Zoria: Age of Shattering - Teszt

A Zoria: Age of Shattering egy klasszikus taktikai RPG, amely folyékony, körökre osztott harcot, erőd és követők menedzselését kínálja. A játékot a Tiny Trinket Games nevű független stúdió fejleszti, amelynek székhelye a romániai Bukarest. A stúdió tagjai szenvedélyes fejlesztők, akik gazdag tapasztalattal rendelkeznek a játékfejlesztés minden aspektusában, és kedvelik az old school, régi stílusú játékmenetet. A Tiny Trinket Games 2010-ben kezdte el készíteni a kis indie játékokat, Goob Games Studio néven. Első játékaik rejtett tárgyakat tartalmazó játékok voltak PC-re, valamint néhány mobil játék. Később átnevezték magukat Tiny Trinket Games-re, és elkezdték fejleszteni a komplexebb, történetgazdag játékokat. Az első ilyen projektjük az Azuran Tales: TRIALS volt, egy atmoszférikus platformer, amely PC-re és Nintendo Switch-re is megjelent.

A Zoria: Age of Shattering a stúdió második nagyobb projektje, amely a kedvenc műfajukhoz, a CRPG-hez tér vissza. A játék egy kiterjedt fantasy világban játszódik, amely tele van mágiával, ősi történelemmel, viharos politikával és számtalan rejtéllyel, amelyeket meg kell oldani. A játékosok egy négyfős csapatot vezetnek, amelynek minden tagjának egyedi képességei és előnyei vannak. Minden csapattag hozzájárul a harcokhoz, amelyeket a Zoria földjén és azon túl kell megvívni.

A játék fejlesztése során a stúdió számos kihívással szembesült, például azzal, hogyan teremtsenek egy érdekes és változatos világot, amelyben a játékosok szabadon felfedezhetnek és interakcióba léphetnek a környezettel. A stúdió nagy hangsúlyt fektetett a grafikára, a zenére, a hanghatásokra és a szinkronizálásra, hogy a játék minél élénkebb és hangulatosabb legyen, valamint befogadhatóbb. A stúdió szintén nagy figyelmet fordított a harcrendszerre, amelynek kiegyensúlyozottnak, izgalmasnak és taktikusnak kellett lennie, hogy a játékosoknak különböző stratégiákat kelljen alkalmazniuk a különböző ellenfelekkel és főnökökkel szemben. A stúdió egy másik fontos célja az volt, hogy a játékot minél több platformra elérhetővé tegye, ezért a játékot Windows és Linux rendszerekre fejlesztették, valamint konzolokra is tervezik. A Zoria: Age of Shattering egy ambiciózus és ígéretes játék, amelyet egy lelkes és tehetséges stúdió készít. A játék 2024. március 7-én jelenik meg Steam-en, valamint GOG.com-on. A játékhoz egy ingyenes prolog is elérhető, amely bemutatja a játék alapvető mechanikáit és a történetet. A játékot érdemes kipróbálni mindazoknak, akik szeretik a klasszikus RPG-ket, a taktikai harcot és a bázis menedzselést. 

A történet és lore szerint a Zoria nevű fantasy világban játszódik, ahol az emberiség egy mágusokból álló tanács által vezetett birodalom része. A játékosok egy négyfős csapatot irányítanak, akik különböző küldetéseket teljesítenek a birodalom és a világ érdekében, miközben felfedezik a Zoria rejtett titkait és veszélyeit. A játék kezdetén a el kell menekülni a Daeg Marastir erődből, amelyet az Iziriai Birodalom támadott meg. Ez a szakasz bemutatja a játék alapvető mechanikáit, mint a körökre osztott harc, a táborozás, a kézműveskedés, kereskedelem és a térkép alapjait. Majd a titkos bázison találhatjuk magunkat, amely szakasz bemutatja a játék másik fontos elemét, a bázis menedzselését, amely lehetővé teszi számunkra, hogy fejlesszük a bázist, toborozzunk csapattagokat, elküldhessük őket küldetésekre és és erőforrások begyűjtésére. A játékosoknak számos helyszínt kell meglátogatniuk Zoria különböző régióiban, ahol különböző feladatokat, rejtélyeket és ellenfeleket találnak. Ez a szakasz bemutatja a játék változatos és gazdag világát, amely tele van mágiával, ősi történelemmel, viharos politikával és számtalan rejtéllyel, amelyeket meg kell oldani. A játék végén természetesen szembe kell nézni a fő ellenséggel, a pokolivadékkal, amelyek egy gonosz lényekből álló faj, és ezek Zoria alatt élnek, és a felszínre tör, hogy elpusztítsa az emberiséget. Ez a szakasz bemutatja a játék fő konfliktusát és kihívását, amely a birodalom és a pokolivadék között zajlik, valamint a játékosok döntéseinek következményeit, amelyek befolyásolják a játék végkifejletét. A sztori picit hasonlít a Dragon Age: Origins-re, ami bámulatos is egyben, teljesen pozítivum dologként értelmezve az egészet.

