elképzeléssel sokszor meg is lehet nyerni a mérkőzéseket.  De persze ez már lehet csak az igazán hardcore szinten negatívum, mert egy általános játékosszintet alapul véve okozhat fejtörést pár pálya. De ez inkább már emberfüggő.


A játék látványvilágára nem lehet panaszunk. Szép a környezet és az effektek is élvezetesek (a mai ilyen stílusú játékok alapjához nézve). Amikor ránagyítunk a játékra, akkor se le pixelese a karakter vagy az térkép material. A hangok is remekül illeszkednek a játékba, ahogy a zenék is remekül lettek összeválogatva. Nyilván ezen a téren is van szebb és jobb, de nekem személy szerint ez az összhatás bejött, főleg úgy, hogy még nem egy 1.0-ás verzióról beszülünk, így tehát ez a fronton is várható újítás a megjelenés előtt.


Ha az esetleges kiemelendőbb negatív részeket kéne kiemelni, akkor az az lenne, hogy jelenleg csak két térkép van, a Castle Grounds és a Nether Realm. Ez hosszú távon azért kicsit sablonosság teszi a játékot, bár, aki mondjuk egy MOBA stílusban szeret érvényesülni, annak nem jelenthet ez nagy problémát. A frakciókban is jelenleg csak két típus van, az Undead és Human. Illetve a mások elleni harc is inkább lutri jelenleg, mivel nagyon kevesen vannak fent a szervereken, így a single player rész az, amit egy ideig legalább, fogunk tudni játszani. Valószínűleg ezek a ”problémák” a korai hozzáférés végeztével megszűnnek, és akkor egy még inkább élvezhetőbb alkotást tudhatunk a magunkénak.


Összegezve a dolgokat egy stílusban nem koraszok, de remek játékot ismertünk meg a Tabletop Gods-al. Korai stáduma végett még nincs sok lehetőségünk a játékstílusra és térképekre, vagy akár a mások elleni játékra, de valószínűleg ez hamarosan változni fog. Mostani formájában is élvezhető darab, de igazán ajánlott majd a későbbiekben lesz.

Review score
 7/10Kevés a lehetőség jelenleg a korai megjelenése miatt, de, amit kapunk az élvezhető. A grafika szép és a későbbi esetleg tartalombővülés után igazán ajánlott vétel lehet.  

Összes oldalmegjelenítés