Még egy jó ideig nem lesz új Baldur's Gate rész

Az egyik legnagyobb tévhit a videojáték-iparban az, hogy ha egy bizonyos címből elég jól eladnak, vagy elég jó kritikákat kapnak, akkor a fejlesztőnek nem feltétlenül kell új részt készítenie a franchise-ból vagy egy egyszeri címet sorozattá tennie. A Larian Studios csapata például saját egyedi világokat alkotott, mielőtt nekiláttak a Baldur’s Gate 3-nak. Bár sokáig tartott, mire elkészültek és jól sikerült, az eredmény több „Az év játéka” díjat hozott 2023-ban és 2024-ben, ráadásul nagyszerű eladásokkal is  büszkélkedhetnek.

Ebből kiindulva azt gondolnánk, hogy a Larian szívesen készítene még egy részt a népszerű RPG-sorozatban. De nem így van. Valójában már megerősítették, hogy más játékok és franchise-ok felé fordulnak. A GamesRadar+ oldalon Adam Smith, a narratív igazgató elárulta, hogy a csapat valóban próbálkozott ötletekkel a negyedik részhez, de azok nem izgatták fel őket annyira, mint az első rész, amikor először elkészítették:

„Nekünk nem volt olyan befejezetlen üzenetünk, amit még el akartunk mondani, más világok felé akartunk lépni. Megpróbáltuk, elkezdtünk ötleteket dobálni a Baldur’s Gate 4-hez, de nem izgattak fel minket, nem volt meg a tűz. Úgy éreztük, hogy nehezebb döntésnek kellett volna lennie, de nem volt az. Rájöttünk, hogy van-e még bennünk az a tűz, és nem volt, tehát nyilvánvaló volt – nem csináljuk meg.”

Smith megjegyezte, hogy a Larian Studios annyira magabiztos volt, és nem voltak olyan vállalati főnökök, akik rájuk nehezedtek volna, így nem kényszerítették a csapatot semmire. Nem számított, hogy a Baldur’s Gate 3 az egyik legjobb játék volt 2023-ban, és számos elismerés kapcsolódott hozzá, és éppen emiatt köteleznék őket egy újabb részre. Tudták, hogy nem tudnák ugyanazt a szenvedélyt és energiát beletenni egy új részbe, ráadásul ilyen rövid időn belül, így az eredeti alkotók tovább léptek az ügyön.

Az irónia az, hogy sok fejlesztőnek éppen azt kellett volna tennie, amit a Larian Studios tett, de nem tették meg. Ehelyett továbbra is próbálták kisajtolni a különböző franchise-okat, még akkor is, ha semmit sem tettek vele.

Újabb Régebbi