Star Wars Battlefront Classic Collection - Teszt

 

A Csillagok Háborúja gyakorlatilag bármely generáció számára jelenthet valami fontosat, elvégre apáink az Új Remény révén csatlakoztak be a fantasztikus űropera világába, a következő generáció az előzmény trilógiát kapta, majd az egészen fiatal rajongók a Clone Warssal és az új filmekkel szálltak be. Mindenkinek van valami, amit szeret a franchizeban, egy karakter, egy űrhajó, egy planéta, de valami ott van a Star Wars egyik, vagy több részéből, ami megmelengeti a rajongó szívét. Sajnos azonban ez a hatalmas világ, ez a több évtizede figyelem középpontjában lévő francise ugyanígy minden rajongónak a szívébe vert egy tüskét, és a seb túl mély és friss, hogy feledésbe merülhessen.

A Csillagok Háborújáról

Egyes rajongók az előzmény trilógia pocsék írása, gyerekesen szeleburdi megközelítése és korához képest is igénytelen CGI minősége miatt bosszankodnak. Sok fiatal rajongó a régi filmek kezdetleges megoldásain szörnyülködnek. Az egészen kisgyerekeknek készült Clone Wars és Rebels rajongói kitartanak a széria zsenialitása mellett, de sokan mások az ízléstelenség netovábbjának tartják ezeket a sorozatokat. Ergo a rajongótábor fájdalmasan megosztott állapotban szenved, alig maradt olyan eleme a címnek, melyet minden rajongó egyöntetűen szeret és tisztel. Szög volt a koporsóban az új trilógia, melynek első felvonását még szó-szó lenyeltük, de az Utolsó Jedik és a Skywalker Kora, főleg ez utóbbi, olyan igénytelenül pocsék filmek lettek, ami végérvényesen traumatizálta a rajongók jó háromnegyedét. 

Egy ilyen mostohán cserben hagyott fandom tagjának lenni borzalmas megpróbáltatásokat jelent, mert egyszerre kell kétmarokra fogni azt, ami még jó és szerethető, és még meg is kell védenünk azt a más véleményen lévő rajongótársakkal szemben. És nincsenek jó kilátásaink, amíg Kathleen Kennedy a pozíciójában marad, addig a Star Wars egy pénz gyár marad, amiben már nincs igény arra, hogy a rajongóknak megfeleljen a szalag végén kipottyanó termék. Azon ritka pillanatok, amikor mégis elégedettek lehetünk, megéri fenntartani a reményt, de előbb utóbb minden rajongó elfárad.

Azért volt fontos ezt a szituációt levezetnünk, mert a játékok terén sem jobb a helyzet. Amióta a Disney átvette a Star Warsot és a játékkészítés jogait az EA-re bízta, azóta épp csak az éhhaláltól ment meg minket az a pár morzsa, amit íly ritkán kapunk. A Jedi: Fallen Order és Survivor kifejezetten jól sikerültek, de minden más aktuális Star Wars címmel gondjaink voltak ezidáig, már ha volt egyáltalán. A játékosok ki vannak éhezve a Star Wars játékokra, és valamiért a cégek csak lustán űlnek a licensen, de nem aknázzák ki a lehetőségeit. Az új Battlefrontok bár látványosak voltak, de marketing szempontból pofátlan nagy lehúzásként kerültek a köztudatba, a hiba helyretételét pedig már nem látta fontosnak senki a rajongókon kívül. 

Egy ilyen kiéheztetett közönség számára már bármi jöhet, csak játszható lenne... be is jelentették a Knights of the Old Republic remastert, a Dark Forces remastert, és a Battlefront Classic Collectiont, mely a sokak által istenített BF1 és 2 remastereként érkezett. A KotOR-t elkaszálták, a Dark Forcest pedig csak az öreg motorosok értékelték valamennyire, de a Battlefron Classic Collectiont óriási várakozás előzte meg. Amit viszont 35 dollárért piacra dobtak, az egy felháborító, arcátlan és igénytelen pénzlehúzás. 


Egy csalódás története

Aki nem ismerné a Battlefront első két részét, ezek a játékok több fős összecsapásokat dolgoztak fel a Star Wars különböző, jól ismert helyszínein, felhasználva minden ismert szereplőt, fegyvert, járművet. A több fős ütközetek 2005-ben látványosnak és hangulatosnak számítottak, és bár az idő nem volt kegyes a játékhoz, de a Star Wars hangulatát és a megénekelt csaták izgalmait maradéktalanul vissza tudták adni, akár földön, akár az űrben. 

A Classic Collection elvileg az eredeti két játék újrakiadása, feljavított grafikai elemekkel, pár új tartalommal, némi balanszolással. Ezt hívjuk remasternek. Ahogy a játék bemutatója előrevetítette, a klasszikus játékok felelevenítése a modern, magas felbontású képernyőkön ugyanazt az élményt szerette volna visszaadni, amit 2005-ben átéltünk. Hát... ebből semmi sem sikerült.

