The First Descendant - Teszt

A várakozás véget ért, és végre itt van: The First Descendant. Mint egy elkötelezett The Division 2 rajongó, aki már a béta tesztek során kétszer is kipróbálta a játékot, izgatottan vártam a megjelenést. A játék ígéretes keveréke a Destiny 2-nek és a Warframe-nek, amelyek mindkettő videojáték mély benyomást tettek rám korábban. A The First Descendant azonban több mint egy egyszerű utánzat; egyedi hangulatával és játékmechanikájával magához láncolt. A játék megjelenésekor nagy izgalommal ültem le a képernyő elé. Az első pillanattól kezdve éreztem, hogy a The First Descendant valami különlegeset kínál. A látványos grafika és a fluid harcrendszer, a remek gunplay azonnal magával ragadott. A karakterek és a fegyverek széles skálája lehetővé tette, hogy saját stílusomnak megfelelően alakítsam a játékmenetet, miközben a kihívást jelentő küldetések és boss harcok folyamatosan próbára tették a képességeimet.

A Nexon Games, a játék fejlesztője, korábban olyan sikeres címeket adott ki, mint a MapleStory és a Dark Ages. A The First Descendant az első kísérletük a looter shooter műfajában, és bár a játék indítása nem ment zökkenőmentesen – problémák merültek fel a monetizációs modellel és technikai hibákkal –, a csapat gyorsan reagált a közösség visszajelzéseire és folyamatosan javították a játékélményt, amiről korábban én is beszámoltam az oldalon. A fejlesztés során a Nexon Games számos kihívással nézett szembe, beleértve a játék végtelen endgame tartalmának megteremtését, ami újra-játszható küldetéseket és boss harcokat foglal magában. A játékosok visszajelzése alapján a csapatnak további tartalmakat kell majd biztosítania a játék hosszú távú sikeréhez. A The First Descendant esetében a Nexon Games célja egy olyan világ megalkotása volt, ahol a játékosok folyamatosan fejlődhetnek és új kihívásokkal szembesülhetnek, és mindez persze a mai napig is teljesen működik. Szerintem egy lenyűgöző belépő a looter shooter műfajba, amelynek van potenciálja, hogy hosszú távon is megállja a helyét a piacon - egyelőre most nagyon is megállja, azt kell hogy mondjam. A kezdeti nehézségek ellenére a játék magával ragadó és ígéretes, és én, mint rajongó, bizakodva várom a jövőbeli frissítéseket és bővítéseket.

Amikor először beléptem a The First Descendant világába, egy olyan minősági és meglehetősen magas színvonalú történet fogadott, amely az emberiség, az evolúció, a hatalom és a sors kérdéseit feszegeti. A sztori száz évvel ezelőtt kezdődik, amikor a Vulgus, egy gonosz faj, megszállta a világot, pusztítást hozva és embereket kísérleteknek alávetve. Ekkor jelentek meg a Kolosszusok, akik szinte mindent elpusztítottak a Földön. A fő ellenség, Karel, aki hatalmat akar ellopni a világból, és megállíthatatlan serege van, hogy ezt véghezvigye. Az "Albion lázadó szövetségéhez" csatlakozva, a játék központi helyszínén, Albionban, segíthetünk megállítani Karelt és bandáját, mivel mi vagyunk az emberiség utolsó védbástyája.  A főhős, egy Leszármazott, aki az Ősök hatalmát örökli, és szembeszáll a Vulgus invázióval, hogy megvédje az emberiséget. A történet mélyreható, és a karakterek jól kidolgozottak. A küldetések és a harcok során folyamatosan bontakozik ki a sztori, ami motivál, hogy tovább haladjak és felfedezzem a Leszármazottak rejtélyes eredetét. A játék narratívája magával ragadó, és a világépítés részletei lenyűgözőek. Ahogy haladok előre, egyre többet tudok meg a Vulgusokról, az Ősök hatalmáról, és arról, hogy miként alakíthatom a sorsomat ebben a zűrzavaros világban.

A The First Descendant játékban már a prólugos során találkozunk egy igen érdekes karakterrel, egy amolyan belső Én karakterrel. A neve Guide egy rejtélyes női figura, aki a főhős belső hangjaként szolgál, irányt mutatva és tanácsokat adva a játék során. Sajnos a rendelkezésemre álló információk alapján nem találtam konkrét adatokat a Guide karakterről, de a játékban gyakran előfordul, hogy ilyen titokzatos vezetők mélyebb jelentéssel bírnak, és kulcsszerepet játszanak a történet kibontakozásában.

