Riven - Teszt

Amióta csak az eszemet tudom, a misztikus háttértörténetek és a furcsa, mégis zseniális világok mindig is lenyűgöztek. Emlékszem, mikor először találkoztam a Myst univerzumával; egy olyan élmény volt, ami megváltoztatta a videojátékokhoz való hozzáállásomat és persze a megannyi várakozásomat. Emlékszem, hogy nagyon sok időt kellett várjak ahhoz, hogy ki tudjam próbálni a játékot. Most, köszönhetően a modern információs kornak, így a Riven jelenlegi kiadását szinte azonnal ki tudtam próbálni. A Myst világai nem csupán színpompás és különleges helyszínek voltak, hanem olyan rejtélyekkel teli dimenziók, amelyek magukba szippantották az embert. Azóta is keresem azokat a játékokat, amelyek hasonlóan mély történetmeséléssel és elgondolkodtató rejtvényekkel képesek elvarázsolni. A Riven (2024) megjelenésekor éreztem újra azt a bizsergést, amit annak idején a Myst sorozat első része váltott ki belőlem. Ez a cikk arra a különleges utazásra invitál, amelyet a Riven (2024) nyújt, és bemutatja, hogyan ébreszti fel újra a misztikus világok és történetek iránti szeretetemet.

A Riven, a Myst sorozat második részeként, egy olyan grafikus 3D kalandjáték, amelyet a Cyan Worlds fejlesztett. A játék még 1997. október 31-én jelent meg Mac és Windows személyi számítógépekre Észak-Amerikában, és később egyetlen DVD-ROM-on is kiadták 1998-ban. A Riven története a Myst eseményei után játszódik, és egy olyan világban helyezkedik el, amely lassan szétesik Gehn pusztító uralma alatt. A fejlesztés a Myst sikerét követően kezdődött, és több mint három éven át tartott. A Cyan Worlds célja a Riven fejlesztésével az volt, hogy egy olyan játékot hozzanak létre, amely mélyrehatóan foglalkozik a történetmeséléssel és a fejtörőkkel, miközben egyedülálló vizuális stílust kínál. Robyn Miller, a játék rendezője, és testvére, Rand Miller, a producer, Richard Vander Wende-t, az Aladdin korábbi produkciós tervezőjét vonták be társrendezőként, hogy segítsenek megteremteni a Myst-től eltérő vizuális stílust. A Riven fejlesztése során a Cyan Worlds egy multimillió dolláros reklámkampányt alkalmazott a játék megjelenésének népszerűsítésére. A Riven kiadása után Robyn Miller elhagyta a Cyan-t, hogy saját fejlesztőstúdiót alapítson, ezzel véget vetve a testvérek közötti szakmai együttműködésnek. Rand Miller a Cyan-nál maradt, és tovább dolgozott a Myst-tel kapcsolatos termékeken, beleértve a The Myst Reader-t és az Uru: Ages Beyond Myst-ot, egy valós idejű renderelt játékot. A Myst sorozat következő részét, a Myst III: Exile-t a Presto Studios fejlesztette, és az Ubisoft adta ki.

A Riven legújabb kiadása, amely 2024 júniusában jelent meg, egy teljesen felfedezhető 3D-s világot hoz létre, támogatva a normál és a virtuális valóságot is, és ezzel egy új generáció számára mutatja be ezt a gazdagon szőtt történetet. Ez a modern változat egyaránt tiszteleg a játék gyökerei előtt és ugrást jelent az interaktív történetmesélés jövőjébe. A Riven fejlesztőinek célja az volt, hogy egy olyan játékot hozzanak létre, amely nemcsak szórakoztató, hanem kulturálisan is jelentős, és képes széles körű közönséget megszólítani. A játék fejlesztése során a Cyan Worlds arra törekedett, hogy a Riven egy olyan műalkotás legyen, amely megközelíti a művészet szintjét, ami nagyon is sikerült neki.

