Horizon Forbidden West Complete Edition - Teszt

Hogyan is kezdhetném el írni ezt a tesztet... Tudjátok mit? Kezdem az alapoktól, kis utánanézés és memória frissítés után. A Guerrilla Games stúdió legismertebb és legelismertebb munkái közé tartozik a Killzone sorozat, amely 2004-ben indult, és a Horizon sorozat, amelynek első része, a Horizon Zero Dawn, 2017-ben jelent meg. Ezek a címek nemcsak a stúdió kreatív vízióját és technikai szakértelmét mutatják be, hanem a videojáték-iparban elért jelentős előrehaladást is tükrözik. Utóbbi címmel pedig véglegesen bekerültek a fantasy Hall of Fame csarnokába, ahol örökre szívünkbe zárjuk a fejlesztőket, hogy ilyen munkákkal láttak el minket, gamereket. A Killzone sorozat egyébként a stúdió egyik korai sikere volt, amely a sci-fi FPS (első személyű lövöldözős játék) műfajban hozott újításokat. A sorozat több folytatást és mellékágat is kapott, beleértve a Killzone: Shadow Fall-t, amely a PlayStation 4 egyik indító címe volt. A Horizon sorozat, amely a Horizon Zero Dawn-nal kezdődött és a Horizon Forbidden West-tel folytatódott, új mérföldkövet jelentett a stúdió számára. A játékok egy poszt-apokaliptikus világban játszódnak, ahol a játékosok Aloy, egy fiatal vadász szerepében fedezhetik fel a gépek által uralt tájakat és harcolhatnak a túlélésért. Ezek a címek nemcsak a játékosok, hanem a kritikusok körében is nagy népszerűségnek örvendenek mind a mai napig is, elég ha csak felnézünk a Steamre a véleményeknél. Ezek oda vezettek, hogy a Guerrilla Games stúdió hírnevét a minőségi játékfejlesztés terén megerősítették. A stúdió folyamatosan törekszik arra, hogy új és izgalmas játékélményeket nyújtson a játékosoknak, miközben fenntartja a magas minőségi sztenderdeket és innovatív megközelítéseket.

A Horizon Forbidden West Complete Edition fejlesztői, a Guerrilla Games, számos jelentős mérföldkövet értek el a játék megalkotása során. A stúdió célja egy olyan lenyűgöző és mélyen kidolgozott világ megteremtése volt, amely nemcsak a látványban, hanem a játékmenetben is új szintre emeli az előző rész, a Horizon Zero Dawn által lefektetett alapokat. A fejlesztők különös hangsúlyt fektettek a játék PC-s portolására, amelyet a szintén kiváló Nixxes Software csapata végzett el. A portolás során a cél az volt, hogy a játék a lehető legjobb minőségben és teljesítményben fussa a különböző hardverkonfigurációkon. A PC-s változat szinte hibátlan, a játék simán fut, és nem tapasztaltunk teljesítménybeli problémákat sem, bár régebbi generációs videokártyákon okozhat meglepetéseket. A fejlesztők célja az volt, hogy a játékosokat órákon át lekösse a Forbidden West hatalmas, nyílt világa, amely tele van mellékküldetésekkel, erőforrásokkal és felfedezésre váró területekkel3. A játékban Aloy, a főhős, a poszt-apokaliptikus területeket bejárva szembesül nemcsak a veszélyes gépekkel, hanem egy titokzatos új frakcióval is, amely izgalmas fordulatokat hoz a Horizon történetébe. A Complete Edition tartalmazza az összes DLC-t, így a játékosok hozzáférhetnek az új tartalmakhoz és kihívásokhoz is. A játékban szereplő teljesítmények és eredmények megszerzése körülbelül a játék felének teljesítésével érhető el, ami gyors és élvezetes játékélményt biztosít.

