Pax Dei - Előzetes

A Pax Dei, egy középkori fantasy világban játszódó masszív többjátékos online sandbox és open-world elemekkel rendelkező játék, amelyet a Mainframe Industries és a New Tales közösen fejleszt. A játék 2024. június 18-án jelent meg a Steam Korai Hozzáférés keretében, vegyes kritikákat kapva, mivel gyakorlatilag játszhatatlan volt a játék a népesebb, egybe tömörülő szervereken. A fejlesztők a játékot egy olyan közösségi térként képzelték el, ahol a mitológia valósággá válik, a szellemek léteznek, és a mágia nem kérdőjelezhető meg. A Mainframe Industries csapata, egy olyan játékot álmodott meg, amely a középkori Európa legendáit idézi meg, és egy olyan világot hozott létre, ahol a játékosok saját történeteiket írhatják meg. A játék gazdasága teljes mértékben a játékosok által vezérelt, ahol minden tárgyat a játékosok készítenek el, és saját otthonaikat építhetik fel. A fejlesztők motivációját a játékosok közösségi interakcióinak elősegítése és egy olyan gazdag, változatos világ megalkotása adta, ahol a játékosok együttműködve vagy egyedül fedezhetik fel a környezet rejtélyeit és kihívásait. A Pax Dei nem tartalmaz NPC-k által adott küldetéseket, helyette a környezet maga rejt lore-t és titkokat, amelyeket a kalandorok fedezhetnek fel.

A Mainframe Industries csapata, akik korábban az EVE Online fejlesztői között is dolgoztak, egy olyan videojátékot kívántak létrehozni, amely a közösségi és kreatív játékélményre helyezi a hangsúlyt. A Pax Dei fejlesztése során a csapat az Unreal Engine 5 motorra építkezett, hogy a lehető legjobb vizuális és játékélményt nyújtsa. A fejlesztők elkötelezettsége a játék iránt abban is megmutatkozik, hogy a korai hozzáférés során folyamatosan figyelemmel kísérik a közösség visszajelzéseit, és azok alapján formálják tovább a játékot. A cél egy olyan világ megalkotása, ahol a játékosok éveken át élvezhetik a kalandokat és a közösségi élményeket. Lényegében a Pax Dei fejlesztői egy olyan játékot kívántak létrehozni, amely nem csupán egy újabb és kötetlen MMORPG a piacon, hanem egy olyan élmény, amely ötvözi a középkori Európa legendáit a modern játékmechanikákkal, és lehetőséget ad a játékosoknak, hogy saját történeteiket alakítsák ki egy élő, lélegző világban. A fejlesztők szenvedélye és elkötelezettsége a játék minden aspektusában tükröződik, a gazdag lore-tól kezdve a játékosok által vezérelt gazdaságon át a közösségi interakciókig.

Amikor a Conan Exiles sivatagi homokjai között építkeztem, harcoltam, és a túlélésért küzdöttem, mindig is vágytam egy olyan játékra, amely újraértelmezi a túlélő játékok világát. A Pax Dei megjelenésének hírével egy olyan ígéretes lehetőség körvonalazódott, amely nem csak a túlélési készségeimet teszteli majd, hanem egy teljesen új középkori világba repít, ahol a kreativitásomnak csak a képzeletem szabhat határt. A Pax Dei világában a túlélés művészete új dimenziókat nyit meg. Az építkezés nem csupán a menedék megteremtéséről szól, hanem arról is, hogy saját kezünk munkájával formáljuk meg a tájat, létrehozva saját királyságunkat vagy rejtett menedékünket. A harcok során nem csak az ellenségek elleni küzdelem izgalma, hanem a taktikai mélység és a fegyverek sokszínűsége is kiemelkedik. A farmolás és gyűjtögetés pedig nem csak a napi betevő megszerzését jelenti, hanem a ritka és értékes erőforrások megtalálásának örömét is.