A Riven (2024) című videojáték, amely a Myst sorozat második része, egy alapjaiban újragondolt változatban tér vissza, hogy újra elvarázsolja a közönséget. A játék története egy olyan világban játszódik, amely az összeomlás szélén áll, és ahol a felfedező segíti Atrus-t abban, hogy merész mentőakciót hajtson végre: kiszabadítsa feleségét, Catherine-t apja, a zsarnok Gehn fogságából. A Riven világa, amelyet az eredeti 1997-es kiadásban ismerhettünk meg, most még lenyűgözőbb vizuális megjelenítéssel és kibővített történettel tér vissza. A játékosok egy olyan világba lépnek be, amelyet a D’Ni Birodalom hanyatlása és a környezeti rejtvények jellemzik. A játék célja, hogy a játékosokat egy olyan kalandra invitálja, amely mélyebben ássa bele magát az enigmatikus univerzumba, amelyet a Cyan Worlds első játéka, a Myst csak sejtetett.

A Riven (2024) játékban a játékosoknak számos rejtvényt kell megoldaniuk, miközben felfedezik a világ különböző szigeteit, mint például a Templom-szigetet, a Dzsungel-szigetet, a Kazán-szigetet, a Csillagos Távlatot, a Felmérő-szigetet, a Tay világot és a Börtön-szigetet6. Mindezek a helyszínek részét képezik annak a bonyolult és összetett világnak, amelyet a játékban felfedezhetnek. A Riven (2024) nemcsak a vizuális és történeti mélységével tűnik ki, hanem azzal is, hogy a játékmenetet szervesen ötvözi a világával, így a játékosok teljes mértékben elmerülhetnek a konfliktusban, amely a világ zsarnoki uralkodója és az ellen lázadók között feszül. A játék célja, hogy egy olyan élményt nyújtson, amely nemcsak kihívást jelent, hanem elgondolkodtat és magával ragad a történetével és a világával. A Riven (2024) kiadása egyértelműen azt mutatja, hogy a Cyan Worlds nemcsak a múlt klasszikusait kívánja újraéleszteni, hanem egy olyan játékélményt is kíván nyújtani, amely a jelenkor technológiai lehetőségeit kihasználva újraértelmezi a kalandjátékok műfaját.

Az új Riven játékmenete a felfedezésre és a rejtvények megoldására összpontosít, miközben a játékosokat egy elhagyatott, de mégis csodálatosan összetett világba kalauzolja. A játék során a felhasználók öt különálló szigetet fedezhetnek fel, mindegyik saját egyedi környezettel és kihívásokkal. A játék célja, hogy a felhasználók érzékeny figyelmét és problémamegoldó képességét próbára tegye, miközben lassan feltárják Riven titkait és mélyebb értelmű történetét. A játékmenet során a kalandorok számos feladattal találkoznak, amelyek lépésről lépésre vezetik őket a történet folyamán. Kezdve a Temple Island-on, ahol a játék alapvető mechanikáit és a világ működését ismerhetik meg, a játékosoknak meg kell oldaniuk a rejtvényeket, hogy tovább haladhassanak a Jungle Island, a Boiler Island, a Starry Expanse, a Survey Island és a Prison Island területeire, amit fentebb próbáltam jó magyarosan lefordítani nektek. Mindegyik sziget egyedi kihívásokat és rejtvényeket tartogat, amelyek megoldása kulcsfontosságú a történet előrehaladásához.

A Riven kaland része a rejtvények és a világ felfedezésének ötvözete. A rejtvények logikai és térbeli gondolkodást igényelnek, és gyakran szorosan kapcsolódnak a környezethez, ami arra ösztönzi a felhasználókat, hogy alaposan megfigyeljék és elemezzék a világot. A felfedezés során a felhasználók titkos helyekre bukkanhatnak, amelyek további információkat és történeti elemeket tárhatnak fel. A Riven játékmenete így egy olyan élményt nyújt, amely egyaránt meglehetősen kihívást jelentő és elgondolkodtató főleg a jelen korban, a mai korra értve, miközben a kalandorok egy gazdag és összetett világba invitálja, ahol minden döntésüknek és felfedezésüknek súlya van. A játék célja, hogy a felhasználók teljes mértékben elmerüljenek a D’Ni Birodalom és Riven mitológiájában, és hogy a rejtvények megoldása során a felhasználók maguk is részeseivé váljanak ennek a lenyűgöző történetnek.