Történet: A játék a Horizon Zero Dawn folytatása, és Aloy, a fiatal vadász és gépekkel harcoló hősnő kalandjait követi nyomon, ahogy egy poszt-apokaliptikus világban utazik nyugatra, hogy megoldást találjon a bolygó bioszféráját fenyegető rejtélyes "vörös dögvészre". A történet középpontjában természetesen Aloy áll, aki a Zero Dawn projekt egyik utolsó reményeként indul útnak, hogy megtalálja a GAIA mesterséges intelligencia egyik biztonsági mentését és helyreállítsa a bolygó ökoszisztémáját. A játék során Aloy számos új területet fedez fel, köztük a címben is szereplő Forbidden West-et, amely tele van veszélyes gépekkel, lázadó frakciókkal és a civilizációt fenyegető új kihívásokkal. Az új területek felfedezése során Aloy találkozik új szövetségesekkel és ellenségekkel, miközben megpróbálja megérteni a vörös dögvész entitás eredetét és annak kapcsolatát a világban lévő gépekkel. A játékban a felfedezés és a harc mellett nagy hangsúlyt kap a történet és a karakterek fejlődése. Aloy karaktere mélyebb és összetettebb lesz, ahogy szembesül a múlt titkaival és a jelen kihívásaival. A Horizon Forbidden West végülis is, nyugodtan kimondhatjuk: egy gyönyörű folytatás, amely többet kölcsönöz, mint amennyit hozzáad, de mégis lenyűgöző technikai teljesítményt nyújt. A játék világa és annak részletei lenyűgözőek, és a játékosok sok örömet lelhetnek az új területek felfedezésében és a csillagos égbolt vagy a viharban ringó fák megfigyelésében.

Játékmenet: A Horizon Forbidden West egy lenyűgöző nyílt világú akció-RPG, amelyet a Guerrilla Games fejlesztett ki aprólékosan. A játékmenet magában foglalja a felfedezést, harcot, és a karakterfejlesztést egy poszt-apokaliptikus világban, ahol a gépek és az emberiség egyaránt küzdenek a túlélésért. A játékosoknak meg kell küzdeniük a vad gépekkel, amelyek változatos támadási mintákat és védelmi mechanizmusokat mutatnak be. Aloy rendelkezik egy Pullcaster nevű eszközzel, amely egyfajta csörlőként működik, lehetővé téve számára, hogy gyorsan mozogjon a környezetben, és akadályokat hárítson el. A Shieldwing segítségével biztonságosan leereszkedhet magaslatokról, vagy meglepheti az ellenségeit a magasból. Aloy képességeit és felszerelését a játék során fejleszteni lehet. A játékosok testreszabhatják Aloy harci stílusát, fegyvereit és páncéljait, hogy illeszkedjenek a saját játékstílusukhoz. A fejlesztési rendszer mély és összetett, lehetőséget biztosítva a játékosoknak, hogy Aloy-t a saját ízlésük szerint alakítsák. A Horizon Forbidden West nyílt világa hatalmas és változatos, tele van felfedezésre váró területekkel, rejtélyekkel és mellékküldetésekkel. A játékosok szabadon barangolhatnak a dús növényzetű dzsungelektől a hatalmas sivatagokig, és felfedezhetik a romokkal teli városokat. Gazdag és összetett játékélményt nyújt, amelyben a harc, a karakterfejlesztés és a felfedezés egyaránt fontos szerepet játszik. A játék nemcsak a látványos grafikájával és a gazdag játékmenetével ragadja meg a játékosokat, hanem a nyílt világ adta szabadsággal és a történettel is, amely mélyebb betekintést enged a Horizon univerzumának mitológiájába és történelmébe.

A Horizon Forbidden West-ben Aloy karakterének fejlesztése több aspektusból áll: Képességek és Készségek: Aloy képességeit a játék során szerzett tapasztalati pontok (XP) felhasználásával fejleszthetjük. A készségfák lehetővé teszik, hogy Aloy különböző harci, felfedező és túlélő képességeket sajátítson el.

Fegyverek: Aloy számos fegyvert használhat, mint például íjakat, lándzsákat és csapdákat. Ezek a fegyverek fejleszthetők, hogy növeljék a sebzést, hatótávot vagy más speciális képességeket.