A loot-portyákra indulás a Pax Dei-ben egy különleges élményt nyújt, ahol minden egyes expedíció új kihívásokkal és meglepetésekkel kecsegtet. A kötetlen játékmenet pedig lehetővé teszi, hogy saját történetünket írjuk meg, ahol minden döntésünknek súlya van, és ahol a közösség tagjaival együtt alakíthatjuk a világ sorsát. A Pax Dei tehát nem csupán egy újabb túlélő játék a sorban, hanem egy olyan élmény, amely a Conan Exiles rajongóinak is új távlatokat nyit. Egy olyan világ, ahol a középkori Európa legendái és a modern játékmechanikák találkoznak, és ahol a közösség tagjai együtt alakíthatják ki saját történeteiket egy élő, lélegző világban. A Pax Dei így nem csupán egy játék, hanem egy olyan élmény, ahol a kreativitás, a stratégia és a közösségi interakciók egyesülnek, hogy valóban emlékezetes kalandot nyújtsanak. A játék fejlesztőinek szenvedélye és elkötelezettsége a játék minden aspektusában tükröződik, a gazdag lore-tól kezdve a közösségi interakciókig, így a Pax Dei tökéletes választás lehet minden Conan Exiles rajongó számára, aki egy új és izgalmas világ felfedezésére vágyik. Na, de lássuk a nagy medvét, kezdjük el séma szerint tesztelni ezt az early access játékot.

A Pax Dei egy olyan survivor videojáték, amely egy középkori fantasy világban kalauzolja el a közösséget, ahol a mitológia és a valóság határai elmosódnak. A játék története egy olyan univerzumban játszódik, ahol az emberiség vétkei az isteni törvények ellen visszafordíthatatlanná váltak, és a gonosz minden élőlényt megfertőzött és megromlott. Ebben a helyzetben a Teremtő egy új földdarabot hoz létre a régi föld felett, eltemetve mindenkit és mindent, és egy új iterációt alkot szeretett, bár néha elhanyagolt teremtményéből. A játék világa egy olyan hely, ahol a középkori Európa mítoszai és babonái is valósággá válnak. A legendák, varázslatok, csodák és szörnyetegek, amelyek az akkori kor embereit foglalkoztatták, itt életre kelnek. A Pax Dei nem törekszik történelmi pontosságra, és nem a valós világunkban játszódik, hanem egy olyan alternatív valóságban, ahol a középkori mítoszok és legendák valóban léteznek. A játék világa rejtélyekkel teli, ahol senki sem vezeti a kezed, és saját veszélyedre merészkedsz a mélybe. A játék természetesen nem lineáris, nincsenek előre meghatározott csoportméretek vagy privát instanciák. A területek és felszerelések sem korlátozódnak minimális szintkövetelményekhez. A játék nem egy gyors tempójú játék, ahol egy hét alatt végigrohansz a tartalmon, hogy elérj a maximális szintre. A Pax Dei világa hatalmas, és az utazás időbe telik, így az egész Teremtmény felfedezése hatalmas kihívást jelent majd. A játék célja, hogy egy élő, megosztott világot teremtsen, amely ezer órányi örömöt nyújthat, akár egyedül, akár barátokkal (régi vagy új), a saját tempódban. és lehetőséget ad a közösségnek, hogy saját történeteiket alakítsák ki egy élő, lélegző világban.

A Pax Dei, mint egy középkori fantasy világban játszódó masszív többjátékos online sandbox játék, egyedülálló harcrendszert és építési mechanikát kínál. A harcrendszer a stratégiai gondolkodást és a gyors reakciókat helyezi előtérbe, miközben az építkezés a kreativitást és a közösségi együttműködést ösztönzi.

Harcrendszer

A harcrendszer a Pax Dei-ben egy komplex, többrétegű rendszer, amely lehetővé teszi a mélyreható taktikai döntéseket. A harc dinamikus és változatos, ahol a különböző fegyverek és varázslatok kombinációjával a felhasználók személyre szabhatják a harci stílusukat. A harc során a környezet is fontos szerepet játszik, hiszen a tereptárgyakat és a földrajzi adottságokat kihasználva lehet előnyre szert tenni. A harcok során a felszerelés és a képességek stratégiai választása döntő lehet, hiszen a túlélés és a győzelem gyakran azon múlik, hogy milyen eszközöket és varázslatokat alkalmazunk.

