Az AMD és az NVIDIA együttműködése a Ghost of Tsushima PC-s kiadásában

A számítástechnika világában új mérföldkőhöz érkeztünk: az Nvidia és az AMD technológiái most először működnek együtt egy grafikus processzoron (GPU). Ez a jelenség olyan ritka, mint amikor a macskák és kutyák békésen megférnek egymás mellett. A Ghost of Tsushima, egy korábban PlayStation 4-re kiadott cím, most debütált PC-n, és ez az első játék, amely lehetővé teszi e két technológia kombinálását.

Az Nvidia híres arról, hogy mesterséges intelligenciát (AI) használ a képkockák generálásához, ami eddig kizárólag az RTX 40-es sorozatú GPU-ikon volt lehetséges, köszönhetően az AI Tensor magoknak és az Optikai Áramlás gyorsítóknak. Azonban az AMD megközelítése egyszerűbb, mivel a képkeret-generálás bármilyen modern GPU shaderén futtatható, beleértve az Nvidia kártyákat is. Korábban azonban, ha egy Nvidia GPU-n futtatták az AMD képkeret-generálását, nem volt lehetőség az Nvidia DLSS felbontásnövelésének használatára.

Most azonban változás történt: az AMD 3.1-es frissítésével elválasztotta a képkeret-generálást a FidelityFX Super Resolution funkciótól, így lehetővé téve az Nvidia DLSS technológiájának használatát. Ennek eredményeképpen a Ghost of Tsushima játékban már kombinálhatók az Nvidia és az AMD képgenerálási funkciói.

A tesztek alapján, magas minőségű beállítások és 4K felbontás mellett, a képkeret-generálás és a DLSS minőségi módban történő használata a képkocka-sebességet 60 és 70 közé emelte, ami jelentős javulást jelent a DLSS-sel elért 40-es értékekhez képest. Bár a rövid tesztelés során nem találtunk képminőségi problémákat, a közösség szélesebb körű és hosszabb távú játéktesztjeire lesz szükség az esetleges hibák feltárásához.

Az AMD már a GDC-n bejelentette, hogy tervezi a képkeret-generálás és a felbontásnövelés funkcióinak szétválasztását. Jelenleg arra várunk, hogy megtudjuk, mely további játékok fogják támogatni ezt a kombinációt.

Általában az Nvidia DLSS jobb képminőséget biztosít, mint az AMD FSR, ezért az RTX 20 és 30-as sorozatú GPU-k tulajdonosainak érdemes ezt a technológiát választaniuk, ahol csak lehetséges.

Az Nvidia azonban nem támogatja a régebbi GPU-kat a képkeret-generálás terén, ami korábban arra kényszerítette a játékosokat, hogy válasszanak a DLSS jobb felbontásnövelési minősége és az AMD képkeret-generálása között. Mostantól az RTX 20 és 30-as sorozatú GPU-k tulajdonosai is élvezhetik a DLSS előnyeit, miközben kihasználhatják az AMD képkeret-generálásának előnyeit is. Reméljük, hogy ez a kombináció egyre több játékban lesz elérhető.

Újabb Régebbi