Páncélok: A páncélok, vagy más néven öltözetek, különböző védelmi statisztikákkal és ellenállásokkal rendelkeznek. Az öltözeteket tovább fejleszthetjük, hogy jobb védelmet nyújtsanak Aloy számára a különböző típusú támadásokkal szemben.

Weave Slotok: Az öltözetekbe illeszthető “weave”-ekkel tovább növelhetők az adott páncél tulajdonságai, mint például a tűz vagy a fagy elleni ellenállás.

A játékban a karakterfejlődés kulcsfontosságú, mivel Aloy számos kihívással néz szembe, és a fejlesztések segítségével jobban felkészülhet a különböző ellenségekkel és környezeti akadályokkal szembeni harcra. A fegyverek és páncélok testreszabása lehetővé teszi a játékosok számára, hogy Aloy-t a saját játékstílusukhoz igazítsák, és hatékonyabban használhassák a rendelkezésre álló erőforrásokat a Horizon Forbidden West világában.

A Horizon Forbidden West-ben Aloy számos készséget és képességet fejleszthet, amelyek hatékonyabbá teszik őt a harcban, a felfedezésben és a túlélésben. A készségek hat témakörbe sorolhatók, amelyek mindegyike különböző aspektusokra összpontosít:

Vadász (Hunter): Ez a készségfa a távolsági harcot hangsúlyozza, javítva a Koncentrációt (lassított mozgás) és a fegyver állóképességét. Itt találhatók meg a Vadász Íjak és Boltblaster fegyverekhez kapcsolódó Fegyvertechnikák.

Csapdász (Trapper): Ez a készségfa a csapdákra összpontosít. Itt Aloy hatékonyabban készíthet és helyezhet el csapdákat, valamint javíthatja azok erejét. A Ropecaster és Tripcaster fegyverekhez kapcsolódó Fegyvertechnikák is itt találhatók.

Harcos (Warrior): Ez a készségfa a közelharcra és a testközeli támadásokra koncentrál. Ha szereted az ellenségeket közelről megközelíteni, és Aloy lándzsáját és Harcos Íját használva kárt okozni, akkor ebben a készségfában érdemes fejleszteni.

Túlélő (Survivor): Ez a készségfa Aloy képességére összpontosít, hogy gyógyuljon, anyagokat gyűjtsön, és hasznos tárgyakat készítsen. Itt találhatók új Fegyvertechnikák a Blastsling és Shredder Gauntlet fegyverekhez egy taktikusabb megközelítés érdekében.

Beszivárgó (Infiltrator): Ez a készségfa a lopakodásra és a csendes csapásokra összpontosít. Ha szereted lopakodva közelíteni az ellenségeidhez és hátba támadni őket, akkor ez a készségfa neked való. Itt találhatók új Fegyvertechnikák a Sharpshot Íjakhoz is.

Gépmester (Machine Master): Ez a készségfa a gépek felülírására és azok hatékonyságára összpontosít, amikor felülírták őket.

A készségek fejlesztéséhez szükséges Készségpontokat (Skill Points) küldetések teljesítésével, mellék tevékenységek végzésével és gyűjthető tárgyak megtalálásával lehet szerezni. A készségek egymáshoz kapcsolódnak, ami azt jelenti, hogy ha későbbi vagy erősebb készségeket szeretnél feloldani, először korábbiakba kell befektetned.

Ezzel még nincs vége a játékmenet jellemzésének. A Horizon Forbidden West-ben számos speciális képesség van, amelyeket érdemes megszerezni a játék során. Ezek közül néhány különösen hasznos lehet Aloy számára a különböző kihívások során:

Valor Surge képességek: Ezek erőteljes képességek, amelyeket a Valor Surge mérő feltöltésével aktiválhatunk. Például a Warrior’s Valor Surge lehetővé teszi Aloy számára, hogy rövid időre sokkal erősebb legyen a közelharcban.

Fegyvertechnikák: Különleges támadások, amelyeket a fegyverekhez kapcsolódóan lehet megtanulni. Ezek a technikák extra sebzést vagy egyéb hatásokat biztosítanak, mint például a Resonator Blast, amely lehetővé teszi Aloy számára, hogy felhalmozott energiát bocsásson ki a lándzsájából.