A játékmenet egyszerű, mint egy faék, aki ismeri a looter-shooter műfaját, az tudja mi be fog belevágni. A The First Descendant játékmenete egy izgalmas és változatos élményt nyújt, amely magában foglalja a karakterfejlődést, a loot gyűjtést, és a fegyverek modolását. A játék alatt a következőket kell tennünk:

Karakterszintlépés és fejlődés:

A karakterek fejlődése a játék során folyamatos. Kezdetben három Leszármazott közül választhatunk, és a többi karakter később válik elérhetővé crafting és vásárlás útján. A karakterek különböző képességekkel és passzív tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket a játék során fejleszthetünk. A karakterek fejlesztése a gyűjtött anyagok és a teljesített küldetések révén történik.

Loot Rendszer:

A loot rendszer a játékban kulcsfontosságú, hiszen a fegyverek, felszerelések és egyéb tárgyak gyűjtése a játék egyik fő mozgatórugója. A loot tárgyakat legyőzött ellenségektől és teljesített küldetések után szerezhetjük meg. A fegyverek és felszerelések különböző ritkasági szintekkel rendelkeznek, és tovább fejleszthetők.

Fegyverek és Modolhatóság:

A fegyverek modolhatósága lehetővé teszi, hogy egyedi fegyvereket hozzunk létre, amelyek illeszkednek a játékstílusunkhoz. A fegyvereket modokkal és erőforrásokkal fejleszthetjük, amelyek különböző statisztikákat és hatásokat adnak hozzá. A fegyverek szintjét is emelhetjük, és a karakterünkkel együtt fejleszthetjük őket a játék során.

Karakter Fejlesztése:

A karakterek fejlesztése a játékban több módon is történhet. A karaktereket és fegyvereket különböző modulokkal és komponensekkel láthatjuk el, amelyek növelik a teljesítményüket. A karakterek kinézetét is testre szabhatjuk, különböző skinek és színek felhasználásával, amelyeket eseményeken, küldetéseken keresztül szerezhetünk meg, vagy vásárolhatunk meg a játékban használt valutáért.

A The First Descendant egy gazdag játékmenetet kínál, ahol a karakterek fejlődése, a loot gyűjtése és a fegyverek testreszabása mind hozzájárulnak egy egyedi és személyre szabott játékélményhez. A játékban a Leszármazottak fejlesztése és a fegyverek modolása egyaránt fontos szerepet játszik, lehetővé téve a játékosok számára, hogy saját stílusuknak megfelelően alakítsák a játékmenetet.

Ki a karakterem a teszt során? Lepic

Kezdéskor én Lepicet választottam, mert eléggé és meglehetősen kiegyensúlyozott karakterről van szó. Lepic, a The First Descendant játékban, egy igazán egyedi karakter közé tartozik, aki a tűz elemmel rendelkezik és DPS (Damage Per Second) szerepkörben tündököl. Az “Ultimate Project” keretében Lepic hatalmas erőre tett szert, és a csatatéren a taktikai protézis "augmentált" karjával és erőteljes teljesítményű gránátjaival tisztítja meg a területet  :

Close Call: Esély van arra, hogy túlélje a halálos sebzést a harc során.

Grenade: Gránátot dob az ellenségre (amikor az Overclock aktív, extra égési sebzést okozhat).

Aktív Képességek:

Overclock: Fokozza a karakter képességeit, növelve a sebzést és a hatékonyságot.

Traction Grenade: Egy speciális gránát, amely nagy területen okoz sebzést.

Ultimátum/Overkill: Egy erőteljes tüzérségi lövedéket lő ki, amely idővel sebzést okoz2.

Lepic tehát egy AoE (Area of Effect) sebző karakter, aki a csaták során a vidámságával is képes befolyásolni a harc menetét. A karakter fejlesztése során a játékosok fokozatosan oldhatják fel a teljes potenciálját, és a karakter előrehaladásával egyre erősebb AoE robbanásokat idézhetnek elő. A játékban Lepic karakterének fejlesztése és képességeinek kihasználása kulcsfontosságú a csapat sikeréhez. A játékosoknak meg kell találniuk a megfelelő egyensúlyt a karakter képességei és a játékstílusuk között, hogy a lehető legtöbbet hozhassák ki Lepicből a csatatéren. Az ultimátum képessége, az Overkill, különösen hasznos lehet a nagyobb csoportok elleni harcban, ahol a területi sebzés kiemelkedő előnyt jelenthet.