A Riven című videojáték egyik legkiemelkedőbb küldetése a Starry Expanse felfedezése, amely a játékmenet és a történetmesélés zsenialitását mutatja be. Ez a küldetés nagyjából a játék közepén található, és a játék világának egyik legrejtélyesebb részét tárja fel. A küldetés során a felhasználóknak meg kell oldaniuk egy sor összetett rejtvényt, amelyek a csillagászat és az ősi D’ni civilizáció ismereteire épülnek. A felfedező először Atrus-tól kapnak egy Linking Book-ot, amely átvezeti őket a Starry Expanse világába. A felhasználóknak át kell kutatniuk a környezetet, hogy megértsék a rejtvények működését. A rejtvények megoldása során össze kell kapcsolniuk a csillagászati jelenségeket a D’ni írással, ami lehetővé teszi számukra, hogy új területeket nyissanak meg. A küldetés során a felhasználóknak meg kell találniuk a kulcsfontosságú elemeket, mint például a csillagképek kódjait, amelyek elengedhetetlenek a továbbhaladáshoz. A küldetés végén a kalandoroknak létre kell hozniuk egy új Linking Book-ot, amely a 233. Korhoz vezet, ezzel lezárva ezt a nagyszerű küldetést.

A Riven (2024) küldetéseinek felépítése és szerkezete a következőképpen jellemezhető:

Összetettség: A küldetések összetettek és többrétegűek, ahol minden egyes rejtvény és felfedezés a nagyobb történet részét képezi.

Integráció: A rejtvények szervesen integrálódnak a világba, és a megoldások gyakran több területet is érintenek.

Felfedezés: A küldetések során a felhasználóknak szabadon kell felfedezniük a környezetet, hogy megtalálják a rejtvények megoldásához szükséges információkat.

Történetmesélés: A küldetések mélyen összefonódnak a történettel, és a felhasználók döntései hatással vannak a játék kimenetelére1.

A Riven című videojáték grafikai motorja az Unreal Engine 5, amely a játékot a modern kor igényeinek megfelelően, a földtől felfelé újraépítve hozza el. Az Unreal Engine 5 a legújabb generációs grafikai technológiát alkalmazza, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy lélegzetelállító vizuális élményeket teremtsenek. A textúrák és a környezet megjelenítése a Riven-ben különösen figyelemre méltó. A játék világa egy olyan lenyűgözően részletes és élethű környezetet nyújt, amely a sűrű, buja dzsungelektől kezdve az lenyűgöző barlangokig terjed. A textúrák gazdagsága és a fényhatások valósághű ábrázolása egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy a játék világa életre keljen és zseniálisan mutasson a kijelzőkön legyen az akár 4K felbontás. Az Unreal Engine 5 grafikai motor használata lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy kihasználják a Lumen globális megvilágítási és Nanite virtuális geometriai rendszereket. Ezek a technológiák biztosítják, hogy a környezet és a tárgyak minden részlete kiemelkedően részletes és valósághű legyen. A motor továbbá támogatja a DLSS 3.7 és FSR 2.2 magas felbontásnövelő upscale technológiákat, amelyek javítják a képminőséget anélkül, hogy jelentős teljesítménybeli kompromisszumot kellene kötni. A játék remekül van optimalizálva.