Lopakodás képességek: A lopakodásra összpontosító képességek, mint a Silent Strike, lehetővé teszik Aloy számára, hogy észrevétlenül közelítsen meg és támadjon meg ellenségeket.

Gyógyító képességek: A túlélési képességek között vannak olyanok, amelyek Aloy gyógyító képességeit javítják, így gyorsabban és hatékonyabban tud regenerálódni a harcok között.

Ezek a képességek jelentősen javíthatják Aloy hatékonyságát a játék során, és érdemes lehet őket prioritásként kezelni a készségpontok elköltésekor. Mindig figyelembe kell venni a játékstílusodat és a játék során felmerülő kihívásokat, hogy a legmegfelelőbb képességeket szerezd meg először. A különböző küldetések és melléktevékenységek teljesítésével számos készségpontot szerezhetsz, amelyek segítségével tovább fejlesztheted Aloy képességeit

A játékban számos emlékezetes és nagyon jó küldetések vannak. A Horizon Forbidden West egyik legemlékezetesebb küldetése a “The Second Verse”. Ez a mellékküldetés különösen kiemelkedik, mivel nemcsak a játék világának mélyebb megértését nyújtja, hanem egy új karaktert, Zo-t is bevezeti, aki Aloy számára fontos szövetségessé válik. A küldetés során Aloy egy régi barátjától, Zo-tól kap egy üzenetet, amely arra kéri, hogy találkozzanak egy elhagyatott helyen. Amikor Aloy megérkezik, rájön, hogy Zo egy titkos küldetésen van, amelynek célja, hogy feltárjon egy ősi berendezést, amely kulcsfontosságú lehet a világ jelenlegi állapotának megértésében. A küldetés során Aloy és Zo együtt dolgoznak, hogy megoldják az ősi berendezés rejtélyét, miközben számos akadályt és ellenséget kell legyőzniük. A küldetés során a játékosoknak lehetőségük van felfedezni az ősi berendezés bonyolultságát és a világ múltjával kapcsolatos titkokat. A küldetés végén Zo és Aloy közötti kapcsolat mélyül, és a játékosok betekintést nyernek Zo múltjába és motivációiba. A “The Second Verse” küldetés egyike a legjobb mellékküldetéseknek a Horizon Forbidden West-ben, mivel ötvözi a világ iránti nagyfokú kontrollt az egyik legjobb új karakterrel. A küldetés során a játékosoknak lehetőségük van nemcsak a harci készségeiket, hanem a problémamegoldó képességeiket is használni, miközben egyre többet tudnak meg a Horizon világának történetéről és mitológiájáról. Ez a küldetés egy maradandó élményt nyújt a játékosok számára, amely nemcsak a játékmenetet gazdagítja, hanem a történeti hátteret és a karakterfejlődést is elősegíti. Ez a küldetés tökéletes példája annak, hogyan tud egy játék mély és érdekes történetet mesélni a mellékküldetések segítségével, miközben a játékosokat aktívan bevonja a világ felfedezésébe és a rejtélyek megoldásába.

A másik ilyen minőségű küldetés, amit muszáj kiemelnem, az a “Deep Trouble”, amelyben Aloy egy víz alatti barlangrendszerbe merül, hogy megmentsen egy régi barátot és felfedezzen egy ősi technológiát. A küldetés során a játékosoknak meg kell birkózniuk a víz alatti környezet egyedi kihívásaival, miközben harcolnak a gépekkel és megoldanak rejtvényeket. A következő figyelemre méltó küldetés a “The Twilight Path”, amely során Aloy egy titokzatos kultusz nyomába ered, amely a gépekkel való kommunikációra törekszik. Ez a küldetés bepillantást enged a játék világának spirituális aspektusaiba és a gépekkel való interakció mélyebb rétegébe. A “The Wound in the Sand” küldetés is kiemelkedik a sok közül, hiszen, ahol Aloy egy sivatagi területen találkozik egy új ellenséges frakcióval, és egy hatalmas, homokba temetett titkot kell feltárnia. Ez a küldetés a felfedezés és a harc izgalmas kombinációját kínálja, miközben a játékosoknak stratégiailag kell gondolkodniuk az ellenségek legyőzése érdekében. Mindezek a küldetések gazdagítják a Horizon Forbidden West élményét, és lehetőséget adnak a játékosoknak, hogy mélyebben elmerüljenek Aloy világában és történetében. A küldetések különböző játékmechanikákat és történeti elemeket használnak fel, hogy a játékosok számára emlékezetes és kihívást jelentő élményt nyújtsanak.

