Banishers: Ghosts of New Eden - teszt

Harc, kaland, szívszorító történet, gyász és megannyi párbeszédek. Ez elég egy izgalmas egy játékhoz?

A Banishers:Ghosts of New Eden egy meglehetősen narratíva-központú akció-RPG, amely egy természetfeletti fiktív fantasy világba meríti el a játékosokat, kihívás elé állítva őket, hogy megküzdjenek a szerelemmel, az élettel, a halállal és az áldozathozatalról.

A Banishers: Ghosts of New Eden-ben a játékosok Antea Duarte és Red mac Raith bőrébe bújhatnak, akik tapasztalt szellemvadászok a 17. század végi (1695) Amerikában. A hősies szerelmi párost Londonból New Edenbe küldenek, hogy segítsenek a helyi telepeseknek, köztük egy bizonyos Charles Davenport-nak. A tét drámaian megnő, amikor Antea tragikus módon meghal a küldetésében egy meggondolatlan támadás során, és egyike lesz azoknak a szellemeknek, akiket annak idején megvetett vagy elűzött. Az események katasztrofális fordulata miatt Red elszakad, hogy az esküjüket megtartsa. Az érzelmekkel teli utazás a Banishers: Ghosts of New Eden a szerelem, az áldozat és a saját vágyak, illetve a kötelességtudat összeegyeztetéséért folytatott küzdelem összetett kölcsönhatását tárja fel elénk. A játékosoknak ezen az rögös ösvényen kell kalandozniuk, döntéseket hozva az élők és a szerelmük között.

Szellemvadászok vagyunk, mint ha egy ősi Supernatural szerepben lennünk Dean és Sam Winchesterrel. Az életünk, a munkánk, az egész létezésünk a szellemek elűzése körül forog. Letettettünk egy olyan esküt, ami arra szólít minket, hogy száműzzünk minden veszélyes árnyat vagy gonoszságot. Ezt a magányos utat azonban nem egyedül járjuk, hanem életünk szerelmével, Anteával.

Egy nap a küldetésünk balul sül el. Talán nem voltunk eléggé felkészülve. Talán alábecsültük az ellenfelünket. Vagy valamiféle isteni gondviselés szakította ki az életünkből az igaz szerelmet. Elvesztettük Anteát!

Egy nagyon veszélyes entitás rabul ejtette Antea testét, bár a hölgy két világ között bolyong. A testét fogva tartja egy veszélyes démoni kísértet, miközben Antea a mi kísértet társunk is egyben. Tiszteletben tartjuk-e az esküt, és elűzzük őt? Vagy hátra hagyunk mindent, amiben hittünk, annak érdekében, hogy visszahozzuk őt az élők sorába?! Ez itt a nagy kérdés. Az erkölcsi döntés most sokkal fontos szerepet játszik, mint valaha. De ez persze ember függő is lehet. Ki, hogyan dönt. Ez itt a nagy kérdés!

A történet szerint el kell kapnunk ezt a veszélyes entitást, ám ezzel nem ér véget a meglehetősen hosszú kalandunk, hiszen el kell döntenünk, mi legyen szerelmünkkel, Anteával. Két választásunk lesz. Vagy elküldjük, hogy nyugodjon békében, vagy pedig vissza hozzuk az élők világába. Ez utóbbi opció esetében kizárólag a mellék küldetésekkel tudjuk majd őt visszahozni: de vajon milyen áron? Az élő embereket kell feláldoznunk, miután befejezzük az adott questet. El kell döntenünk, hogy az élők vagy éppen a hallottak szellemeinek az érzelmi világát támogatjuk majd. Meggyőzhetjük magunkat arról, hogy megérdemlik, mivel minden questnek sajátos és egyedi történetszála van, de így is egyfajta erkölcsi és vallási dilemmával kell szembenéznünk.

Attól függően, hogy milyen döntést hozunk, új küldetések és persze új párbeszédek nyílnak meg. Van olyan küldetés, amiben a hegyekben élő vadász megette a legjobb barátját, hogy túlélhessen. Megérdemli a halált? Vagy inkább pártoljuk az adott áldozatot, aki természetesen szellem alakban fog megnyilvánulni előttünk.