Amikor először vettem részt a The First Descendant küldetéseiben, azonnal észrevettem, hogy a játék egyedi struktúrával rendelkezik. A sztori-központú küldetések során a történetet előre vivő missziókat kell teljesítenem, ezek a küldetések gyakran csúcsosodnak ki hatalmas főellenségekkel vívott csatákban. A világmissziók kooperatív jellegűek, ahol a játékosok együttműködése elengedhetetlen. A Special Operations különféle végjáték tevékenységek, amelyek különböző arénákban zajlanak, eltérő célokkal és megközelítésekkel. Ilyenek például a Kuiper Mine Blocking, ahol adott idő alatt kell legyőzni egy meghatározott számú ellenséget. Egyik kedvencem a Seneca által adott küldetések, amik közé tartoznak a Void Intercept Missions, ahol különféle Amorphous Materials-t nyithatok meg a főellenségek legyőzésével. A raidek és dungeonok az endgame tartalom részét képezik, ahol a karaktereket próbára tevő kihívásokkal lehet majd találkozni. A játékban további küldetéseket is teljesíthetünk, mint például a Zone Recon Missions, Resource Defence Missions, és a Mine Blocking. Ezek a küldetések különféle anyagokat és jutalmakat kínálnak, amelyek segítségével fejleszthetjük a karaktert.

A The First Descendant játékban a craftolás egy alapvető és izgalmas része a játékélménynek. Amikor először kezdtem craftolni, hamar rájöttem, hogy ez a folyamat kulcsfontosságú a karakterem fejlesztésében és a játékban való előrehaladásban. Az első döbbenet és furcsa dolog az volt, ha új karaktert szeretnék, akkor le kell craftolnom. A játék elején ugyebár három Leszármazott közül választhatunk, a többi karaktert pedig craftolással és vásárlással oldhatjuk fel. Minden karakterhez sajátos kódok, spirál katalizátorok, megerősített sejtek és stabilizátorok szükségesek, amelyeket elő kell állítani a kutatás elkezdése előtt. A modulok kulcsfontosságúak a karakterek és fegyverek hatékonyságának növelésében. Új modulokat és frissítő anyagokat szerezhetek a küldetések során, de bizonyos küldetések hatékonyabbak a farmolás szempontjából. Csak játszanunk kell, és bármit. A karakterosztályokhoz szükséges anyagokat különleges műveletek során szerezhetjük meg, ahol a ládák megsemmisítésével és az ellenségek legyőzésével sok zsákmányt gyűjthetünk be.

A karakterekhez szükséges anyagokat Anaisnál, Albionban található kutatóintézetben szerezhetjük be. A modulok és felszerelések frissítő anyagait a játék több küldetésében is megtalálhatjuk, de a White-night Gulch területén található ‘Fortress Outskirts’ küldetés különösen hatékony a farmolás szempontjából. A karakterek feloldásához szükséges anyagokat és modulokat craftolhatunk, amelyek növelik a karakterek és fegyverek teljesítményét. Az Ultimate Descendants, akik jelentősen erősebbek a normál társaiknál, magasabb költséggel bírnak, ha prémium valutát használunk, és nehezebben beszerezhető anyagokat igényelnek, ha az ingyenes útvonalat választjuk. A craftolás tehát egy összetett, de jutalmazó folyamat a The First Descendant játékban, amely lehetővé teszi számunkra, hogy testre szabjuk a karaktert és fokozzuk a játékban való teljesítményünket. A különböző anyagok és modulok gyűjtése és craftolása révén a karakter egyre erősebbé és hatékonyabbá válik a csaták során.

A The First Descendant játékban számos tevékenységet végezhetünk a már említetteken túl is. Az endgame tartalom, vagyis a játék befejezése utáni tevékenységek, különösen gazdagok és változatosak, így biztosítva, hogy hosszú órákon át lekötve tartsanak minket.

Endgame Tevékenységek:

Special Operations: Ezek a harcra fókuszáló végjáték küldetések, ahol ellenséghullámokkal kell szembenéznünk, és különböző feladatokat kell végrehajtanunk a következő körbe lépéshez. Ez a játékmód sajnos nagyon unalmassá válik már a 3. hullámban, ezért nem tudok meglepődni azon, hogy sose fejezzük be a random játékosokkal a teljesen operationt.

Void Intercept Battles: Ezek nagyszabású főellenség találkozók, amelyek hatalmas arénákban zajlanak, és minden főellenségnek egyedi támadási mintái vannak, több fázissal, amelyek kiváló stratégiát és csapatszinkronizációt igényelnek a legyőzésükhöz. A játék egyik legjobb játékmódja.

Infiltration Missions: Ezek a meglévő történeti küldetések nehezebb változatai különböző módosítókkal, amelyeket matchmaking segítségével más játékosokkal együttműködve teljesíthetünk, hogy gazdag erőforrás anyagokat gyűjtsünk.

