8 éves lett a The Division

A The Division egy olyan videojáték, amelyet a Ubisoft fejlesztett és adott ki 2016-ban. Egy poszt-apokaliptikus akció-RPG, amelyben a játékosok a Division nevű titkos ügynökség tagjaiként próbálják megvédeni a hófödte New York városát egy pusztító járvány után. A játék egyedülálló játékélményt nyújt, amely ötvözi a taktikai harcot, az online funkciókat és a szerepjátékos elemeket. A nyolcadik évfordulóján megpróbálom bemutatni a játék jellemzőit, erősségeit és gyengeségeit, valamint a játékhoz kapcsolódó más tartalmakat.

A The Division egy poszt-apokaliptikus világban játszódik, ahol egy ember által létrehozott vírus elpusztította New York városát, és káoszba taszította az egész országot. A játékosok a Division nevű titkos ügynökség tagjaiként próbálják helyreállítani a rendet és a biztonságot, miközben szembeszállnak a városban eluralkodó bűnözőkkel, fanatikusokkal és árulókkal. A Division története három fő szálon fut, amelyek a vírus eredetét, a város helyzetét és a Division belső konfliktusát mutatják be.

A vírus eredete a játék első szála, amelyben a játékosok megpróbálják kideríteni, hogy ki és miért terjesztette el a vírust, amelyet a Green Poison néven ismernek. A játékosok felfedezik, hogy a vírust egy Gordon Amherst nevű tudós hozta létre, aki egy radikális ökoterrorista volt, aki úgy gondolta, hogy az emberiség túlnépesedése és fogyasztása elpusztítja a bolygót, ezért úgy döntött, hogy kiirtja a lakosság nagy részét. Amherst a vírust bankjegyekkel terjesztette el, amelyeket a Fekete Pénteken, a karácsonyi vásárlási szezon kezdetén osztott szét. A vírus gyorsan elterjedt, és milliók halálát okozta, miközben a kormány és a társadalom összeomlott, de az ügynököknek sikerül megtalálniuk és megölniük Amherstet, de nem tudják megállítani a vírus tovább terjedését, amely már elérte más városokat és országokat is.

A város helyzete a játék második szála, amelyben az ügynökök megpróbálják segíteni a túlélőket, és visszaállítani a város alapvető szolgáltatásait, mint például az orvosi ellátás, a vízellátás, a kommunikáció és az elektromosság. E közben szövetségeseket szereznek, mint például a JTF (Joint Task Force), a civil milícia, amely a rend fenntartására törekszik, a CERA (Civilian Emergency Response Agency), a humanitárius szervezet, amely a járvány ellen küzd, és a LMB (Last Man Battalion), a magánhadsereg, amely a város védelmére jött. Az ellenségek tárházát képviselik a Rikers, a börtönből szabadult rabok, akik fosztogatnak és gyilkolnak, a Cleaners, a városi takarítók, akik tűzzel akarják megsemmisíteni a vírust és a fertőzötteket, a Rioters, a civilek, akik kihasználják a káoszt, és a Hunters, a titokzatos és veszélyes harcosok, akik a Division ügynökeire vadásznak. A játékosoknak sikerül legyőzniük ezeket a frakciókat, és visszaállítaniuk a város egyensúlyát, de nem tudják megakadályozni a város további romlását, amely már túl messzire ment.

A Division belső konfliktusa a játék harmadik szála, amelyben a főhősök szembesülhetnek a Division árulóival, akik a Dark Zone-ban, a város legsötétebb és legveszélyesebb részén rejtőznek. A Dark Zone egy karantén alá helyezett terület, ahol a legjobb fegyverek és felszerelések találhatók, de itt a legnagyobb kockázat is. A Dark Zone-ban szabadon mozoghatnak, és harcolhatnak a mesterséges intelligencia által irányított ellenségekkel, de akár egymással is. A Dark Zone-ban a megszerzett zsákmányukat helikopterrel kell kimenekíteniük, ami izgalmas várakozási időt és feszültséget igényel. A játékosok dönthetnek úgy, hogy segítenek vagy elárulnak más játékosokat, ami befolyásolja a hírnevüket és a jutalmaikat. A Dark Zone-ban a játékosok találkoznak a Division árulóival, akik a Rogue ügynökök nevet viselik, és akik a Division ellen fordultak, mert úgy érezték, hogy a Division elárulta őket, vagy mert úgy gondolták, hogy a Division nem elég hatékony. Az ügynököknek szembe kell nézniük ezekkel az árulókkal, és meg kell védeniük a Division hűségét és becsületét.