A problémánk, hogy az Aspyrnek nevezett kontárok gyülekezete a szó legszorosabb értelemben elfelejtett dolgozni a játékon, semmihez nem nyúltak hozzá, sőt, ami hiba volt már a klasszikus játékokban, azt is büszkén benne hagyták.

Az első problémánk a látvány. Persze, ez egy 2005-ös játék újrakiadása, de a cég ígérete szerint modern állapotra húzzák minimum az élességet és felbontást, beleértve a játékbeli asseteket is. Ebből annyi történt, hogy a textúrák rutin upscale módon lettek csak felhúzva, és azok is csak tessék-lássék módon. Az elnagyolt textúrák nem lettek elegendő mértékben élesítve, illetve hozzáigazítva a modellekre, amelyekre illeszkednek, sőt, találtuk pályaelemeket és karaktereket amikről hiányzik az upscale. Ez már csak azért is szánalmas, mert mindannyian tudjuk, hogy ez a fajta művelet AI segítségével már egy hobbistának sem kihívás. Szóval a játék mai szemmel szörnyen ronda, és az Aspyr semmi erőfeszítést nem tett azért, hogy jobban nézhessen ki.

De ugyanez meglátszik az animációkon, amiken szintén nem sikerült finomítani, így a közel 10 évvel ezelőtti állapotnak betudható esetlen, korlátozott és cseppet sem látványos animációk is megmaradtak teljes pompájukban. Emellett még el is mehetnénk, ami viszont tarthatatlan, az a botok mesterséges intelligenciája. Mivel a szerverek nagyon rossz állapotban vannak (erről később), ezért igen csak sok bot kerül a pályára velünk és az ellenséges csapattal együtt. Ezek a botok viszont borzalmasan buták, szürreálisan viselkednek, sokszor hasznavehetetlenek, sőt, olykor a játékot akadályozzák. Nem mentség, hogy "ilyen volt 2005-ben is". A minimum lett volna, hogy a botok viselkedését helyre tegyék, hogy a 2-3 játékos által játszott szerveren a többi bot ne úgy viselkedjen, mint egy rakás zombi, totálisan tönkrevágva az élményt.

Elérkeztünk ahhoz a problémához, ami ha nem lenne, talán a fentiekkel kapcsolatban épp csak morognánk, de el tudnánk engedni. A játék technikai problémái mellett viszont lehetetlen elmenni, mivel játszhatatlanná teszik a játékot. A járművek irányítása valamiért sokkal rosszabb, mint a 2005-ös verzióban volt. A szerverek tragikus állapotban vannak, eleve nincs túl sok, de ami van, azon is folyamatosan latency problémákkal szembesülünk. Nem regisztrálja a szerver a lövéseket, sebzéseket, a karakterek ide-oda csúszkálnak, késnek az adatok, extrém esetben pedig folyamatosan ledobálja a játékosokat a szerver. Elképesztő, felháborító, és egyben az utolsó csepp is a pohárban.

Nem ajánljuk

A Battlefront Classic Collection egy katasztrófa. Remasterhez képest igénytelen és kontár munka, semmilyen módon nem lett a mai elvárásoknak megfelelően feljavítva, legyen szó látványról, játékmenetről, a botok AI-járól, vagy egyáltalán bármiről. Ami plusz tartalom bekerült, az édeskevés, ráadásul lopott anyag. Az Aspyr annyira nem volt hajlandó dolgozni, hogy konkrétan egy moddertől lopták el az általa készített anyagot. És még volt képük letagadni, hogy aztán a játékosok bebizonyítsák, hogy de bizony, ez a modder alkotása. Szörnyű. De a legnevettségesebb az egészben, hogy az eredeti, 2005-ös Battlefront 2 Classic sokkal jobb állapotban van, többen játszák, és csak 10 dolcsiba kerül, nem pedig 35-be. Az év vicce a Classic Collection, nem is fogunk tudni pontszámot adni rá, mert ez így értékelhetetlen. Kerüljétek messziről. 

X
A Battlefront Classic Collection nem remaster, ugyanis semmi nincs benne, amit remastereltek volna. Nem egy újra kiadás, mert kevesebb és rosszabb, mint az eredeti 2005-ös klasszikus verziója. Ez egy 35 dolláros lehúzás, egy igénytelen kontár munka. Vegyétek meg a 2005-ös verziót, olcsóbb is, meg jobb is. Nem adunk pontszámot, mert azt se érdemli meg. 

A Steam jelenlegi állása szerint a játék Rendkívül Negatív megítélésben áll. Nem tehetünk mást, mint hogy egyetértünk.


Összes oldalmegjelenítés