Ezenfelül általános világküldetéseket is teljesíthetünk, felszereléseket farmolhatunk, és barátainkkal együttműködve bármit megtehetünk a játékban. Ez a sokszínűség és a közösségi játék lehetősége teszi a The First Descendant-et egy olyan játékká, amelyben mindig van új kihívás és tevékenység, amelyre összpontosíthatunk.

Mi, a The First Descendant játékosok, számos lehetőséget kapunk a játékban való előrehaladásra és a karakterünk egyediségének kiemelésére. A Season Pass, a Bonus shop és a testreszabási lehetőségek mind hozzájárulnak ehhez az élményhez.

Season Pass:

A Pre-Season Battle Pass számos jutalmat kínál, amelyeket a szintlépések során zárolhatunk fel. A passnak van egy ingyenes és egy prémium (fizetős) útvonala, amelyek különböző jutalmakat kínálnak. A prémium útvonal 500 Caliber vagy $10 áron érhető el, és összesen 96 jutalmat tartalmaz.

Bonus Shop:

A Bonus Shopban különféle tárgyakat vásárolhatunk Bonus Coinsért. Itt találhatók olyan elemek, mint az Ion Accelerator, Adjustment Control Axis, Phase Exchanger, Precise Ion Accelerator és a Precision Phase Exchanger, amelyek árai 5-től 360 Bonus Coinig terjednek.

Testreszabhatóság: A karakterek és fegyverek testreszabása széles körű lehetőségeket kínál6. A karakterek kinézetét festékekkel alakíthatjuk, amelyeket a boltban Caliberért cserébe szerezhetünk meg. Emellett különböző kozmetikai tárgyakat is felszerelhetünk, mint például Emotes, Sprays, Weapon Skins és Back Blings. Ezek a lehetőségek teszik lehetővé számunkra, hogy a The First Descendant világában egyedi és személyre szabott karakterekkel játszhassunk, miközben a játékban előrehaladunk és új kihívásokkal nézünk szembe.

A The First Descendant játék grafikája lenyűgöző és részletgazdag, köszönhetően az Unreal Engine 5 grafikai motorjának. A motor kihasználja a legújabb technológiai fejlesztéseket, mint például a ray tracing, AMD FSR és a DLSS, hogy élethű világot hozzon létre. A karakterek és a környezet kidolgozása magával ragadó; a textúrák éles és részletesek, ami hozzájárul a játék immerszív atmoszférájához - bár azt külön megjegyzendő, hogy Guide hajának a textúrái eléggé mosottas-kopottas, egyszerű textúrákból állt. A karakterek designja egyedi és változatos, minden egyes Leszármazott saját témával és stílussal rendelkezik, mint például tűz, jég, mérgezés, elektromosság. A környezetek, amelyek között váltakozunk, változatosak és részletesen kidolgozottak, legyen szó romos városokról vagy természeti havas, sivatagos tájakról. A hangrendszer és az effektek kiemelkedőek; a fegyverek tüzelése, a képességek használata és a környezeti hangok jóra sikerültek. A zenei aláfestés illik a játék hangulatához, és a csaták intenzitását is csak fokozza. A szinkronszínészek teljesítménye hiteles és érzékletes, ami még inkább elmélyíti a játékban való elmerülést. 

A videojátékok világában ritkán találkozunk olyan címmel, amely azonnal magával ragadja a közönséget, különösen a looter shooter műfaj kedvelőit. A The First Descendant éppen ilyen játék, amely a kooperatív kalandok és a csapatmunka szerelmeseinek kínál felejthetetlen élményeket. A játék nem csupán a harcok során mutatott összhangot helyezi előtérbe, hanem a részletesen kidolgozott világ és a gazdag narratíva révén is leköti a játékosok figyelmét. A személyre szabhatóság és a karakterfejlődés lehetőségei teszik igazán vonzóvá a The First Descendant-et azok számára, akik szeretik formálni hősük sorsát és stílusát. A játékban található széleskörű fegyverválaszték és a különböző testreszabási opciók révén mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő kombinációt. A türelmes és nyitott szemléletű játékosok számára a The First Descendant különösen ajánlott, hiszen a fejlesztők folyamatosan dolgoznak a játék továbbfejlesztésén, és a közösség visszajelzéseire alapozva törekszenek a felhasználói élmény javítására. A kezdeti akadályok, mint például a technikai hibák vagy a monetizációs stratégia, nem szegik kedvét azoknak, akik készek ezeken túllépni a kalandok és kihívások világáért.

Review score
9A The First Descendant egy lenyűgöző grafikájú és mély történetvezetésű looter shooter élmény, amely kihívásokkal teli kalandokra csábítja a játékosokat, miközben folyamatosan formálja és fejleszti karakterüket. És mindezt ingyen!

Újabb Régebbi