Építkezés

Az építkezés a Pax Dei-ben egyaránt szolgálja az esztétikai és funkcionális célokat. A felhasználók saját otthonokat, erődöket és közösségi tereket hozhatnak létre, amelyek nem csak menedéket nyújtanak, hanem a közösségi élet központjává is válhatnak. Az építkezés során figyelembe kell venni a fizikai törvényeket és az épületek integritását, hiszen a rosszul megtervezett szerkezetek összeomolhatnak. Az építkezési rendszer lehetővé teszi, hogy a felhasználók saját stílusukban és ízlésük szerint alakíthassák ki a világot, miközben a közösség többi tagjával együttműködve hozhatnak létre valami maradandót. A Pax Dei tehát egy olyan játék, ahol a harc és az építkezés egyaránt fontos szerepet játszik a világ alakításában. A harcrendszer mélysége és a változatos építési lehetőségek együttesen teremtenek egy gazdag és összetett játékélményt, ahol minden döntésnek súlya van, és ahol a közösség minden tagja hozzájárulhat a világ formálásához.

A Pax Dei PvP rendszere egy olyan innovatív megközelítést alkalmaz, amely a kockázat és jutalom egyensúlyának új dimenzióit tárja fel. A Lyonesse tartományban található PvP zóna, ahol a játék legértékesebb erőforrásai, például a tiszta vasérc, megtalálhatóak, egy olyan terület, ahol a játékosoknak meg kell küzdeniük nemcsak a környezet veszélyeivel, hanem egymással is. A PvP zónába való belépéshez minden tartományban egy kapu található, amely más tartományokba vezet. A Lyonesse tartományba vezető kapun áthaladva a játékosok egy új térképre kerülnek át, ahol a PvP harcok azonnal megkezdődhetnek. A zónába belépve a játékosok egy vörös színű kardpár ikont láthatnak a képernyő jobb felső sarkában, ami jelzi, hogy PvP területen vannak. Ebben a zónában a vereség azt jelenti, hogy minden tárgyat elveszítenek és meztelenül a kapunál fognak újraéledni.

A zóna kialakítása magas kockázatot és nagy jutalmat ígér. A játékosok tudatában vannak annak, hogy bármikor támadás érheti őket, és ez a feszültség fokozza a játékélményt. A zónában található erőforrások ritkák és értékesek, ami vonzóvá teszi a területet, de a kockázatok is jelentősek. A kapunál visszatérve a játékosok egy időzítőt láthatnak a kardok ikonja körül, ami kb. 10 másodpercig tart; amikor lejár, biztonságos területre kerülnek, és a kardok ikonja fehér színűvé válik. A PvP zóna tehát stratégiai fontosságú a játékban, hiszen itt a legnagyobb a tét, de itt is kell tudni a legjobban játszanunk is. A játékosoknak meg kell fontolniuk, hogy milyen felszerelést visznek magukkal, és hogyan készülnek fel a harcra. A zóna kialakítása ösztönzi a csapatmunkát és a stratégiai tervezést, hiszen a túlélés és a siker gyakran a jó csapatmunkán és a megfelelő előkészületeken múlik.

A Pax Dei világában különösen tetszett az, hogy számos kaland vár ránk, legalábbis akik a középkori fantasy világ rejtelmeit szeretnék felkutatni és keresni. Az egyik legkiemelkedőbb küldetés, amely mély benyomást hagyott bennem, a “Petra Dei Szentély” megtalálása Ulaid tartományban. Ez a küldetés nem csupán a játék egyik legizgalmasabb kihívása, hanem egy olyan utazás is, amely a játék világának mélyebb megértését nyújtja. A küldetés kezdetén a felfedezőknek először is Ulaid tartományba kell utazniuk, ahol a Petra Dei Szentély rejtélyes legendája várja őket. A tartományban nyolc feltámadási oltár található, ami biztosítja, hogy ha valaki elesik, könnyen visszatérhessen. A küldetés során a felfedezőknek át kell kelniük a zord tájakon, megküzdeniük a terület védelmezőivel, és megoldaniuk a szentélyhez vezető rejtvényeket. A küldetés menete során a felfedezőknek számos próbatételen kell átesniük. A küldetés első szakaszában a felfedezőknek meg kell találniuk a szentélyhez vezető utat, amely tele van veszélyekkel és csapdákkal. A második szakaszban a szentély őrzőivel kell megküzdeniük, akik nem engedik könnyen közelíteni a szentély titkait. A harmadik szakaszban a felfedezőknek meg kell oldaniuk a szentély rejtvényeit, amelyek a régi idők tudását őrzik. A küldetés végén a felfedezők hozzájuthatnak a Petra Dei Szentély kincseihez, amelyek nem csupán értékes tárgyakat, hanem a Pax Dei világának mélyebb megértését is magukban hordozzák. A küldetés teljesítése nem csak a bátorságot és az ügyességet díjazza, hanem a tudást és a kitartást is.