A sztorit és a döntéshozatalokat átnyálaztuk. Most jön a harci rész, amit kifejezetten imádtam az egész játékmenet során. És teljesen olyan érzésem támadt MINDIG, mintha egy God of War, Senua vagy Plague Tale videojátékkal játszanék. Igen, nem véletlenül emeltem ki ezeket a játékokat, ugyanis a Banishers ezekből a már ismert és népszerű játékelemekből építkezik. És teszi azt nagyon okosan! A Banishersben főleg szellemek ellen harcolunk, de ők is birtokba vehetik a környéken heverő hullákat, valamint szinteződhetnek a szemünk láttára a dinamikus combo-wombo harcok során. A harcban Antea és Red között egy egyfajta harci szinkronizációs kapcsolat van (valójában Antea itt ragadt e világban, és Red testét megtudja szállni, ha ő éppen azt akarja), hiszen mindig váltogatnunk kell őket. Amíg Antea extra punchos közelharci sebzést okoz a megszállt ellenségek ellen, addig Red a szellemek elleni közvetlen harcban tud kiteljesedni, tud kardozni és később pedig lövöldözni. A kettejük közti kémia szinte tökéletes, a teszt során eddig csak a furcsa kamera állás zavart be, amikor éppen csetepatéztunk a szellemekkel. A váltás gördülékeny és dinamikus, és bármilyen kombó támadást el tudunk végezni.

Támadási kombó tippem, tapasztalatom: amikor harcra kerül sor, Reddel azonnal heavy sebzést alkalmazunk (alapértelmezett hosszan nyomva egér Jobb-klikk). Majd ezután a kiszemelt szellemet alaposan megcsápoljuk könnyű alaptámadások sorozataival, amely kombónak a végén Antea magától beavatkozik a harcokba, ezáltal kritikus találatot okozva a szellemnek, majd pedig eltűnik. Ezután Red-del kitérünk, és elővesszük az egy töltényes puskaszerű mordályunkat, majd pedig párat ellövünk az ellen felé - lehetőleg fejlövéseket leadva. Utána előhívjuk, vagyis megidézzük Anteat, és alapos közelharci sebzéseket adunk le a többi ellenfél felé, miközben kombózhatunk a Jobb klikkel és a C billentyűk segítségével. Végső estben pedig elővehetjük a hosszú szellemkardot (ctrl+shift), mellyel hatalmas vágásokat intézhetünk az ellenre, Reddel pedig szellemcsapást (E) mérhetünk be, amely azonnal lenullázza az adott szellemet. Parádés és nagyon dinamikus így a harc rendszer. Maximális pont a fejlesztőknek.

A Banishers játékmenete egy picit az új God of War címekre emlékeztethet sokakat, mert leginkább a harcra és a felfedezésre koncentrál brutálisan jól. Hasonló stílusban kalandozhatunk New Eden földjein, mint ahogy azt tettük Ktatosszal, Senuával vagy Amiciával.

A mapokon vannak elhelyezve számos Végtelen Rituálé, amit meg kell tisztitanunk. Ide bármikor eljöhetünk, és az akció itt ebben a módban a tetőfokon van. Minden alkalommal, amikor befejezek egy rítust, a következő alkalommal egy kicsit nehezebb lesz és más lesz a jutalom is. Így egy ponton nemcsak a játék mechanikáját kell tökéletesen elsajátítanunk, hanem egy erős buildet is össze kell állítanunk, ahhoz, hogy megbirkózzunk a kihívásokkal. Sok féleképpen lehet buildelni Redet, és Anteát. A képességi és képzési formát a játék Evolúciónak nevezi. Nagyjából 5 nagy skill fa (Unveil, leap, outburst, ensnare és fusion) részből tudjuk majd buildelni a szerelmes párt, és ez teljesen ránk van bízva hogyan tesszük. Ha akarjuk Redet képezhetjük csak lövész osztályra, mivel Anteát eleve csak közelharcra fogjuk majd tudni erősíteni. Rednél lehetnek különböző build típusok: ha nem tetszik a lövész class, semmi baj, étmehetünk olyan buildre, hogy az itemek segítségét illetve buffjaut bevonva, közelharcra megyünk. Vagy van egy olyan lehetőség is, amikor a harcok során automatikusan résztvesz Antea is, de azoknak a csapásai kritikusak és természetesen szintén buildeléstöl függnek majd. A build és karakterépítés nem lenne kiváló, ha éppen nem lennének felszerelések. A játékban csak Red tud felszerelkezni különböző harci és védelmi tárgyakkal. Tárgyakat csak az öltözékre, a szablya és kard típusra, puskára, HP töltő üvegcsére, csuklópántra, amulettre, melltűre és átok gyűrűre lehet lootolni. Ezek a tárgyak tulajdonságpontokkal valamint egy véletlenszerű passzív és állandó skillre csoportosulnak, így ezeknek a tekintetében veszélyes távolsági lövészt tudunk faragni Redből, míg Anteával egy pusztító tank lehetünk.