Az ügynökök végül sikeresen leleplezik a vírus eredetét, legyőzik a város ellenségeit, és visszaállítják a város szolgáltatásait, de nem tudják megállítani a vírus tovább terjedését, amely már globális fenyegetést jelent. A játékosok tehát részben sikeresek, de részben kudarcot vallanak, és a sztori végén nyitva marad a kérdés, hogy mi lesz a Division és a világ sorsa.

Az endgame során a játékosok új nehézségi szinteket és játékmódokat kapnak, amelyek új kihívásokat és jutalmakat kínálnak. Az endgame-ben a játékosok részt vehetnek olyan tevékenységekben, mint például a Incursions, a Underground, a Survival és a Last Stand, amelyek különböző szabályokkal és célokkal rendelkeznek. Az endgame során a játékosok tovább fejleszthetik a karakterüket és a felszerelésüket, és versenyezhetnek más játékosokkal a ranglistákon

A The Division grafikus motorja a Snowdrop Engine, amelyet a Ubisoft Massive fejlesztett ki a játékhoz. A Snowdrop Engine egy új generációs grafikus motor, amely kihasználja a legújabb technológiákat, hogy lenyűgöző és valósághű látványt nyújtson a játékosoknak. A Snowdrop Engine egyik legfontosabb jellemzője, hogy nagyon rugalmas és könnyen használható. A motor lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy gyorsan és egyszerűen készítsenek és módosítsanak játékelemeket, mint például a fényeket, a textúrákat, a részecskéket, a fizikát és a hangokat.

A Snowdrop Engine másik kiemelkedő jellemzője, hogy nagyon realisztikus és dinamikus grafikát biztosít, képes szimulálni a természetes fényviszonyokat, az időjárás változásait, a napszakokat, a tükröződéseket, a szennyeződéseket, a töréseket, a tüzet, a füstöt, a havat és a jeget. A motor mindezeket a hatásokat a játékmenetre is kihatással lévő módon alkalmazza, például a fényeket ki lehet lőni, a tűz terjedhet, a hó felhalmozódhat, a jég megolvadhat, a szennyeződés befolyásolhatja a látást, a törések elárulhatják a játékosok helyzetét, és így tovább.

A Snowdrop Engine nem tökéletes, és vannak bizonyos gyengeségei is. A motor egyik hátránya, hogy nagyon erőforrás-igényes, és magas hardverkövetelményekkel rendelkezik. Optimalizálása nem volt könnyű feladat, és a játék megjelenésekor sok játékos panaszkodott a teljesítményproblémákra, a bugokra és a grafikai hibákra és leginkább a nyílt világú akció-RPG játékokhoz alkalmas az engine.

A játék kritikai fogadtatása vegyes volt, a teszterek dicsérték a játék grafikáját, hangulatát, online funkcióit és szerepjátékos elemeket, de kritizálták a játék történetét, küldetéseit, karakterfejlődését, játékmenetét és optimalizálását. A játék blockbuster lett, világszerte több mint 300 millió dollárt termelt, és több millió játékos játszotta. A játékhoz több kiegészítő és frissítés is megjelent, valamint egy folytatás, a The Division 2, amely 2019-ben jelent meg. 

A The Division alapján egy filmadaptáció is készül, amelyet a Netflix vásárolt meg, főszereplői Jake Gyllenhaal és Jessica Chastain lesznek. A film rendezője Rawson Marshall Thurber, a forgatókönyvírója Rafe Judkins. A film történetéről egyelőre kevés az infónk, de remélhetőleg nem abból fog állni a film első órája, ahogyan moddoljuk és felszereljük kedvenc M4-esünket.

Újabb Régebbi