A Pax Dei videojátékban a PvE (Player Versus Environment) tartalom jelentős szerepet játszik, ahol a környezet elleni harc alatt az AI (mesterséges intelligencia által vezérelt ellenségek) elleni küzdelmet értem. A játékban nem találhatóak hagyományos MMO NPC városok, küldetésadók vagy NPC kereskedők, viszont számos lény és AI ellenség található, amelyekkel szembenézhetünk az emberi játékos mellett.

Ellenségtípusok:

Elemi Lények: Tűz, víz, föld és levegő elemekből álló lények, amelyek különféle képességekkel rendelkeznek.

Őrzők: Az erdők és hegyek őrzői, amelyek hatalmas termetükkel és erővel rendelkeznek.

Wyvernek: Fiatal és felnőtt wyvernek, amelyek a hegyekben és az erdőkben élnek.

Sethianusok: Egy titokzatos kultusz tagjai, akik különböző szinteken és képességekkel rendelkeznek, mint például íjászok, templomosok és védők.

Boss-fajták:

Ambolon: Egy erős entitás, amelynek bal és jobb keze, valamint szolgái vannak, akikkel szembe kell nézni.

Dühös Lélek: Egy boss, amely az elhunytak lelkéből született, és különleges képességekkel rendelkezik.

Aper: Egy vadállatokból álló csoport, amelynek alfa, magnus és maximus változatai vannak, mindegyik egyre erősebb és veszélyesebb.

A játékban található dungeonok rejtélyesek és veszélyesek, ahol a környezet megismerése, a rejtvények megoldása és a lakók viselkedésének tanulmányozása kulcsfontosságú lehet. Bár még nincs megerősítve, hogy lesznek-e nyílt világú bossok, egy “Démon Boss” videót már láthattunk, ami izgalmas lehetőségeket sejtet a PvE és PvP harcokban is. A Pax Dei játékban a dungeonok, vagy ahogy néhányan hívják, barlangok, a kaland és felfedezés központi helyszínei. Ezek a mély, sötét labirintusok tele vannak rejtélyekkel, veszélyes lényekkel és kincsekkel, amelyek várják, hogy felfedezzék őket. A dungeonok kialakítása olyan, hogy a felfedezőknek nem csak a harci képességeiket, hanem az éleslátásukat és problémamegoldó készségüket is használniuk kell. A barlangokban található rejtvények és csapdák kihívást jelentenek, és gyakran szükség van a környezet megfigyelésére és a taktikai tervezésre a továbblépéshez.

A dungeonok atmoszférája sötét és fenyegető, ahol a fáklyák fénye az egyetlen világosság a sötétségben. A barlangokban való haladás során a felfedezőknek számolniuk kell azzal, hogy bármikor támadás érheti őket, és a túlélés gyakran a gyors reakciókon és a helyes döntéseken múlik. A dungeonokban található ellenségek különleges képességekkel rendelkeznek, és ritka/mágikus felszereléseket hagyhatnak maguk után, amelyek új recepteket és képességeket oldhatnak fel a felfedezők számára. A barlangokban való haladás során a felfedezők új recepteket fedezhetnek fel a harc során, és különleges alapanyagokat gyűjthetnek, amelyek szükségesek a fejlettebb felszerelések elkészítéséhez.

A Pax Dei, a Mainframe Industries által fejlesztett és a New Tales által kiadott videojáték, a modern technológia és a középkori fantázia világának kereszteződésében hoz létre egy lenyűgöző vizuális élményt. A játék az Unreal Engine 5 grafikus motorra épül, amely a legújabb generációs grafikai és fizikai szimulációkat biztosítja.

Grafika és Textúrák

A grafikai motor neve tehát az Unreal Engine 5, amely a részletgazdag textúrák és a valósághű környezet megalkotásában nyújt segítséget. A játékban a textúrák olyan finomsággal és részletességgel készültek, hogy a középkori Európa mítoszai és legendái szinte életre kelnek a képernyőn. A fűszálaktól kezdve a kőfalakig minden elem kidolgozottsága és a fények valósághű visszaverődése méltán teszi a Pax Dei-t egy vizuálisan lenyűgöző élménnyé. A környezet részletessége és a világ élethű ábrázolása a játék egyik fő erőssége. Az Unreal Engine 5 lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a játék világát egy olyan helyszínné alakítsák, ahol a legendák és a valóság határai elmosódnak. A játékban a tájak változatossága és a természeti elemek gazdagsága egyaránt hozzájárulnak a játékélmény mélységéhez.