A Zoria meglehetősen hatékonyan foglalkozik a hatalom, a tudás, a felelősség és a választás témájával, amelyek a játék történetében és játékmenetében is állandóan megjelennek. A játék arra késztet minket, hogy gondolkodjanak el arról, hogy milyen következményei vannak a cselekedeteiknek, hogyan befolyásolják a világot és a karaktereket, akikkel találkoznak, és hogyan alakítjuk a saját sorsunkat. Nehéz időket élünk, és ezt a játékban is tapasztalhatjuk, hiszen Zoria üzenete az, hogy a világ nem fekete-fehér, hanem árnyalt és sokkal komplexebb, mint bármi más, és hogy a játékosoknak nemcsak a külső ellenségekkel, hanem a belső konfliktusaikkal is szembe kell nézniük. A játék azt is üzeni, hogy a játékosoknak nem kell elfogadniuk a status quo-t, hanem kérdőjelezzék meg a hatalmat, a tudást és a felelősséget, amelyeket mások rájuk erőltetnek.

A játék karakterei változatosak és érdekesek, de nem túl mélyek vagy kidolgozottak, de egy indie szintű fejlesztéstől nem is várnunk el sokat, mert a lényeg és a hangsúly a mechanikákon van. Lehetőségünk van választani a csapattagok közül, akiknek mind saját háttértörténetük, személyiségük, képességeik és interakcióik vannak. A karakterek között vannak barátok, ellenségek, szövetségesek és árulók, akik befolyásolják a játék történetét és játékmenetét.

Technikai rész: Minősítés: A Zoria látványvilága olyan, mint egy festmény, amelyet a fantázia ecsete húzott meg. A buja erdők, fenséges épületek és virágzó városok sötét, veszélyes helyekké változtak. A játékban találkozunk hóborította hegycsúcsokkal, mély barlangokkal és titokzatos romokkal. A környezet folyamatosan változik, és minden sarokban rejtélyek és veszélyek leselkednek. A részletgazdag grafika és a dinamikus fényhatások együtt alkotják ezt az érdekes világot. A grafika stílusa világos és nagyon színes, de ettől nem túl egyedi vagy lenyűgöző, közepestől jobb minősítés. A Zoria színvilága meglehetősen élénk és változatos, amely megfelel a játék különböző biómjainak és helyszíneinek. A játék színvilága miatt könnyen megtudjuk különböztetni a környezetet, az ellenfeleket, a tárgyakat és a varázslatok típusait. A játék részletessége közepes korrekt iparosmunka, nem kiemelkedő, de nem is átlagon aluli a látványvilág összességében, főleg, ha figyelembe vesszük azt, hogy az indie stúdión belül milyen kevesen dolgoztak a videojátékon. A textúrák részletessége nem túl magas, de ez megfelel a játék teljesítményének és optimalizálásának. Az animáció része folyékony és természetes, amely megfelel a játék harcrendszerének és karaktereinek. Az animációja összességben nem túl látványos, de nem is túl unalmas. A játék effektjei látványosak és változatosak, amelyek megfelelnek a játék mágikus világának és varázslatainak. A játék effektjei nem túl túlzók, de nem is túl visszafogott.

A játék zenéje atmoszférikus és változatos, amely megfelel a játék különböző helyzeteknek és hangulatoknak. A hegyi szelek susogása, a titokzatos barlangok mély zúgása és a városok forgataga mind hozzájárulnak a játék élményéhez. A zenei kompozíciók izgalmasak és érzelmekkel teli, és segítenek mélyebben belemerülni a Zoria világába A játék zenéje nem túl eredeti, de nem is túl sablonos. A hanghatások egész élethűek és kifejezők. A játék szinkronja minőségi és hiteles, bár nem túl sok, és sok helyen hiányosak. Nincsennek teljesen felolvasva a szövegek, amely nálam súlyos élvezeti értékeket von le a végső értékelésemnél.

A Zoria: Age of Shattering című videojátékot azoknak ajánlanám, akik szeretik a klasszikus, régi vágású old-school taktikai RPG-ket, a körökre osztott harcot, a bázis menedzselést és a döntéshozatalt. A játék egy gazdag és változatos fantasy világban játszódik, amely tele van kihívásokkal, rejtélyekkel és felfedeznivalókkal. A játék alkalmas mind a kezdő, mind a haladó játékosoknak, mivel több nehézségi szintet és testreszabási lehetőséget kínál. 

A videojáték letölthető Steam-en és GOG-on, valamint egy ingyenes prolog is elérhető hozzá, amely bemutatja a játék alapvető mechanikáit és történetét.

Review score
7.5A Zoria egy tisztességesen összerakott, erős iparosmunka, amely az old-school harcrendszerével képes utat járni a saját műfaján belül, amit képvisel.

Összes oldalmegjelenítés