A Square Enix csökkenti létszámát az USA-ban és Európában

A Square Enix bejelentette, hogy szerkezeti átalakítás keretében elbocsátásokat hajt végre az Egyesült Államokban és Európában. A vállalat kiadói, informatikai és független játékfejlesztői részlegei érintettek a változásokban.

A cégvezetés tájékoztatása szerint a szerkezetátalakítás részeként meghatározatlan számú munkavállalót érintő elbocsátásokra kerül sor. A döntésről a dolgozókat egy belső értekezleten értesítették, ahol Takashi Kiryu, a Square Enix elnöke ismertette a tervezett lépéseket. Az elbocsátások a következő hónap során valósulnak meg, az amerikai és európai leányvállalatokat egyaránt érintve.

A pontos létszámcsökkentés mértékét nem hozták nyilvánosságra, de a vállalat megerősítette, hogy a kiadói, informatikai és a Square Enix Collective indie játékokkal foglalkozó divíziók dolgozói lesznek a leginkább érintettek. Az érintett munkatársakat a hét folyamán tájékoztatják a változásokról. Az Egyesült Királyságban a munkavállalók egy hónapos konzultációs időszakon esnek át, míg az amerikai alkalmazottak akár már június előtt távozhatnak.

A szerkezetátalakítás híre egybeesett a Square Enix negyedéves pénzügyi eredményeinek közzétételével is, amelyben a vállalat kijelentette, hogy alapjaiban újítja meg tengerentúli üzleti egységeit, és strukturális reformok révén kezdte meg a költségek optimalizálását európai és amerikai irodáiban.

Kiryu, aki 2023 júniusában vette át a cég vezetését, nagyszabású átszervezést hajt végre a Square Enixnél, hogy javítsa a cég legnagyobb játékainak csalódást keltő értékesítési eredményeit. Japánban a vállalat új alkotócsoportot léptetett elő vezető tisztségviselőivé, és korlátozta a producerek egyéni projektek feletti befolyását.

A Square Enix továbbá közzétett egy új középtávú üzleti tervet, amelyben kifejezte szándékát, hogy AAA játékait több platformra szánja a jövőben. A terv egy hároméves stratégiát foglal magában, amely hosszú távú növekedést céloz meg. A vállalat legutóbbi pénzügyi jelentése szerint a nyereség majdnem 70%-kal csökkent az előző évhez képest, részben a tartalom-eltávolítási veszteségek miatt, amelyek a jövőbeli stratégiákkal összeegyeztethetetlen projektek leállításából adódtak. 

A Square Enix hangsúlyozta, hogy a jövőben törekedni fog egy olyan multiplatformos stratégia megvalósítására, amely a Nintendo, PlayStation, Xbox és PC platformokat is magában foglalja, ezzel lehetővé téve, hogy több felhasználó élvezhesse a cég játékait. A legutóbbi Final Fantasy játékok, mint például a Final Fantasy 7 Remake, a Final Fantasy 16 és a Final Fantasy 7 Rebirth, PS5-exkluzívaként jelentek meg, és állítólag az értékesítési eredményeik nem voltak meggyőzők.

Újabb Régebbi