Hangrendszer

A hangrendszer tekintetében a Pax Dei audiovizuális élménye többnyire kellemes, és a legtöbb sandbox MMO játékhoz képest inkább jóra hajlik, tehát mindenképpen egy középszertől jobb. Bár nincsenek szinkronizált szövegek, és a zene is csak csupán átlagosnak mondható, de a hanghatások jól meg vannak komponálva, bár kissé ismétlődőek lehetnek. 

A Pax Dei sajnos nem minden esetben váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A játék korai hozzáférésű megjelenésekor számos technikai problémával és optimalizációs hiányossággal szembesültem. A játékban előforduló technikai problémák között szerepel a “rubber banding”, azaz a karakterek visszapattanása, a lassú válaszidő és a szinkronizációs hibák, amelyek még a magas high-end gépeken is jelentkeztek. Ezek a hibák nemcsak a játékélményt rontották, hanem frusztrációt okoztak bennem, főleg, hogy nagy elvárásokkal vártam a játékot, mint Conan Exiles rajongó. A PC optimalizáció terén a játék szintén nem teljesített jól. Azt vettem észre, hogy a játék nem fut simán még alacsony grafikai beállítások mellett sem, ami különösen aggasztó volt, tekintettel a játék magas árcédulájára, és az FSR upscale sem segített túlzottan. Ha hiszitek, ha nem, kénytelen voltam a játékkal úgy játszani, hogy folyamatosan ingadozott az FPS-ek száma, a 14-35 FPS között. Előszőr is, úgy vélem nagyon sürgősen szükségünk lenne egy FPS korlát opcióra, amit beállíthatunk kezdésképpen 30 FPS fix-re. A játék optimalizációs problémái miatt nem éri meg a befektetett pénzt és időt. Ha jót akarunk magunknak, akkor várunk, hogy optimalizációs patchek sokaságán legyünk túl, mert ezt a helyzetet egyetlen egy PC patch nem fogja megoldani. Ráadásul gondok vannak az olyan szervereken is, amiken túlzsúfoltak, és szinte egymás mellett vannak a házak és bázisok, ezen a részen a Pax Dei szinte játszhatatlan még RTX szériás videokártyákon is. A fejlesztőknek komoly munkát kell végezniük a játék javításában és finomhangolásában, hogy a közösség tagjai valóban élvezhessék az amúgy szinte kifogástalan és zseniális középkori fantasy világban való kalandozást. A játék jelenlegi állapota azt mutatja, hogy a Pax Dei-nek még szüksége van időre és fejlesztésre, hogy elérje azt a minőséget, amelyet mi elvárnánk.

A Pax Dei egy olyan videojáték lett, amely az open-world és a sandbox játékmechanikák egyedi keverékét kínálja, így egyaránt vonzó lehet a casual és a hardcore közösség számára. A játék horizontális fejlődésre összpontosít, ami azt jelenti, hogy könnyű lehet valamiben jóvá válni, de mindenben szakértővé válni hosszú időt vehet igénybe. Ez biztosítja, hogy mind a casual, mind a veterán játékosok saját tempójukban specializálódhassanak az általuk választott tevékenységre. A játékot különösen azoknak ajánljuk, akik szeretik a középkori fantasy világokat (mint például én) és élvezik a kreatív építkezést, a felfedezést és a közösségi interakciókat. A Pax Dei ideális választás lehet azok számára, akik szeretnének részt venni egy élő, lélegző világ alakításában, ahol a mítoszok és legendák valósággá válnak. A játék azonban nem csak a kalandvágyó közösség tagjainak kínál élményt, hanem azoknak is, akik szeretik a stratégiai tervezést és a komplex gazdasági rendszereket. A játék gazdasága teljes mértékben a közösség által vezérelt, így azok, akik szeretik a gazdasági kihívásokat és a kereskedelmet, szintén otthon érezhetik magukat a Pax Dei világában.

Újabb Régebbi