MotoGP™24 - Teszt

 

A MotoGP sorozat hosszú időre tekint vissza, és leginkább a Forma-1 mögött ül a világpiacon. A sorozat és a motorversenyzés általános sportága azonban egyre népszerűbb. A Milestone fejlesztő csapat most kiadta a MotoGP 24-et, ami talán a legtöbb hangsúlyt kapja játékcsomagjában. A MotoGP 24 elhozza a 2024-es szezon hivatalos versenyzőit, csapatait és motorjait a MotoGP, Moto2 és Moto3 számára. A Karrier módra és a játék általános versenyélményére összpontosítva néhány dolog elmaradt, de szerencsére a MotoGP 24 a sorozat eddigi legjobb versenyét kínálja.

A Milestone a MotoGP 24-et arra szánta, hogy mindent kínáljon, ami a 2024-es versenyhétvégén látható. Mostantól minden versenyen szerepelnek a MotoGP felügyelői, mivel a szabálysértések a verseny során az AI-versenyzőkkel együtt felbukkannak. Ebbe beletartoznak a hosszú körös büntetések is, de ennek kiérdemeléséhez magas szintű, súlyos szabálysértésre van szükség. Ezt azért rengeteg figyelmeztetés előzi meg, nem rögtön kapjuk a fegyelmi döntést. A televíziós közvetítést utánzó frissített prezentáció mellett ezek az események segítenek megőrizni a verseny izgalmasságát.

Ha már az AI-ról beszélünk, a Milestone hozzáadta az Adaptive Difficulty-t, amely alapértelmezés szerint be van kapcsolva. Ez időnként kiváló versenyzést tesz lehetővé az AI-val, ami még vonzóbbá teszi a futamokat. A neurális segédrendszert tavaly vezették be a jobb hozzáférhetőség érdekében, a MotoGP 24-el pedig a Game Experience is módosítható. Az offline játék sebessége is beállítható, hogy a játékosok igazán felgyorsuljanak. Ez segít egy testközelebbi élményt adni a pilótának, és egyértelművé válik, hogy mi a különbség autó és motor között, ha száguldásról van szó.

A Milestone dinamikus időjárást is mellékelt a versenyekhez, így hosszú futamokon bokszkiállással is számolni kell a gumicsere miatt. A kezelhetőség drasztikusan megváltozik vizes úton, ez a sport valósághűbb aspektusát hozza a sorozatba. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a MotoGP 24 a sportág eddigi legreálisabb reprezentációja legyen. Persze minden ez kikapcsolható, de egy szimulátor lényege, hogy visszaadja a valóság egy részét, és abba az időjárás is bőven beletartozik. Plusz szerintem az egyik legjobb móka mikor derült égből jön az eső, és borult az addig kitalált versenytaktika.

A fizika is némi fejlődésen esett át. A fejlesztőcsapat valódi versenyzőkkel, technikusokkal és szakértőkkel dolgozott együtt, hogy minden erőhatást életszerűbbé tegyenek. Míg korábban sokan panaszolták, hogy a kanyarokban korai fékezésre van szükség, ezt finomították. A gumiabroncsok jól tapadnak, a motorok pedig jól reagálnak a különböző hosszúságú fékezésekre a kanyarokban. A fékhőmérséklet továbbra is fontos tényező, különösen az első keréknél, és ez állandó figyelmet kíván.

A szintkülönbségekkel rendelkező pályák nehezebbek, így minden versenyen máshogy érezi magát a játékos. A mérnökök automata beállítást biztosítanak azoknak, akik könnyedebb versenyzésre vágynak, de a motorok manuálisan is módosíthatók. A gépek ütközésérzékelése a korábbi évekhez képest sokat javult, de néhány könnyedebb érintkezés valóban balesetet okozhat. A versenyzők még vizuális visszajelzést is adnak a koccanásról.

A Milestone javította a világítást, hogy valósághűbb megjelenést kölcsönözzön az eseményeknek, és ez azonnal tapasztalható. Mind a pilóta ruhák, mind a motorok fantasztikusan néznek ki, jó színekkel és még jobb tükröződésekkel. A versenyzők arcai elég masszívak, és a 3D-s környezet valósághűnek tűnik. A játék működés közben néz ki a legjobban, különösen borús verseny közben, de az akció leállítása és az egyes tárgyakra valami ráközelítés ronthat az összképen. Néhány NPC arc azért elég elévültnek tűnik. A játék konzisztens 60 FPS-sel fut elmosódással és kiválóan néz ki.

A MotoGP 24 Career Mode egyedülálló és nagyszerű ütemváltást biztosít a versenyjátékok számára. A Milestone hozzáadta a Riders' Marketet, így a szezonban csak néhány futam után választhatnak a játékosok más csapatokat. A játék megadja, hogy melyik csapat lenne a legmegfelelőbb a teljesítmény és a személyiség alapján, tehát a Karrier módban maga az egyéniség játssza a legnagyobb szerepet. Amiben a MotoGP 24 a legjobb, az az, hogy jó és lebilincselő narratívát ad minden szezonhoz.. A Turning Point egy rövid sztorit kínál elénk néhány versenyre, azzal a céllal, hogy elősegítse a karrierünk növekedését. A közösségi hálóra reagálás szintén befolyásolja a pályán zajló rivalizálást. A játékosok akár egy debütáló szezonnal kezdhetnek a Moto3-ban, hogy helyet szerezzenek, vagy közvetlenül a csapatajánlathoz ugorhatnak bármelyik osztályban.

Hogy a karrier módon kívül mit lehet még csinálni? A Milestone létrehozta a LiveGP-t, amely az online közösség számára biztosít egy meghatározott időpontot a versenyzéshez, miközben pontokat lehet szerezni a ranglistán. A játékosok versenyezhetnek a 2024-es pályák bármelyikén, plusz öt legendás pályán, vagy időmérőt is teljesíthetnek. Edzés és a MotoGP Akadémia visszatérése segít az egyes pályák megtanulásában. A legendás motorok és versenyzők kikerültek most a képből, és összességében a Career Mode-on kívüli élmény nem számottevő.

A MotoGP 24 arra törekedett, hogy azt nyújtsa, amit a közössége a legjobban kért. A pályán való küzdelem még élethűbb lett, mint valaha, és az adaptív mesterséges intelligencia révén a versenyzés szórakoztató, miközben valósághűséget biztosít a játékosoknak. A Career Mode pedig olyan mélységig képes belerángatni a játékost egy valódi pilóta ruhájában, ami eddig talán példátlan versenyszimulátor játékok világában.


Review score
 8.0MotoGP™24 nyugodtan lehet a széria ékköve. Az apróbb finomhagálosok biztosítanak, hogy mind fizikailag, mind környezetileg egy nagyon élethű versenyszimulátort kapjunk, amibe a karrier mód érzelmileg és berántja a játékost.
Újabb Régebbi