Elérkeztünk a videojáték technikai részéhez. A Horizon Forbidden West grafikus látványvilága egy valósághű, részletgazdag és lenyűgöző vizuális élményt nyújt. A játék textúrái kiemelkedően részletesek, a karaktermodellek pedig élethűek és kifejezőek. A játék grafikai megjelenítése a legapróbb részletekig kidolgozott, a karakterek arckifejezéseitől kezdve a táj változatos növényzetéig. A textúrák minősége és részletessége hozzájárul a játék világának realizmusához. A játékban látható minden egyes elem, legyen az a fűszálak finom mozgása vagy a sziklák durva felülete, a víz mozgása és annak szerkezeti/kémiai/vegyületi felépítése élethűen van megalkotva. A fények és árnyékok játéka, valamint a víz tükröződése és a növényzet mozgása mind hozzájárulnak a játék látványvilágának gazdagságához. A karaktermodellek kidolgozottsága és animációik minősége különösen figyelemre méltó. Aloy és a többi szereplő mozgása természetes, és az arckifejezések átadják a karakterek érzelmeit és személyiségét. A játékban szereplő gépek designja és mozgása is lenyűgöző, ami még inkább elmélyíti a játékélményt. Az audiovizuális rendszer szintén kiemelkedő. A játék hangjai, mint például a lépések, a gépek zaja vagy a természet hangjai, mind hozzájárulnak a játék atmoszférájának megteremtéséhez. A zenei aláfestés epikus és emlékezetes, tökéletesen illeszkedik a játék hangulatához és dinamikájához. A szinkronszínészek teljesítménye kiváló, hitelesen adják át a karakterek személyiségét és érzéseit. Az effektek, mint a robbanások és a gépek hangjai, tovább növelik az immersziót. A Horizon Forbidden West egy grafikus és - audiovizuális csoda, amely magával ragadja a játékosokat és mélyen beleviszi őket Aloy poszt-apokaliptikus világába. A játék grafikai és hangzásbeli elemei együttesen alkotnak egy felejthetetlen élményt, amely méltó a modern videojátékok közé.

Összességében a Horizon Forbidden West-et azoknak ajánlom, akik szeretik az akció-kaland RPG-ket és érdeklődnek a nyílt világú játékok iránt. Azoknak is ideális választás lehet, akik élvezik a lenyűgöző grafikával és részletes történettel rendelkező játékokat, valamint azoknak, akik szeretik a természetes környezetben játszódó, gazdag játékmenetet kínáló címeket. A játék különösen ajánlott azok számára, akik: Értékelik a vizuális művészetet és a fejlett grafikát. Szeretik a komplex karakterfejlődést és a személyre szabható játékstílust. Kíváncsiak a poszt-apokaliptikus témákra és a futurisztikus technológiákra. Élvezik a küldetésalapú játékmenetet, amely tele van kihívásokkal és rejtélyekkel. Kedvelik a dinamikus harcrendszereket és a stratégiai elemeket. Szeretnék a zenei és hangzásbeli élményt is teljes mértékben kiélvezni egy játékban. A játék azok számára is kiváló választás lehet akár, akik szeretik a narratívában gazdag és emlékezetes karakterekkel teli játékokat. A Horizon Forbidden West egy olyan élményt nyújt, amely hosszú órákon át képes lekötni a játékosok figyelmét, és mély benyomást hagyni rajtuk.

Review score
9.4Az év egyik legjobb PC portolása lett! Aki szereti a poszt-apokaliptikus környezetben játszódó open world videojátékokat, annak tökéletes lesz a Forbidden West.

Összes oldalmegjelenítés