GTA 6 - ezekből a mozifilmekből meríthetnek ötletet a fejlesztők

A Grand Theft Auto 6 végre lelepleződött, és igen - én sem tudom elhinni ezt, még mindig sokk alatt vagyok. De most, hogy Vice Cityt és környékét pompás, modern részletességgel láthattuk, és miután bemutatkozott Lucia és társa, elkezdhetjük szétszedni, mi várhat ránk, amikor a GTA 6 2025-ben vagy 2026-ban megjelenik. 

A Grand Theft Auto sorozat már régóta hivatkozik a mozivászonra a fő küldetésekhez, a történet témáihoz, és éppen emiatt várjuk, hogy a GTA 6 is követi majd ezt a példát, ezért íme 8 film, amire a készülő akciójátéknak feltétlenül hivatkoznia kell.

A GTA 6 nyilvánvalóan a Sebhelyesarcúra is fog hivatkozni. Különösen, mivel a Vice City 2002-ben már többször is megtette ezt, Tommy Vercetti egyértelműen Tony Montana alapján. Tehát akár egy kokainnal teli lövöldözés lehet egy óriási kastélyban, miközben húsvéti tojásokat is találunk majd az ikonikus Brian De Palma-filmhez kapcsolódóan.

A James Cameron által rendezett True Lies, egy kiváló Arnie-fickó alapján készült küldetések is érdekesek lennének benne. Tudjuk, hogy a GTA 6 főszereplői nem csak a bűnözésben partnerek, így a True Lies története, amelyben egy férj és egy feleség egy Miami felrobbantására irányuló terrorista összeesküvés közepén találja magát, szinte visszhangozza a játék narratíváját. Van egy olyan szekvencia, amely kifejezetten egy GTA-játékba valónak tűnik. Az általam említett jelenetben Arnold Schwarzenegger egy teherautót üldöz egy hosszú hídon át Florida Keysben, de a teherautó egy betonba zárt atombombát szállít, Arnie pedig egy vadászrepülőgépen üldözi. 

Mivel a Grand Theft Auto már régóta foglalkozik autós üldözési jelenetekkel, leginkább a GTA 4 "The Puerto Rican Connection" című részével, a Florida Keys remek helyszín lenne egy új üldözéshez. Ha a játékos a küldetés elején ellopna egy repülőgépet, az szépen utalna arra, ami az évek során sok magára hagyott játékos számára alaptevékenységgé vált, és ha egy épülőben lévő miami felhőkarcolóban csúcsosodna ki, az minden bizonnyal a GTA 6 egyik legnagyobb díszletét jelentené. Akár Lucia ül a repülőgépben, akár a társa, a másik irányíthatna egy darut, miközben a párja magasan Vice City utcái felett harcol. De itt a tipikus híd-jelenet miatt Tom Cruise Mission Impossible 3. része is felmerülhet, amikor ügynökünk a hídon egy elszabadult predator  ellen veszi fel a harcot, miközben az autós sorok tömkelege káoszban ég.

A True Lies ráadásul végső soron egy titkos életet élő férfit követ, aki mindenáron védi azt a szeretője elől. Ez a GTA 6-ban is nagy téma lehet, sőt egyesek azt jósolják, hogy Lucia partnere valójában egy beépített informátor zsaru. Ez szépen elvezet minket a Miami Vice (2006) című Michael Mann-filmhez, amely az eredeti tévésorozat világába kalauzolja vissza a nézőket. A GTA 5 egyértelműen Michael Mannt használta fő hatásként a lövöldözések és küldetések során, különösen a Heat című filmben szereplő, kiváló bankrablásnál. De a pár feltűnése mindenki számára a Bonnie és Clyde-ot juttatta eszébe.

Az éjszakai klubokban zajló merengés és a félresikerült drogügyletek között van egy jelenet, amely különösen kiemelkedik a Miami Vice-ból. Colin Farrell Sonny-ja egy gyorsjáratú hajó fedélzetén száguld ki az óceánra, új társával, Isabellával az oldalán. Miután beszélgetnek az italokról, a páros úgy dönt, hogy gyorsan átugranak Havannába, hogy bekapjanak néhány Mojitót. Ahogy a nap kezd lenyugodni, az égbolt csupa hangulatos kék és lila színvilággal telik meg, felcsendül a csodálatosan giccses zene. Egyszerre romantikus, gyönyörű és tökéletes lenne egy Grand Theft Auto játék sztori hangulat fokozásához.

A hónap elején bemutatott GTA 6 trailer határozottan egy kicsit érettebb hangvételű volt a sorozathoz képest. Nos, viszonylag. Még mindig rengeteg humorral fűszerezve, nevezetesen Vice City lakóinak ábrázolásában, amely magában foglalta a mozgó autók tetején twerkelő embereket, és számos csetepatét a helyi állatvilággal.

Az aligátorok jobbra-balra felbukkantak, és az egyik reménytelen állatfelügyelőnek nem sikerült kihúznia egyet a medencéből. Ennyi állati csínytevés mellett nem lenne értelme Ace Venturára hivatkozni? Reméljük, hogy főszereplőnk, Lucia a rablások és autós üldözések között kap egy kis szórakozást, talán egy olyan küldetéssorozatban, amelyben szökött állatokkal kell foglalkoznia. A már látottak és az eddigiek alapján a Vice City környéki területek tökéletesek lennének erre, hiszen valószínűleg a Florida Keys vagy az Everglades alapján készültek. Ez légpárnás repülőket jelent, amelyek valóban szerepelnek a trailerben.

A Shady Acres modern változata remek módja lehetne egyfajta Ace Ventura visszautalásnak is, mivel hasonlít a filmben már létező helyszínre. Egy excentrikus állatfelügyelő vagy egy állatkereskedő, aki munkát keres, tökéletes mellékszereplő lenne, ahogy Lucia segít az aligátorok elűzésében a zárt közösségből, és rengeteg lehetőség lenne arra, hogy egy GTA-játék humorát egy ikonikus Jim Carrey-film mellett visszhangozzuk.

Emlékszel a sorozatra, ami régen arról szólt, hogy autókat lopkodtunk és nagyon gyorsan vezettünk? Tudod, amelyik azóta egy pénztermelő óriáscéggé vált, nevetséges rablásokkal és extravagáns akciójelenetekkel? Ha még mindig nem vagy biztos benne, a Fast and Furiousról beszélek. Véletlenül a 2 Fast 2 Furious Miamiban játszódik, és a sorozat mai mércéjével mérve elég furcsa. Elsősorban arról szól, hogy egy beépített zsaru autókat lopkod, és egy drogkartellt buktat le, persze egy kis nitrogén-oxid befecskendező segítségével. Leginkább egy gyors autóval szeretnék lehajtani egy rámpáról és belezúzni egy jachtba.

De bármennyit is spekulálhatunk, várnunk kell, és meglátjuk, hogy a GTA 6 milyen filmekre, könyvekre, sorozatokra és zenékre fog hivatkozni a történet küldetéseiben, és azon túl is.

Újabb Régebbi