Single player játék létére meglehetősen magas a szavatossága így a játéknak. Normalon kezdtem el a kalandot, amit már módosítani nem igen fogunk, így éppen ezért alaposan gondoljuk át, hogy milyen nehézségi szinten szeretnénk elkezdeni a videojátékot. Ez azt jelenti, hogy egyes próbálkozások nagyon könnyűek lehetnek, míg mások igazán vért izzasztó kihívást jelenthetnek. Az egyik nagy bossfightnál, második végigjátsznásnál, very hardon kénytelen voltam át-buildelni Red-et közelharcossá. Nem tudom miért, de itt valahogy megállt a build tudománya, és muszáj voltam átrakni őt is közelharcos skillekre.

Ami talán egy picit vissza vesz a játék minőségéből, az az ellenség fajtái. Az ellenség felhozatala és típusai elég szegénykések. A legnagyobb ellenérv tehát az ellenségek változatossága. 5 vagy 6 féle ellenség típus lehet a történet alatt, de persze ez alá nem soroltam bele a bossokat. Bár vannak közöttük kisebb variációk, de egyedi ellenség dizájnból nem sok van a játékban. Ráadásul szétszóródnak a játék meglehetősen nagy ""open-world"" (nem véletlenül tettem kettős idézőjelbe a szót) világában, ezért sok időt tölthetünk azzal, hogy újra és újra ugyanazokkal az ellenségekkel küzdünk. A szellemeknek különböző képességeik is vannak, amelyeket átadhatnak a gazdatestüknek, de itt határozottan nincs változatosság a buff-on kívül. 

Az akció mellett a Banishers a felfedezésre is nagy hangsúlyt fektet. A játékban rengeteg gyűjthető tárgy van. Ott van az életpontjainkat növelő oltárok, zsákmánnyal teli ládák, átkozott kincses ládák és különösen erős tárgyakra mutató kincses térképek és egyéb csecsebecsék várják, hogy megtalálhassuk őket. A játék egyik legerősebb részét képezik a "dungeon-szerű mapok", azaz a Void travel pályák. Ez esetben egy Fátyol nevezetű világba lépünk bele, ahol konkrétan a szellemeken kívül a nagy semmi lakozik. Minden egyes void pálya szakasz végén a nagy semmi tornyát kell elpusztítanunk. A fő történet során kb. háromszor járjuk meg ezt a pokol szerű világot, de utána számtalan ilyen (Void)hely van, amit meg kell majd tisztitanunk.

Technikai rész: Nos, a játék csodásan néz ki maximális felbontás alatt, FULL HD alatt. Külön piros pont, hogy a fejlesztők gondoltak a régebbi, a GTX videokártya tulajdonosaira is, hiszen támogatja az AMD FSR 2.2-őt megjelenéskor a Banishers, és ezzel a segítséggel, illetve opcióval könnyedén stabil 60 fps alatt tudjuk tartani a képkockaszám/sebességet. A látvány egyébként is pazar az Unreal Engine 5 jelenlegi verziója alapján, a környezeti elemek egytől egyig részlet és dúsgazdagok, a karakterek tűélesek és remekül, egyedin kidolgozottak lettek. A havas (Jericho erődje) és az őszies pályarészek kiemelkedők. A hangrendszer is tökéletesre vizsgázott, külön kiemelendő Red és Antea szinkronhangja, valamint a kettejük közti természetes szinkronizáció. A mellék karakterek hangjai is pazar lettek. Nos, Focus Home, így kell egy tökéletes videojátékot ellátni szinte remek hangrendszerrel. Tartsátok meg ezt a jó szokásotokat a továbbiakban is, és, hogy még mindig a videojáték ipar egyik legjobb fejlesztő stúdióival dolgozhattok. Ne engedjétek őket el, egyszerűen így vagytok zseniálisak, Így együtt, ahogy Red és Antea is.

Ha ehhez még hozzávesszük az összes opcionális mellékküldetést, például a nyomozásokat, aktívitásokat, ahol magunknak kell kideríteni, hogy pontosan mi is történt, akkor kapunk egy szép kerek és egész világot a Banishers-ről. Ezek a melléktevékenységek és fontosabb aktívitások még a sztori végét is befolyásolják. Rengeteg a teljesítendő melléktevékenységek listája. De tényleg. És azoknak az egyedi sztori felépítésük is nagyszerű, hiszen még megannyi dús és részletes dialogus-rendszer párosulnak hozzájuk, mint a fő történeti szálhoz. Körülbelül 30 óra alatt lehet végigjátszani a Banisherst, de ha mindent bele akarunk tenni, akkor ez a szám gyorsan 50-60 órára emelkedhet, főleg, ha türelmesen végig hallgatjuk az összes minőségi párbeszédeket is.

Review score
9.5A Banishers nagyszerű szórakozást ígér az akció, a kaland, a törtnetgazdag és az RPG műfaj rajongóinak. Az év játéka lehet műfaján belül! De az szinte biztos, mint a halál, hogy ez a videojáték az év egyik legjobbja lett. Már most!
Újabb Régebbi