A Riven című videojáték hangrendszerének bemutatása során kiemelkedő figyelmet érdemel a zenei aláfestés és a szinkronhangok minősége, amelyek mélyebb rétegeket adnak hozzá a játékélményhez. A játék hangtervezése során a Cyan Worlds csapata különös gondot fordított arra, hogy a hangok és a zene tökéletes összhangban legyenek a játék atmoszférájával és történetével. A zenei aláfestés a Riven-ben gazdag és atmoszférikus, tökéletesen illeszkedik a játék világához, és hozzájárul a felfedezés élményéhez. A zene többnyire visszafogott és meditatív, amely segít a játék világába való elmerülésben, miközben a rejtvények megoldása során is támogatja a koncentrációt. A szinkronhangok terén a Riven (2024) új szintre emeli a karakterek ábrázolását. A játékban szereplő karakterek hangjai élethűek és kifejezőek, ami hozzájárul a történetmesélés mélységéhez és a karakterekkel való kapcsolódáshoz. A szinkronszínészek, köztük Shannon Woodward és Ronan Farrow, új karaktereket keltettek életre, akik nem szerepeltek az eredeti Riven-ben, és ezáltal új dimenziókat adtak a játékhoz. A szinkronhangok és a mozgásfelvétel kombinációja révén a karakterek mozgása és kifejezései hitelesek és eléggé magával ragadóak lettek. A hangrendszer további jellemzője a környezeti hangok gazdagsága, amelyek élettel töltik meg a Riven világát. A természet hangjai, a gépezetek zöreje és a víz csobogása mind hozzájárulnak a játék világának érzékletességéhez és valósághűségéhez. A hangtervezők munkája révén a játék minden egyes helyszíne egyedi hangzásvilággal bír, ami még inkább elmélyíti a játékélményt.

Elég sokat és sokáig dicsértük a Riven című videojátékot, azonban, mint minden műalkotás, a Riven sem mentes a hibáktól. A játék egyik legnagyobb hibái között a rejtvények nehézsége és a játékmenet bizonyos aspektusa, és én komolyan, ebben a rohanó világban el nem tudnék most képzelni egy ilyen típusú és nehézségi játékokat. Bár az ember könnyedén utána járhat live streamek és youtube végigjátszsáok során, de sokszor tapasztaltuk azt is, hogy a nagyobb mainstream streamereknek is alaposan fel adták a feladatot a fejlesztők a rejtvények kapcsán. A másik kis dolog, de csak szőrszálhasogatás szintjén kiemelném, hogy szerintem a rejtvények gyakran túl rejtélyesek és többször logikátlanok, és ez talán sokaknak frusztráló élményt válthat ki, akik nem rendelkeznek türelemmel vagy nem találják meg a megoldás kulcsát. A rejtvények megoldása során kevés magyarázat áll rendelkezésre, ami egyben növeli a kihívást, de egyben az elakadás esélyét is. Jól vigyázz tehát kedves kalandor, a Riven egy olyan játék lett, amelyet abszolút sokan dicsérnek a művészi megvalósításért és a mély történetért, de a rejtvények és a játékmenet bizonyos aspektusai miatt negatív hangvételű kritikát is kap.

A Riven (2024) című videojátékot elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretik a kihívást jelentő rejtvényeket és a mély történetmesélést. A játék a klasszikus Myst sorozat hagyományait követve egy lenyűgözően részletes, illetve zseniális világot és összetett fejtörőket kínál, amelyek elkötelezettséget és türelmet igényelnek a megoldásukhoz. A játékot különösen azoknak ajánljuk, akik értékelik a művészi megvalósítást és a videojátékokban rejlő vizuális csodákat. A Riven grafikája és hangtervezése egyaránt magával ragadó, így azok számára is ideális választás, akik szeretnék teljes mértékben kihasználni a modern technológia által nyújtott lehetőségeket. De azok számára is ajánljuk, akik a Myst sorozat veterán rajongói, a Riven (2024) egy kihagyhatatlan élmény, hiszen a játék újraértelmezi a klasszikus kalandot, miközben tiszteleg az eredeti játék előtt. A játékot azoknak is ajánljuk, akik szeretik a felfedezést és a világok közötti utazást, hiszen a Riven egyedülálló világok sokaságát kínálja felfedezésre.

Review score
9.2A Riven egy lenyűgözően újragondolt klasszikus, amely mély történetmeséléssel és vizuális csodákkal hívja fel magára a figyelmet, miközben kihívást jelentő rejtvényekkel teszi próbára az elszánt felfedezőket a nagy kaland során.

Újabb Régebbi